Wpisy

  • piątek, 20 października 2017
    • Ciasto "Kawowy Michałek"

      Ciasto Michałek cieszy się na blogu ogromną popularnością.

      Dziś propozycja, która mam nadzieję także przypadnie Wam do gustu -

      Michałek w kawowej odsłonie.

      Warstwy ciasta to orzechowa beza, którą możecie znać z ciasta Prince Polo,

      delikatny, wyraźnie kawowy krem i herbatniki

      pod aksamitną polewą czekoladową.

      Ciasto jest dość sycące, ale nie nazbyt słodkie,

      a mnie utrzymuje w przekonaniu,

      że kawa, orzechy i czekolada to połączenie idealne...

       

      Składniki:

      Ciasto orzechowe:

      • 7 białek
      • szczypta soli
      • 150 g cukru
      • 100 g mielonych orzechów włoskich
      • 100 g siekanych orzechów włoskich
      • 100 g wiórków kokosowych
      • 100 g wafelków orzechowych (mogą być w czekoladzie)

      Krem kawowy:

      • 500 g serka mascarpone
      • 350 ml śmietanki 30 % lub 36%
      • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 2 łyżki likieru Amaretto lub kawowego

      ponadto:

      • ok. 20 sztuk herbatników kakaowych
      • orzechy włoskie do dekoracji

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto orzechowe - białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodać orzechy, wiórki i posiekane wafelki. Całość delikatnie wymieszać.

      Dno formy o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę orzechową i równomiernie rozprowadzić. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 C. ok 30 minut.

      Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Krem - w wysokim naczyniu umieścić serek, śmietankę i cukier puder. Miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać kawę i likier. Ponownie zmiksować. Krótko, tylko do połączenia składników.

      Wystudzone ciasto odwrócić do góry dnem i ponownie umieścić w formie. Na ciasto wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Na kremie ściśle ułożyć herbatniki, Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić ok. 3 godziny.

      Przed podaniem polać polewą.

      Polewa:

      • 200 g czekolady mlecznej lub deserowej
      • 100 ml śmietanki 30%
      • 2 łyżki masła

      W rondelku umieścić masło i śmietankę. Dobrze podgrzać, niemal do zagotowania. Czekoladę połamać i wrzucić do garnuszka. Odczekać 2 minuty i energicznie zamieszać.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

        Kostka orzechowa

        Kora królewska

        Kostka chałwowa

      Czekoladowy Napoleon

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "Kawowy Michałek"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 20 października 2017 00:05
  • środa, 04 października 2017
    • Lazania ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

      Bezmięsna wersja włoskiego przysmaku,

      z moim ulubionym farszem - szpinakiem,

      ricottą i suszonymi pomidorami.

      Całość tradycyjnie zapiekana pod beszamelem

      pachnącym gałką muszkatołową i zrumienioną na złoto

      ciągnącą mozzarellą.

       

       

      Składniki:

      Farsz:

      • 500 g szpinaku
      • 1 łyżka masła
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 cebula
      • 10 suszonych pomidorów
      • 250 g sera ricotta (można zastąpić twarogiem śmietankowym)
      • 2 łyżeczki ziół włoskich (mieszanki)
      • sól, pieprz

      Beszamel

      • 1,5 łyżki masła
      • 1,5 łyżki mąki
      • 1,5 szklanki mleka
      • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

      ponadto:

      • 120 g sera mozzarella
      • 9 płatów makaronu lazania

       

       

      Sposób wykonania:

      Płaty makaronu wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i obgotować 4 minuty.

      Farsz: Liście szpinaku umyć. Wrzucić na wrzątek i wylać na durszlak jak tylko zmiękną. Przelać zimną wodą. Odcisnąć nadmiar wody i pokroić na mniejsze kawałki.

      Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do lekkiego zezłocenia. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę i dodać do cebuli. Smażyć razem ok 1 minuty.

      Do szpinaku dodać ser rozdrobniony widelcem, podsmażoną cebulkę z czosnkiem oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość wymieszać. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.

      Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę, rozmieszać i chwilę smażyć (około 1 minuty). Dolać połowę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Wlać pozostałe mleko i ponownie doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

      Na dnie okrągłej formy o śr. 25 cm rozsmarować sos beszamelowy, a następnie ułożyć 3 warstwy:

      • płaty makaronu
      • beszamel
      • farsz szpinakowy
      • plastry sera mozzarella

      Wierzch lazanii polać pozostałym beszamelem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C, ok. 40 minut.

      Smacznego :)

      Inne potrawy ze szpinakiem

      Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

      Krokiety szpinakowe

      Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

      Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Lazania ze szpinakiem i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 04 października 2017 11:12
  • środa, 06 września 2017
    • Krówka z bananami - bez pieczenia

      Błyskawiczne i bardzo proste ciasto,

      które przygotujecie w kilka chwil.

      Warstwy herbatników przełożone

      pysznym kremem kajmakowym i plastrami bananów.

      Całość wykończona słodkim kajmakiem

      i podprażonymi płatkami migdałów.

      Ciasto potrzebuje kilku chwil na chłodzenie

      w lodówce, a potem już tylko rozpływa się w ustach... :)

       

       

      Składniki:

      krem:

      • 500 g serka mascarpone
      • 200 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki masy kajmakowej (pozostałą część masy z puszki 500g zachować)

      ponadto:

      • ok. 300 g herbatników, herbatników kakaowych  lub krakersów
      • 3 banany
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • płatki migdałów do dekoracji

       

      Sposób wykonania:

      Krem :

      Śmietanka i  serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone.

      W misie miksera umieścić śmietankę i mascarpone. Ubijać do powstania gęstego kremu. Dodać 3 łyżki masy kajmakowej i zmiksować na niskich obrotach. Krótko, tylko do połączenia składników.

      Banany pokroić na grubsze plastry i skropić sokiem z cytryny. 

      Na dnie formy o wym. 25 x 25 cm ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozprowadzić. Na masie ułożyć plastry bananów i wcisnąć je w masę. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, kremu i bananów. Przykryć ostatnią warstwą ciastek. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę kajmakową.

      Ciasto wstawić na 2-3godziny do lodówki.

      Przed podaniem posypać płatkami migdałów.

      Smacznego :)

      Inne ciasta bez pieczenia

      Chałwowiec

      Ciasto Rocher

      Ciasto Malakoff

      Ciasto bananowe

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Krówka z bananami - bez pieczenia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 06 września 2017 08:42
  • czwartek, 31 sierpnia 2017
  • piątek, 25 sierpnia 2017
    • Sernik królewski z owocami

      Sernik królewski w wersji z owocami lata.

      Kruche, kakaowe ciasto, delikatna, waniliowa

      masa serowa, soczyste brzoskwinie i najlepsze o tej porze roku maliny

      - idealne ciasto na koniec lata.

       

      Składniki:

      ciasto kakaowe

      • 400 g mąki tortowej
      • 200 g zimnego masła
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 1 jajko
      • 2 łyżki kakao
      • 2 łyżki gęstej śmietany
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      masa serowa:

      • 1 kg dobrej jakości sera wiaderkowego (użyłam Piątnicy)
      • 6 jaj
      • 1,5 szklanki cukru
      • 70 g masła
      • 2 serki homogenizowane waniliowe
      • 1 cukier waniliowy
      • 1 budyń waniliowy

      ponadto:

      • 6 dojrzałych brzoskwiń lub moreli
      • 200 g malin

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło. Siekać razem do utworzenia kruszonki. Dodać pozostałe składniki i ponownie siekać nożem. Następnie szybko zagnieść ciasto rękoma.

      Ciasto podzielić na dwie części i umieścić na 1 godzinę w zamrażarce.

      Masa serowa:

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Masło umieścić w rondelku. Roztopić i odstawić do wystygnięcia.

      Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.

      Jajka umieścić w misie miksera. Dodać cukier i cukier waniliowy. Ubić do rozpuszczenia się cukru. Obroty miksera zmniejszyć i partiami dodawać ser i serki homogenizowane. Do masy serowej wsypać proszek budyniowy, a na końcu wlać roztopione masło.

      Formę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

      Na tarce jarzynowej zetrzeć pierwszą część ciasta. Równomiernie rozłożyć na dnie blaszki. Wylać masę serową. Na masie rozłożyć maliny i brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok 70  minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

      Smacznego :)

      Inne serniki na blogu

      Sernik "Kora"

      Sernik budyniowy na jogurtach greckich

      Sernik staropolski

      Puszysty sernik z mlekiem

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik królewski z owocami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 25 sierpnia 2017 09:20

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa