Wpisy otagowane „maliny”

  • piątek, 17 marca 2017
    • Sernik gotowany z malinami i galaretką

      Stali bywalcy bloga wiedzą, że od czasu do czasu

      "odkurzam" nieco zapomniane przepisy.

      Dziś czas na sernik gotowany, 

      Coś pośredniego między sernikiem na zimno, a pieczonym.

      To bardzo uniwersalny przepis, bo masę serową można zestawić niemal z każdym dodatkiem i rodzajem ciasta.

      Sprawdzi się jako przełożenie kruchych, albo miodowych placków.

      Można go przygotować na podpieczonym kruchym spodzie i polać czekoladową polewą.

      Wykorzystałam go też w wersji z bakaliami i brzoskwiniami w serniku KORA.

      A dziś prezentuję orzeźwiającą i najszybszą wersję - sernik na herbatnikach

      z malinami i galaretką.

      Składniki:

      • 1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być dobrej jakości wiaderkowy, polecam ser z Piątnicy)
      • 3 jajka
      • 170 g masła
      • 200 mleka
      • 2 szkl. cukru pudru
      • cukier waniliowy
      • 2 budynie waniliowe bez cukru

      ponadto:

      • 300 g malin mrożonych (w sezonie oczywiście świeżych)
      • 2 galaretki malinowe
      • ok. 160 g herbatników

       

      Sposób przygotowania:

      Masa serowa:

      Masło roztopić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać ser. Cały czas miksują wlewać masło.

       

      Masę przełożyć do garnka i podgrzewać doprowadzając do wrzenia. Na tym etapie masa robi się rzadsza.

       

      2 budynie rozpuścić w mleku. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować. Cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraźnie zgęstnieje i przybierze postać jakby piankowego budyniu. Odstawić na bok i nieco wystudzić. 

      Na dnie formy o wymiarach 24 x 30 cm ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć na nie połowę masy serowej. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, a na nią wyłożyć pozostałą część masy. Ciasto schłodzić w lodówce.

      Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku. Maliny (bez rozmrażania) ułożyć serniku. Zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawic do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.

      Smacznego :)

      


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik gotowany z malinami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 17 marca 2017 08:56
  • wtorek, 13 stycznia 2015
    • Ciasto malinowe z budyniem

      To ciasto powstało z tęsknoty za słońcem, latem i smakiem świeżych owoców.

      Bardzo lekkie i bardzo proste - biszkopt, budyń i orzeźwiająca galaretka z malinami.

      Na pewno lepiej będzie smakować w upalne dni,

      ale kto powiedział, że nie można sobie zrobić lata w środku paskudnej zimy...

       

       

      Składniki: (na formę o wym. 24x24 cm lub na dużą tortownicę)

      Biszkopt

      • 3 jajka
      • 75 g cukru
      • 75 g mąki pszennej
      • 45 g mąki ziemniaczanej
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier wanilinowy
      • 1 łyżka soku z cytryny

      budyń

      • 3 budynie waniliowe bez cukru (mogą być też malinowe)
      • 900 ml mleka
      • 75 g cukru
      • 75 g masła w temperaturze pokojowej

      galaretka

      • 2 galaretki malinowe (mogą być inne czerwone)
      • 450 g mrożonych malin
      • 2 łyżki cukru

      ponadto 3-4 łyżki konfitury malinowej

       


      Sposób wykonania:

      Biszkopt: Białka ubić z cytryną na pianę. Stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Nie wyjmujcie biszkoptu z formy, ani nie odcinajcie brzegów, w ten sposób ciasto będzie dokładnie przylegać do brzegów i wylana później galaretka nie spłynie na dno.

      Budyń: Budynie i cukier rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń odstawić z palnika. Dodać pokrojone na kawałki masło i energicznie wymieszać, by masło połączyło się z budyniem tworząc jednolitą masę. Odstawić do lekkiego przestygnięcia na ok 15 minut.

      Wystygnięty biszkopt cienko posmarować konfiturą. Wylać jeszcze ciepły budyń i rozsmarować po powierzchni. Wstawić do lodówki, by budyń dobrze stężał.

      Galaretka: Owoce rozmrozić, umieścić na sitku i lekko docisnąć, by pozbyć się nadmiaru soku (ale sok pozostawić). Sok z malin uzupełnić wrzątkiem, tak by w sumie było 3 szklanki płynu (u mnie była to 1 szklanka soku i 2 szklanki wrzątku) Do gorącego płynu wsypać galaretki i 2-3 łyżki cukru. Całość wymieszać, by galaretki dobrze się rozpuściły. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy galaretki zaczną tężeć, dodać maliny i delikatnie wymieszać. Całość wylać na budyń i ponownie wstawić do lodówki, by galaretka dobrze zastygła.

      Jeżeli użyjecie świeżych owoców, galaretki należy rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.

      Smacznego :)

      Uwaga: Biszkopt piekłam z 2 jajek, ale uznałam, że mogłoby być go nieco więcej. Przepis podaję w już skorygowanej wersji.

       

      Źródło inspiracji Tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto malinowe z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 stycznia 2015 00:08
  • wtorek, 25 listopada 2014
    • Ciasto Malakoff - bez pieczenia

      Malakoff to słynny austriacki deser.

      Podawany jest zazwyczaj w formie tortu.

      Jego podstawą są nasączone rumem podłużne biszkopty i delikatna masa.

      Swoją wersję ciasta wzbogaciłam jeszcze o konfiturę malinową.

      Jest to ciasto bez pieczenia, więc przygotowuje się błyskawicznie.

      Nie potrzebuje też wiele czasu na stężenie, dlatego przepis może się przydać,

      gdy goście tuż, tuż..

       

      Składniki:

      masa

      • 200 g masła
      • 2 żółtka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 1 i 1/2 szklanki mleka
      • 1/2 szklanki  śmietanki 30 %
      • 4 łyżki cukru
      • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 łyżka rumu

      poncz

      • 100 ml soku pomarańczowego
      • 50 ml rumu

      ponadto

      • ok. 30 sztuk podłużnych biszkoptów
      • 3-4 łyżki konfitury malinowej lub z czarnej porzeczki
      • 4 łyżki płatków migdałowych
      • kilka ciasteczek amaretti (opcjonalnie )

       

       

      Sposób wykonania:

      Przygotować masę. Szklankę mleka zagotować. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka, cukry i obie mąki zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Doprowadzić do wrzenia, dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.

      Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać sok z cytryny, a następnie rum. Krótko zmiksować.

      Składniki ponczu wymieszać.

      Formę o wymiarach 21 x 21 cm ( może też być tortownica o średnicy 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ściśle poukładać biszkopty. Za pomocą pędzelka nasączyć je połową ponczu. Na ciastkach i między nimi nałożyć konfiturę małymi kleksami. Wyłożyć połowę kremu. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, nasączyć ponczem, nałożyć kleksy konfitury i przykryć drugą częścią kremu. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, ciasteczka pokruszyć. Posypać ciasto płatkami i chrupiącymi kawałkami ciastek. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (27) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Malakoff - bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 listopada 2014 00:08
  • wtorek, 02 września 2014
    • Ciasto Mokka

      Hiszpańskie ciasto dla leniwych, czyli z kategorii - bez pieczenia.

      Maślane herbatniki nasączone kawą i czekoladowa masa budyniowa.

      W oryginale dodatkiem do ciasta są orzechy,

      ja zastąpiłam je konfiturą malinową i świeżymi owocami.

      Choć nazwa wskazuje, że w cieście dominuje  kawy,

      to dla mnie smakuje bardziej jak kawałek czekoladowego tortu.

       

       

      Składniki:

      krem:

      • 250 g masła
      • 220 g cukru pudru
      • 250 ml mleka
      • 4 żółtka
      • 100 g gorzkiej czekolady ( 70% )
      • 1 łyżka maki pszennej

      ponadto

      • duże opakowanie herbatników
      • 2/3 szklanki kawy (można dodać alkoholu)
      • 1/3 słoiczka konfitury malinowej
      • maliny do dekoracji

       

       

      Sposób wykonania:

      Przygotować krem czekoladowy:

      Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na gęstą, jasną masę. Dodać 125 ml mleka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.

      Pozostałe mleko zagotować wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, a całość zagotuje, wlać mieszankę jajeczną i całość zagotować. Ciągle mieszając ( łatwo się przypala ) gotować chwilę, aż uzyska jednolity, ciemny kolor. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

      Miękkie masło utrzeć z druga połową cukru pudru na puch, stopniowo dodawać przestudzony budyń i miksować do uzyskania gładkiego kremu. Przed przełożeniem herbatników krem nieco schłodzić w lodówce, będzie łatwiej tworzyć ciasto.

      Na dużym talerzu układać namoczone w kawie herbatniki (2 rzędy po 6 herbatników ). Na ciastka wyłożyć ok. 3 łyżki kremu i rozsmarować. Ułożyć następną warstwę herbatników namoczonych w kawie, znów wyłożyć krem. W taki sposób stworzyć 5 warstw ciastek i kremu. Na jednej z nich, przed położeniem kremu nałożyć i rozsmarować konfiturę malinową. Brzegi ciasta również posmarować masą czekoladową. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Gotowe ciasto udekorować świeżymi owocami.

      Przed podaniem, ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, by maślana masa nabrała odpowiedniej konsystencji.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Mokka ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 września 2014 09:19
  • wtorek, 19 sierpnia 2014
    • Ciasteczka z malinami

       

      Pyszne, ekspresowe ciasteczka, które zdążycie wykonać nawet wtedy,

      gdy zjawią się niezapowiedziani goście.

       Chrupiące ciasto francuskie, słodka nutella i lekko kwaśne maliny.

      Wszystko razem smakuje fantastycznie.

      Za takie cieplutkie ciasteczka dam się pokroić ;)

       

       

       

      Składniki: ( ok. 30 sztuk ciasteczek )

      • płat ciasta francuskiego
      • ok 200 g nutelli
      • 30 sztuk świeżych malin

      ponadto:

      • 1 roztrzepane jajko
      • cukier puder do posypania

       

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką (jeśli jest mrożone, rozmrozić). Lekko rozwałkować i pociąć na prostokąty wielkości ok. 3x7cm.

      Na środek każdego ciasteczka nałożyć 1/2 łyżeczki nutelli i lekko rozsmarować. Na wierzchu ułożyć malinę. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.

      Piec w nagrzanym piekarniku, ok 10 minut w temp. 180 C.

      Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Krótko przestudzić.

      Ciasteczka najlepiej smakują, jeszcze ciepłe.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 sierpnia 2014 00:17

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa