Wpisy otagowane „jagody”

  • wtorek, 05 sierpnia 2014
    • Dżem jagodowy

       

      Ostatnie tegoroczne zbiory jagód przeznaczyłam na dżem.

      Przepis jest niezwykle prosty i stosuję go od lat.

      Z podanej porcji otrzymacie 3 słoiczki,

      brunatnego cuda :)

       

       

      Składniki:

      • 800 g jagód
      • 400 g cukru
      • 2-3 łyżki wody
      • odrobina soku z cytryny ( opcjonalnie )

      Owoce umyć i pozostawić, by dobrze obeschły. Zasypać cukrem, podlać wodą i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dżem gotować ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować około 20 minut.

       

      Aby wyparzyć słoiki, należy je umyć, ustawić na zimnej blaszce i wstawić do piekarnika na ok 10 minut ( temp 160 C )

      Pasteryzowanie - Słoiki z gorącym dżemem wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 120 C. Najlepiej studzić w uchylonym piekarniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem jagodowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 sierpnia 2014 07:40
  • niedziela, 06 lipca 2014
  • piątek, 27 czerwca 2014
    • Drożdżówki z serem i jagodami

      Dzisiaj klasyka gatunku - drożdżówki z serem.

      Puszyste, drożdżowe ciasto z pysznym, waniliowym farszem

      i jagodami.

      Samo ciasto niezbyt słodkie, za to nadzienie, wyraziste w smaku,

      świetnie komponujące się z lekko cierpkimi jagodami.

      Zestaw idealny do szklanki mleka :)

       

       

      Składniki:

      ciasto

      • 500 g mąki pszennej
      • 3 łyżki cukru
      • 30 g drożdży
      • 70 g miękkiego masła
      • szczypta soli
      • 1 szklanka ciepłego mleka
      • 2 jajka

      masa serowa

      • 250 g miękkiego twarogu (użyłam półtłustego)
      • 1 serek waniliowy homogenizowany ( 150 g )
      • 1 żółtko ( białko pozostawić do posmarowania drożdżówek )
      • 2 łyżki miękkiego masła
      • 1 łyżka budyniu waniliowego ( proszku )
      • 2 łyżki cukru pudru

      ponadto:

      • 1 szklanka jagód

       

       

      Sposób wykonania:

      Drożdże ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego mleka. Odstawić na 5 minut.

      Pozostałe mleko wymieszać z resztą cukru i jajkami. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże, mieszankę mleka z jajkami, sól i miękkie masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swą objętość.

      W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Ser rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ( można też użyć do tego celu blendera ).

      Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto lekko rozwałkować ( na grubość ok. 1 cm ). Z ciasta wycinać krążki o średnicy nieco większej niż szklanka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20-30 minut.

      W wyrośniętych krążkach zrobić duże wgłębienie (użyłam do tego dna szklanki ) i napełnić je masą serową i posypać jagodami.

      Białko roztrzepać widelcem i posmarować brzeg każdej drożdżówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C 20-30 minut, do zezłocenia.

      Drożdżówki lekko przestudzić.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z serem i jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 27 czerwca 2014 00:27
  • środa, 25 czerwca 2014
    • Pierogi z jagodami

      Ponieważ mam to szczęście, że lato spędzam

      w pobliżu lasu pełnego jagód,

      bardzo często goszczą one na naszym stole.

      Z pierwszych zbiorów zawsze robimy pierogi.

      Koniecznie z dodatkiem słodkiej śmietany -

      taka kulinarna tradycja :)

       

       

      Składniki:

      ciasto

      • 3 szklanki mąki ( używam tortowej )
      • 1 szklanka ciepłej wody
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka oleju
      • ewentualnie 1 jajko

      ponadto:

      • 1 szklanka jagód
      • cukier
      • śmietana 12%
      • ewentualnie płatki migdałów

       

       

       

       

       Sposób wykonania:

      Jagody oczyścić , opłukać i osuszyć.

      Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.

      Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,4 cm. Szklanką wycinać krążki z ciasta. Na każdy wyłożyć łyżeczkę jagód i 1/4 łyżeczki cukru. Brzegi skleić.

      Jagody można wcześniej wymieszać z cukrem, ja jednak nie jestem zwolenniczką tej metody, gdyż słodzone owoce puszczają sok i sklejanie pierogów jest wtedy trudniejsze.

      Pierogi gotować w osolonym wrzątku., ok. 1 minuty od wypłynięcia na wierzch.

      Podawać ze śmietaną osłodzoną cukrem pudrem i ewentualnie płatkami migdałów.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 25 czerwca 2014 00:22
  • piątek, 21 marca 2014
    • Jagodowy Eton Mess

       

       

      Eton mess to deser, który zazwyczaj podaje się w pucharkach.

      Moja wersja jest nieco inna, choć składniki, w zasadzie takie same.

      Ten cudownie lekki deser może też przypominać torcik :)

      W roli głównej mrożone jagody...

       

       

       

       

      Składniki:

      • 500 ml śmietanki 30
      • 2 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • ok. 20 bez (przepis na bezy znajdziecie TU

      frużelina jagodowa

      • 25o g mrożonych jagód
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 3 łyżki cukru
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki żelatyny

       

       

      Sposób wykonania:

      Przygotować frużelinę (powinna być nieco gęściejsza od normalnej). Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Owoce umieścić w niewielkim garnuszku, zasypać cukrem i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Całość zagotować. Do owoców dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, do rozpuszczenia żelatyny (nie dopuścić do wrzenia). Frużelinę odstawić do ostygnięcia.

       

      Dno tortownicy wyłożyć bezami. Schłodzoną śmietanę wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Połowę wyłożyć na bezy. Nie wyrównywać powierzchni śmietany, niech pozostaną nierówności. Schłodzoną frużelinę (powinna być dosyć gęsta) wyłożyć na śmietanę, a na wierzch pozostałą ubitą śmietanę. Ostatnią warstwę powinny stanowić pokruszone bezy.

      Deser schłodzić ok godziny w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Jagodowy Eton Mess”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 21 marca 2014 09:11

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa