Wpisy otagowane „banan”

  • sobota, 19 listopada 2016
    • Murzynek bananowy z orzechami

      Murzynek bananowy, to rodzaj chlebka bananowego 

      z dużą ilością orzechów i kakao.

      Bardzo proste i szybkie ciasto do gorącej herbaty,

      a także sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów,

      które w takiej postaci nie są już zbyt smaczne, a do murzynka

      bananowego będą idealne.

      Wersję podstawową chlebka bananowego znajdziecie TU

       

      Składniki:

      • 3 duże bardzo dojrzałe banany
      • 1 1/2 szklanki mąki
      • 1 szklanka cukru
      • 100 g posiekanych orzechów włoskich
      • 80 g roztopionego masła
      • 2 duże jajka
      • 2 łyżki kakao
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

      Sposób wykonania:

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia.

      Jajka i banany zmiksować blenderem na jednolitą papkę. Dodać przestudzone masło oraz cukier i wymieszać.

      Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać. Dodać do pozostałych składnikówi wymieszać. Jeżeli będziecie mieli problem z dokładnym wymieszaniem, ponownie można użyć blendera. Na koniec dodać posiekane orzechy. Wymieszać.

      Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć maką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 C ok 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.

      Ciasto wyjąc i wystudzić. Można dodatkowo polać je polewą czekoladową.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Murzynek bananowy z orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 19 listopada 2016 06:41
  • środa, 31 grudnia 2014
    • Drink bananowo-wiśniowy

      Stary rok zakończę moim ulubionym drinkiem.

      Bardzo prosty, niezbyt mocny, słodki, raczej dla tych którzy lubią "sączyć"

      Połączenie nektaru bananowego i wiśniówki - ja uwielbiam :)

       

       

       Składniki:

      • nektar bananowy
      • wiśniówka
      • kostki lodu (opcjonalnie)

       

       

       

      Sposób wykonania:

      Do 1/3 wysokości kieliszka lub szklanki wlać schłodzonej wiśniówki. Pozostałą część uzupełnić nektarem bananowym (należy go wlewać bardzo powoli, najlepiej po łyżeczce, wtedy warstwy będą się ładnie mieszać). Można też zmienić kolejność i najpierw wlać nektar, a potem wiśniówkę - w tej opcji drink powinien podzielić się na dwie warstwy. Oczywiście sami możecie decydować o proporcjach w drinku. Ja preferuję nawet słabszy, 3 części nektaru a 1 wiśniówki i sporą ilość lodu.

      Przed wypiciem zamieszać.

       

      Szczęśliwego Nowego Roku!!!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Drink bananowo-wiśniowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 31 grudnia 2014 00:22
  • wtorek, 16 września 2014
    • Tort kawowo-bananowy

      Pamiętacie dżem bananowy?

      Robiłam go z myślą o tym torcie.

      Nadałam mu nazwę kawowo-bananowy,

      ale wyraźnie czuć tu także moją ulubioną masę z nutellą.

      Jak wszystkie torty wymaga sporo pracy,

        jednak poszczególne elementy są dosyć proste

      do wykonania i każdy powinien sobie z nimi poradzić.

      Ciasto na wyjątkowe okazje, bardzo kremowe, ale lekkie i niezbyt słodkie.

       

      2

       

      Składniki:

      biszkopt

      • 5 jajek
      • 1 szkl. cukru
      • 1/2 szkl. mąki pszennej
      • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżki kakao
      • 2 łyżeczki octu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      masa czekoladowa

      • 2 żółtka
      • 2 szklanki mleka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 3 łyżki cukru
      • 2 kopiaste łyżki nutelli
      • 200 g masła w temperaturze pokojowej
      • kieliszek likieru czekoladowego (opcjonalnie)

      masa kawowa

      • 375 g serka mascarpone
      • 180 ml śmietanki 30%
      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 3 łyżeczkach gorącej wody
      • 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
      • 3 łyżki cukru pudru

      ponadto:

      • 2 małe słoiczki dżemu bananowego ( można zastąpić świeżymi bananami )
      • podłużne biszkopty ( 120 g )
      • nasączenie ( szklanka mocnej kawy + 1/2 szklanki likieru Baileys )

       

       

      Sposób wykonania:

      Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Wbić po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać ponownie.

      Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować i nie wykładać. Wylać i wyrównać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temp. 160 C Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.

      Masa czekoladowa: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.

      Budyń przykryć i wystudzić.

      Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i ewentualnie likier i dobrze wymieszać.

      Masa kawowa : Wszystkie składniki dobrze schłodzone umieścić w głębokim naczyniu i ubijać jak śmietanę, do wyraźnego zgęstnienia.

      Pierwszy blat biszkoptu nasączyć mieszanką kawy i likieru. Grubo posmarować dżemem bananowym. Wyłożyć połowę masy czekoladowej. Biszkopty maczać w ponczu i układać na masie. Na nie wyłożyć drugą część masy czekoladowej.

      Drugi biszkopt położyć na masie czekoladowej, lekko docisnąć, nasączyć ponczem, grubo posmarować dżemem bananowym. Wyłożyć połowę masy kawowej. Drugą połową masy obłożyć boki toru. Dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Przechowywać w lodówce.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tort kawowo-bananowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 września 2014 00:25
  • piątek, 18 lipca 2014
  • czwartek, 05 czerwca 2014

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa