Wpisy otagowane „nutella”

  • środa, 30 stycznia 2019
    • Ciasto Monte z bananami

      Orzechowo-czekoladowe ciasto do przygotowania w kilka chwil.

      Kakaowe herbatniki przełożone pysznym kremem z chrupiącymi orzechami,

      lżejszym, śmietankowo-orzechowym i warstwą bananów.

       

      Składniki: (na formę o wymiarach 24 x 24 cm)

      • herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk
      • 500 g serka mascarpone
      • 150 ml śmietanki 30%
      • 4 łyżki kremu typu Nutella
      • garść orzechów włoskich
      • 2 banany

      Sposób wykonania:

      Serek mascarpone i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone. Nutellę wstawić na godzinę do lodówki. Orzechy podprażyć na suchej patelni i dosyć drobno posiekać.

      W misie miksera umieścić 375 g serka mascarpone, śmietankę i 2 łyżki Nutelli. Całość zmiksować do powstania jednolitego, dosyć puszystego kremu. Masę przełożyć do innego naczynia i odstawić na bok.

      W tej samej misie umieścić 125 g serka mascarpone i 2 łyżki Nutelli. Zmiksować do powstania gładkiej masy. Dodać posiekane orzechy. Wymieszać. 

      Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze, ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 2/3 kremu bez orzechów. Banany pokroić w grubsze plastry (można lekko skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały zbyt szybko). Ułożyć je na kremie i lekko powciskać. Przykryć warstwą herbatników. Wyłożyć krem z orzechami i równomiernie rozsmarować. Ułożyć ostatnią warstwę ciastek i wyłożyć pozostały krem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdobić kleksami roztopionej czekolady.

      Przechowywać w lodówce.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Monte z bananami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 30 stycznia 2019 13:19
  • czwartek, 03 listopada 2016
    • Pralinki orzechowe

      Małe słodkości do poobiedniej kawy.

      Pyszne i błyskawiczne pralinki orzechowe na bazie Nutelli.

      Słodkie i przyjemnie chrupiące, a jeszcze lepsze z odrobiną mocnego alkoholu.

      Takie pralinki będą też świetną dekoracją tortu urodzinowego

      lub ozdobą świątecznego wypieku.

       

       

      Składniki: (na 20-25 szt. pralinek)

      • 130 g Nutelli
      • 100 g orzechów włoskich + 30 g do obtoczenia
      • 70 g wafelków orzechowych
      • 1 łyżka mocnego alkoholu

       

      Sposób wykonania:

      Wafelki drobno posiekać. Orzechy zmiksować w malakserze. Przy miksowaniu zachowajcie jednak czujność, żeby nie zmiksować ich na pastę.

      Orzechy do obtoczenia drobno posiekać i odłożyć.

      Do Nutelli dodać zmiksowowane orzechy, posiekane wafelki oraz alkohol. Dokładnie wymieszać.

      Z powstałej masy formować niewielkie kuleczki, a następnie obtaczać je w odłożonych orzechach.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pralinki orzechowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 listopada 2016 09:09
  • wtorek, 12 kwietnia 2016
    • Budyń z Nutelli

      Z okazji Dnia Czekolady błyskawiczny deser,

      który zdążycie przygotować w przysłowiowe 5 minut - budyń z Nutelli.

      Może nie do końca jest to czekolada, ale smakiem z pewnością dorównuje królowej słodyczy.

      Zresztą jestem pewna, że miłośników kremu orzechowego nie muszę przekonywać,

      by spóbowali Nutelli w formie budyniu :)

       

      Składniki:

      • 500 ml mleka
      • 3 łyżki nutelli
      • 3 łyżki mąki ziemniacznej

      Dla uzyskania ładniejszego, ciemniejszego koloru można dodać 1-2 łyżeczki kakao, ale nie jest to konieczne.

      Nutellę, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę,  doprowadzić do wrzenia i energicznie zamieszać. Budyń gotować ok. 1 minuty. Odstawić z ognia i przelać do pucharków. Wystudzić. Podawać ze świeżywmi owocami lub bitą śmietaną.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Budyń z Nutelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 kwietnia 2016 12:56
  • piątek, 03 października 2014
    • Pudding z chałki i nutelli

      Delikatne, wręcz aksamitne, lekko waniliowe wnętrze

      i dobrze przypieczone, chrupiące wierzchołki bułki.

       Przepis na ten prosty i szybki pudding pochodzi z programu Nigelli Lowson.

      Zmieniłam w nim tylko żetony czekoladowe na nutellę,

      bo ona pasuje mi do... właściwie do wszystkiego ;)

      Pudding był dla nas słodką kolacją,

      ale sprawdzi się też jako deser.

      Jestem pewna, że szczególnie zasmakuje dzieciakom.

       

       

      Składniki:

      • chałka 250 g ( można też wykorzystać inne, suche, białe pieczywo )
      • 500 ml mleka
      • 125 ml śmietanki 30%
      • 3 jajka
      • 3 łyżki nutelli
      • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
      • 2 łyżki cukru brązowego
      • masło do wysmarowania naczynia do zapiekania

       

      Sposób wykonania:

      Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.

      Chałkę pokroić na kromki i ułożyć jedna za drugą w naczyniu. W różnych miejscach, między kromki wkładać łyżeczką nutellę.

      Jajka, mleko, cukry, i śmietankę dobrze wymieszać. Jajeczno-mleczną mieszanką  zalać chałkę do 2/3 wysokości. Odstawić na 15 minut, by bułka dobrze namokła. W tym czasie nagrzać piekarnik.

      Piec ok. 40 minut w temp. 170C. Gdyby wierzchy chałki bardzo się rumieniły, przykryć folią aluminiową.

      Przed podaniem nieco wystudzić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pudding z chałki i nutelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 03 października 2014 00:13
  • wtorek, 19 sierpnia 2014
    • Ciasteczka z malinami

       

      Pyszne, ekspresowe ciasteczka, które zdążycie wykonać nawet wtedy,

      gdy zjawią się niezapowiedziani goście.

       Chrupiące ciasto francuskie, słodka nutella i lekko kwaśne maliny.

      Wszystko razem smakuje fantastycznie.

      Za takie cieplutkie ciasteczka dam się pokroić ;)

       

       

       

      Składniki: ( ok. 30 sztuk ciasteczek )

      • płat ciasta francuskiego
      • ok 200 g nutelli
      • 30 sztuk świeżych malin

      ponadto:

      • 1 roztrzepane jajko
      • cukier puder do posypania

       

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką (jeśli jest mrożone, rozmrozić). Lekko rozwałkować i pociąć na prostokąty wielkości ok. 3x7cm.

      Na środek każdego ciasteczka nałożyć 1/2 łyżeczki nutelli i lekko rozsmarować. Na wierzchu ułożyć malinę. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.

      Piec w nagrzanym piekarniku, ok 10 minut w temp. 180 C.

      Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Krótko przestudzić.

      Ciasteczka najlepiej smakują, jeszcze ciepłe.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 sierpnia 2014 00:17

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa