Wpisy otagowane „mascarpone”

  • piątek, 10 marca 2017
    • Sezamkowiec

      Dziś zapraszam na kremowe ciasto z chrupiącymi sezamkami.

      Pyszne warstwy ciasta tworzą czekoladowy biszkopt, słodki,

      karmelowy krem z dodatkiem orzechów i sezamek, biszkopciki nasączone kawą z alkoholem

      i delikatna masa śmietankowa.

      Słodycz kremów idealnie równoważy konfitura z czarnej porzeczki.

      Ciasto nie jest specjalnie wymagające i pracochłonne,

      bo choć składa się z kilku warstw, to każda jest bardzo łatwa w przygotowaniu.

      Polecam wielbicielom słodkich, kremowych ciast z dodatkiem kawy.

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 2/3 szklanki mąki tortowej
      • 1/3 szklanki kakao
      • 50 g startej gorzkiej czekolady

      Masa z sezamkami:

      • 200 g miękkiego masła
      • 450 g masy kajmakowej (krówkowej)
      • 6 op. sezamek + 1 op. do dekoracji
      • 50 g orzechów włoskich lub ziemnych

      Masa śmietankowa:

      • 250 g mascarpone
      • 400 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki cukru pudru

      ponadto:

      • 1 mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (240 g)
      • ok. 20 szt. podłużnych biszkoptów (u mnie kakaowe)
      • poncz - 300 ml kawy + 1 łyżeczka cukru + 50 ml alkoholu (u mnie likier Baileys)

      Sposób przygotowania:

      Biszkopt

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Krótko, tylko do połączenia składników.

       

      Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.

      Masa z sezamkami

      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i w  kilku turach dodawać masę kajmakową. Sezamki dosyć drobno pokruszyć. Orzechy posiekać i wraz z sezamkami dodać do masy. Wymieszać.

      Masa śmietankowa

      Mascarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone.

      Wszystkie składniki masy umieścić w misie miksera. Ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.

      Składanie ciasta

      Wystudzony biszkopt odwrócić do góry spodem ( macie gwarancję, że wierzch będzie równy i dobrze wchłonie poncz)

      Naponczować go ok. 2/3 ilości ponczu. Na cieście rozsmarować konfiturę. Kolejno wyłożyć masę z sezamkami. Rozsmarować i wyrównać. Biszkopty krótko moczyć w pozostałym ponczu i układać na masie. Na biszkopty wyłożyć masę śmietankową. Wierzch wyrównać.

      Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

      Przed podaniem wierzch ciasta udekorować startą gorzką czekoladą i pokruszonymi sezamkami.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sezamkowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 10 marca 2017 00:03
  • piątek, 27 lutego 2015
    • Kostka hiszpańska

      To ciasto wypatrzyłam jakiś czas temu w cukierni, w której nota bene

      panuje jakaś dziwna moda na kostki,

      bo z 12 ciast, jakie serwowali tego dnia, wszystkie nosiły nazwę "kostka..."

      Dlaczego hiszpańska? Nie mam pojęcia, ponieważ smaki z Hiszpanią raczej wiele

      wspólnego nie mają, albo ja o czymś nie wiem ;)

      - czekoladowy spód, który jest odpowiednikiem murzynka,

      kawowa masa z bezami i fantazyjnie wmieszana konfitura wiśniowa.

      Ciasto, mimo dodatku bez nie jest przesłodzone,

      a dosyć ciężki spód ciekawie kontrastuje z delikatnym wierzchem ciasta.

       

       

      Składniki: (na formę 24x24 cm)

      ciasto

      • 125 g masła (lub oleju)
      • 1 szklanka mleka
      • 2 łyżki kakao
      • 3/4 szklanki cukru
      • 50 g gorzkiej czekolady
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 3 jajka (białka i żółtka osobno)

      masa

      • 500 g serka mascarpone
      • 1 szklanka śmietanki kremówki (30 lub 36%)
      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
      • 4 łyżki likieru kawowego (może być też Amaretto)
      • 50 g małych bez
      • 1 słoiczek konfitury wiśniowej z kawałkami owoców (250 g)
      • 3 łyżeczki żelatyny
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 2 łyżki galaretki wiśniowej (proszku)

       

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto

      Mleko, masło, połamaną czekoladę, kakao i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia.

      Mąkę i sodę przesiać, dodać żółtka i masę czekoladową. Wymieszać mikserem, by składniki dobrze się połączyły.

      Białka ubić na sztywno i wszystko delikatnie wymieszać.

      Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C 30-40 minut  do tzw. suchego patyczka (u mnie wystarczyło 30). Ciasto wyjąc z piekarnika i wystudzić.

      Ciasto rośnie z górką, która po wystygnięciu powinna trochę opaść, gdyby jednak pozostała spora, można ją ściąć.

      Masa

      Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody i wystudzić.

      Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody tak, by przykryć tylko jej powierzchnię i odstawić do napęcznienia.

      Konfiturę podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Wsypać 2 łyżki galaretki i energicznie mieszać, by galaretka dobrze się rozpuściła. Przestudzić.

      Mascarpone, kremówkę (powinny być dobrze schłodzone), cukier, likier i kawę umieścić w głębokim naczyniu. Wszystko zmiksować, do uzyskania gęstego kremu. Żelatynę podgrzać, ale też uważać, by nie doprowadzić do wrzenia (najłatwiej w mikrofali, na średniej mocy ok. 10 sek.) i wymieszać, by dobrze się rozpuściła.  Do żelatyny dodać ok 2 łyżek masy i energicznie wymieszać. (gdyby po połączeniu powstały grudki, całość można ponownie podgrzać w mikrofali, powinny się rozpuścić) Kolejny raz dodać 2 łyżki masy i energicznie wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę wlać do pozostałej masy i krótko zmiksować.

      Do masy wsypać bezy i całość delikatnie wymieszać.

      Ciasto odwrócić do góry nogami (bo dół ciasta zawsze jest równiutki). Można dodatkowo nasączyć ciasto słodzoną kawą lub wiśniówką (ja to pominęłam). Na ciasto wyłożyć połowę masy, nie wyrównywać, niech pozostaną górki. Na nierównościach rozsmarować konfiturę. Na warstwę konfitury wyłożyć pozostałą masę. Wierzch wyrównać.

      Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny, by masa dobrze stężała. Przed podaniem posypać kakao.

      Smacznego :)

      Uwaga: Po dłuższym przechowywaniu ciasta bezy stracą swoja chrupkość. Niemniej nie ma to wpływu na smak ciasta.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kostka hiszpańska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 27 lutego 2015 00:05
  • poniedziałek, 02 września 2013
    • Lekki tort z malinami

      Tort urodzinowy mojej córki jest dla mnie zawsze dużym wyzwaniem,

      głównie dlatego, że nie jest ona specjalną wielbicielką słodkości.

      Ale urodziny to urodziny i tort musi być ;)

      Żeby nie było za słodko, wybrałam czekoladowy biszkopt lekko nasączony kawą,

      masę z bitej śmietany i mascarpone oraz, dla przełamania smaku, maliny.

      Całość zwieńczyła odrobina kakao.

      Córce bardzo smakowało. Mam nadzieję, że i Wam będzie :)

       

       

      Składniki:

      biszkopt:

      • 5 jajek
      • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
      • 3/4 szklanki cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 budyń czekoladowy bez cukru

      masa :

      • 700 ml śmietanki kremówki
      • 250 g serka mascarpone
      • 4 łyżki cukru pudru
      • ok. 600 g malin

       

       

      Wykonanie:

      Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

      Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, wbijać po jednym żółtku. Na koniec przesiać pozostałe składniki i wymieszać ( można mikserem na najniższych obrotach ).

      Masę przelać do tortownicy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.

      Biszkopt dobrze wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

      Przyrządzić szklankę naparu z kawy (może być z herbaty ). Nasączyć wszystkie części biszkoptu.

      Przygotować masę.

       Śmietanę ( schłodzoną ) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z serkiem mascarpone ( schłodzonym ). Dobrze wymieszać.

      Z przygotowanej masy odłożyć 2 kopiaste łyżki. Pozostałą podzielić na 4 części.

      Jedną częścią posmarować pierwszy blat. Na niej ściśle ułożyć maliny. Na maliny wyłożyć drugą część kremu. Rozsmarować i przykryć drugim blatem.

      Wyłożyć masę, maliny i znów masę. Przykryć trzecim blatem. Wierzch pokryć odłożonym wcześniej kremem. Oprószyć kakaem. Udekorować według uznania.

      Smacznego :)

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki tort z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 września 2013 09:14
  • niedziela, 19 maja 2013
    • Sernik Ametyst

      Dziś mam propozycję, którą będziecie mogli wykorzystać

      w rozpoczynającym się wkrótce sezonie jagodowym.

       Waniliowy sernik na zimno,

      który może być bazą do innych Waszych pomysłów sernikowych.

      Świetnie będzie się komponował z malinami, truskawkami lub z nutellą.

      Mnie urzekła wersja w kolorze ametystowym.

       

      Składniki:

      • 450 g twarogu śmietankowego ( u mnie President )
      • 1 serek homogenizowany ( 150g )
      • 100 g cukru pudru + cukier waniliowy ( jeśli lubicie słodsze desery dajcie 120 g cukru pudru )
      • 250 g śmietany kremówki
      • 24 g żelatyny w proszku
      • 25 dkg jagód lub borówek ( mogą być mrożone )
      • 1 galaretka w kolorze ametystowym

      ponadto :

      • 250 g serka mascarpone
      • 2 łyżki cukru pudru

       

       

      Sposób wykonania:

      Twaróg i serek homogenizowany ( powinny być w temperaturze pokojowej ) wymieszać z cukrami.

      Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki przygotowanego sera. Wymieszać. Sprawdzić czy nie ma grudek.

      Gdyby były, mieszaninę podgrzać chwilkę w mikrofali (ok 15 sek.). Wszystko wlać do pozostałego sera. Wymieszać.

      Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Połączyć z serem i delikatnie wymieszać.

      Dodać owoce ( odłożyć 2 łyżki ). Całość przelać do przygotowanej formy. U mnie o śr. 25 cm. Wstawić do lodówki.

       Przygotować krem :

      Mascarpone połączyć z cukrem i zmiksowanymi, odłożonymi wcześniej jagodami. Posmarować zastygnięty już sernik. Jeśli użyjecie borówek, kolor nie będzie taki ładny. Można do kremu użyć wtedy 2 łyżeczek dżemu jagodowego, a owoców już nie odkładać, tylko dać całość do sera.

      Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Wlać do płaskiego naczynia. Gdy stężeje, foremkami do ciastek wykrawać serduszka.

      Udekorować sernik.

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Ametyst”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 maja 2013 10:54
  • czwartek, 11 kwietnia 2013
    • Sernik bardzo truskawkowy

      Bardzo orzeźwiający deser.

      Kremowy i mega truskawkowy sernik, chociaż konsystencja bardziej przypomina mus.

      Mnie ten smak przeniósł do słonecznych początków lata, w którym królują truskawki.

      Blisko, coraz bliżej...

       

      Składniki:

      • 300 g truskawek mrożonych
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 250 g serka mascarpone
      • 130 ml śmietany kremówki
      • 2 galaretki truskawkowe
      • kilka jędrnych truskawek
      • 10-12 herbatników

      Wykonanie:

      Na dnie tortownicy o śr. 21 cm poukładać herbatniki.

      Truskawki rozmrozić i zmiksować z cukrem. Mus truskawkowy połączyć z serkiem mascarpone (truskawki dodawać do serka)

      Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy truskawkowej.

      Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Całkowicie wystygniętą wlać do masy. Dokładnie wymieszać.

      Na herbatnikach poukładać truskawki. Zalać je masą serowo-truskawkową. Wstawić do lodówki.

      Drugą galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy zacznie zmieniać konsystencje na gęściejszą, wylać na lekko już stężały sernik. Schłodzić przez kilka godzin. Przechowywać w lodówce.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „ Sernik bardzo truskawkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 kwietnia 2013 10:01

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa