Wpisy otagowane „rabarbar”

  • czwartek, 11 maja 2017
    • Rustykalna tarta z rabarbarem

      Obowiązkowa pozycja w sezonie - kruche ciasto z rabarbarem.

      U mnie dzisiaj w formie rustykalnej tarty.

      Do nadzienia oprócz rabarbaru dodałam odrobinę malin,

      aby urozmaicić konsystencję, ale nie musicie tego

      robić, rabarbar broni się sam.

      Jako dodatek do tarty proponuję odrobinę bitej śmietany

      albo gałkę lodów waniliowych i koniecznie listki świeżej mięty, melisy lub bazylii.

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 230 g mąki tortowej
      • 150 g zimnego masła
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 1 żółtko

      Nadzienie:

      • 500 g rabarbaru
      • 100 g malin świeżych lub mrożonych (opcjonalnie)
      • 4 łyżki cukru
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki cukru z wanilią
      • skórka otarta z 1/2 cytryny

      ponadto:

      • 1 rozmącone białko + 1 łyżka zimnej wody do posmarowania ciasta
      • 2 łyżki brązowego cukru

       

      

      Sposób wykonania:

      Zimne masło i mąkę dokładnie posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i znów dobrze posiekać. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, krótko zagnieść ręcznie. Zlepić w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60 minut.

      Rabarbar pokroić w około 2 centymetrową kostkę. Dodać cukier, skórkę z cytryny, cukier z wanilią i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Jeśli decydujecie się na dodatek malin, na końcu dodajcie maliny.

      Piekarnik nagrzać do 190 C

      Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i rozwałkować. Na środku ciasta odcisnąć np. tortownicą okrąg o śr. 25 cm. Po bokach pozostawić ok.5 cm wolnego ciasta na założenie (patrz zdj.). Na ciasto wyłożyć nadzienie z rabarbaru, tak by zmieściło się w zaznaczonym kole. Brzegi ciasta pozakładać do środka. Tak przygotowaną tartę umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto na brzegach tarty posmarować rozmąconym z wodą białkiem i posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut, do ładnego zezłocenia ciasta.

      Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rustykalna tarta z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 maja 2017 00:12
  • wtorek, 20 maja 2014
    • Francuskie ciasteczka z rabarbarem

      Ciasteczka dla wielbicieli słono-słodkich,

      a na dodatek kwaśnych smaków.

      Na francuskim cieście, z odrobiną budyniu śmietankowego.

       Sezon na rabarbar w pełni, więc czemu nie spróbować go w takiej wersji...

       

       

      Składniki:

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego
      • 4 łodygi rabarbaru
      • 350 ml mleka
      • budyń śmietankowy
      • 3 łyżki cukru
      • 1 łyżka masła

      ponadto:

      • 1 żółtko+1 łyżka mleka do smarowania ciastek

       

       

      Sposób wykonania:

      Na mleku, z masłem i 2 łyżkami cukru ugotować budyń. Przestudzić.

      Ciasto rozmrozić i pokroić na kwadraty o boku ok 8 cm. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o długości 6 cm.

      Kawałki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy wyłożyć budyń. Paski rabarbaru przekroić wzdłuż na pół i układać na przemian na budyniu. Jeden  wewnętrzną stroną, drugi  zewnętrzną. W ten sposób uzyskamy efekt dwukolorowych pasów.. Boki ciastka posmarować rozmąconym żółtkiem, z dodatkiem mleka. posypać cukrem. Piec w temp. 210 C ok 15 minut, do ładnego zezłocenia.

      Smacznego :)

       

      Rabarbalove

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Francuskie ciasteczka z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 maja 2014 00:29
  • piątek, 09 maja 2014
    • Szybkie ciasto z rabarbarem

      Dzisiaj bardzo proste ciasto z owocami.

      Przygotowuje się je błyskawicznie,

      a wszystkie składniki posiadamy zazwyczaj w domu.

      Wersja z rabarbarem, ale użyć można dowolnych owoców sezonowych,

      wtedy należy pominąć etap słodzenia owoców i odstawiania na bok,

      tylko dodać je bezpośrednio na wierzch ciasta.

      Cudowne na leniwe, majowe popołudnie...

       

       

       

      Składniki: ( foremka 19x19 cm)

      • 2 duże jajka
      • 90 g cukru
      • 100 g mąki pszennej
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      ponadto:

      • 300 g rabarbaru
      • 2 łyżki cukru
      • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
      • cukier brązowy do posypania
      • 50 g zimnego masła

       

      Sposób wykonania:

      Rabarbar opłukać. Odciąć końce i pokroić na małe kawałki. Zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na 20 minut.

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. To najistotniejszy etap w tym cieście, dlatego zwróćcie uwagę, by jajka były porządnie ubite. Nie powinno to trwać krócej niż 7 minut. Do jajecznej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

      Małą formę o wymiarach 19 x 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.

      Z miski z rabarbarem odlać nadmiar plynu. Dodać 2 łyżki proszku bydyniowego i wymieszać. Tak przygotowany rabarbar ułożyć na cieście.

      Na wierzch zetrzeć zimne masło ( na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a najlepiej obieraczką do warzyw). Całość posypać brązowym cukrem (ok. 2 łyżek).

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

      Dodatkowo można posypać cukrem pudrem. Przechowywać pod przykryciem.

      Smacznego :)

       

      Rabarbalove

      Piknik majowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (65) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie ciasto z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 09 maja 2014 00:06
  • środa, 30 maja 2012
    • Biszkopt, który zawsze się udaje

       

       

      Ciasta biszkoptowe nie są moją specjalnością, ale biszkopt z tego przepisu zawsze wychodzi idealnie,

      więc wykorzystuję go na wszystkie możliwe sposoby.

      Wypróbowałam też patent z www.mojewypieki.blox.pl z rzucaniem świeżo upieczonego ciasta na podłogę

      i rzeczywiście nie opada. Polecam :)

      Ponieważ pojawiły się już świeże owoce, dzisiejsza propozycja dotyczy biszkoptu z rabarbarem,

      ale oczywiście można wykorzystać te owoce, które lubicie, na pewno świetnie

      sprawdzą się truskawki. 

       

       

       

       

       

       

       

       

      Składniki:

      • 6 jaj 
      • 6 pełnych, czubatych łyżek mąki pszennej
      • 1 budyń waniliowy bez cukru
      • szklanka cukru
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • owoce: 3 łodygi rabarbaru i 1 jabłko

       

       

       

       

       

       

       

      Wykonanie:

       Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie, cały czas ubijając, pojedynczo żółtka. Mąkę przesiać przez sitko i razem z budyniem i proszkiem do pieczenia wymieszać z jajeczną masą (można mikserem na najmniejszych obrotach). Wszystko wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 30cm.  Na wierzch położyć pokrojone owoce. Piec w nagrzanym do 160 st. piekarniku około 40 minut (do suchego patyczka).

       Na koniec wyłączyć piekarnik i studzić przy otwartych drzwiczkach.

       

       

       

       

       

       

       

      Porada:

      Jeżeli lubicie kompot z rabarbaru, który łatwo się rozgotowuje, wystarczy zalać rabarbar wrzątkiem, zaypać cukrem (bez gotowania) i zostawić na noc. W Waszym kompocie nie będą pływać nieapetyczne, rozgotowane cząstki :)

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt, który zawsze się udaje ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 30 maja 2012 19:02

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa