Wpisy otagowane „sernik”

  • piątek, 17 marca 2017
    • Sernik gotowany z malinami i galaretką

      Stali bywalcy bloga wiedzą, że od czasu do czasu

      "odkurzam" nieco zapomniane przepisy.

      Dziś czas na sernik gotowany, 

      Coś pośredniego między sernikiem na zimno, a pieczonym.

      To bardzo uniwersalny przepis, bo masę serową można zestawić niemal z każdym dodatkiem i rodzajem ciasta.

      Sprawdzi się jako przełożenie kruchych, albo miodowych placków.

      Można go przygotować na podpieczonym kruchym spodzie i polać czekoladową polewą.

      Wykorzystałam go też w wersji z bakaliami i brzoskwiniami w serniku KORA.

      A dziś prezentuję orzeźwiającą i najszybszą wersję - sernik na herbatnikach

      z malinami i galaretką.

      Składniki:

      • 1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być dobrej jakości wiaderkowy, polecam ser z Piątnicy)
      • 3 jajka
      • 170 g masła
      • 200 mleka
      • 2 szkl. cukru pudru
      • cukier waniliowy
      • 2 budynie waniliowe bez cukru

      ponadto:

      • 300 g malin mrożonych (w sezonie oczywiście świeżych)
      • 2 galaretki malinowe
      • ok. 160 g herbatników

       

      Sposób przygotowania:

      Masa serowa:

      Masło roztopić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać ser. Cały czas miksują wlewać masło.

       

      Masę przełożyć do garnka i podgrzewać doprowadzając do wrzenia. Na tym etapie masa robi się rzadsza.

       

      2 budynie rozpuścić w mleku. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować. Cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraźnie zgęstnieje i przybierze postać jakby piankowego budyniu. Odstawić na bok i nieco wystudzić. 

      Na dnie formy o wymiarach 24 x 30 cm ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć na nie połowę masy serowej. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, a na nią wyłożyć pozostałą część masy. Ciasto schłodzić w lodówce.

      Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku. Maliny (bez rozmrażania) ułożyć serniku. Zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawic do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.

      Smacznego :)

      


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik gotowany z malinami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 17 marca 2017 08:56
  • piątek, 27 stycznia 2017
    • Sernik Milky Way

      Śmietankowy sernik z batonami Milky Way.

      Słodki w punkt, kremowy, lekko mazisty,

      a za sprawą kawałków czekolady ciekawy w przekroju.

      Batoniki nie dominują w serniku, są dodatkiem do niego,

      podkreślają smak i przyjemną konsystencję.

      Ten sernik można piec na 2 sposoby, tradycyjnie lub w kąpieli wodnej.

      Jeśli nie piekliście jeszcze sernika w kąpieli wodnej,

      bardzo zachęcam i polecam. Pracy niewiele więcej,

      ale zapewniam, że jakość sernika nieporównywalna.

       

       

       

      Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm)

      spód

      • 200 g herbatników kakaowych
      • 50 g masła

      masa serowa

      • 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie (lub dobrej jakości sera wiaderkowego np. Piątnica)
      • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
      • 5 jajek
      • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
      • cukier waniliowy
      • 1 budyń śmietankowy
      • 5 batoników Milky Way

      polewa

      • 140 g czekolady mlecznej
      • 50 ml śmietanki 30%
      • 1 łyżka masła


      Sposób wykonania:

      Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki zmiksować z masłem. Mieszankę herbatnikową, przypominającą konsystencją mokry piasek, wysypać na dno tortownicy. Dobrze docisnąć, jednocześnie rozsuwając ją nieco na brzegi tortownicy.

      Piekarnik nagrzać do 180C. Podpiec spód ok. 10 minut.

      Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temp. pokojowej.

      Wszystkie składniki masy serowej, poza batonikami umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia składników i otrzymania masy o jednolitej konsystencji. Batony pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Całość wylać na podpieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C  ok. 60-70 minut. Powierzchnia upieczonego sernika powinna być ścięta i sprężysta.

      Studzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

      Jeśli zdecydujecie się na pieczenie w kąpieli wodnej, sernik przygotowujecie w identyczny sposób. Należy jedynie dodatkowo dwukrotnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową.Tak przygotowaną tortownicę wstawić do większego naczynia z wrzątkiem. Piec w temp. 160 C ok 70 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzić kilka godzin w lodówce.

      Polewa:

      Śmietankę i masło dobrze podgrzać. Dodać połamaną czekoladę. Odczekać 1 minutę i całość energicznie zamieszać. Polewą polać wierzch sernika.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Milky Way”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2017 00:03
  • wtorek, 06 grudnia 2016
    • Sernik królewski z serkiem homogenizowanym

      Dziś przepis na sernik królewski bez którego wielu z nas

      nie wyobraża sobie Świąt.

      U mnie pieczony był odkąd sięgam pamięcią.

      Tradycjny, z dużą ilością jajek i masła,

      z dobrej jakości polskiego sera.

      Moja mama zawsze dodawała jeszcze do niego serki homogenizowane,

      które były dostępne nawet w czasach głębokiego PRL-u.

      Ten przepis wykorzystuję do dziś

      i taką wersję sernika Wam  prezentuję.

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 400 g mąki tortowej
      • 200 g masła
      • 1 szkl. cukru pudru
      • 1 jajko
      • 2 łyżki kakao
      • 2 łyżki gęstej śmietany
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier wanilinowy

      Masa serowa:

      • 1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
      • 6 jajek
      • 200 g masła
      • 2 serki homogenizowane waniliowe (użyłam Danio 2 x 140g)
      • 1 3/4 szkl. cukru pudru
      • cukier waniliowy
      • budyń waniliowy (proszek) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej


      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko i śmietanę. Wszystko siekać nożem, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części, spłaszczyć, zawinąc w folię i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.

      Masa serowa:

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Kolejno dodawać jajka (w całości). Cały czas miksując dodawać ser i serki homogenizowane. Na końcu wsypać proszek budyniowy i kótko zmiksować.

      Forme o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć pierwszą część ciasta. Delikatnie wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C przez 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik królewski z serkiem homogenizowanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 grudnia 2016 00:06
  • wtorek, 09 grudnia 2014
    • Sernik kapitański

      Długo zastanawiałam się nad sernikiem na tegoroczne święta.

      Chciałam, żeby był wyjątkowy i smakował moim bliskim.

      A ponieważ wiem co lubią, nagle wybór stał się oczywisty.

      Pamiętacie ciasto kapitańskie? ten sernik jest jego odpowiednikiem.

      Czekoladowo-kawowy spód,

      serowa masa z adwokatem i kawowo-śmietankową czekoladą,

      a wszystko pod bitą śmietaną oprószoną kakao.

      Sernik jest pyszny. Delikatny, kremowy, a Advokat wcale w nim nie dominuje,

      z powodzeniem można polać go dodatkową porcją.

      Polecam serdecznie :)

       

       

      Składniki: ( na tortownicę o śr. 22 cm )

      na spód

      • 50 g masła
      • 180 g herbatników kakaowych
      • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

      masa serowa

      wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

      • 75 dag twarogu mielonego ( może być dobrej jakości wiaderkowy )
      • 2/3 szklanki drobnego cukru
      • 4 jajka
      • 200 ml śmietanki 30%
      • budyń śmietankowy ( proszek )
      • 2/3 szklanki likieru Advokat
      • 100 g czekolady śmietankowo-kawowej ( polecam z Lidla jest niedroga )

      bita śmietana

      • 125 g serka mascarpone
      • 125 ml śmietanki 30%
      • 1 łyżka cukru pudru

       

       

      Sposób wykonania:

      Herbatniki zmielić lub rozdrobnić blenderem. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami i kawą. Masa herbatnikowa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę szczelnie owinąć folią aluminiową ( patrz zdj. ), ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Wsypać okruchy ciastek, wyrównać  i ugnieść, by utworzyły spód. Schłodzić w lodówce ok 20 minut.

      Do misy miksera włożyć ser, jajka i cukier. Miksować ok. minuty. Wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy i znów miksować. Na koniec wlać likier i ostatni raz miksować. Całe miksowanie masy nie powinno trwać dłużej niż 4 minuty. Składniki powinny się dobrze połączyć, ale należy unikać niepotrzebnego napowietrzania. Czekoladę posiekać niezbyt drobno. Wsypać do masy serowej i wymieszać. Całość wylać na przygotowany spód. Piec w kąpieli wodnej ( formę z sernikiem wstawić do większego naczynia wypełnionego do połowy wysokości formy wrzątkiem ) przez 45 minut w temp. 170 C, następnie zmniejszyć temp. do 140C i piec jeszcze 25 minut. Sernik może nieco urosnąć, ale powinien równomiernie opaść. W efekcie końcowym ma być równiutki.

      Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku przez 1 godzinę (piekarnik ma byc naprawdę minimalnie uchylony, ja włożyłam trzonek drewnianej łyżki między drzwiczki) Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w obręczy do całkowitego ostygnięcia. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Śmietankę, mascarpone i cukier umieścić w misie miksera. Miksować do konsystencji kremu. Udekorować sernik. Oprószyć kakao.

      Smacznego :)

       


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (38) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik kapitański”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 grudnia 2014 00:13
  • niedziela, 30 marca 2014
    • Sernik Eton Mess

       Sernik Eton Mess to połączenie angielskiego deseru

      z kremowym sernikiem.

      Bita śmietana, słodko-kwaśna truskawka i chrupiąca beza

      to idealne dodatki do waniliowego spodu.

      Dzięki nim, cały deser jest staje się delikatny i lekki jak piórko-

      - doskonały na wiosenne popołudnia...

       

       

      Składniki:

      na sernik

      • 750g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
      • 250 serka mascarpone
      • 5 jaj
      • 1 szklanka cukru
      • cukier wanilinowy
      • 1 budyń waniliowy

      ponadto

      • 750 ml śmietanki 30 %
      • 3 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • około 20 małych bez
      • 10 truskawek

       

      Sposób wykonania:

      Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

      Sery umieścić w głębokiej misce. Połączyć ze sobą za pomocą miksera. Dodawać cukier i cukier wanilinowy. Następnie po 1 jajku. Na koniec dodać proszek budyniowy. Całość miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

      Masę serową przelać do tortownicy o śr. 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 60 minut. Studzić stopniowo, w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik wstawić na 1 godzinę go lodówki.

      Truskawki pokroić w plastry i oprószyć cukrem. Odstawić, by puściły sok.

      Schłodzoną śmietanę umieścić w głębokim. Wsypać cukier i ubijać. Stopniowo dodawać usztywniacze. Ubić na sztywno.

      Do śmietany dodać połowę bez. Delikatnie wymieszać.

      Połowę masy wyłożyć na sernik. Na niej ułożyć plasterki truskawek. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Wstawić na godzinę do lodówki.

      Przed podaniem sernik udekorować pokruszonymi bezami.

      Smacznego:)

       

      Przepis na domowe bezy znajdziecie TU

       


      Serniki dla Miksera - edycja 1.14

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Eton Mess”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 marca 2014 13:02

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa