Wpisy otagowane „czosnek”

  • wtorek, 04 listopada 2014
    • Bułeczki z szynką czosnkową

       

      Pyszne, drożdżowe bułeczki, które ostatnio urozmaiciły nasze kolacje.

      Ze smakowitym, kolorowym nadzieniem

      i złocistą chrupiącą skórką.

      Do farszu użyłam świeżych liści szpinaku, suszonych pomidorów i szynki,

      podsmażonej z czosnkiem na maśle.

      Oczywiście najlepiej smakują kilka chwil po wyjęciu z piekarnika.

       

       

      Składniki:

      ciasto:

      • 250 ml ciepłego mleka
      • 30 g świeżych drożdży
      • 3 szklanki mąki tortowej
      • 1 jajko
      • 2 łyżki miękkiego masła
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1 łyżeczka soli

      farsz:

      • 1,5 łyżki masła
      • 150 g szynki lub polędwicy w plasterkach
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 garści świeżego szpinaku
      • 6 pomidorów suszonych
      • ser mozzarella ( 200 g )

       

       

      Sposób wykonania:

      Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko, następnie miękkie masło i mleko z drożdżami. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, w razie potrzeby można podsypać mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

      W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć, aż szynka się lekko zarumieni. Dodać pokrojony drobno czosnek i smażyć razem ok. 1 minuty.

      Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Dosyć cienko rozwałkować na kształt prostokąta (patrz zdj.) Na całej powierzchni rozłożyć liście szpinaku i posypać połową startej mozzarelli. Przy jednej krawędzi ułożyć połowę czosnkowej szynki i pokrojonych suszonych pomidorów.Ciasto ściśle zwinąć w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Pokroić na kawałki 6-7 centymetrowe. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować olejem. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C przez 20-25 minut.

      Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.

      Bułeczki można przygotować kilka godzin wcześniej i już wyrośnięte, przechowywać pod przykryciem w lodówce.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (25) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z szynką czosnkową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 listopada 2014 00:21
  • sobota, 17 maja 2014
    • Paluchy z czosnkiem i pietruszką

      Obłędne paluchy!

      Pulchniutkie, drożdżowe ciasto,

      z masłem czosnkowym i natką pietruszki.

      Idealne do szklanki gorącego mleka.

      Mam nadzieję, że będą Wam smakowały tak jak nam :)

       

       

      Składniki:

      • 400 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
      • 20 g świeżych drożdży
      • 1 łyżeczka soli
      • szczypta cukru
      • 1 szklanka (250 ml letniego mleka)
      • 30 g rozpuszczonego masła

      masło czosnkowe:

      • 70 g rozpuszczonego masła
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      ponadto:

      • 1 jajko+1 łyżka mleka do smarowania bułeczek

       

       

       

      Sposób wykonania:

      Drożdże, ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach letniego mleka. Odstawić na 10 minut.

      Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, rozczyn i pozostałe mleko. Wymieszać. Wlać rozpuszczone (ale nie gorące) masło i wyrabiać ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne i gładkie.

      Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok 90 minut.

      Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć połowę ciasta. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, tak by utworzył się mniej więcej prostokąt. Podzielić go na 6 części. Każdą zwinąć jak roladę (patrz zdj.). Lekko spłaszczyć, a końce skleić, by nadać roladkom kształt łódeczek. Środek naciąć głęboko  i umieścić w nim ok. 1 łyżeczki masła czosnkowego. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.

      Piec ok 20 minut, w temp 180 C, aż paluchy ładnie się zezłocą.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Paluchy z czosnkiem i pietruszką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 17 maja 2014 00:18
  • wtorek, 04 marca 2014
    • Kluseczki szpinakowe

      Te kluseczki są bardzo popularne we Włoszech

      i nazywają się gnocchetti.

      Do przygotowania ich potrzebna jest specjalna tarka,

      ale ponieważ takowej nie posiadam, kluski są kładzione.

      Świetnie smakują z dodatkiem masła i parmezanu.

      Ja wzbogaciłam je jeszcze o szynkę i czosnek.

      Polecam na szybki i pożywny obiad :)

       

       

      Składniki:

      • 25 dag mąki
      • 25 dag rozdrobnionego, mielonego szpinaku
      • 2 duże jajka
      • 1 łyżeczka soli

      sos

      • 2-3 łyżki masła
      • kilka plastrów chudej szynki
      • 2 ząbki czosnku
      • tarty parmezan

       

       

      Sposób wykonania:

      Szpinak, sól i jajka wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję lekko ciągnącą. Jeśli będzie za twarde, dolać trochę wody.

      Partiami gotować kluski kładzione. Nabierać ok. 1/4 łyżki ciasta i kłaść je na gotującą wodę (łyżkę również wkładać do wody). Gotować chwilę po wypłynięciu kluseczków na powierzchnię wody. Odcedzić.

      Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę szynkę. Podsmażyć do zezłocenia. Pół minuty przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek.

      Kluseczki wrzucić na patelnię do sosu. Wszystko razem wymieszać. Posypać tartym parmezanem. Natychmiast podawać.

      Smacznego :)

       

      Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Haute Couture" Marty Grycan.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kluseczki szpinakowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 marca 2014 09:49
  • wtorek, 28 maja 2013
  • wtorek, 26 marca 2013
    • Placki brokułowe

      Brokuł to warzywo, które bardzo lubię i często jest

      składnikiem moich potraw.

      Był już sos brokułowy, zapiekanka z brokułami, a dziś

      proponuję placki.

      Spróbujcie brokuła w takiej formie.

       

       

        Składniki:

      • 1 niewielki brokuł
      • 3 jajka
      • 3-4 łyżki startego sera
      • 3 łyżki bułki tartej
      • sól
      • biały pieprz
      • czosnek (opcjonalnie)

       

       

      Wykonanie:

      Brokuł podzielić na różyczki i opłukać. Pokroić na drobne kawałki. Dodać pozostałe składniki i jeśli lubicie - przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Wszystko wymieszać dokładnie, tworząc jednolitą masę. Teraz macie dwie możliwości: smażyć placki na rozgrzanym oleju , bądź upiec w piekarniku.

      Ponieważ wszystkie smażone warzywa wchłaniają bardzo dużą ilość tłuszczu, ja wybrałam tą drugą opcję.

      Piekarnik dobrze nagrzać (180C). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować placki. Układać na blaszce i piec ok. 20 minut do zezłocenia.

      Świetnie smakują z sosem czosnkowym , bądź jogutowo-ziołowym.

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „ Placki brokułowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 marca 2013 09:44

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa