Wpisy otagowane „tarta”

  • wtorek, 10 marca 2015
    • Tarta z czerwonym pesto i szynką parmeńską

       

      Ponieważ suszone pomidory dodaję ostatnio do wszystkiego,

      teraz w postaci pesto wylądowały na tarcie.

      Razem z szynka parmeńską, mozarellą, świeżym pomidorem i rukolą

      na cieście francuskim tworzą wspaniałą kompozycję smakową,

      która może być zarówno ciepłą przekąską jak i lekkim obiadem.

       

      Składniki:

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
      • 1 słoiczek czerwonego pesto (190g)
      • 1,5 kulki sera mozarella
      • 1 opakowanie szynki parmeńskiej (70g)
      • kilka pomidorków koktajlowych
      • garść rukoli
      • sól, pieprz czarny, suszone oregano
      • 1 łyżeczka oliwy
      • 2 łyżki tartego parmezanu

       

       

      Sposób wykonania:

      Dużą blachę dołączoną do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na niej ciasto. Brzegi ciasta (ok. 1 cm) zagiąć do środka i dobrze docisnąć widelcem. Na cieście postawić blaszkę, najlepiej z obciążeniem np. grochem, ale tak by zagięte brzegi wystawały poza nią. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut w temp. 200C.

      Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Rozsmarować na nim pesto. Ułożyć plastry szynki, porwane na mniejsze kawałki. Mozarellę pokroić lub zetrzeć na tarce. Rozłożyć na tarcie. Pomidory pokroić w plastry i umieścić na wierzchu tarty. Posolić je, oprószyć pieprzem i oregano oraz skropić oliwą. Tartę ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 5 minut, tylko by ser się rozpuścił.

      Przed podaniem posypać tartę startym parmezanem i rukolą.

      Smacznego :)

      Źródło inspiracji

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z czerwonym pesto i szynką parmeńską”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 marca 2015 00:08
  • wtorek, 23 kwietnia 2013
    • Tarta z brokułem

      Dziś propozycja na szybki wiosenny obiad.

      Zielona tarta na spodzie z ciasta francuskiego.

      Przygotowanie nie zajmie więcej jak 10 minut,

      a później już tylko oczekiwanie na efekty :)

       

       

      Składniki:

      • płat ciasta francuskiego
      • 1 niewielki brokuł
      • 3 jajka
      • 1 szklanka śmietany (u mnie 12%)
      • puszka zielonego groszku
      • 1/2 pęczka szczypiorku, bądź cebula dymka
      • 100g serka capri (można zastąpić fetą)
      • pieprz biały
      • pieprz cytrynowy
      • sól

       

      Wykonanie:

      Przygotować formę do tarty. Spód wyłożyć płatem ciasta francuskiego.

      Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na wrzątek. Gotować 3 minuty.

      Jajka i śmietanę dobrze rozmieszać. Doprawić pieprzami i solą. Dodać odcedzony groszek i pokrojony szczypiorek. Wszystko wylać na przygotowane ciasto.

      Na masie poukładać różyczki brokuła. Serek pokroić w kostkę i powrzucać do tarty.

      Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C ok 50 minut.

      Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.

       

      moja inspiracja Tu

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z brokułem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 kwietnia 2013 10:18

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa