Wpisy

  • sobota, 16 grudnia 2017
    • Orzeszki "Michałki"

      Święta to dobry czas, by wracać do babcinych

      zeszytów i przepisów sprzed wielu lat.

      Czasem przydaje się odkurzenie strychów i najgłębszych zakamarków szaf,

      by odnaleźć urządzenia, które nie jedno już widziały.

      Tak było z moją orzechownicą - maszynką do robienia orzeszków.

      Dostałam ją w prezencie lata temu.

      Odleżała swoje i doczekała lepszych dni,

      a my dzięki niej wróciliśmy do czasów 

      dzieciństwa i zapomnianych smaków.

      Ciasteczka orzeszki lata świetności

      miały w głębokim PRL-u.

      Nadziewane masą z orzechów gotowanych

      w mleku lub z mleka w proszku, były nie lada atrakcją.

      '''

      Orzeszki zrobione są z ciasta kruchego,

      dają zatem olbrzymie pole do popisu,

      bo nadziać możemy je właściwie wszystkim.

      Kajmakiem, ganache, masą z masłem orzechowym czy budyniową.

      Wszystko tu będzie świetnie grało.

      Możemy nawet jedną połówkę smarować powidłami,

      a drugą nutellą albo kajmakiem.

      Ponieważ same orzeszki wymagają nieco zachodu

      postanowiłam przygotować dla Was dwie bardzo szybkie masy -

      Michałkową i z Nutellą.

      Obydwie z dodatkiem mielonych orzechów prażonych i mascarpone.

       

      Składniki: (na 50-60 sztuk)

      Ciasto:

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 230 g zimnego masła
      • 2 jajka
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa Michałkowa:

      • 250 g serka mascarpone
      • 50 ml śmietanki 30 %
      • 140 g cukierków "Michałki"
      • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
      • opcjonalnie 1 łyżka alkoholu

      Masa z Nutellą:

      • 250 g serka mascarpone
      • 2-3 łyżki Nutelli
      • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych

      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Na stolnicę lub blat kuchenny wysypać wszystkie składniki sypkie - mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko siekać nożem. Gdy składniki wstępnie się połączą, dodać jajka. Ponownie siekać nożem.

      Na koniec ciasto krótko zagnieść rękoma. Tak przygotowane ciasto wstawić na godzinę do lodówki.

      Ze schłodzonego ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego.

      Orzechownicę lekko natłuścić olejem. Wstawić na najmniejszy palnik. Nagrzać dobrze z obydwu stron.

      W zagłębienia w orzechownicy wkładać przygotowane kulki ciasta. Zamknąć maszynkę i smażyć ok. 1 minuty z każdej strony.

      Będziecie musieli kontrolować smażenie, zaglądając do wnętrza i sprawdzając stopień wysmażenia ciasta. Gotowe orzeszki powinny być ładnie zezłocone.

      Orzeszki wyjąć z maszynki i wystudzić. W razie potrzeby odciąć nożykiem nierówne brzegi.

      Orzeszki można przygotować dużo wcześniej niż nadzienie i przechowywać w zamkniętym pojemniku lub pudełku tekturowym.

      Po nadzianiu masą ciasteczka należy przechowywać w lodówce. Pamiętajcie jednak, by wyjąć je dużo wcześniej przed podaniem. Ciasto kruche nie lubi niskiej temperatury i twardnieje. Orzeszki będą bardziej kruche, gdy poleżakują w temperaturze pokojowej.

      Masa Michałkowa:

      Serek mascarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone.

      Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wystudzić i zmiksować w malakserze lub zmielić.

      Serek i śmietankę umieścić w misie miksera. Ubijać do otrzymania gęstego kremu. Dodać starte na tarce cukierki, zmielone orzechy i alkohol, jeśli dodajecie. Wymieszać.

      Masa z Nutellą:

      Serek mascarpone i Nutella powinny być w temperaturze pokojowej.

      Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wystudzić i zmiksować w malakserze lub zmielić.

      Mascarpone i Nutellę wymieszać. Dodać zmielone orzechy. Ponownie wymieszać.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

      Pierniczki

      Ciasteczka ze słonecznikiem

      Ciasteczka z kajmakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Orzeszki "Michałki"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 16 grudnia 2017 00:08
  • piątek, 15 grudnia 2017
    • Kapusta z grochem

      Kapusta z grochem to potrawa wigilijna

      popularna na kresach i we wschodniej części naszego kraju.

      W mojej rodzinie obecna od zawsze.

      Jako dziecko na Wigilii jadałam wyłącznie kluski z makiem

      i właśnie kapustę z grochem.

      Dziś oczywiście chętnie jem wszystkie potrawy wigilijne,

      ale sentyment do kapusty zwanej grochem z kapustą pozostał.

       

      Składniki:

      • 1 kg kiszonej kapusty
      • 30 dag drobnej fasoli lub grochu łuskanego
      • 1 duża cebula
      • 3 łyżki oleju
      • 1 łyżka mąki
      • liść laurowy
      • 4 ziarna pieprzu czarnego
      • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
      • 1 łyżka majeranku
      • 1/2 łyżeczki mielonego kminku (może też być miażdżony w moździerzu)
      • sól, pieprz do smaku

      Sposób wykonania:

      Groch zalać zimną wodą i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. Kolejnego dnia wodę odlać, zalać nową wodą i gotować groch do miękkości. Pod koniec gotowania posolić groch do smaku.

      Gdyby w czasie gotowania woda odparowała, należy ją uzupełnić.

      Kapustę spróbować. Jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać kilka razy w zimnej wodzie.

      Kapustę odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki.

      Do płaskiego garnka włożyć kapustę i zalać niewielką ilością wody, tak ok. 1 szklanki. Gotować, pocżątkowo bez przykrycia, a następnie pod przykryciem, do miękkości. Gdyby woda bardzo odparowała, podlać kapustę niewielką ilością wrzątku.

      Gdy kapusta będzie miękka, dodać ugotowany groch razem z woda w której się gotował. Dodać wszystkie przyprawy, przykryć i dusić razem ok. 5 minut.

      Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać trzecią łyżkę oleju i łyżkę mąki. Przesmażyć razem ok. 1 minuty. Zawartość patelni wrzucić do garnka z kapustą. Wymieszać. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

      Kapusta z grzybami na karmelu

      Ryba po grecku



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kapusta z grochem”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 15 grudnia 2017 00:17
  • wtorek, 12 grudnia 2017
    • Makowiec zawijany z gotowej masy makowej

      Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia

      - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem.

      Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam

      dwie wersje nadzienia.

      Jedno z gotowej masy makowej z puszki

      i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego.

      Mak jednak jest już zmielony,

      więc unikamy najbardziej nieprzyjemnej części

      - kręcenia maku przez maszynkę.

      To naprawdę ułatwia życie :)

      Pokochacie ciasto drożdżowe z tej strucli.

      Za sprawą idealnych proporcji, pracuje się z nim świetnie.

      Podobnie jak z nadzieniem przygotowanym samodzielnie w domu.

      Natomiast masa z puszki będzie rzadsza,

      a co za tym idzie, trudniej skręcić z niej makowce.

      Obie wersje są jednak bardzo smaczne i zasługują na świąteczny stół.

       

       

      Składniki:  (na 2 strucle)

      Ciasto:

      • 340 g mąki pszennej
      • 160 ml letniego mleka
      • 60 g cukru pudru
      • 30 g masła
      • 20 g świeżych drożdży
      • 2 żółtka
      • 1 łyżka cukru waniliowego
      • szczypta soli

      Sposób wykonania:

      Ciasto: Przygotować rozczyn: Do miski rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i ok. 50 ml. letniego mleka. Wszystko wymieszać łyżką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął pracować.

      Do gotowego rozczynu dodać pozostałe składniki oprócz masła i wymieszać łyżką. Gdy składniki wstępnie się połączą wlać roztopione masło i mieszać łyżką, aż masło wchłonie się w ciasto.

      Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat kuchenny (bądź stolnicę) i wyrabiać ok. 4 minut.

      Wyrobione ciasto wstawić do oproszonej mąką miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.

      W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować masę makową. Zostawiam Wam do wyboru dwa przepisy na nadzienie. Możecie wybrać wariant szybki z gotowej masy makowej albo masę przygotować samodzielnie.

      Nadzienie z gotowej masy z puszki

      • 500 g gotowej masy makowej z puszki (pozostałą masę można wykorzystać np. do klusek z makiem)
      • 1 łyżka bułki tartej
      • 2 białka
      • garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

      Białka ubić na sztywno. Do masy z puszki dodać posiekane orzechy bułkę tartą, ubite białka i wymieszać.

      Domowa masa makowa:

      • 300 g suchego, mielonego maku (zwróćcie uwagę, by było to zaznaczone na opakowaniu)
      • 2 łyżki miodu
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 50 g orzechów włoskich
      • 30 g rodzynek
      • 30 kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 20 g roztopionego masła
      • 1 łyżka likieru Amaretto lub kilka kropli esencji migdałowej
      • 2 białka

      Mak zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej przy pomocy lnianej ściereczki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na koniec ubić białka i dodać do masy makowej.

      Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i podzielić je na pół.

      Jedną część ciasta rozwałkować na prostokąt o wielkości 24 x 28 cm (ciasto powinno mieć grubość ok. 4 mm).

      Na rozwałkowane ciasto nałożyć połowę masy makowej, pozostawiając dookoła 1,5 cm wolnego miejsca. Ciasto zwinąć dość ściśle wzdłuż dłuższego brzegu tak jak roladę. Makowiec ułożyć tak, by złączenie ciasta znajdowało się pod spodem.

      Podobnie postąpić z drugim kawałkiem ciasta.

      Przed pieczeniem makowce należy zawinąć w papier do pieczenia.

      W tym celu makowiec ułożyć na brzegu arkusza i owinąć go dwukrotnie. Między makowcem a papierem powinno pozostać nieco wolnej przestrzeni, ok. 1 cm.

      Tak przygotowane makowce odstawić na 15 minut.

      Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 30 minut.

      Makowce wyjąć, odwinąć z papieru i wystudzić.

      Dekorować lukrem i bakaliami.

      Lukier

      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 2 łyżki wody

      Do cukru wlać wodę i dobrze rozetrzeć. Część wody można zastąpić sokiem z cytryny, pomarańczy lub likierem migdałowym.

      Smacznego :)

      Zobacz także

      Torcik makowy z kajmakiem

        Makowiec na kruchym cieście

        Makowa panienka

      Makowiec sypany

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec zawijany z gotowej masy makowej”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 grudnia 2017 08:55
  • niedziela, 10 grudnia 2017
  • środa, 06 grudnia 2017
    • Gołąbki bez zawijania

      Gołąbki to jedna z potraw, za którą przepadam

      i dlatego robię je bardzo często.

      Są syte, podzielne i jak wszystkie dania z kapustą

      z każdym dniem smakują jeszcze lepiej.

      Do szybszej i łatwiejszej wersji gołąbków "podchodziłam" kilka razy,

      ale dopiero wersja, która Wam prezentuję skradła moje serce

      Mięciutkie, pulchne mięsno-kpuściane kotleciki

      zapieczone w sosie pomidorowym. Pycha!

       

       

      Składniki:

      • 600 g mięsa mielonego (użyłam karkówki)
      • 600 g białej kapusty (1/2 niewielkiej główki)
      • 100 g ryżu
      • 1 cebula
      • 1 jajko
      • sól,pieprz
      • olej do smażenia

      sos:

      • 1 litr bulionu
      • 400 g pomidorów w puszki lub passaty pomidorowej
      • 1 łyżka mąki

      Sposób przygotowania:

      Mięso zmielić.

      Ryż ugotować do miękkości według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.

      Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.

      Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.

      Do mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, podsmażona cebulę i startą kapustę. Dodać pieprz i posolić. Wyrobić jednolitą masę. Formować średniej wielkości kotleciki.

      Na patelni rozgrzać olej. Kotleciki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Króciutko, mięso ma tylko zmienić kolor.

      Tak obsmażone kotleciki układać w dużym naczyniu do zapiekania (ja to robię zazwyczaj w głębszej blaszce z wyposażenia piekarnika).

      Przygotować sos: Pomidory z  puszki zmiksować (jeśli posiadacie passatę, pomijacie ten krok), dodać bulion i mąkę. Dokładnie wymieszać.

      Sosem zalać kotleciki. Powinny być przykryte do 2/3 wysokości.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Naczynia nie przykrywać. Piec w temp. 180 C przez 45 minut. W czasie pieczenia dwukrotnie wierzch kotlecików polać sosem.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

        Zupa gołąbkowa

        Zapiekanka gołąbkowa


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki bez zawijania”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 06 grudnia 2017 08:45

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa