Wpisy otagowane „brokuł”

  • piątek, 26 września 2014
    • Lasagne z brokułami i szynką

       Jestem pewna, że ani miłośników brokułów,

      ani wielbicieli zapiekanych makaronów nie będę

       musiała namawiać na to danie.

      Płaty makaronu, brokuły, szynka, czosnek, ser żółty i beszamel...

      Dla mnie zestawienie idealne :)

       

       

       

      Składniki:

      • makaron lasagne
      • 20 dkg szynki lub polędwicy
      • 1 brokuł
      • 1 łyżka oleju
      • 4 ząbki czosnku

      sos:

      • 4 łyżki masła
      • 4 łyżki mąki
      • 2 i 1/2 szklanki mleka
      • sól, gałka muszkatołowa, pieprz biały
      • 10 dkg  startego sera cheddar (lub innego twardego ostrego sera )

       

       

      Sposób wykonania:

      Makaron obgotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Płaty makaronu porozkładać by się nie pokleiły.

      Brokuła podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru przez 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.

      Szynkę pokroić w paski lub kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek.

      Przygotować sos. W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę, rozmieszać i chwilę smażyć (około 1 minuty). Dolać mleko, ciągle mieszając, najlepiej trzepaczką rózgową, zagotować. Powinien powstać dosyć gęsty, gładki sos. Doprawić solą, świeżo zmielonym białym pieprzem ( sporo ) i gałką muszkatołową. Do sosu dodać 3/4 startego sera.

      Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. W naczyniu układać na przemian płaty makaronu i brokuły z szynką polane sosem. Stworzyć kilka takich warstw. Ostatnia warstwę makaronu lekko docisnąć, ułożyć brokuły z szynką, polać sosem i posypać pozostałym serem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, w temp. 180 C.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z brokułami i szynką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 26 września 2014 00:11
  • wtorek, 23 września 2014
    • Warstwowa sałatka z brokułem

      Bardzo prosta sałatka z brokułem, fetą, prażonymi

      pestkami z dyni i płatkami migdałów.

      Oczywiście wszystkie składniki można od razu wymieszać,

      ale dzięki ułożeniu warstwami,

      sałatka prezentuje się znacznie lepiej.

      Jeśli będziecie mieli niewielu gości,

      możecie też podać ją porcjami w szklankach.

      Wtedy wygląda zupełnie jak deser.

       

       

      Składniki:

      • 1 brokuł
      • kostka sera feta
      • 100g płatków migdałów i pestek z dyni

      sos

      • 200 ml jogurtu naturalnego
      • 1 łyżka majonezu
      • 3 ząbki czosnku
      • odrobina soku z cytryny
      • 1 łyżka ziół (natka, koperek, bazylia)
      • pieprz biały, sól do smaku

      Sposób wykonania:

      Brokuła podzielić na różyczki, ugotować al dente (około 5 minut) w osolonej wodzie z odrobiną cukru (brokuł zachowa dzięki temu ładny kolor ). Wystudzić.

      Płatki migdałów i pestki z dyni uprażyć na patelni na złoty kolor.

      Fetę pokroić w większą kostkę.

      Składniki na sos wymieszać.

      W szklanym naczyniu układać kolejno:

      sos, brokuł, fetę, uprażone płatki migdałów i pestki dyni.

      Można też zamienić pierwszą i drugą warstwę. Czyli sosem polać brokuła, a następnie ułożyć fetę i ziarna.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Warstwowa sałatka z brokułem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 września 2014 00:12
  • piątek, 13 czerwca 2014
    • Brokuł w tempurze

      Jeśli zaglądacie czasem do McDonalda, na pewno trafiliście na tą przekąskę -

      brokuł w chrupiącej panierce.

      Przyznam szczerze, że to moja ulubiona i zawsze kiedy jest dostępna, ląduje w moim zamówieniu.

      Często też przygotowuję ją w domu.

      Jest błyskawiczna w przygotowaniu,

      a gorącej naprawdę trudno się oprzeć.

       

       

       

      Składniki:

      • 1 brokuł
      • 1 szklanka mleka
      • 1 jajko
      • 1/2 łyżeczki soli
      • ok. 3/4 szklanki mąki pszennej

      ponadto

      • bułka tarta
      • olej do smażenia

       

       

      Sposób wykonania:

      W garnku zagotować wodę z solą i szczyptą cukru (dodatek cukru powoduje, że brokuł zachowuje kolor).

      Brokuł podzielić na różyczki. Wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić i wystudzić.

      Mleko, jajko i mąkę wymieszać mikserem. Powinno powstać ciasto gęstości śmietany. Brokuł zanurzać w cieście i obtoczyć w bułce tartej.

      Smażyć na głębokim tłuszczu ok. 1 minuty. Odsączyć na ręczniku papierowym.

       

      Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Brokuł w tempurze”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 13 czerwca 2014 00:14
  • wtorek, 11 lutego 2014
    • Brokułowe krokiety

      Miękkie, brokułowo-serowe wnętrze, w chrupiącej panierce.

      Tak w skrócie można określić dzisiejszą potrawę.

      Nie do końca są to krokiety, bo nie ma tu naleśnika.

      Dzięki temu przygotowuje się je bardzo szybko,

      szczególnie gdy można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia.

       

       

      Składniki: (ok 10 krokietów)

      • 25 dkg ugotowanych ziemniaków
      • 25 dkg brokuła
      • 1 jajko
      • 15 dkg startego sera żółtego
      • sól
      • pieprz

      panierka:

      • 1 rozmącone jajko
      • mąka
      • bułka tarta
      • olej do smażenia

       

       

       

      Sposób wykonania:

      Ugotowane (wystudzone) ziemniaki dobrze ugnieść tłuczkiem.

      Brokuł (bez grubej łodygi) wrzucić na wrzątek i gotować ok.5 minut. Odcedzić i wystudzić. Rozdrobnić widelcem.

      Dodać jajko, starty ser. Doprawić solą i białym pieprzem. Zagnieść na jednolitą masę.

      Z przygotowanej masy lepić podłużne krokiety. Obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony na złoty kolor.

      Wykładać na ręczniki papierowe. Podawać dopóki są gorące, a ser pięknie ciągnący :)

      Pysznie smakują z sosem jogurtowym lub z surówką z kiszonej kapusty.

      Smacznego :)

       

       

      Ps. To wyjątkowo tanie danie. Jego koszt nie przekracza 10 zł

      • ziemniaki 0,50 zł
      • brokuł ok  3,00 zł
      • jajko 0,60 zł
      • ser żółty 3,75 zł
      • panierka ok 1,50 zł

       

       

      Tani i syty obiad dla dwóch osób!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (31) Pokaż komentarze do wpisu „Brokułowe krokiety”
      Tagi:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 lutego 2014 10:25
  • niedziela, 29 grudnia 2013

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa