Wpisy

  • czwartek, 16 listopada 2017
    • Mini Pavlove z bananami i solonym karmelem

      Deser dla największych łasuchów,

      ale także wielbicieli odrobiny soli w słodkościach.

      Mini Pavlove z bitą śmietaną, bananami,

      solonym sosem karmelowym i pistacjami.

      Cudowna mieszanina smaków i konsystencji.

       

      Składniki: (na 6-8 dużych porcji)

      bezy

      • 6 jaj
      • 300 g drobnego cukru do wypieków
      • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • szczypta soli

      solony sos karmelowy

      • 30 g masła
      • 50 g brązowego cukru
      • 80 ml śmietanki 30 %
      • spora szczypta soli

      ponadto:

      • 400 ml śmietanki 30%
      • 1 łyżeczka cukru pudru
      • 2 banany
      • 2 garści orzechów pistacjowych


      Sposób wykonania:

      Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodać przesianą mąkę i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać szpatułką.

      Na papierze do pieczenia narysować w odstępach 6 okręgów o średnicy ok. 10 cm. Na każdy wyłożyć porcję białek i ukształtować bezy.

      Piekarnik nagrzać do temp. 160 C. Wstawić bezy i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120 C. Piec ok. 70 minut. Piekarnik wyłączyć, ale pozostawić w w nim bezy do całkowitego wystygnięcia.

       

      Sos karmelowy:

      W garnuszku umieścić masło, cukier i śmietankę. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 2-4 minuty. Na koniec dodać szczyptę soli. Odstawić do wystygnięcia.

      Po wystygnięciu sos jeszcze zgęstnieje.

      Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem 1 łyżeczki cukru pudru.

      Na bezy wyłożyć bitą śmietanę. Następnie pokrojone w plastry banany. Deser polać sosem i posypać posiekanymi pistacjami.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

        Pavlova z frużeliną owocową

        Bezy z Nutellą

        Ciasto Cassis

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Mini Pavlove z bananami i solonym karmelem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 listopada 2017 00:10
  • piątek, 10 listopada 2017
    • Kremówka na biszkopcie

      Kremówka w delikatniejszej odsłonie, czyli na biszkopcie.

      Bez zbędnych dodatków, jedynie aksamitny, waniliowy krem

      i biszkopt jak puch z lekkim nasączeniem.

      Dla tych, co lubią wyraziste smaki może okazać się mdłą,

      ale Ci, którzy preferują budyniowe masy w połączeniu z lekkim ciastem powinni być zachwyceni.

      Dla mnie budyniu nigdy za wiele, dlatego trudno mi było skończyć na jednym kawałku.

       

      Składniki: (na formę o wielkości 24 x 32 cm)

      Biszkopt:

      • 6 jaj
      • szczypta soli
      • 150 g drobnego cukru do wypieków
      • 150 g mąki pszennej
      • 70 g mąki ziemniaczanej

      Krem:

      • 6 żółtek
      • 3 szklanki mleka
      • 1 szklanka śmietanki 30 %
      • 1 szklanka cukru
      • cukier waniliowy
      • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 pełne łyżki mąki pszennej
      • 200 g miękkiego masła

      Poncz:

      • 1/2 szklanki wody
      • 1 łyżeczka cukru
      • sok z 1/4 cytryny


      Sposób wykonania:

      Biszkopt: Białka wraz ze szczyptą soli bić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, cały czas miksując dodawać żółtka. Obie mąki przesiać i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką.

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C, ok. 30 minut, do tzw, suchego patyczka.

      Biszkopt wystudzić i przekroić na pół (dolny blat może być nieco grubszy. Na pewno "siądzie" pod wpływem ciężaru masy i ponczu)

      Masa: Żółtka i 1/3 szklanki cukru zmiksować. Dodać 1 szklankę mleka i obie mąki. Ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej mieszaniny.

      Pozostałe mleko i cukier, cukier waniliowy oraz śmietankę umieścić w większym garnuszku. Wymieszać i podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Do gotującego mleka wlać przygotowaną mieszankę jajeczną. Mieszając energicznie doprowadzić do wrzenia, rozcierając ewentualne grudki. Powstały w ten sposób budyń gotować ok. 1 minuty,

      Budyń przykryć i wystudzić.

      Miękkie masło umieścić w głębokiej misie. Utrzeć mikserem na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń.

      Dolny blat ciasta nasączyć połową ponczu. Na biszkopt wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Drugi biszkopt nasączyć pozostałym ponczem. Położyć go na kremie tak, by nasączona strona ciasta dotykała kremu (jeśli nasączona strona biszkoptu znajadzie się na wierzchu ciasta, cukier puder którym należy posypać ciasto będzie się topił).

      Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1-2 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Zobacz także;

      Kremówka

        Napoleonka

        Ciasto Bajka


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 10 listopada 2017 00:19
  • piątek, 20 października 2017
    • Ciasto "Kawowy Michałek"

      Ciasto Michałek cieszy się na blogu ogromną popularnością.

      Dziś propozycja, która mam nadzieję także przypadnie Wam do gustu -

      Michałek w kawowej odsłonie.

      Warstwy ciasta to orzechowa beza, którą możecie znać z ciasta Prince Polo,

      delikatny, wyraźnie kawowy krem i herbatniki

      pod aksamitną polewą czekoladową.

      Ciasto jest dość sycące, ale nie nazbyt słodkie,

      a mnie utrzymuje w przekonaniu,

      że kawa, orzechy i czekolada to połączenie idealne...

       

      Składniki:

      Ciasto orzechowe:

      • 7 białek
      • szczypta soli
      • 150 g cukru
      • 100 g mielonych orzechów włoskich
      • 100 g siekanych orzechów włoskich
      • 100 g wiórków kokosowych
      • 100 g wafelków orzechowych (mogą być w czekoladzie)

      Krem kawowy:

      • 500 g serka mascarpone
      • 350 ml śmietanki 30 % lub 36%
      • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 2 łyżki likieru Amaretto lub kawowego

      ponadto:

      • ok. 20 sztuk herbatników kakaowych
      • orzechy włoskie do dekoracji

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto orzechowe - białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodać orzechy, wiórki i posiekane wafelki. Całość delikatnie wymieszać.

      Dno formy o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę orzechową i równomiernie rozprowadzić. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 C. ok 30 minut.

      Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Krem - w wysokim naczyniu umieścić serek, śmietankę i cukier puder. Miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać kawę i likier. Ponownie zmiksować. Krótko, tylko do połączenia składników.

      Wystudzone ciasto odwrócić do góry dnem i ponownie umieścić w formie. Na ciasto wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Na kremie ściśle ułożyć herbatniki, Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić ok. 3 godziny.

      Przed podaniem polać polewą.

      Polewa:

      • 200 g czekolady mlecznej lub deserowej
      • 100 ml śmietanki 30%
      • 2 łyżki masła

      W rondelku umieścić masło i śmietankę. Dobrze podgrzać, niemal do zagotowania. Czekoladę połamać i wrzucić do garnuszka. Odczekać 2 minuty i energicznie zamieszać.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

        Kostka orzechowa

        Kora królewska

        Kostka chałwowa

      Czekoladowy Napoleon

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "Kawowy Michałek"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 20 października 2017 00:05
  • środa, 04 października 2017
    • Lazania ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

      Bezmięsna wersja włoskiego przysmaku,

      z moim ulubionym farszem - szpinakiem,

      ricottą i suszonymi pomidorami.

      Całość tradycyjnie zapiekana pod beszamelem

      pachnącym gałką muszkatołową i zrumienioną na złoto

      ciągnącą mozzarellą.

       

       

      Składniki:

      Farsz:

      • 500 g szpinaku
      • 1 łyżka masła
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 cebula
      • 10 suszonych pomidorów
      • 250 g sera ricotta (można zastąpić twarogiem śmietankowym)
      • 2 łyżeczki ziół włoskich (mieszanki)
      • sól, pieprz

      Beszamel

      • 1,5 łyżki masła
      • 1,5 łyżki mąki
      • 1,5 szklanki mleka
      • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

      ponadto:

      • 120 g sera mozzarella
      • 9 płatów makaronu lazania

       

       

      Sposób wykonania:

      Płaty makaronu wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i obgotować 4 minuty.

      Farsz: Liście szpinaku umyć. Wrzucić na wrzątek i wylać na durszlak jak tylko zmiękną. Przelać zimną wodą. Odcisnąć nadmiar wody i pokroić na mniejsze kawałki.

      Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do lekkiego zezłocenia. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę i dodać do cebuli. Smażyć razem ok 1 minuty.

      Do szpinaku dodać ser rozdrobniony widelcem, podsmażoną cebulkę z czosnkiem oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość wymieszać. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.

      Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę, rozmieszać i chwilę smażyć (około 1 minuty). Dolać połowę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Wlać pozostałe mleko i ponownie doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

      Na dnie okrągłej formy o śr. 25 cm rozsmarować sos beszamelowy, a następnie ułożyć 3 warstwy:

      • płaty makaronu
      • beszamel
      • farsz szpinakowy
      • plastry sera mozzarella

      Wierzch lazanii polać pozostałym beszamelem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C, ok. 40 minut.

      Smacznego :)

      Inne potrawy ze szpinakiem

      Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

      Krokiety szpinakowe

      Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

      Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Lazania ze szpinakiem i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 04 października 2017 11:12
  • środa, 06 września 2017
    • Krówka z bananami - bez pieczenia

      Błyskawiczne i bardzo proste ciasto,

      które przygotujecie w kilka chwil.

      Warstwy herbatników przełożone

      pysznym kremem kajmakowym i plastrami bananów.

      Całość wykończona słodkim kajmakiem

      i podprażonymi płatkami migdałów.

      Ciasto potrzebuje kilku chwil na chłodzenie

      w lodówce, a potem już tylko rozpływa się w ustach... :)

       

       

      Składniki:

      krem:

      • 500 g serka mascarpone
      • 200 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki masy kajmakowej (pozostałą część masy z puszki 500g zachować)

      ponadto:

      • ok. 300 g herbatników, herbatników kakaowych  lub krakersów
      • 3 banany
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • płatki migdałów do dekoracji

       

      Sposób wykonania:

      Krem :

      Śmietanka i  serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone.

      W misie miksera umieścić śmietankę i mascarpone. Ubijać do powstania gęstego kremu. Dodać 3 łyżki masy kajmakowej i zmiksować na niskich obrotach. Krótko, tylko do połączenia składników.

      Banany pokroić na grubsze plastry i skropić sokiem z cytryny. 

      Na dnie formy o wym. 25 x 25 cm ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozprowadzić. Na masie ułożyć plastry bananów i wcisnąć je w masę. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, kremu i bananów. Przykryć ostatnią warstwą ciastek. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę kajmakową.

      Ciasto wstawić na 2-3godziny do lodówki.

      Przed podaniem posypać płatkami migdałów.

      Smacznego :)

      Inne ciasta bez pieczenia

      Chałwowiec

      Ciasto Rocher

      Ciasto Malakoff

      Ciasto bananowe

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Krówka z bananami - bez pieczenia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 06 września 2017 08:42

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa