Wpisy otagowane „szpinak”

  • środa, 04 października 2017
    • Lazania ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

      Bezmięsna wersja włoskiego przysmaku,

      z moim ulubionym farszem - szpinakiem,

      ricottą i suszonymi pomidorami.

      Całość tradycyjnie zapiekana pod beszamelem

      pachnącym gałką muszkatołową i zrumienioną na złoto

      ciągnącą mozzarellą.

       

       

      Składniki:

      Farsz:

      • 500 g szpinaku
      • 1 łyżka masła
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 cebula
      • 10 suszonych pomidorów
      • 250 g sera ricotta (można zastąpić twarogiem śmietankowym)
      • 2 łyżeczki ziół włoskich (mieszanki)
      • sól, pieprz

      Beszamel

      • 1,5 łyżki masła
      • 1,5 łyżki mąki
      • 1,5 szklanki mleka
      • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

      ponadto:

      • 120 g sera mozzarella
      • 9 płatów makaronu lazania

       

       

      Sposób wykonania:

      Płaty makaronu wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i obgotować 4 minuty.

      Farsz: Liście szpinaku umyć. Wrzucić na wrzątek i wylać na durszlak jak tylko zmiękną. Przelać zimną wodą. Odcisnąć nadmiar wody i pokroić na mniejsze kawałki.

      Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do lekkiego zezłocenia. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę i dodać do cebuli. Smażyć razem ok 1 minuty.

      Do szpinaku dodać ser rozdrobniony widelcem, podsmażoną cebulkę z czosnkiem oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość wymieszać. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.

      Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę, rozmieszać i chwilę smażyć (około 1 minuty). Dolać połowę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Wlać pozostałe mleko i ponownie doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

      Na dnie okrągłej formy o śr. 25 cm rozsmarować sos beszamelowy, a następnie ułożyć 3 warstwy:

      • płaty makaronu
      • beszamel
      • farsz szpinakowy
      • plastry sera mozzarella

      Wierzch lazanii polać pozostałym beszamelem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C, ok. 40 minut.

      Smacznego :)

      Inne potrawy ze szpinakiem

      Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

      Krokiety szpinakowe

      Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

      Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Lazania ze szpinakiem i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 04 października 2017 11:12
  • sobota, 03 grudnia 2016
    • Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym

       

      Zapiekane naleśniki bolognese z sosem szpiankowym

      to jedno z moich ulubionych dań,

      taka łatwiejsza wersja lasagne.

      Nie jest to co prawda danie błyskawiczne, ale bardzo uniwersalne.

      Świetne danie obiadowe, ale także bardzo podzielne,

      więc sprawdzi sie jako ciepła kolacja na spotkanie z przyjaciółmi.

      Naleśniki można również podzielić na mniejsze porcje

      i zapiec w okrągłej formie tak jak Tu

       

      Składniki:

      • 10 naleśników

      mogą być z tego przepisu

      sos boloński:

      • 400 g mięsa mielonego
      • 700 g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
      • 100 ml czerwonego wina lub bulionu
      • 1 cebula
      • 1 marchewka
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka suszonej bazylii
      • 1 łyżka suszonego oregano
      • szczypta cukru
      • 100 g sera mozarella

      sos szpinakowy:

      • 100 g szpinaku
      • 1/2 łyżki masła
      • 1 ząbek czosnku
      • 100 ml śmietanki 30%
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • sól, pieprz

       

      Sposób wykonania:

      Uśmażyć 10 sztuk naleśników.

      Na patelni rozgrzać 2 łyżi oliwy. Wrzucić cebulę. Smażyć minutę. Dodać startąna tarce o dużych oczkach marchewkę. Razem krótko przesmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć wszystkookoło 1 minuty. Warzywa odsunąć na boki patelni, a na środek wyłożyć mięso. Dobrze je obsmażyć.

      Wlać wino, zamieszać wszystko i smażyć kolejne 2 minuty. Jeśli nie macie za dużej patelni na tym etapie można wszystko przełożyc do garnka. Wlać passatę, dodac sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Przykryc pokrwką i dusić na niewielkim ogniu ok. 30 minut, aż sos wyraznie zgęstnieje.

      Na każdym naleśniku rozsmarować ok.2 łyżek gęstego sosu i rozsypać niewielką ilość startej mozarelli. Naleśniki zwinąc w rulon.

      Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim naleśniki. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ipiec w temperaturze 200 C. ok 10 minut.

      W czasie gdy naleśniki się zapiekają przygotować sos szpinakowy. Na patelni rozpuścić masło i dodać starty na tarce lub przeciśnięty czosnek. Smażyć chwilkę, ok. pół minuty. Wrzucić umyty i osuszony szpinak. Zmniejszyćogień i chwilę przesmażyć, tak aby szpinak zmiękł. Ddodać śmietankę i przesiaćodrobinę mąki ziemniaczanej. Gotować ok. 1 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

      Naleśniki wyjąć z piekarnika. Polać sosem szpinakowym i obficie posypać tartym parmezanem.

      Smacznego :)

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 03 grudnia 2016 15:47
  • wtorek, 24 lutego 2015
    • Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem i kurczakiem

      Zapiekanki, to moja ulubiona metoda przemycania domownikom

      składników za którymi nie przepadają, a ja je uwielbiam.

      Samego szpinaku na pewno by nie tknęli,

      a w tej zapiekance bardzo im smakował :)

       Szpinakowy farsz wzbogaciłam pieczonym kurczakiem i suszonymi pomidorami,

      natomiast zamiast makaronu wykorzystałam delikatne naleśniki.

      Całość zapiekłam pod beszamelem,

      ale w szybszej wersji wystarczy sam ser.

       

      Składniki:

      naleśniki (10-12 sztuk)

      • 1,5 szklanki mleka
      • 1,5 szklanki wody
      • 2 jajka
      • 2 łyżki oleju
      • 2 szklanki mąki ( dałam 2 łyżki więcej)
      • 1 łyżeczka soli

      farsz

      • 400 g mrożonego szpinaku
      • 200 g sera feta
      • 1 pieczone udko (można pominąć)
      • 5 suszonych pomidorów
      • 2 duże ząbki czosnku
      • 1 łyżka masła
      • sól, biały pieprz do smaku

      sos beszamel (można pominąć i zapiec pod samym serem)

      • 1 łyżka masła
      • 1 łyżka mąki
      • 250 ml mleka
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      • sól do smaku
      • 3 łyżki żółtego sera

      do posypania wierzchu:

      • 1 łyża tartego parmezanu
      • 1 łyżka świeżego oregano

       

      Sposób wykonania:

      Naleśniki

      Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 15 minut. Smażyć naleśniki na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu (ja smaruję patelnię zwilżonym w oleju ręcznikiem papierowym tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika).

      Farsz

      Szpinak rozmrozić i umieścić na sicie, by pozbyć się nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać masło. Dodać drobno pokrojony czosnek i krótko przesmażyć. Dodać szpinak i dusić razem ok 3-4 minut. Fetę rozdrobnić widelcem i dodać do szpinaku. Wymieszać, by składniki dobrze się połączyły. Naczynie zdjąć ognia. Dodać pokrojone pomidory i mięso z kurczaka. Dopiero teraz doprawić farsz pieprzem i solą.

      Sos

      Masło rozgrzać w niewielkim rondelku. Dodać mąkę i przesmażyć ją około minuty. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Rondelek zdjąć z ognia, dodać ser. Wymieszać, doprawić solą i gałką muszkatołową.

      Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu. Dobrze rozsmarować i zwinąć. Naleśniki przekroić na 3 części, tak by powstały małe roladki.

      Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Układać warstwami roladki. Każdą warstwę polać sosem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temp.190C

      Przed podaniem posypać startym parmezanem i świeżymi ziołami.

      Smacznego :)



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem i kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 lutego 2015 00:04
  • wtorek, 04 listopada 2014
    • Bułeczki z szynką czosnkową

       

      Pyszne, drożdżowe bułeczki, które ostatnio urozmaiciły nasze kolacje.

      Ze smakowitym, kolorowym nadzieniem

      i złocistą chrupiącą skórką.

      Do farszu użyłam świeżych liści szpinaku, suszonych pomidorów i szynki,

      podsmażonej z czosnkiem na maśle.

      Oczywiście najlepiej smakują kilka chwil po wyjęciu z piekarnika.

       

       

      Składniki:

      ciasto:

      • 250 ml ciepłego mleka
      • 30 g świeżych drożdży
      • 3 szklanki mąki tortowej
      • 1 jajko
      • 2 łyżki miękkiego masła
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1 łyżeczka soli

      farsz:

      • 1,5 łyżki masła
      • 150 g szynki lub polędwicy w plasterkach
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 garści świeżego szpinaku
      • 6 pomidorów suszonych
      • ser mozzarella ( 200 g )

       

       

      Sposób wykonania:

      Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko, następnie miękkie masło i mleko z drożdżami. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, w razie potrzeby można podsypać mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

      W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć, aż szynka się lekko zarumieni. Dodać pokrojony drobno czosnek i smażyć razem ok. 1 minuty.

      Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Dosyć cienko rozwałkować na kształt prostokąta (patrz zdj.) Na całej powierzchni rozłożyć liście szpinaku i posypać połową startej mozzarelli. Przy jednej krawędzi ułożyć połowę czosnkowej szynki i pokrojonych suszonych pomidorów.Ciasto ściśle zwinąć w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Pokroić na kawałki 6-7 centymetrowe. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować olejem. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C przez 20-25 minut.

      Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.

      Bułeczki można przygotować kilka godzin wcześniej i już wyrośnięte, przechowywać pod przykryciem w lodówce.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (25) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z szynką czosnkową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 listopada 2014 00:21
  • czwartek, 16 października 2014
    • Quesadilla ze szpinakiem

       

      Quesadilla - cudowna w swej prostocie

      potrawa kuchni meksykańskiej.

      Jej główne składniki to roztopiony ser i tortilla,

      reszta to kwestia wyobraźni.

      Moja wyobraźnia powędrowała w kierunku szpinaku

      i taką wersję Wam polecam.

      Jako dodatek do pysznych trójkącików,

      proponuję jogurt grecki lub sos pomidorowy.

       

       

      Składniki:

      • 4 tortille
      • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach ( 450 g )
      • 3 ząbki czosnku
      • 100 g sera feta
      • 200 g mozzarelli
      • 100 g sera żółtego typu edam
      • 2 łyżki oliwy
      • sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa

       

       

      Sposób wykonania:

      Szpinak rozmrozić. Odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony drobno czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać szpinak. Dusić razem około 2 minut. Patelnię zdjąć z ognia. Fetę rozdrobnić widelcem. Dodać do szpinaku i wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

      Mozzarellę i ser żółty zetrzeć na tarce. Wymieszać. Połowę tortilli posypać serem, nałożyć 1/4 farszu i posypać serem. Zamknąć tortillę ( patrz zdj. ).

      Patelnię grillową posmarować oliwą. Położyć tortillę i smażyć z obu stron, by ser się rozpuścił. Można też zapiec tortillę w nagrzanym piekarniku. Należy piekarnik, wraz z blachą nagrzać do 180 C i piec tortillę ok. 4 minut. Zrumienioną tortillę kroimy na kawałki.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Quesadilla ze szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 października 2014 00:17

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa