Wpisy

  • środa, 20 marca 2019
  • środa, 30 stycznia 2019
    • Ciasto Monte z bananami

      Orzechowo-czekoladowe ciasto do przygotowania w kilka chwil.

      Kakaowe herbatniki przełożone pysznym kremem z chrupiącymi orzechami,

      lżejszym, śmietankowo-orzechowym i warstwą bananów.

       

      Składniki: (na formę o wymiarach 24 x 24 cm)

      • herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk
      • 500 g serka mascarpone
      • 150 ml śmietanki 30%
      • 4 łyżki kremu typu Nutella
      • garść orzechów włoskich
      • 2 banany

      Sposób wykonania:

      Serek mascarpone i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone. Nutellę wstawić na godzinę do lodówki. Orzechy podprażyć na suchej patelni i dosyć drobno posiekać.

      W misie miksera umieścić 375 g serka mascarpone, śmietankę i 2 łyżki Nutelli. Całość zmiksować do powstania jednolitego, dosyć puszystego kremu. Masę przełożyć do innego naczynia i odstawić na bok.

      W tej samej misie umieścić 125 g serka mascarpone i 2 łyżki Nutelli. Zmiksować do powstania gładkiej masy. Dodać posiekane orzechy. Wymieszać. 

      Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze, ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 2/3 kremu bez orzechów. Banany pokroić w grubsze plastry (można lekko skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały zbyt szybko). Ułożyć je na kremie i lekko powciskać. Przykryć warstwą herbatników. Wyłożyć krem z orzechami i równomiernie rozsmarować. Ułożyć ostatnią warstwę ciastek i wyłożyć pozostały krem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdobić kleksami roztopionej czekolady.

      Przechowywać w lodówce.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Monte z bananami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 30 stycznia 2019 13:19
  • wtorek, 11 grudnia 2018
    • Śnieżynki kokosowe

      Maślane, słodziutkie, delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka kokosowe.

      Błyskawiczne i bardzo proste do przygotowania.

      Do tego pięknie prezentują się na stole,

      przypominają małe śniegowe kuleczki.

       

       

      Składniki: (z podanej porcji wychodzi ok. 40 sztuk ciasteczek)

      • 200 g miękkiego masła
      • 300 g mąki pszennej
      • 1 żółtko
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1 szklanka wiórków kokosowych

       

      Sposób wykonania:

      Miękkie masło wraz z cukrem i żółtkiem utrzeć na puch. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę. Krótko zmiksować, dodać wiórki i skończyć  zagniatanie rękoma.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Z ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce.

      Wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut.

      Wyjąć z piekarnika i nieco wystudzić. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczać w cukrze pudrze.

      Smacznego :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Śnieżynki kokosowe”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 grudnia 2018 10:08
  • środa, 05 grudnia 2018
    • Kostka Tiramisu z malinami

      Ciasto lekkie jak chmurka.

      Puszysty biszkopt nasączony kawą,

      aksamitny krem tiramisu z dodatkiem świeżych malin

      i warstwą bitej śmietany.

      Całość oprószona kakao.

      Prawdziwa gratka dla wielbicieli lekkich,

      kremowych, niezbyt słodkich ciast.

       

       

      Składniki:

      Biszkopt:

      • 3 duże jaja
      • 6 łyżek cukru
      • 4 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      krem tiramisu:

      • 500 g serka mascarpone
      • 4 żółtka
      • 4 łyżki cukru
      • 150 g świeżych malin

      Bita śmietana:

      • 250 g serka mascarpone
      • 330 g śmietanki 30%
      • 3 łyżki cukru pudru

      Ponadto:

      • 18 sztuk biszkoptów "kocie języczki"
      • poncz: 2/3 szklanki kawy + 1/3 szklanki likieru Amaretto
      • kakao

       


      Sposób wykonania:

      Biszkopt:

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać przez sito. Dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Krótko, tylko do połączenia składników.

      Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C ok 30 minut.

      Ciasto wyjąc, wystudzić i odwrócić do góry dnem.

      Krem tiramisu:

      Jajka umyć i sparzyć.

      W niewielkim garnuszku zagotować  wodę. Garnek zdjąć z ognia i umieścić na nim szklaną miskę ( tak by dno nie dotykało wody). Do miski włożyć żółtka i cukier. Miksować ok. 8 minut, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się puszysta i biała. Zdjąć miskę z garnka i miksować kolejne 4 minuty. Masa powinna trochę zgęstnieć.

      Mascarpone zmiksować. Powinno się lekko napuszyć i rozluźnić. Dodać masę jajeczną w 3 turach i krótko zmiksować.

      Do kremu dodać maliny i delikatnie wymieszać.

      Składanie ciasta: Biszkopt nasączyć 1/3 ponczu. Posypać 1 łyżką kakao. Delikatnie rozsmarować krem. Na kremie układać ściśle biszkopty namoczone w pozostałym ponczu. Wierzch posypać kakao.

      Na czas przygotowywania bitej śmietany ciasto wstawić do lodówki.

      Bita śmietana: Mascarpone i kremówka powinny być dobrze schłodzone.

      Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubijać do powstania gęstego kremu.

      Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki. Chłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.

      Przed podaniem obficie oprószyć kakao.

      Ciasto przechowywać w lodówce.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

        Sezamkowiec

        Ciasto "Wiśnia z makiem"

        "Kora królewska"


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kostka Tiramisu z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 05 grudnia 2018 09:25
  • sobota, 01 grudnia 2018

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa