Wpisy otagowane „ciasto francuskie”

  • środa, 23 listopada 2016
    • Paluchy z pesto i suszonymi pomidorami

      O uniwersalności ciasta francuskiego z pewnością nie trzeba nikogo przekonywać.

      Komponuje się świetnie zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami. 

      Oczywiście nie można go nadużywać ze względu na kaloryczność,

      ale szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie  imprezy bez przekąsek z ciasta francuskiego.

      Dziś propozycja wytrawna - paluchy z pesto, suszonymi pomidorami, mozarellą i czarnuszką.

      Takie paluchy mogą być samodzielną przekąską,

      ale świetnie się sprawdzą również jako dodatek do delikatnej zupy krem, albo np. do sałatki greckiej.

       

      Składniki:

      • 2 płaty ciasta francuskiego
      • 5 sztuk suszonych pomidorów
      • 100 g sera mozarella
      • 1 rozmącone jajko
      • czarnuszka, kminek bądz ulubione zioła do posypania

      pesto (można zastąpić gotowym ze słoiczka)

      • duży pęczek bazylii
      • 8 g ziaren słonecznika
      • 20 g tartego parmezanu
      • 2 ząbki czosnku
      • 3 łyżki oliwy
      • sól, pieprz

      Sposób wykonania:

      Wszystkie składniki pesto dokładnie zmiksować blenderem.

      Jeden płat ciasta francuskiego lekko rozwałkować. Wyłożyć pesto i rozsmarować po całym cieście (patrz zdj.). Suszone pomidory drobno pokroić. Rozsypać na pesto. Mozarellę zetrzeć na tarce. Posypać wierzch ciasta. Wszysto przykryć drugim płatem ciata francuskiego i dobrze docisnąć. Tak złączone ciasto pokroić w pasy. Każdy pasek delikatnie skręcić i przeciąć na pół. Końcówki dobrze docisnąć. Spiralki ciasta posmarowac rozmąconym jajkiem i posypać ziołami.

      Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 C przez ok.15 minut.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Paluchy z pesto i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 23 listopada 2016 11:52
  • środa, 30 grudnia 2015
    • Mini tarty z pesto

      Bardzo prosta i szybka przekąska na cieście francuskim.

      Pesto z bazylii, pomidor i parmezan w ciepłej, chrupiącej otoczce,

      czyli klasyka smaków.

      Można ją przygotować w formie dużej tarty

      lub arkusz ciasta przed pieczeniem podzielić na mniejsze kawałki,

      i upiec mini tarty, co z pewnością sprawdzi się przy większej ilości gości.

      Można podawać na ciepło,

      ale świetnie smakuje też w formie zimnej przekąski.

       

       

       

      Składniki: (na ok. 24 szt mini tart)

      • płat ciasta francuskiego
      • pesto z podwójnej porcji z tego przepisu lub słoiczek gotowego pesto
      • 3-4 pomidory (użyłam śliwkowych)
      • tarty parmezan
      • sól, pieprz, szczypiorek do dekoracji

      ponadto:

      • 1 rozmącone jajko do smarowania ciasta

       

       

      Sposób wykonania:

      Płat ciasta francuskiego pociąć na kwadraty wielkości nieco większej niż średnica plastra pomidora. Każdy kwadrat posmarować pesto. Na pesto położyć plaster pomidora. Oprószyć go solą i pieprzem oraz posypać tartym parmezanem. Czynność powtórzyć ze wszystkimi kawałkami ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.

      Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 200C 8-10 minut, do ładnego zezłocenia.

      Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i oprószyć tartym parmezanem.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Mini tarty z pesto ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 30 grudnia 2015 00:12
  • wtorek, 10 marca 2015
    • Tarta z czerwonym pesto i szynką parmeńską

       

      Ponieważ suszone pomidory dodaję ostatnio do wszystkiego,

      teraz w postaci pesto wylądowały na tarcie.

      Razem z szynka parmeńską, mozarellą, świeżym pomidorem i rukolą

      na cieście francuskim tworzą wspaniałą kompozycję smakową,

      która może być zarówno ciepłą przekąską jak i lekkim obiadem.

       

      Składniki:

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
      • 1 słoiczek czerwonego pesto (190g)
      • 1,5 kulki sera mozarella
      • 1 opakowanie szynki parmeńskiej (70g)
      • kilka pomidorków koktajlowych
      • garść rukoli
      • sól, pieprz czarny, suszone oregano
      • 1 łyżeczka oliwy
      • 2 łyżki tartego parmezanu

       

       

      Sposób wykonania:

      Dużą blachę dołączoną do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na niej ciasto. Brzegi ciasta (ok. 1 cm) zagiąć do środka i dobrze docisnąć widelcem. Na cieście postawić blaszkę, najlepiej z obciążeniem np. grochem, ale tak by zagięte brzegi wystawały poza nią. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut w temp. 200C.

      Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Rozsmarować na nim pesto. Ułożyć plastry szynki, porwane na mniejsze kawałki. Mozarellę pokroić lub zetrzeć na tarce. Rozłożyć na tarcie. Pomidory pokroić w plastry i umieścić na wierzchu tarty. Posolić je, oprószyć pieprzem i oregano oraz skropić oliwą. Tartę ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 5 minut, tylko by ser się rozpuścił.

      Przed podaniem posypać tartę startym parmezanem i rukolą.

      Smacznego :)

      Źródło inspiracji

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z czerwonym pesto i szynką parmeńską”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 marca 2015 00:08
  • wtorek, 19 sierpnia 2014
    • Ciasteczka z malinami

       

      Pyszne, ekspresowe ciasteczka, które zdążycie wykonać nawet wtedy,

      gdy zjawią się niezapowiedziani goście.

       Chrupiące ciasto francuskie, słodka nutella i lekko kwaśne maliny.

      Wszystko razem smakuje fantastycznie.

      Za takie cieplutkie ciasteczka dam się pokroić ;)

       

       

       

      Składniki: ( ok. 30 sztuk ciasteczek )

      • płat ciasta francuskiego
      • ok 200 g nutelli
      • 30 sztuk świeżych malin

      ponadto:

      • 1 roztrzepane jajko
      • cukier puder do posypania

       

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką (jeśli jest mrożone, rozmrozić). Lekko rozwałkować i pociąć na prostokąty wielkości ok. 3x7cm.

      Na środek każdego ciasteczka nałożyć 1/2 łyżeczki nutelli i lekko rozsmarować. Na wierzchu ułożyć malinę. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.

      Piec w nagrzanym piekarniku, ok 10 minut w temp. 180 C.

      Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Krótko przestudzić.

      Ciasteczka najlepiej smakują, jeszcze ciepłe.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 sierpnia 2014 00:17
  • piątek, 25 lipca 2014
    • Bułeczki ze szpinakiem i pieczarkami

      Bułeczki z ciasta francuskiego, z dodatkami,

      które bardzo lubię.

      Szpinak, pieczarki i ser pleśniowy,

      a smak podkręca dodatek chrupiącego kminku.

      Sprawdzą się jako przystawka na każdej domowej imprezie.

       

       

      Składniki: ( na 8 bułeczek )

      • 500 g ciasta francuskiego ( 2 opakowania )
      • 8 większych pieczarek
      • 300 g liści szpinaku
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 szalotka
      • 120 g sera pleśniowego
      • 1 jajko
      • 1 łyżka kminku
      • 3 łyżki oleju

       

       

      Sposób wykonania:

      Szpinak oczyścić, odciąć łodyżki, liście umyć i osuszyć. Pieczarki oczyścić, odkroić trzonki. Kapelusze smażyć ok. 4 minut na połowie rozgrzanego oleju. Pod koniec smażenia lekko posolić. Wystudzić. Na reszcie oleju podsmażyć posiekaną szalotkę. Dodać pokrojony czosnek, a następnie odłożony szpinak i dusić do miękkości ok. 2 minut. Doprawić solą i pieprzem. Masę szpinakową odcisnąć z nadmiaru wody.

      Jeden płat ciasta umieścić na posypanej mąką stolnicy. Lekko rozwałkować. Wyciąć 8 kółek nieco większych od pieczarek. Na każdym kółku umieścić kawałek sera, na nim porcję szpinaku, kapelusz pieczarki i ponownie kawałek sera.

      Drugi kawałek ciasta obsyspać kminkiem i lekko rozwałkować, tak aby kminek w nie wniknął. Wyciąć 8 nieco większych niż poprzednio kółek .

      Jajko roztrzepać i posmarować brzegi ciasta. Nakładać je na przygotowane wcześniej kółka z farszem. Brzegi ciasta zawijać pod spód i dobrze odcisnąć. Wierzch każdej bułeczki posmarować jajkiem.

      Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut w temp. 180 C.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki ze szpinakiem i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 25 lipca 2014 11:03

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa