Wpisy otagowane „orzechy”

  • czwartek, 03 listopada 2016
    • Pralinki orzechowe

      Małe słodkości do poobiedniej kawy.

      Pyszne i błyskawiczne pralinki orzechowe na bazie Nutelli.

      Słodkie i przyjemnie chrupiące, a jeszcze lepsze z odrobiną mocnego alkoholu.

      Takie pralinki będą też świetną dekoracją tortu urodzinowego

      lub ozdobą świątecznego wypieku.

       

       

      Składniki: (na 20-25 szt. pralinek)

      • 130 g Nutelli
      • 100 g orzechów włoskich + 30 g do obtoczenia
      • 70 g wafelków orzechowych
      • 1 łyżka mocnego alkoholu

       

      Sposób wykonania:

      Wafelki drobno posiekać. Orzechy zmiksować w malakserze. Przy miksowaniu zachowajcie jednak czujność, żeby nie zmiksować ich na pastę.

      Orzechy do obtoczenia drobno posiekać i odłożyć.

      Do Nutelli dodać zmiksowowane orzechy, posiekane wafelki oraz alkohol. Dokładnie wymieszać.

      Z powstałej masy formować niewielkie kuleczki, a następnie obtaczać je w odłożonych orzechach.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pralinki orzechowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 listopada 2016 09:09
  • niedziela, 28 grudnia 2014
    • Kostka orzechowa

      Ciasto dla miłośników orzechów.

      Kruchy spód, warstwa karmelizowanych orzechów w miodzie

      i budyniowa masa cappuccino orzechowe.

      Dla przełamania słodkości, dołożyłam warstwę słonych krakersów, a całość oprószyłam kakao.

      Ciasto zdecydowane w smaku, ze sporą ilością kremu ale nie za słodkie -

      polecam na dobry początek nowego roku :)

       

       

       

      Składniki: ( na blaszkę 24 x 24 cm )

      kruche ciasto

      • 1,5 szklanki mąki
      • 100 g zimnego masła
      • 1/4 szklanki cukru pudru
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 żółtka
      • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)

      warstwa orzechowa

      • 150 g orzechów włoskich
      • 1/4 szklanki cukru
      • 2 łyżki miodu
      • 60 g masła

      masa cappuccino

      • 1,5 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 4 żółtka
      • 500 ml mleka
      • 4 łyżki drobnego cukru
      • 250 g masła w temperaturze pokojowej
      • 120 g cappuccino orzechowego (proszku)

      ponadto

      • 2/3 opakowania krakersów
      • starta czekolada bądź kakao do dekoracji

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto

      Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem przesiać na stolnicę. Dodać masło i wszystko razem siekać nożem, do uzyskania konsystencji kruszonki. Wbić żółtka i zagnieść ciasto. Gdyby była taka potrzeba, tzn gdyby ciasto nie było spójne i za bardzo się kruszyło, należy dodać łyżkę śmietany. Gotowe ciasto rozwałkować i umieścić na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na czas przygotowywania orzechów wstawić do lodówki.

      Orzechy nieco posiekać. Masło, cukier i miód umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, dodać orzechy i chwilę pogotować (w tym czasie cukier powinien się rozpuścić). Mieszankę wylać na przygotowane ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180C ok. 25 minut. Gdyby warstwa orzechów za bardzo się rumieniła przykryjcie wierzch ciasta folią aluminiową (ja to zrobiłam w połowie pieczenia). Gotowe ciasto wystudzić.

      Masa

      Połowę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, pozostałe mleko i zmiksować. Na koniec wsypać proszek cappuccino i krótko zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.

      Miękkie masło utrzeć na puch. Kolejno dodawać dodawać po łyżce wystygniętego budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

      Złożenie ciasta

      Na ciasto wyłożyć 3/4 masy. Na masie ściśle ułożyć krakersy. Wyłożyć pozostałą część masy orzechowej. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami czekolady lub kakao.

      Do ciasta zamiast kawy proponuję filiżankę dobrej herbaty. Mnie ostatnio zachwycił smak zielonej z żeń-szeniem i owocem granatu firmy Biofix. Polecam szczególnie tym, którzy nie mogą się przekonać do charakterystycznej goryczki w zielonej herbacie - owoc granatu skutecznie ją łagodzi. Więcej informacji na temat herbat Biofix znajdziecie tu: biofix.pl

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (32) Pokaż komentarze do wpisu „Kostka orzechowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 grudnia 2014 00:08
  • wtorek, 02 grudnia 2014
    • Bułeczki orzechowe

      W moim domu drożdżowe wypieki znikają najszybciej -

      cieplutkie, mięciutkie i pachnące.

      Z orzechowymi bułeczkami było podobnie,

      miałam problem, żeby zrobić dla Was zdjęcia :)

      Bułeczki są lekkie, dosyć słodkie i wyraźnie orzechowe,

      a ciekawego smaku dodaje im rumowo-cytrynowy lukier.

      Ponieważ bardzo smakowały moim domownikom,

      powtórzę je w święta. Będą dodatkiem do kolacji wigilijnej :)

       

       

      Składniki: ( z podanej porcji wychodzi ok. 15 bułeczek )

      ciasto

      • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej ( typ 750 ale typ 650 też może być )
      • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
      • 2 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru wanilinowego
      • 3/4 szklanki ciepłego mleka
      • 60 g roztopionego masła
      • 1 jajko

      nadzienie

      • 3/4 szklanki orzechów włoskich
      • 2 łyżki miodu
      • 1 łyżka cukru brązowego
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • szczypta gałki muszkatołowej

      lukier ( opcjonalnie )

      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 1 łyżka rumu
      • 1 łyżka soku z cytryny

       


       

      Sposób wykonania:

      Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże i wymieszać ( jeśli używacie świeżych należy zrobić rozczyn ). Jajko, mleko i cukry roztrzepać lub zmiksować mikserem. Mieszankę wlewać do miski, jednocześnie zaczynając zagniatać ciasto ( jeśli robiliście rozczyn należy go dodać ). Na koniec wlewać roztopione, ale przestygnięte masło. Dobrze wyrobić ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i lśniące. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy oprószonej mąką. Delikatnie rozwałkować je w prostokąt.

      Miód rozprowadzić po powierzchni ciasta ( Jeśli jest dosyć gęsty należy go podgrzać, by zrobił się bardziej płynny. Ułatwi to rozprowadzenie ). Cukier, cynamon i szczyptę gałki rozsypać na miodzie. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Wystygnięte drobno posiekać i rozsypać na miodzie i cukrze.

      Ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego brzegu, jak roladę, tak by złączenie ciasta znalazło się pod spodem. Roladę pokroić na ok. 4 cm paski.

      Paski ciasta przekręcić na bok i w niewielkich odstępach układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( patrz zdj. ) Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do napuszenia na ok. 30 minut.

      Napuszone bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C ok 20 minut. Jeśli nie chcecie ich potem lukrować, należy przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem.

      Lukier: Cukier dobrze rozetrzeć z sokiem z cytryny i rumem. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać rumu, jeśli zbyt rzadki, dodać cukru. Lukrem polać jeszcze ciepłe bułeczki.

      Smacznego :)


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki orzechowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 grudnia 2014 00:46
  • czwartek, 13 listopada 2014
    • Wafle "Michałki"

      Dziś podzielę się z Wami przepisem,

      który testowałam w ostatni weekend.

      Wafle przekładane masą z dodatkiem mleka w proszku, Nutelli,

      serka homogenizowanego i prażonych orzechów laskowych.

      Dosyć słodkie, ale moich norm nie przekraczają,

      z powodzeniem mogę sięgnąć po następnego.

      Bardzo przypominają mi smak popularnych "Michałków",

      zresztą wypróbujcie i przekonajcie się sami! :)

       

       

      Składniki:

      • 3 suche wafle
      • 60 g orzechów laskowych
      • 170 g miękkiego masła
      • 280 g serka homogenizowanego waniliowego ( użyłam Danio )
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 kopiaste łyżki nutelli
      • 1 szklanka ( 250 ml )  + 1,5 łyżki mleka w proszku 
      • 1,5 łyżki kakao

      polewa:

      • 120 g czekolady ( gorzkiej lub mlecznej, ja zmieszałam obie )
      • łyżka masła
      • 2 łyżki śmietanki 30 %

       

      Sposób wykonania:

      Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wysypać na ścierkę, umieścić między dłońmi i pocierając pozbyć się skórki. Oczyszczone orzechy dosyć drobno posiekać.

      Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Na przemian dodawać serek homogenizowany i mleko w proszku ( 1,5 łyżki mleka odłożyć ). Na końcu dodać nutellę i wymieszać. 1/3 masy odłożyć, dodać do niej kakao i posiekane orzechy. Wymieszać i rozsmarować na pierwszym waflu. Przykryć waflem drugim i lekko docisnąć. Do pozostałej masy dodać odłożone mleko w proszku i krótko zmiksować. Rozsmarować na waflu i przykryć trzecim. Lekko docisnąć. Wierzch wafla lekko obciążyć np.: deską do krojenia i umieścić na ok. 3 godziny w lodówce.

      Masło, śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i rozsmarować na powierzchni wafla. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Można też roztopić samą czekoladę, ale wtedy podczas krojenia polewa może się kruszyć. Wafle wyjąć z lodówki i pokroić.

      Wafle należy przechowywać w lodówce.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Wafle "Michałki"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 listopada 2014 00:13
  • poniedziałek, 10 listopada 2014
    • Ciasto "Brzoskwiniowy sad"

       

      Lubicie połączenie masy budyniowej i brzoskwiń?

      ja bardzo, a gdy dodatkowo obok tego zestawu znajdę kilka orzeszków,

      to do szczęścia już niewiele mi brakuje.

      Ciasto "Brzoskwiniowy sad" wypatrzyłam kiedyś w cukierni i spróbowałam je odtworzyć -

      orzechowy biszkopt z kawałkami owoców, masa budyniowa z odrobiną alkoholu

      i mus brzoskwiniowy zamknięty w warstwach pełnoziarnistych herbatników.

      Wypróbujcie, może dołączy do Waszej listy ciast świątecznych...

      Ciasto zyskuje na smaku w miarę upływu czasu, będzie się idealnie nadawało na większe uroczystości,

      na które musicie przygotować sporo rzeczy. Można je zrobić 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.

       

      Składniki: ( blacha 34 x 25,5 cm z zaokrąglonymi rogami )

      ciasto orzechowe

      • 6 jajek
      • 125 g cukru
      • 100 g posiekanych orzechów włoskich
      • 100 g mielonych orzechów włoskich
      • 1 łyżka mąki tortowej
      • 1 łyżka bułki tartej
      • 2 połówki brzoskwiń ( z puszki brzoskwiń, która jest potrzebna do musu brzoskwiniowego )

      masa

      • 220 g miękkiego masła
      • 700 ml mleka
      • 3 żółtka
      • 4/5 szklanki cukru
      • cukier wanilinowy ( 8 g )
      • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
      • 75 ml likieru ( może być amaretto, baileys, lub kawowy, ja użyłam likieru tiramisu )

      mus brzoskwiniowy

      • puszka brzoskwiń w syropie
      • 1 galaretka brzoskwiniowa

      ponadto

      • 2 galaretki brzoskwiniowe ( lub pomarańczowe lub 1 brzoskwiniowa i 1 pomarańczowa )
      • 280 g herbatników pełnoziarnistych

       

      Sposób wykonania:

      Biszkopt Żółtka utrzeć do białości z połową cukru. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając pozostały cukier. Piana jest gotowa, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, piana jest błyszcząca i nie wypada z miski po odwróceniu jej do góry nogami.

      Dwie połówki brzoskwiń odsączyć z syropu i pokroić w niewielką kostkę.

      Do masy z żółtek dodać mąkę, bułkę tartą i orzechy. Wymieszać, dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć. Na koniec dodać pokrojone brzoskwinie. Delikatnie wymieszać.

      Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 C ok 30 minut. do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąc z piekarnika i wystudzić.

      Masa Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

      Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dodawać budyń. Na koniec dodać likier i krótko zmiksować z masą.

      Mus Pozostałe brzoskwinie zmiksować na puree ( syrop odlać i zachować ). Galaretkę rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody, gdy nieco przestygnie połączyć z brzoskwiniowym puree. Odstawić do zgęstnienia.

      Składanie ciasta Gdyby wierzch biszkoptu miał nierówności, pościnać je, a ciasto odwrócić do góry nogami i z powrotem umieścić w blaszce. Dobrze nasączyć syropem pozostałym z brzoskwiń ( zużyłam 3/4 szklanki syropu ). Wyłożyć połowę masy. Na niej ściśle ułożyć herbatniki. Kiedy mus będzie prawie stężały wyłożyć go na herbatniki i delikatnie rozprowadzić. Ciasto wstawić do lodówki na 20 minut ( by mus jeszcze bardziej stężał ), a w tym czasie dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić.

      Ciasto wyjąc po upływie 20 minut i ułożyć drugą warstwę herbatników, a na nią drugą połowę masy. Masę rozprowadzić dokładnie przy brzegach blachy, by wylana na wierzch galaretka nie spłynęła na dno ciasta. Gdy galaretka osiągnie odpowiednie stężenia, tzn. zacznie wyraźnie tężeć, ale będzie jeszcze płynna, wylać ją na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Smacznego :)

       

      Przepis na biszkopt orzechowy pochodzi z książki "Kuchnia Haute Couture" M. Grycan.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (23) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "Brzoskwiniowy sad"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 listopada 2014 00:15

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa