Wpisy otagowane „truskawki”

  • wtorek, 03 lutego 2015
    • Nadziewane truskawki

      Ponieważ zbliżają się walentynki w sklepach pojawiły się truskawki.

      Nie mogłam się oprzeć na ich widok i dwa opakowania wylądowały w moim koszyku.

      Zrobiłam to z pełna świadomością, że właśnie zakupione owoce niewiele będą

      miały wspólnego z truskawkami jakie znam.

      Ale okazało się, że miałam szczęście i nie było aż tak źle jak się spodziewałam.

      Z truskawek powstał błyskawiczny deser przypominający Pavlovą

      - bita śmietana, owoce i bezy.

      Wykorzystując metodę nadziewania truskawek można też stworzyć mini serniczki

      i posypać je okruchami krakersów lub startej czekolady.

       

      Składniki:

      • 500 g dużych truskawek
      • 200 g śmietanki 36 % (lub serka mascarpone, lub twarogu mielonego)
      • 1 łyżka cukru pudru
      • kilka pokruszonych bez

      Sposób wykonania:

      Truskawki umyć i osuszyć. Nożem z wąskim ostrzem wydrążyć część wnętrza truskawki. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Za pomocą szprycy umieścić ubitą śmietanę w powstałych otworach, tak by nieco śmietany wystawało też na zewnątrz. Truskawki ozdobić pokruszonymi bezami. Przechowywać w lodówce.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Nadziewane truskawki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 lutego 2015 00:15
  • sobota, 28 czerwca 2014
    • Dżem truskawkowo-bananowy

      Niestety sezon truskawkowy dobiega końca i najwyższa pora

      na przygotowanie słodkich słoiczków,

      którymi będziemy mogli się cieszyć w zimowe wieczory.

      W tym roku postanowiłam nieco odejść od klasyki i truskawki połączyłam

      z bananami i wanilią.

      Dla zachowania koloru i równowagi smaku dodałam też sporo soku z cytryny.

      Efekt końcowy zdecydowanie ciekawy i godny polecenia.

       

       

      Składniki:

      • 700 g truskawek
      • 4 banany
      • sok z 1 cytryny
      • ziarenka z 1 laseczki wanilii
      • 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 ( 500 g )

      Sposób wykonania:

      Oczyszczone truskawki lekko rozgnieść.  Banany obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Zalać sokiem z cytryny i wymieszać. W garnku umeścić truskawki, banany z cytrynowym sokiem oraz ziarenka z 1 laski wanilii. Wsypać opakowanie cukru żelującego i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.

      Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i na 10 minut odwrócić do góry dnem.

      Smacznego :)


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem truskawkowo-bananowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 28 czerwca 2014 00:19
  • sobota, 07 czerwca 2014
    • Sernik z owocami i białą czekoladą

      Jak tu nie kochać przełomu wiosny i lata.

      Nareszcie możemy się delektować sezonowymi owocami,

      a oko cieszyć ich kolorami.

      Dziś proponuję Wam sernik z dodatkiem białej czekolady.

      Choć nie jestem jej ogromną zwolenniczką, to jako dodatek do deserów, stosuję bardzo chętnie.

      Główną rolę w tym serniku grają jednak owoce.

      Plastry truskawek tworzą ciekawe pasy,

      a czereśnie i borówki, pyszne wykończenie deseru.

       

       

       

      Składniki:

      • 1 kg twarogu (użyłam naturalny delikatny firmy "President", może być twaróg sernikowy)
      • 6 łyżek cukru pudru
      • 100 g białej czekolady
      • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
      • 6 pełnych łyżeczek żelatyny
      • 1/2 laski wanilii
      • 1/2 szklanki płynnej kremówki

      ponadto

      • ok. 500 g truskawek
      • garść borówek
      • garść czereśni
      • kilka małych bez
      • listki mięty
      • 8 ciastek pełnoziarnistych

       

       

      Sposób przygotowania:

      Truskawki umyć, osuszyć, kilka odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki.

      Ser wymieszać z cukrem pudrem oraz miąższem z 1/2 laski wanilii.

      Czekoladę rozpuścić na parze. Wystudzić (ma być chłodna, ale jeszcze płynna). Dodać do masy serowej i dobrze wymieszać (można mikserem).

      Do zimnego soku wsypać żelatynę, zamieszać i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać (najlepiej w mikrofali) i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej.

      Do mieszanki soku z żelatyną dodać 1 łyżkę masy serowej, wymieszać. Dodać drugą łyżkę i ponownie wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę wlać do pozostałej masy serowej i miksować mikserem na najwyższych obrotach. Hartowanie żelatyny pozwoli uniknąć ewentualnych grudek żelatyny w serniku.

      Na koniec ubić na sztywno schłodzoną kremówkę i połączyć z masą serową. Wymieszać.

      Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć herbatnikami pełnoziarnistymi. Wylać  1/3 tężejącej masy serowej, a na niej ułożyć plastry truskawek. Wstawić na 5 minut do lodówki. Wyjąć i wylać drugą część masy serowej i ułożyć plastry truskawek. Wstawić na 5 minut do lodówki. Wyjąć i wylać ostatnią część masy serowej. Wstawić na 4 godziny do schłodzenia. Po wyjęciu udekorować pozostawionymi truskawkami, czereśniami, borówkami, bezami i listkami mięty.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z owocami i białą czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 07 czerwca 2014 00:12
  • sobota, 31 maja 2014
    • Koktajl truskawkowy - najlepszy

       

      Gdybym żyła w tropikach, z pewnością mogłabym odżywiać się

      tylko koktajlami owocowymi.

      Uwielbiam! Są bardzo sycące i odżywcze, a na dodatek zimne,

      co o tej porze roku jest ich wielkim atutem.

      Dziś przedstawiam Wam mój ulubiony, który właściwie za każdym razem może być troszkę inny.

      Wystarczy mały dodatek, by zmienić jego charakter np. mięta, odrobina skórki z cytryny czy szczypta imbiru.

      Ale dwa składniki są niezmienne- truskawki i banan.

      Reszta, to kwestia wyobraźni ;)

       

       

      Składniki:

      • 400 ml zsiadłego mleka (zimnego)
      • 600 g truskawek
      • 1 dojrzały banan
      • cukier (według własnych upodobań, ja dałam 3 łyżki)

       

       

      Sposób wykonania:

      Truskawki umyć, odszypułkować i osuszyć. Róbcie to w takiej kolejności. Truskawki myte bez szypułek "piją" wodę i tracą smak.

      Dodać banana, cukier i zsiadłe mleko. Wszystko razem zmiksować. Podawać natychmiast.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl truskawkowy - najlepszy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 31 maja 2014 00:17
  • piątek, 30 maja 2014
    • Lekki sernik z truskawkami

       

      Lekki, kremowy sernik na zimno ,

      na bazie serków homogenizowanych.

      Jako spód świetnie sprawdziły się zwykłe herbatniki kakaowe,

      a w roli dodatku orzeźwiającego, świeże truskawki

      i galaretki agrestowe.

      Polecam, gdy nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie efektownego deseru.

       

       

      Składniki:  (na tortownicę o średnicy 18 cm)

      masa serowa

      • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
      • 125 g śmietanki 30%
      • 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
      • 2 łyżki żelatyny

      warstwa z galaretką

      • 2 galaretki agrestowe
      • 2 i 1/2 szklanki wody
      • 1/3 szklanki śmietanki 30%

      ponadto

      • 250 g świeżych truskawek
      • ok 10 sztuk herbatników kakaowych

       

       

      Sposób wykonania:

      Spód tortownicy o średnicy 18 cm. wyłożyć herbatnikami. W szczeliny między ciastkami powkładać okruchy herbatników.

      Truskawki opłukać. Przekroić wzdłuż na pół i poodcinać końce owoców (by mogły równo stać). Ułożyć ściśle wokół brzegów tortownicy.

      Serki homogenizowane połączyć z cukrem pudrem i dobrze wymieszać.

      Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody. Odstawić na bok na 5 minut. Następnie dobrze podgrzać, ale nie zagotować (najłatwiej krótko podgrzać w mikrofali) i dokładnie wymieszać. Żelatyna powinna ładnie się rozpuścić. Odstawić ją do przestygnięcia. Chłodną żelatynę wlać do masy serowej wąskim strumieniem i szybko wymieszać, by nie powstały grudki (najlepiej mikserem).

      Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Delikatnie wymieszać.

      Pozostałe truskawki pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w tortownicy. Zalać je masą serową. Wstawić do lodówki.

      Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Gdy nieco przestygną, wlać śmietankę i wymieszać.

      Kiedy galaretka będzie wyraźnie tężeć, wylać ją na schłodzony sernik. Przed wylaniem jeszcze raz dobrze wymieszać.

      Wstawić do lodówki na 3 godziny.

      Smacznego :)

       

      Milion smaków truskawek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (27) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki sernik z truskawkami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 30 maja 2014 00:13

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa