Wpisy

  • środa, 06 września 2017
    • Krówka z bananami - bez pieczenia

      Błyskawiczne i bardzo proste ciasto,

      które przygotujecie w kilka chwil.

      Warstwy herbatników przełożone

      pysznym kremem kajmakowym i plastrami bananów.

      Całość wykończona słodkim kajmakiem

      i podprażonymi płatkami migdałów.

      Ciasto potrzebuje kilku chwil na chłodzenie

      w lodówce, a potem już tylko rozpływa się w ustach... :)

       

       

      Składniki:

      krem:

      • 500 g serka mascarpone
      • 200 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki masy kajmakowej (pozostałą część masy z puszki 500g zachować)

      ponadto:

      • ok. 300 g herbatników, herbatników kakaowych  lub krakersów
      • 3 banany
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • płatki migdałów do dekoracji

       

      Sposób wykonania:

      Krem :

      Śmietanka i  serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone.

      W misie miksera umieścić śmietankę i mascarpone. Ubijać do powstania gęstego kremu. Dodać 3 łyżki masy kajmakowej i zmiksować na niskich obrotach. Krótko, tylko do połączenia składników.

      Banany pokroić na grubsze plastry i skropić sokiem z cytryny. 

      Na dnie formy o wym. 25 x 25 cm ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozprowadzić. Na masie ułożyć plastry bananów i wcisnąć je w masę. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, kremu i bananów. Przykryć ostatnią warstwą ciastek. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę kajmakową.

      Ciasto wstawić na 2-3godziny do lodówki.

      Przed podaniem posypać płatkami migdałów.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Krówka z bananami - bez pieczenia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 06 września 2017 08:42
  • czwartek, 31 sierpnia 2017
  • piątek, 25 sierpnia 2017
    • Sernik królewski z owocami

      Sernik królewski w wersji z owocami lata.

      Kruche, kakaowe ciasto, delikatna, waniliowa

      masa serowa, soczyste brzoskwinie i najlepsze o tej porze roku maliny

      - idealne ciasto na koniec lata.

       

      Składniki:

      ciasto kakaowe

      • 400 g mąki tortowej
      • 200 g zimnego masła
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 1 jajko
      • 2 łyżki kakao
      • 2 łyżki gęstej śmietany
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      masa serowa:

      • 1 kg dobrej jakości sera wiaderkowego (użyłam Piątnicy)
      • 6 jaj
      • 1,5 szklanki cukru
      • 70 g masła
      • 2 serki homogenizowane waniliowe
      • 1 cukier waniliowy
      • 1 budyń waniliowy

      ponadto:

      • 6 dojrzałych brzoskwiń lub moreli
      • 200 g malin

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło. Siekać razem do utworzenia kruszonki. Dodać pozostałe składniki i ponownie siekać nożem. Następnie szybko zagnieść ciasto rękoma.

      Ciasto podzielić na dwie części i umieścić na 1 godzinę w zamrażarce.

      Masa serowa:

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Masło umieścić w rondelku. Roztopić i odstawić do wystygnięcia.

      Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.

      Jajka umieścić w misie miksera. Dodać cukier i cukier waniliowy. Ubić do rozpuszczenia się cukru. Obroty miksera zmniejszyć i partiami dodawać ser i serki homogenizowane. Do masy serowej wsypać proszek budyniowy, a na końcu wlać roztopione masło.

      Formę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

      Na tarce jarzynowej zetrzeć pierwszą część ciasta. Równomiernie rozłożyć na dnie blaszki. Wylać masę serową. Na masie rozłożyć maliny i brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok 70  minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

      Smacznego :)

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik królewski z owocami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 25 sierpnia 2017 09:20
  • czwartek, 18 maja 2017
    • Ciasto "Śmietankowe cappuccino"

          Lubicie robić niespodzianki najbliższym? Ja bardzo. Od zawsze jestem fanem słodkości, uwielbiam piec, kosztować dotąd nieznanych smaków, komponować je ze sobą i tworzyć nowe przepisy. Ale dopiero pieczenie dla najbliższych i sprawianie im radości daje mi prawdziwą frajdę.

         Śmietankowe cappuccino piekłam z ogromną przyjemnością, bo miało być słodką niespodzianką dla mojej córki. Właśnie skończyła pisać pracę magisterską, więc chciałam to jakoś uczcić. A co jest lepsze od dużego kawałka kremowego ciasta? Jeszcze większy kawałek ciasta :) Właściwie okazje do świętowania były dwie, bo właśnie zbliża się Światowy Dzień Pieczenia z Kasią, a to zawsze dobry pretekst, by sprawić bliskim radość.

         Wybór ciasta nie był przypadkowy. Córka jest wielbicielką kawy z pianką, więc postawiłam na ten smak. "Śmietankowe cappuccino" to delikatny, jasny biszkopt nasączony likierem śmietankowym, do tego budyniowa masa cappuccino, warstwa herbatników kakaowych i lekka bita śmietanka. Ciasto wymaga przechowywania w lodówce, dlatego masę budyniową postanowiłam przygotować z kostki do pieczenia Kasia. Dzięki temu unikamy długiego oczekiwania na "ocieplenie" masy, a ciasto jest gotowe do spożycia niemal zaraz po wyjęciu z lodówki. Wierzch ciasta oprószyłam delikatnie kakao i posypałam wiórkami mlecznej czekolady, ale jeśli lubicie chrupiący dodatek w cieście, sprawdzą się także prażone płatki migdałów.

       

      Składniki: (na formę o wym. 24 x 32 cm)

      Biszkopt:

      • 4 jajka
      • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Masa cappuccino:

      • kostka do pieczenia Kasia 250 g
      • 500 ml mleka
      • 4 żółtka
      • 4 łyżki cukru
      • 1,5 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 opakowanie kawy cappuccino 110 g

      Masa śmietankowa:

      • 500 ml śmietanki 30%
      • 250 g serka mascarpone
      • 4 łyżki cukru pudru

      Ponadto:

      • herbatniki kakaowe ok. 200 g
      • starta czekolada do posypania
      • poncz: 1/2 filiżanki dowolnego likieru śmietankowego np. Baileys, Stock, + 2 łyżki wody (jeśli chcecie pominąć alkohol w cieście, biszkopt można nasączyć niezbyt mocną kawą)

      Sposób wykonania:

      Biszkopt:

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

      Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier całkowicie rozbity, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przelać do przygotowanej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160C  25- 30 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i wystudzić.

      Masa cappuccino:

      Kostka do pieczenia Kasia powinna być w temperaturze pokojowej, należy ją odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.

      Połowę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe mleko, obie mąki i zmiksować. Na koniec wsypać proszek cappuccino i krótko zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około1 minuty, rozcierając ewentualne grudki. Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia. Miękką Kasię utrzeć na puch. Kolejno dodawać dodawać po łyżce budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

      Masa śmietankowa:

      Śmietanka i serek powinny być dobrze schłodzone.

      Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Delikatnie przemieszać. Następnie ubijać do konsystencji gęstego kremu.

      Składanie ciasta:

      Wystudzony biszkopt odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier do pieczenia, ponownie umieścić go w blaszce i nasączyć przygotowanym ponczem. Wyłożyć masę cappuccino. Wierzch wyrównać. Na masie ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć ubitą śmietanę. Wierzch wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły i herbatniki zmiękły.

      Przed podaniem posypać startą czekoladą.

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "Śmietankowe cappuccino"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 maja 2017 00:02
  • wtorek, 16 maja 2017
    • Sernik z serków homogenizowanych

      To z pewnością mój ulubiony sernik na zimno.

      Bardzo lekki, delikatny, mało słodki, wręcz orzeźwiający.

      A dodatkowo błyskawiczny do przygotowania,

      co jest bardzo ważne szczególnie w lecie, w czasie upałów.

      Robiłam go już w wielu wersjach:

      z dodatkiem świeżych owoców, z galaretką, ze startą czekoladą,

      kajmakiem czy odrobiną kawy.

      Łatwo więc można go dopasować własnych upodobań.

      W przepisie znajdziecie także mój sposób na hartowanie żelatyny,

      tak by ładnie połączyła się z masą serową.

       

       

      Składniki:

      spód

      • biszkopty okrągłe lub podłużne

      masa serowa

      • 800 g serka waniliowego homogenizowanego
      • 250 ml śmietanki 30 %
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 30 g żelatyny

      ponadto

      • 250 g świeżych owoców

       

       

      Sposób wykonania:

      Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze dosyć ściśle ułożyć biszkopty. Można je dodatkowo nasączyć mlekiem lub wodą z dodatkiem soku z cytryny.

      Żelatynę zalać zimną woda i odstawić na 10 minut (woda ma tylko zakryć żelatynę).

      Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier. Mniej więcej 3/4 serka homogenizowanego dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.

      Żelatynę podgrzać (uważając, by nie zagotować) i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałą część serka homogenizowanego umieścić w garnuszku i podgrzać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę i wszystko dobrze wymieszać. Zdjąć z palnika i odstawić, by nieco przestygła. Im różnica temperatury między żelatyną, a masą serową będzie mniejsza, tym mniejsze będzie prawdopodobieństwo "zgrudkowania" masy serowej. Żelatyna po wystudzeniu powinna być wciąż płynna. Gdyby stężała za bardzo, wystarczy ją ponownie podgrzać i dokładnie wymieszać.

      Do przestudzonej żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej. Wymieszać. Ponownie dodać 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać. Zahartowaną w ten sposób żelatynę dodać do całej masy serowej i dokładnie zmiksować.

      Część owoców dodać do masy. Wymieszać i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki. Po godzinie masa powinna być już wystarczająco stężona.

      Przed podaniem sernik udekorować świeżymi owocami.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z serków homogenizowanych”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 maja 2017 00:27

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa