Wpisy

  • piątek, 05 stycznia 2018
    • Tiramisu ajerkoniakowe

      Tiramisu to chyba najbardziej znany deser na świecie,

      dlatego nic dziwnego, że doczekał się wielu odmian.

      Ja mam dziś dla Was wersję bez żółtek,

      a jednocześnie smakowo i konsystencją bardzo zbliżoną do oryginału.

      Warstwy biszkoptów nasączonych mocną kawą,

      przełożone delikatnym kremem ajerkoniakowym.

      Lekki, rozpuszczający się w ustach,

      niebiański deser władców Toskanii.

       

      Składniki: (na formę14x21 cm)

      • 250g mascarpone
      • 75 ml śmietanki 30 %
      • 75 ml ajerkoniaku
      • 2,5 łyżki cukru pudru

      ponadto:

      • 16 podłużnych biszkoptów
      • 180 ml mocnej kawy
      • kakao

      Sposób wykonania:

      Masa ajerkoniakowa:

      Serek mascarpone, śmietanka i ajerkoniak powinny być dobrze schłodzone.

      Śmietankę, serek i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na największych obrotach do konsystencji gęstego kremu. Powoli, ciągle miksują, wlewać ajerkoniak. Mieszać tylko do połączenia składników.

       

      Na dnie naczynia ułożyć ściśle warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Ciastka lekko oprószyć kakao i wyłożyć połowę masy ajerkoniakowej. Delikatnie rozsmarować.

      Na masie ułożyć drugą warstwę biszkoptów moczonych w kawie, oprószyć je kakao i rozsmarować pozostałą masę.

      Deser wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao i tartą czekoladą.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

      Tiramisu z kajmakiem i brzoskwiniami

      Gofry czekoladowe

      Kostki owocowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tiramisu ajerkoniakowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 05 stycznia 2018 11:45
  • sobota, 30 grudnia 2017
    • Sałatka meksykańska z kurczakiem i ryżem

      Sałatka z kurczakiem i ryżem

      na meksykańską nutę.

      Dosyć ostra, treściwa i bardzo smaczna.

      Sprawdzi się na każdej imprezie.

       

      Składniki:

      • podwójna pierś z kurczaka (marynata:1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki chili, sól)
      • 100 g ryżu
      • 1 duża papryka
      • 1 puszka kukurydzy
      • 1 mała puszka czerwonej fasoli
      • 1/2 pęczka natki pietruszki

      sos:

      • 1 łyżka majonezu
      • 1 łyżka ketchupu pikantnego
      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • sok z 1/2 limonki
      • sól

      Sposób wykonania:

      Piersi z kurczaka oczyścić z błon i przeciąć w poprzek na pół. Natrzeć solą i oprószyć pozostałymi składnikami marynaty. Odstawić na godzinę.

      W czasie, gdy mięso się marynuje, ugotować i wystudzić ryż.

      Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka z obu stron. Wystudzić.

      Porwać mięso wzdłuż włókien i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.

      Paprykę umyć. Pokroić w niewielką kostkę. Dodać ryż, mięso, kukurydzę i fasolę.

      W miseczce wymieszać składniki sosu. Dodać do sałatki. Całość delikatnie wymieszać.

      Sałatkę odstawić, by składniki się przegryzły. Doprawić do smaku solą i w razie potrzeby ostrą papryką.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

      Sałatka warstwowa

      Sałatka z brokułem

      Sałatka "Król imprezy"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 30 grudnia 2017 00:07
  • poniedziałek, 18 grudnia 2017
  • sobota, 16 grudnia 2017
    • Orzeszki "Michałki"

      Święta to dobry czas, by wracać do babcinych

      zeszytów i przepisów sprzed wielu lat.

      Czasem przydaje się odkurzenie strychów i najgłębszych zakamarków szaf,

      by odnaleźć urządzenia, które nie jedno już widziały.

      Tak było z moją orzechownicą - maszynką do robienia orzeszków.

      Dostałam ją w prezencie lata temu.

      Odleżała swoje i doczekała lepszych dni,

      a my dzięki niej wróciliśmy do czasów 

      dzieciństwa i zapomnianych smaków.

      Ciasteczka orzeszki lata świetności

      miały w głębokim PRL-u.

      Nadziewane masą z orzechów gotowanych

      w mleku lub z mleka w proszku, były nie lada atrakcją.

      '''

      Orzeszki zrobione są z ciasta kruchego,

      dają zatem olbrzymie pole do popisu,

      bo nadziać możemy je właściwie wszystkim.

      Kajmakiem, ganache, masą z masłem orzechowym czy budyniową.

      Wszystko tu będzie świetnie grało.

      Możemy nawet jedną połówkę smarować powidłami,

      a drugą nutellą albo kajmakiem.

      Ponieważ same orzeszki wymagają nieco zachodu

      postanowiłam przygotować dla Was dwie bardzo szybkie masy -

      Michałkową i z Nutellą.

      Obydwie z dodatkiem mielonych orzechów prażonych i mascarpone.

       

      Składniki: (na 50-60 sztuk)

      Ciasto:

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 230 g zimnego masła
      • 2 jajka
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa Michałkowa:

      • 250 g serka mascarpone
      • 50 ml śmietanki 30 %
      • 140 g cukierków "Michałki"
      • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
      • opcjonalnie 1 łyżka alkoholu

      Masa z Nutellą:

      • 250 g serka mascarpone
      • 2-3 łyżki Nutelli
      • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych

      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Na stolnicę lub blat kuchenny wysypać wszystkie składniki sypkie - mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko siekać nożem. Gdy składniki wstępnie się połączą, dodać jajka. Ponownie siekać nożem.

      Na koniec ciasto krótko zagnieść rękoma. Tak przygotowane ciasto wstawić na godzinę do lodówki.

      Ze schłodzonego ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego.

      Orzechownicę lekko natłuścić olejem. Wstawić na najmniejszy palnik. Nagrzać dobrze z obydwu stron.

      W zagłębienia w orzechownicy wkładać przygotowane kulki ciasta. Zamknąć maszynkę i smażyć ok. 1 minuty z każdej strony.

      Będziecie musieli kontrolować smażenie, zaglądając do wnętrza i sprawdzając stopień wysmażenia ciasta. Gotowe orzeszki powinny być ładnie zezłocone.

      Orzeszki wyjąć z maszynki i wystudzić. W razie potrzeby odciąć nożykiem nierówne brzegi.

      Orzeszki można przygotować dużo wcześniej niż nadzienie i przechowywać w zamkniętym pojemniku lub pudełku tekturowym.

      Po nadzianiu masą ciasteczka należy przechowywać w lodówce. Pamiętajcie jednak, by wyjąć je dużo wcześniej przed podaniem. Ciasto kruche nie lubi niskiej temperatury i twardnieje. Orzeszki będą bardziej kruche, gdy poleżakują w temperaturze pokojowej.

      Masa Michałkowa:

      Serek mascarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone.

      Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wystudzić i zmiksować w malakserze lub zmielić.

      Serek i śmietankę umieścić w misie miksera. Ubijać do otrzymania gęstego kremu. Dodać starte na tarce cukierki, zmielone orzechy i alkohol, jeśli dodajecie. Wymieszać.

      Masa z Nutellą:

      Serek mascarpone i Nutella powinny być w temperaturze pokojowej.

      Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wystudzić i zmiksować w malakserze lub zmielić.

      Mascarpone i Nutellę wymieszać. Dodać zmielone orzechy. Ponownie wymieszać.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

      Pierniczki

      Ciasteczka ze słonecznikiem

      Ciasteczka z kajmakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Orzeszki "Michałki"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 16 grudnia 2017 00:08
  • piątek, 15 grudnia 2017
    • Kapusta z grochem

      Kapusta z grochem to potrawa wigilijna

      popularna na kresach i we wschodniej części naszego kraju.

      W mojej rodzinie obecna od zawsze.

      Jako dziecko na Wigilii jadałam wyłącznie kluski z makiem

      i właśnie kapustę z grochem.

      Dziś oczywiście chętnie jem wszystkie potrawy wigilijne,

      ale sentyment do kapusty zwanej grochem z kapustą pozostał.

       

      Składniki:

      • 1 kg kiszonej kapusty
      • 30 dag drobnej fasoli lub grochu łuskanego
      • 1 duża cebula
      • 3 łyżki oleju
      • 1 łyżka mąki
      • liść laurowy
      • 4 ziarna pieprzu czarnego
      • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
      • 1 łyżka majeranku
      • 1/2 łyżeczki mielonego kminku (może też być miażdżony w moździerzu)
      • sól, pieprz do smaku

      Sposób wykonania:

      Groch zalać zimną wodą i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. Kolejnego dnia wodę odlać, zalać nową wodą i gotować groch do miękkości. Pod koniec gotowania posolić groch do smaku.

      Gdyby w czasie gotowania woda odparowała, należy ją uzupełnić.

      Kapustę spróbować. Jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać kilka razy w zimnej wodzie.

      Kapustę odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki.

      Do płaskiego garnka włożyć kapustę i zalać niewielką ilością wody, tak ok. 1 szklanki. Gotować, pocżątkowo bez przykrycia, a następnie pod przykryciem, do miękkości. Gdyby woda bardzo odparowała, podlać kapustę niewielką ilością wrzątku.

      Gdy kapusta będzie miękka, dodać ugotowany groch razem z woda w której się gotował. Dodać wszystkie przyprawy, przykryć i dusić razem ok. 5 minut.

      Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać trzecią łyżkę oleju i łyżkę mąki. Przesmażyć razem ok. 1 minuty. Zawartość patelni wrzucić do garnka z kapustą. Wymieszać. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

      Kapusta z grzybami na karmelu

      Ryba po grecku



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kapusta z grochem”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 15 grudnia 2017 00:17

Kalendarz

Luty 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa