Wpisy otagowane „brzoskwinie”

  • piątek, 03 lutego 2017
    • Budyniowiec z brzoskwiniami

      Budyniowiec zaliczyłabym do ciast niedzielnych.

      Przyjemnie kruche, pachnące wanilią,

      wypełnione po brzegi delikatnymi warstwami budyniowymi.

      Owocowym dodatkiem do ciasta są brzoskwinie z syropu,

      a śmietankowa pianka budyniowa,

       poza niewątpliwym efektem estetycznym

      nadaje ciastu fajnej lekkości.

       

      Składniki: (na formę o wym 22 x 34 cm)

      ciasto

      • 250 g masła
      • 5 żółtek
      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1  i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      budyń z brzoskwiniami

      • 1 puszka brzoskwiń w syropie
      • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • 1 łyżka cukru

      pianka budyniowa

      • 5 białek
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 1 cukier waniliowy
      • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
      • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać masło. Drobno posiekać, aż całość będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.

      Budyń z brzoskwiniami:

      Brzoskwinie wyjąć z puszki i odsączyć z soku. Pokroić w większą kostkę i na razie odstawić na bok.

      Do syropu pozostałego z brzoskwiń dolać wody tyle, aby razem było 700 ml płynu.

      500 ml płynu wlać do garnka. Dodać łyżę cukru oraz skórkę otartą z jednej cytryny. Całość zagotować. W pozostałym płynie rozprowadzić proszek budyniowy. Kiedy płyn w garnku zacznie się gotować wlać przygotowaną mieszankę. Całość doprowadzić do wrzenia, mieszając, by nie powstały grudki. Gotować około 1 minuty. Odstawić do wystygnięcia.

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Lekko docisnąć do dna. Tak przygotowany spód wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15 minut. Wystudzić.

      Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, a na nich rozsmarować budyń brzoskwiniowy.

      Pianka budyniowa:

      Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, nie przerywając ubijania, dodać proszek budyniowy. Na końcu, cienką stróżką wlewać olej. Zmiksować.

      Tak powstałą pianę rozłożyć na budyniu. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 30-40 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.

      Uwaga! Ciasto przed krojeniem należy całkowicie wystudzić. W innym wypadku, warstwy budyniowe nie nabiorą odpowiedniej konsystencji.

      Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Budyniowiec z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2017 00:07
  • piątek, 30 stycznia 2015
    • Ciasto Ambasador

      Być może znacie już Ambasadora.

      Ja zapraszam Was na swoją wersję, w której dodałam warstwy herbatników,

      biszkopt zamieniłam na czekoladowy, a kakao w masie na nutellę.

      Orzechowy krem znajdziecie też w mojej ulubionej polewie.

      Patrząc na listę składników wydawać by się mogło, że ciasto jest pracochłonne.

      Nic bardziej mylnego - jeden biszkopt, jedna masa, a wiele warstw.

      Ciasto polecam tym, którzy lubią bogate w smaki, dosyć słodkie ciasta z nutą alkoholu.

       

      Składniki: (na blachę o wymiarach 24 x 35 cm z zaokrąglonymi rogami)

      biszkopt

      • 4 jajka
      • 2/3 szklanki cukru
      • 1/2 szklanki  mąki pszennej
      • 3 płaskie łyżki kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      masa budyniowa

      Robimy jedną masę podstawową, dzielimy ją na pół i do każdej dodajemy inne dodatki

      • 1 litr mleka
      • 400 g miękkiego masła
      • 7 łyżek cukru
      • 2 budynie waniliowe z cukrem
      • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
      • 3 żółtka
      • 2 łyżki spirytusu

       dodatkowo do masy jasnej

      • puszka brzoskwiń w syropie (syrop odlać i zachować do nasączenia)

      dodatkowo do masy ciemnej

      • 3 łyżki nutelli
      • 100 g czekolady z orzechami
      • 50 g rodzynek
      • skórka otarta z połowy sparzonej pomarańczy

      polewa

      • 100 ml śmietanki 30%
      • 200 g nutelli (ok. 4 łyżek)
      • 2 łyżki masła

      ponadto:

      • 1 opakowanie herbatników kakaowych
      • 1 opakowanie herbatników maślanych

       

      Sposób przygotowania

      Biszkopt:

      Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

      Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.

      Masa:

      Szklankę mleka, żółtka, budynie i obie mąki miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego wlewamy przygotowaną mieszankę i całość doprowadzamy do wrzenia. Powstały w ten sposób budyń przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.

      Miękkie masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy spirytus i krótko miksujemy. Odkładamy 3-4 łyżki masy. Pozostałą masę dzielimy na pół.

      Bo jednej części dodajemy dobrze odsączone,pokrojone w kostkę brzoskwinie (pamiętajcie, by brzoskwinie dobrze odsączyć ręcznikiem papierowym, zbyt dużo syropu w masie może spowodować jej zbytnie rozrzedzenie).

      Do drugiej połowy masy dodać nutellę, posiekaną czekoladę, skórkę z pomarańczy i sparzone rodzynki (należy je wcześnie zalać wrzątkiem, a po 30 minutach odcedzić i osuszyć). Wszystko wymieszać.

      Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń. Wyłożyć ciemną masę, wyrównać. Na masie ułożyć warstwę herbatników, a następnie masę z brzoskwiniami. Na masie ułożyć warstwę z herbatników maślanych. Wierzch ciasta cienko posmarować odłożoną na początku masą. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.

      Polewa

      Składniki na polewę podgrzać i energicznie wymieszać.

      Ciasto polać polewą i ponownie wstawić do lodówki, by polewa nieco zastygła.

      Smacznego :)

       

       Źródło inspiracji Tu

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (68) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Ambasador”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 30 stycznia 2015 00:09
  • poniedziałek, 10 listopada 2014
    • Ciasto "Brzoskwiniowy sad"

       

      Lubicie połączenie masy budyniowej i brzoskwiń?

      ja bardzo, a gdy dodatkowo obok tego zestawu znajdę kilka orzeszków,

      to do szczęścia już niewiele mi brakuje.

      Ciasto "Brzoskwiniowy sad" wypatrzyłam kiedyś w cukierni i spróbowałam je odtworzyć -

      orzechowy biszkopt z kawałkami owoców, masa budyniowa z odrobiną alkoholu

      i mus brzoskwiniowy zamknięty w warstwach pełnoziarnistych herbatników.

      Wypróbujcie, może dołączy do Waszej listy ciast świątecznych...

      Ciasto zyskuje na smaku w miarę upływu czasu, będzie się idealnie nadawało na większe uroczystości,

      na które musicie przygotować sporo rzeczy. Można je zrobić 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.

       

      Składniki: ( blacha 34 x 25,5 cm z zaokrąglonymi rogami )

      ciasto orzechowe

      • 6 jajek
      • 125 g cukru
      • 100 g posiekanych orzechów włoskich
      • 100 g mielonych orzechów włoskich
      • 1 łyżka mąki tortowej
      • 1 łyżka bułki tartej
      • 2 połówki brzoskwiń ( z puszki brzoskwiń, która jest potrzebna do musu brzoskwiniowego )

      masa

      • 220 g miękkiego masła
      • 700 ml mleka
      • 3 żółtka
      • 4/5 szklanki cukru
      • cukier wanilinowy ( 8 g )
      • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
      • 75 ml likieru ( może być amaretto, baileys, lub kawowy, ja użyłam likieru tiramisu )

      mus brzoskwiniowy

      • puszka brzoskwiń w syropie
      • 1 galaretka brzoskwiniowa

      ponadto

      • 2 galaretki brzoskwiniowe ( lub pomarańczowe lub 1 brzoskwiniowa i 1 pomarańczowa )
      • 280 g herbatników pełnoziarnistych

       

      Sposób wykonania:

      Biszkopt Żółtka utrzeć do białości z połową cukru. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając pozostały cukier. Piana jest gotowa, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, piana jest błyszcząca i nie wypada z miski po odwróceniu jej do góry nogami.

      Dwie połówki brzoskwiń odsączyć z syropu i pokroić w niewielką kostkę.

      Do masy z żółtek dodać mąkę, bułkę tartą i orzechy. Wymieszać, dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć. Na koniec dodać pokrojone brzoskwinie. Delikatnie wymieszać.

      Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 C ok 30 minut. do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąc z piekarnika i wystudzić.

      Masa Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

      Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dodawać budyń. Na koniec dodać likier i krótko zmiksować z masą.

      Mus Pozostałe brzoskwinie zmiksować na puree ( syrop odlać i zachować ). Galaretkę rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody, gdy nieco przestygnie połączyć z brzoskwiniowym puree. Odstawić do zgęstnienia.

      Składanie ciasta Gdyby wierzch biszkoptu miał nierówności, pościnać je, a ciasto odwrócić do góry nogami i z powrotem umieścić w blaszce. Dobrze nasączyć syropem pozostałym z brzoskwiń ( zużyłam 3/4 szklanki syropu ). Wyłożyć połowę masy. Na niej ściśle ułożyć herbatniki. Kiedy mus będzie prawie stężały wyłożyć go na herbatniki i delikatnie rozprowadzić. Ciasto wstawić do lodówki na 20 minut ( by mus jeszcze bardziej stężał ), a w tym czasie dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić.

      Ciasto wyjąc po upływie 20 minut i ułożyć drugą warstwę herbatników, a na nią drugą połowę masy. Masę rozprowadzić dokładnie przy brzegach blachy, by wylana na wierzch galaretka nie spłynęła na dno ciasta. Gdy galaretka osiągnie odpowiednie stężenia, tzn. zacznie wyraźnie tężeć, ale będzie jeszcze płynna, wylać ją na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Smacznego :)

       

      Przepis na biszkopt orzechowy pochodzi z książki "Kuchnia Haute Couture" M. Grycan.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (23) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "Brzoskwiniowy sad"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 listopada 2014 00:15
  • wtorek, 17 czerwca 2014
    • Ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

      Bardzo proste, domowe ciasto czekoladowe

      z dodatkiem brzoskwiń i kruszonki.

      Puszyste i delikatne, ale nie za suche.

      W sam raz na letnie popołudnie.

       

       

      Składniki: na tortownicę o śr. 30 cm

      ciasto

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
      • 1/2 szklanki oleju
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżki kakao

      kruszonka

      • 50 g  miękkiego masła
      • 50 g cukru
      • 100 g mąki

      ponadto

      • puszka brzoskwiń w syropie (można zastąpić świeżymi, dojrzałymi brzoskwiniami lub morelami)

       

       

      Sposób wykonania:

      Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Teraz kolejno dodawać żółtka.

      Do masy jajecznej, cienkim strumieniem wlać olej, a następnie przesianą mąkę, wraz z kakaem i proszkiem do pieczenia.

      Wszystko dokładnie, delikatnie ale i energicznie wymieszać. Można krótko, tylko do połączenia składników, mikserem na najniższych obrotach.

      Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.

      Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na cieście.

      Składniki na kruszonkę umieścić w misce. Rozetrzeć  palcami, aż powstaną grudki ciasta. Kruszonką posypać ciasto.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-60 minut w temp. 175C.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z brzoskwiniami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 czerwca 2014 00:08
  • sobota, 08 marca 2014
    • Chałwowiec z brzoskwiniami

      Ciasto dla miłośników chałwy.

      Czekoladowe biszkopty przełożone bardzo kremową masą.

      Do podstawowego przepisu dodałam jeszcze brzoskwinie w galaretce,

      aby nieco przełamać intensywny smak chałwy.

      Połączenie smaków okazało się bardzo przyjemne,

      ale nie za słodkie, czego się obawiałam.

       

       

      Składniki:

      biszkopt

      • 6 jajek
      • 1 szkl. cukru
      • 1 cukier wanilinowy (mała porcja 10g)
      • 1 łyżka mąki pszennej
      • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      masa

      • 2 budynie waniliowe
      • 200 g miękkiego masła
      • 350 g chałwy ( użyłam waniliowej )
      • 3 szklanki mleka

      ponadto

      • puszka brzoskwiń w syropie
      • 2 galaretki brzoskwiniowe (bądź 1 brzoskwiniowa i 1 pomarańczowa)
      • 50 g gorzkiej czekolady (do posypania)

       

       

      Sposób wykonania:

      Upiec biszkopt : Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier będzie całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Blachę o wymiarach 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 160C ok 30 minut, do tzw suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.

      Budynie rozprowadzić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać przygotowaną mieszankę i dobrze wymieszać. Zagotować.

      Przykryć i wystudzić.

      Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Chałwę rozgnieść widelcem i dodawać do masy budyniowej.

      Masę wstawić do lodówki, by nieco stężała.

      Brzoskwinie wyjąć z syropu (syrop odstawić, można nim nasączyć biszkopty). Pokroić na mniejsze kawałki. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Zalać nimi brzoskwinie. Odstawić do stężenia.

      Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć prawie stężałą galaretkę z brzoskwiniami, na nią 2/3 masy chałwowej. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć pozostałą część masy. Posypać wiórkami z czekolady. Przechowywać w lodówce.

      Smacznego :)

       

      Źródło przepisu podstawowego TU

       

       

      Ciasta przekładańce

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (32) Pokaż komentarze do wpisu „Chałwowiec z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 08 marca 2014 10:30

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa