Wpisy otagowane „bita śmietana”

  • wtorek, 09 grudnia 2014
    • Sernik kapitański

      Długo zastanawiałam się nad sernikiem na tegoroczne święta.

      Chciałam, żeby był wyjątkowy i smakował moim bliskim.

      A ponieważ wiem co lubią, nagle wybór stał się oczywisty.

      Pamiętacie ciasto kapitańskie? ten sernik jest jego odpowiednikiem.

      Czekoladowo-kawowy spód,

      serowa masa z adwokatem i kawowo-śmietankową czekoladą,

      a wszystko pod bitą śmietaną oprószoną kakao.

      Sernik jest pyszny. Delikatny, kremowy, a Advokat wcale w nim nie dominuje,

      z powodzeniem można polać go dodatkową porcją.

      Polecam serdecznie :)

       

       

      Składniki: ( na tortownicę o śr. 22 cm )

      na spód

      • 50 g masła
      • 180 g herbatników kakaowych
      • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

      masa serowa

      wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

      • 75 dag twarogu mielonego ( może być dobrej jakości wiaderkowy )
      • 2/3 szklanki drobnego cukru
      • 4 jajka
      • 200 ml śmietanki 30%
      • budyń śmietankowy ( proszek )
      • 2/3 szklanki likieru Advokat
      • 100 g czekolady śmietankowo-kawowej ( polecam z Lidla jest niedroga )

      bita śmietana

      • 125 g serka mascarpone
      • 125 ml śmietanki 30%
      • 1 łyżka cukru pudru

       

       

      Sposób wykonania:

      Herbatniki zmielić lub rozdrobnić blenderem. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami i kawą. Masa herbatnikowa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę szczelnie owinąć folią aluminiową ( patrz zdj. ), ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Wsypać okruchy ciastek, wyrównać  i ugnieść, by utworzyły spód. Schłodzić w lodówce ok 20 minut.

      Do misy miksera włożyć ser, jajka i cukier. Miksować ok. minuty. Wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy i znów miksować. Na koniec wlać likier i ostatni raz miksować. Całe miksowanie masy nie powinno trwać dłużej niż 4 minuty. Składniki powinny się dobrze połączyć, ale należy unikać niepotrzebnego napowietrzania. Czekoladę posiekać niezbyt drobno. Wsypać do masy serowej i wymieszać. Całość wylać na przygotowany spód. Piec w kąpieli wodnej ( formę z sernikiem wstawić do większego naczynia wypełnionego do połowy wysokości formy wrzątkiem ) przez 45 minut w temp. 170 C, następnie zmniejszyć temp. do 140C i piec jeszcze 25 minut. Sernik może nieco urosnąć, ale powinien równomiernie opaść. W efekcie końcowym ma być równiutki.

      Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku przez 1 godzinę (piekarnik ma byc naprawdę minimalnie uchylony, ja włożyłam trzonek drewnianej łyżki między drzwiczki) Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w obręczy do całkowitego ostygnięcia. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Śmietankę, mascarpone i cukier umieścić w misie miksera. Miksować do konsystencji kremu. Udekorować sernik. Oprószyć kakao.

      Smacznego :)

       


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (38) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik kapitański”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 grudnia 2014 00:13
  • piątek, 16 maja 2014
    • Banoffee

      Słodki, bardzo słodki, dziecinnie prosty, kremowy, niebiański deser.

      Smaki, które nigdy się nie nudzą,

      no może na chwilę, gdy sięgniemy po zbyt duży kawałek.

      Polecam na chandrę, do filiżanki espresso.

      Dzisiaj w wersji klasycznej, na herbatnikowo-maślanym spodzie,

      który wraz z deserem, przywędrował do nas z Wielkiej Brytanii i stał się bardzo popularny.

      Nic dziwnego , bo jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu,

      ale ja nie do końca za nim przepadam.

      Na pewno wypróbuję inne wersje spodu w tym cudownym deserze.

       

       

      Składniki:

      spód

      • 220 g herbatników pełnoziarnistych w czekoladzie
      • 60 g miękkiego masła

      ponadto

      • 3 banany
      • ok. 400 g kajmaku z puszki
      • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • 250 g śmietanki 30%
      • 250 g serka mascarpone
      • 1 łyżka cukru pudru
      • kakao 

       

       

      Sposób wykonania:

      Herbatniki, wraz z masłem zmiksować blenderem. Mieszanką herbatnikową wyłożyć dno tortownicy o śr. 22 cm. Wstawić na chwilę do lodówki, by lekko stężała. Łatwiej będzie rozsmarować kajmak.

      Masę kajmakową rozsmarować na ciasteczkowym spodzie.

      Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do serka dodawać stopniowo ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.

      Banany obrać. 2 pokroić w plastry i lekko skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na masie kajmakowej. Pozostałego banana pokroić w kostkę i wymieszać ze śmietaną. Wszystko wyłożyć na banany. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem oprószyć kakao.

      Smacznego :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Banoffee”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 16 maja 2014 00:10
  • wtorek, 04 lutego 2014
    • Walentynkowa rolada

       

       

      Dzisiaj walentynkowa wersja czekoladowej rolady,

      z bitą śmietaną i malinami w galaretce.

      Wypatrzyłam takie serduszka w cieście na Kobiecych Inspiracjach

      i od razu pomyślałam o zbliżających się walentynkach.

      Rolada jest bardzo prosta w wykonaniu, potrzeba jedynie odrobinę cierpliwości i precyzji,

      przy tworzeniu serduszek.

       

       

      Składniki :

      rolada

      • 5 małych jajek
      • 7 dkg mąki pszennej
      • 4 dkg mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 8 dkg cukru pudru + cukier wanilinowy
      • 2 łyżki kakao

      krem

      • 330 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 3 łyżki serka mascarpone

      ponadto

      • garść mrożonych malin
      • 1 galaretka malinowa

       

       

       

      Sposób wykonania:

      Maliny rozmrozić (sok z rozmrożonych owoców odlać, będzie później potrzebny). Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Dobrze wymieszać i zalać maliny. Wstawić do lodówki, do stężenia.

      Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Miksować, aż masa będzie błyszcząca, a cukier się rozpuści. Ciągle miksując dodać po 1 żółtku.

      Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Do miseczki odłożyć 3 łyżki masy i odstawić.

      Do reszty dodać 2 łyżki kakao i wymieszać.

      Odłożoną masę połączyć z 2 łyżeczkami mąki. Połowę masy odłożyć i dodać do niej sok z malin (ok 1 łyżeczki). Masę jajeczną można też zabarwić ekstraktem buraczanym, bądź po prostu barwnikiem spożywczym. Powinniśmy mieć teraz 3 kolory ciasta.

      Na połowie papieru do pieczenia ( papier ma mieć wielkość blaszki do rolady) narysować wzór serduszek i kropek. Wypełniać go różową, a potem białą masą, szprycą z cienką końcówką. Papier umieścić na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika (160C) na 1 minutę. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika i wylać kakaowe ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok. 25 minut.

      Roladę wyjąć z piekarnika. Położyć ją na lnianej ściereczce tak, by papier do pieczenia był na górze. Delikatnie zdjąć papier, a roladę, razem ze ściereczką zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu.

      Schłodzoną kremówkę, wraz z cukrem ubić na sztywno. Dodać mascarpone i dobrze wymieszać.

      Roladę delikatnie rozwinąć. Posmarować bitą śmietaną. Galaretkę pokroić w małe kwadraty i poukładać na śmietanie. Wszystko razem ładnie zwinąć.

      Schłodzić godzinę w lodówce. Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Walentynkowa rolada”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lutego 2014 09:35
  • wtorek, 05 listopada 2013
    • Mini serniczki jagodowe

      Małe serniczki jagodowe, na spodzie z ciasteczek oreo.

      Dekoracja bitą śmietaną, dodatkowo nadaje im lekkości.

      Szkoda tylko, że sezon jagodowy już za nami,

      bo najchętnięj obsypałabym je jeszcze

      świeżymi owocami.

       

       

      Składniki:

      na 14-16 serniczków

      • 500g twarogu mielonego ( może być wiaderkowy )
      • 150 g mrożonych jagód
      • 40 ml śmietany kremówki
      • 1/2 szklanki cukru
      • 3 jajka
      • 1 budyń waniliowy bez cukru

      ponadto:

      • 14-16 ciasteczek oreo ( bądź połowę )
      • 300 ml śmietany 30 %
      • 1 łyżka cukru pudru

      Sposób wykonania:

      Ser połączyć z cukrem. Jagody ze śmietanką zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać do sera. Zmiksować.

      Następnie dodawać po jednym jajku. Na koniec wsypać proszek budyniowy. Miksować do połączenia składników.

      Przygotować papilotki do muffinek. Jeśli macie różne rodzaje, wykorzystajcie większe. Ja piekłam w dwóch różnych i w mniejszych było trochę za mało masy serowej.

      Do każdej papilotki włożyć ciastko oreo, bądź jego połówkę, albo połamane kawałki.

      Nalać masy serowej, do 4/5 wysokości.

      Piec w temp. 160C ok. 20-30 minut, aż masa na wierzchu będzie całkowicie ścięta.

      Wystudzić. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

      Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i udekorować serniczki. Posypać okruszkami ciastek.

      Smacznego :)

       

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Mini serniczki jagodowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 listopada 2013 09:36
  • piątek, 31 maja 2013

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa