Wpisy otagowane „jabłka”

  • wtorek, 03 marca 2015
    • Ekspresowa rolada

      Dziś bajecznie prosty przepis na pyszny deser - rolada z jabłkami.

      Rolada jest ekspresowa, bo wystarczy pokrojone jabłka

      zalać ciastem biszkoptowym, upiec i zwinąć.

      Czas oczekiwania tez skrócony jest do minimum -

      kilka chwil studzenia i piękny kawałek rolady może wylądować na talerzu.

      Bardzo polecam, zwłaszcza w dni, kiedy nie macie chęci na dłuższe

      przebywanie w kuchni, albo, gdy niespodziewani goście już w drodze :)

       

       

      Składniki:

      • 4 jajka
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 4-5 jabłek

       

      Sposób wykonania:

      Blachę dołączoną do piekarnika (moja ma wymiary 29x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry i ściśle ułożyć na blaszce (patrz zdj.) Wierzch posypać brązowym cukrem i cynamonem.

      Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana jest już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wsypać do masy jajecznej. Krótko zmiksować na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszać całość szpatułką.

      Masę wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 40 minut.

      Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę i posypać ją cukrem pudrem. Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami. Delikatnie zdjąć z jabłek papier do pieczenia. Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak by jabłka znalazły się wewnątrz. Roladę zawinąć w ścierkę i odstawić by nieco przestygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

      Smacznego :)

       

      Źródło inspiracji


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (35) Pokaż komentarze do wpisu „Ekspresowa rolada”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 01:19
  • sobota, 18 października 2014
    • Jabłka w koszulkach

       U mnie za oknem pogodna taka, że nawet jabłka ubrały się w koszulki ;)

      A tak całkiem serio, rzeczywiście nic tylko wskoczyć pod koc

      z ciekawą książką, gorącą herbatą i pysznym deserem.

      Żeby nie spędzić za dużo czasu w kuchni,

      mam dziś prosty i szybki przepis.

      Jabłka, nadziane powidłami w półkruchym cieście z serkiem homogenizowanym.

      Zamiast powideł można też użyć marmolady, nutelli, rodzynek albo orzechów z miodem...

      Wypróbowałam powidła i nutellę, polecam to pierwsze :)

       

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 3 szklanki mąki
      • 200 g masła
      • 200 g serka homogenizowanego  o smaku waniliowym
      • 3 łyżki cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Ponadto:

      • 6-8 jabłek
      • 3 łyżki powideł śliwkowych ( lub marmolady, nutelli, orzechów z miodem )
      • sok z cytryny

       

       

      Sposób wykonania:

      Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na czas przygotowywania jabłek wstawić do lodówki.

      Piekarnik rozgrzać do 180 C.

      Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Wydrążenia napełnić powidłami.

      Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jedną część ciasta, połówki jabłek i przykryć cienko rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta.

      Piec około 30 minut w temp. 180 C.

      Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Jabłka w koszulkach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 18 października 2014 00:18
  • wtorek, 26 sierpnia 2014
    • Szybkie ciasto z jabłkami

      Mam dziś dla Was wyśmienite ciasto,

      które nie wymaga wiele pracy.

      To ulubiona szarlotka pani ambasador,

      a przepis na nią pochodzi z książki "Pyszne ciasta domowe" Bożeny Dykiel.

      Dla mnie to nie do końca szarlotka, raczej ciasto z jabłkami,

      ale smakuje wybornie i gorąco go Wam polecam :)

       

       

      Składniki:

      • 250 g masła lub masła roślinnego
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 4 jajka
      • 2 szklanki mąki tortowej
      • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      ponadto:

      • 4 jabłka (najlepiej antonówki)
      • 2 łyżeczki cukru pudru
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 łyżeczka miodu płynnego
      • cukier puder do posypania

       

       

      Sposób wykonania:

      Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cukrem pudrem, miodem, sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce.

      Masło rozpuścić, nieco przestudzić i umieścić w głębokiej misce. Dodać cukier puder i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Kolejno, cały czas miksując,dodawać jajka, oraz przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia.

      Tortownicę  o śr. 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 2 części. Większą część wyłożyć na spód i boki. Wyłożyć jabłka i przykryć je pozostałą częścią ciasta.

      Ciasto w miarę upływu czasu gęstnieje. Gdyby górna część ciasta za bardzo zgęstniała, można ją rozrzedzić łyżką śmietany, bądź roztrzepanym jajkiem.

      Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180C , 40-45 minut. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.

      Lekko wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną lub lodami.

      Smacznego :0

       


      Jedz polskie jabłka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie ciasto z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 sierpnia 2014 00:38
  • niedziela, 02 marca 2014
    • Ciasteczka jak z McDonalds

      Ciasteczka smakują dokładnie jak te z McDonalds'a.

      Chrupiące ciasto i gorące jabłkowe wnętrze.

      Szybkie i proste, bo podstawą jest ciasto francuskie.

       

       

      Składniki:

      • 1 płat ciasta francuskiego
      • 2 jabłka
      • 1 łyżka cukru + cukier do posłodzenia jabłek
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 1 roztrzepane białko

       

       

       

      Sposób wykonania:

      Jedno jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Umieścić w garnuszku. Podlać wodą i dusić, aż masa stanie się jednolita. Dodać cukier i cynamon. Drugie jabłko obrać i pokroić w kosteczkę. Dolać wody (ja wlałam ok 1/3 szklanki). Chwilkę pogotować. Mąkę rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody i dolać do masy jabłkowej. Wymieszać i zagotować. Masa jabłkowa powinna mieć konsystencję rzadkiego dżemu, w razie potrzeby gęstość regulować wodą. Odstawić na chwilę do ostygnięcia.

      Piekarnik nagrzać do 200C.

      Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Przekroić wzdłuż na pół. Jedną połówkę posypać cukrem i lekko go wgnieść w ciasto (można wałkiem do ciasta).

      Na drugim kawałku układać masę jabłkową (patrz zdj.) Miejsca dookoła jabłek posmarować rozmąconym białkiem. Całość przykryć ciastem z cukrem (tak by cukier był na zewnątrz). Miejsca posmarowane wcześniej białkiem dobrze docisnąć. Powycinać ciasteczka i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować białkiem. Piec ok. 10-15 minut, do zezłocenia.

      Najlepiej smakują ciepłe.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka jak z McDonalds”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 marca 2014 10:11
  • piątek, 11 października 2013
    • Pełnoziarnista szarlotka

      Szarlotka jest niewątpliwie ciastem, które jesienią króluje  na naszych stołach.

      Wcale się temu nie dziwię, bo to niezwykle proste i pyszne ciasto,

      a aromat kruchego ciasta, jabłek i cynamonu, który roznosi się po kuchni w czasie pieczenia

      jest nie do zastąpienia.

      Dzisiejsza szarlotka różni się od klasycznej  jedynie ciastem, które dzięki mące pełnoziarnistej,

      zyskuje nieco orzechowy posmak.

       

       

      Składniki:

      • 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 żółtka
      • 100 g masła
      • cukier waniliowy

      ponadto:

      • 1,5 kg kwaskowatych jabłek
      • 3/4 szklanki cukru ( można dodać więcej w zależności od słodkości jabłek )
      • cynamon

       

       

      Sposób wykonania:

      Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części ( 1/4 i 3/4 ). Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

      Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dusić ok 15. minut. Pod koniec dodać cukier i cynamon.

      Piekarnik nagrzać do 180C.

      Formę do tart wysmarować masłem.

      Dno i boki wyłożyć większą częścią ciasta. Dobrze docisnąć. Na ciasto wylać masę z jabłek.

      Z pozostałego ciasta wycinać paski i układać je na krzyż.

      Piec ok 40 minut.

      Lekko wystudzić i posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pełnoziarnista szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 11 października 2013 08:59

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa