Wpisy otagowane „orzechy”

  • sobota, 01 grudnia 2018
  • czwartek, 03 listopada 2016
    • Pralinki orzechowe

      Małe słodkości do poobiedniej kawy.

      Pyszne i błyskawiczne pralinki orzechowe na bazie Nutelli.

      Słodkie i przyjemnie chrupiące, a jeszcze lepsze z odrobiną mocnego alkoholu.

      Takie pralinki będą też świetną dekoracją tortu urodzinowego

      lub ozdobą świątecznego wypieku.

       

       

      Składniki: (na 20-25 szt. pralinek)

      • 130 g Nutelli
      • 100 g orzechów włoskich + 30 g do obtoczenia
      • 70 g wafelków orzechowych
      • 1 łyżka mocnego alkoholu

       

      Sposób wykonania:

      Wafelki drobno posiekać. Orzechy zmiksować w malakserze. Przy miksowaniu zachowajcie jednak czujność, żeby nie zmiksować ich na pastę.

      Orzechy do obtoczenia drobno posiekać i odłożyć.

      Do Nutelli dodać zmiksowowane orzechy, posiekane wafelki oraz alkohol. Dokładnie wymieszać.

      Z powstałej masy formować niewielkie kuleczki, a następnie obtaczać je w odłożonych orzechach.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pralinki orzechowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 listopada 2016 09:09
  • niedziela, 28 grudnia 2014
    • Kostka orzechowa

      Ciasto dla miłośników orzechów.

      Kruchy spód, warstwa karmelizowanych orzechów w miodzie

      i budyniowa masa cappuccino orzechowe.

      Dla przełamania słodkości, dołożyłam warstwę słonych krakersów, a całość oprószyłam kakao.

      Ciasto zdecydowane w smaku, ze sporą ilością kremu ale nie za słodkie -

      polecam na dobry początek nowego roku :)

       

       

       

      Składniki: ( na blaszkę 24 x 24 cm )

      kruche ciasto

      • 1,5 szklanki mąki
      • 100 g zimnego masła
      • 1/4 szklanki cukru pudru
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 żółtka
      • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)

      warstwa orzechowa

      • 150 g orzechów włoskich
      • 1/4 szklanki cukru
      • 2 łyżki miodu
      • 60 g masła

      masa cappuccino

      • 1,5 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 4 żółtka
      • 500 ml mleka
      • 4 łyżki drobnego cukru
      • 250 g masła w temperaturze pokojowej
      • 120 g cappuccino orzechowego (proszku)

      ponadto

      • 2/3 opakowania krakersów
      • starta czekolada bądź kakao do dekoracji

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto

      Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem przesiać na stolnicę. Dodać masło i wszystko razem siekać nożem, do uzyskania konsystencji kruszonki. Wbić żółtka i zagnieść ciasto. Gdyby była taka potrzeba, tzn gdyby ciasto nie było spójne i za bardzo się kruszyło, należy dodać łyżkę śmietany. Gotowe ciasto rozwałkować i umieścić na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na czas przygotowywania orzechów wstawić do lodówki.

      Orzechy nieco posiekać. Masło, cukier i miód umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, dodać orzechy i chwilę pogotować (w tym czasie cukier powinien się rozpuścić). Mieszankę wylać na przygotowane ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180C ok. 25 minut. Gdyby warstwa orzechów za bardzo się rumieniła przykryjcie wierzch ciasta folią aluminiową (ja to zrobiłam w połowie pieczenia). Gotowe ciasto wystudzić.

      Masa

      Połowę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, pozostałe mleko i zmiksować. Na koniec wsypać proszek cappuccino i krótko zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.

      Miękkie masło utrzeć na puch. Kolejno dodawać dodawać po łyżce wystygniętego budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

      Złożenie ciasta

      Na ciasto wyłożyć 3/4 masy. Na masie ściśle ułożyć krakersy. Wyłożyć pozostałą część masy orzechowej. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami czekolady lub kakao.

      Do ciasta zamiast kawy proponuję filiżankę dobrej herbaty. Mnie ostatnio zachwycił smak zielonej z żeń-szeniem i owocem granatu firmy Biofix. Polecam szczególnie tym, którzy nie mogą się przekonać do charakterystycznej goryczki w zielonej herbacie - owoc granatu skutecznie ją łagodzi. Więcej informacji na temat herbat Biofix znajdziecie tu: biofix.pl

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (36) Pokaż komentarze do wpisu „Kostka orzechowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 grudnia 2014 00:08
  • wtorek, 02 grudnia 2014
    • Bułeczki orzechowe

      W moim domu drożdżowe wypieki znikają najszybciej -

      cieplutkie, mięciutkie i pachnące.

      Z orzechowymi bułeczkami było podobnie,

      miałam problem, żeby zrobić dla Was zdjęcia :)

      Bułeczki są lekkie, dosyć słodkie i wyraźnie orzechowe,

      a ciekawego smaku dodaje im rumowo-cytrynowy lukier.

      Ponieważ bardzo smakowały moim domownikom,

      powtórzę je w święta. Będą dodatkiem do kolacji wigilijnej :)

       

       

      Składniki: ( z podanej porcji wychodzi ok. 15 bułeczek )

      ciasto

      • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej ( typ 750 ale typ 650 też może być )
      • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
      • 2 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru wanilinowego
      • 3/4 szklanki ciepłego mleka
      • 60 g roztopionego masła
      • 1 jajko

      nadzienie

      • 3/4 szklanki orzechów włoskich
      • 2 łyżki miodu
      • 1 łyżka cukru brązowego
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • szczypta gałki muszkatołowej

      lukier ( opcjonalnie )

      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 1 łyżka rumu
      • 1 łyżka soku z cytryny

       


       

      Sposób wykonania:

      Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże i wymieszać ( jeśli używacie świeżych należy zrobić rozczyn ). Jajko, mleko i cukry roztrzepać lub zmiksować mikserem. Mieszankę wlewać do miski, jednocześnie zaczynając zagniatać ciasto ( jeśli robiliście rozczyn należy go dodać ). Na koniec wlewać roztopione, ale przestygnięte masło. Dobrze wyrobić ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i lśniące. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy oprószonej mąką. Delikatnie rozwałkować je w prostokąt.

      Miód rozprowadzić po powierzchni ciasta ( Jeśli jest dosyć gęsty należy go podgrzać, by zrobił się bardziej płynny. Ułatwi to rozprowadzenie ). Cukier, cynamon i szczyptę gałki rozsypać na miodzie. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Wystygnięte drobno posiekać i rozsypać na miodzie i cukrze.

      Ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego brzegu, jak roladę, tak by złączenie ciasta znalazło się pod spodem. Roladę pokroić na ok. 4 cm paski.

      Paski ciasta przekręcić na bok i w niewielkich odstępach układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( patrz zdj. ) Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do napuszenia na ok. 30 minut.

      Napuszone bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C ok 20 minut. Jeśli nie chcecie ich potem lukrować, należy przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem.

      Lukier: Cukier dobrze rozetrzeć z sokiem z cytryny i rumem. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać rumu, jeśli zbyt rzadki, dodać cukru. Lukrem polać jeszcze ciepłe bułeczki.

      Smacznego :)


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki orzechowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 grudnia 2014 00:46
  • czwartek, 13 listopada 2014
    • Wafle "Michałki"

      Dziś podzielę się z Wami przepisem,

      który testowałam w ostatni weekend.

      Wafle przekładane masą z dodatkiem mleka w proszku, Nutelli,

      serka homogenizowanego i prażonych orzechów laskowych.

      Dosyć słodkie, ale moich norm nie przekraczają,

      z powodzeniem mogę sięgnąć po następnego.

      Bardzo przypominają mi smak popularnych "Michałków",

      zresztą wypróbujcie i przekonajcie się sami! :)

       

       

      Składniki:

      • 3 suche wafle
      • 60 g orzechów laskowych
      • 170 g miękkiego masła
      • 280 g serka homogenizowanego waniliowego ( użyłam Danio )
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 kopiaste łyżki nutelli
      • 1 szklanka ( 250 ml )  + 1,5 łyżki mleka w proszku 
      • 1,5 łyżki kakao

      polewa:

      • 120 g czekolady ( gorzkiej lub mlecznej, ja zmieszałam obie )
      • łyżka masła
      • 2 łyżki śmietanki 30 %

       

      Sposób wykonania:

      Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wysypać na ścierkę, umieścić między dłońmi i pocierając pozbyć się skórki. Oczyszczone orzechy dosyć drobno posiekać.

      Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Na przemian dodawać serek homogenizowany i mleko w proszku ( 1,5 łyżki mleka odłożyć ). Na końcu dodać nutellę i wymieszać. 1/3 masy odłożyć, dodać do niej kakao i posiekane orzechy. Wymieszać i rozsmarować na pierwszym waflu. Przykryć waflem drugim i lekko docisnąć. Do pozostałej masy dodać odłożone mleko w proszku i krótko zmiksować. Rozsmarować na waflu i przykryć trzecim. Lekko docisnąć. Wierzch wafla lekko obciążyć np.: deską do krojenia i umieścić na ok. 3 godziny w lodówce.

      Masło, śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i rozsmarować na powierzchni wafla. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Można też roztopić samą czekoladę, ale wtedy podczas krojenia polewa może się kruszyć. Wafle wyjąć z lodówki i pokroić.

      Wafle należy przechowywać w lodówce.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Wafle "Michałki"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 listopada 2014 00:13

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa