Wpisy

  • wtorek, 28 marca 2017
    • Sernik puszysty

      Bardzo delikatny, rozpływający się w ustach

      sernik z dodatkiem sporej ilości mleka i dziewięciu ubitych białek.

      Wymaga dłuższego czasu pieczenia niż tradycyjny sernik,

      ale w nieco niższej temperaturze

      i jak każdy sernik porządnego schłodzenia,

      by uzyskać odpowiednią konsystencję.

      Porcja na dużą blachę, więc sprawdzi się jako świąteczny wypiek.

       

      Składniki:

      kruchy spód:

      • 2 szkl. mąki tortowej
      • 180 g zimnego masła
      • 3 żółtka
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Zamiast kruchego ciasta można też zrobić spód z herbatników.

      masa serowa

      • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
      • 6 jajek + 3 białka pozostałe z ciasta
      • 2 szklanki mleka
      • 1/2 szkl. oleju
      • 1 i 1/2 szkl. drobnego cukru
      • cukier waniliowy
      • 2 budynie waniliowe (proszek)

      Sposób wykonania:

      Kruchy spód:

      Mąkę przesiać, dodać masło i dokładnie posiekać. Dodać pozostałe składniki i ponownie posiekać nożem. Gdy całość będzie mieć konsystencję kruszonki, krótko zagnieść ręcznie. Ciasto zlepić w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

      Dużą formę, o wymiarach 24 x 38 wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć nim spód formy. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Podpiec w temp. 180 C ok. 10-15 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjąć z piekarnika.

      Masa serowa:

      Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.

      Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Kolejno dodawać ser, budynie, oraz olej. Na końcu wlać mleko. Wszystko dokładnie wymieszać.

      Wszystkie białka, w sumie 9, ubić na sztywno z pozostałym cukrem.

      Sztywną pianę delikatnie połączyć z masa serową. Całość wylać na podpieczony spód. (Masa przed upieczeniem będzie niemal płynna, ale nie martwcie się, właśnie taka ma być).

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec przez 90 minut.

      Upieczony sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 30 minut. Następnie studzić w uchylonym piekarniku przez kolejne 30 minut.

      Sernik wyjąc z piekarnika i całkowicie wystudzić. Najlepiej pozostawić sernik w chłodnym miejscu na noc (ale nie w lodówce, bo kruche ciasto stwardnieje, chyba, że wybierzecie spód z herbatników).

      Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 marca 2017 00:11
  • piątek, 24 marca 2017
    • Sałatka z pora i jajek

      Szybka sałatka z prostych składników,

      którą można przygotować na kilka sposobów.

      W wersji podstawowej to połączenie ostrego pora,

       słodkiej, chrupiącej kukurydzy, jajek i szynki.

      Czasem, kiedy chcę by sałatka była bardziej treściwa

      i stanowiła odrębne danie, dodaję do niej makaron ryżowy.

      A kiedy akurat nie jestem na diecie ;) i mogę sobie na to pozwolić,

      lubię ją zaostrzyć wyrazistym żółtym serem.

       

       

       

      Składniki:

      • 1 duży por
      • 5 jajek
      • 1 puszka kukurydzy konserwowej
      • 200 g szynki lub polędwicy
      • 100 g makaronu ryżowego
      • 100 g sera żółtego (opcjonalnie)

      sos:

      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • 2 łyżki majonezu
      • sól, pieprz

      Sposób wykonania:

      Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Pora umyć, odciąć ciemną część. Pozostałą pokroić na półplasterki, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem. Wystudzić.

      Jajka i szynkę pokroić w kostkę. Dodać pora i odsączoną z zalewy kukurydzę.

      Z podanych składników przygotować sos. Dodać do sałatki i wymieszać. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Odstawić na pół godziny, aby smaki się "przegryzły".

      W wersji z makaronem i serem - Makaron ugotować al'dente, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z pora i jajek”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 24 marca 2017 00:02
  • piątek, 17 marca 2017
    • Sernik gotowany z malinami i galaretką

      Stali bywalcy bloga wiedzą, że od czasu do czasu

      "odkurzam" nieco zapomniane przepisy.

      Dziś czas na sernik gotowany, 

      Coś pośredniego między sernikiem na zimno, a pieczonym.

      To bardzo uniwersalny przepis, bo masę serową można zestawić niemal z każdym dodatkiem i rodzajem ciasta.

      Sprawdzi się jako przełożenie kruchych, albo miodowych placków.

      Można go przygotować na podpieczonym kruchym spodzie i polać czekoladową polewą.

      Wykorzystałam go też w wersji z bakaliami i brzoskwiniami w serniku KORA.

      A dziś prezentuję orzeźwiającą i najszybszą wersję - sernik na herbatnikach

      z malinami i galaretką.

      Składniki:

      • 1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być dobrej jakości wiaderkowy, polecam ser z Piątnicy)
      • 3 jajka
      • 170 g masła
      • 200 mleka
      • 2 szkl. cukru pudru
      • cukier waniliowy
      • 2 budynie waniliowe bez cukru

      ponadto:

      • 300 g malin mrożonych (w sezonie oczywiście świeżych)
      • 2 galaretki malinowe
      • ok. 160 g herbatników

       

      Sposób przygotowania:

      Masa serowa:

      Masło roztopić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać ser. Cały czas miksują wlewać masło.

       

      Masę przełożyć do garnka i podgrzewać doprowadzając do wrzenia. Na tym etapie masa robi się rzadsza.

       

      2 budynie rozpuścić w mleku. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować. Cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraźnie zgęstnieje i przybierze postać jakby piankowego budyniu. Odstawić na bok i nieco wystudzić. 

      Na dnie formy o wymiarach 24 x 30 cm ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć na nie połowę masy serowej. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, a na nią wyłożyć pozostałą część masy. Ciasto schłodzić w lodówce.

      Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku. Maliny (bez rozmrażania) ułożyć serniku. Zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawic do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.

      Smacznego :)

      


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik gotowany z malinami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 17 marca 2017 08:56
  • piątek, 10 marca 2017
    • Sezamkowiec

      Dziś zapraszam na kremowe ciasto z chrupiącymi sezamkami.

      Pyszne warstwy ciasta tworzą czekoladowy biszkopt, słodki,

      karmelowy krem z dodatkiem orzechów i sezamek, biszkopciki nasączone kawą z alkoholem

      i delikatna masa śmietankowa.

      Słodycz kremów idealnie równoważy konfitura z czarnej porzeczki.

      Ciasto nie jest specjalnie wymagające i pracochłonne,

      bo choć składa się z kilku warstw, to każda jest bardzo łatwa w przygotowaniu.

      Polecam wielbicielom słodkich, kremowych ciast z dodatkiem kawy.

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 2/3 szklanki mąki tortowej
      • 1/3 szklanki kakao
      • 50 g startej gorzkiej czekolady

      Masa z sezamkami:

      • 200 g miękkiego masła
      • 450 g masy kajmakowej (krówkowej)
      • 6 op. sezamek + 1 op. do dekoracji
      • 50 g orzechów włoskich lub ziemnych

      Masa śmietankowa:

      • 250 g mascarpone
      • 400 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki cukru pudru

      ponadto:

      • 1 mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (240 g)
      • ok. 20 szt. podłużnych biszkoptów (u mnie kakaowe)
      • poncz - 300 ml kawy + 1 łyżeczka cukru + 50 ml alkoholu (u mnie likier Baileys)

      Sposób przygotowania:

      Biszkopt

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Krótko, tylko do połączenia składników.

       

      Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.

      Masa z sezamkami

      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i w  kilku turach dodawać masę kajmakową. Sezamki dosyć drobno pokruszyć. Orzechy posiekać i wraz z sezamkami dodać do masy. Wymieszać.

      Masa śmietankowa

      Mascarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone.

      Wszystkie składniki masy umieścić w misie miksera. Ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.

      Składanie ciasta

      Wystudzony biszkopt odwrócić do góry spodem ( macie gwarancję, że wierzch będzie równy i dobrze wchłonie poncz)

      Naponczować go ok. 2/3 ilości ponczu. Na cieście rozsmarować konfiturę. Kolejno wyłożyć masę z sezamkami. Rozsmarować i wyrównać. Biszkopty krótko moczyć w pozostałym ponczu i układać na masie. Na biszkopty wyłożyć masę śmietankową. Wierzch wyrównać.

      Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

      Przed podaniem wierzch ciasta udekorować startą gorzką czekoladą i pokruszonymi sezamkami.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sezamkowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 10 marca 2017 00:03
  • środa, 01 marca 2017
    • Zapiekanka gołąbkowa

      Co powiecie na gołąbki w formie zapiekanki? Ja zdecydowanie mówię tak. Ta wersja kapuścianego przysmaku jest łatwiejsza w przygotowaniu, bo unikamy kłopotliwego dla wielu, oddzielania liści od kapusty i zwijania gołąbków. Zaoszczędzicie też trochę czasu, bo zarówno przygotowanie zapiekanki, jak i sam czas pieczenia jest dużo krótszy niż gotowanie gołąbków.

      Do zapiekanki wybrałam kapustę włoską, ale możecie przygotować ją z innej, białej lub pekińskiej. Pamiętajcie wtedy o wydłużeniu lub skróceniu czasu obgotowania kapusty. Biała będzie potrzebowała go więcej, a pekińska mniej. A jeśli lubicie kapustę lekko chrupką, taką "al'dente", włoskiej i pekińskiej nie musicie wcale obgotowywać. Wystarczy tylko wyciąć zgrubienia na liściach, posolić po poszatkowaniu i wydłużyć czas pieczenia o 20 minut.

       

       

       

      Składniki:

      • kapusta włoska (800 g)
      • 700 g mięsa mielonego (użyłam karkówki)
      • 150 g ryżu
      • 1 cebula
      • 2 łyżki oleju
      • sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie)

      sos:

      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki mąki
      • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 500 ml bulionu (można zastąpić 500 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego)

       

       

      Sposób wykonania:

      Kapustę poszatkować. Obgotować w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzić.

      Ryż ugotować na sypko. Wystudzić.

      Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko posolić. Smażyć, aż cebula ładnie się zeszkli.

      Do mięsa dodać podsmażoną cebulę i ugotowany ryż. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.

      Przygotować sos:

      W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i energicznie zamieszać. Smażyć ok. 1 minuty. Rondelek odstawić z ognia i wlać połowę bulionu. Mieszankę energicznie zamieszać i postawić z powrotem na ogień. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Ponownie odstawić z ognia i wlać pozostały bulion. Zamieszać. Znów postawić na ogniu i cały czas mieszając zagotować. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby doprawić do smaku solą, pieprzem lub sosem sojowym.

      Duże naczynie do zapiekania wysmarować masłem lub olejem. Na dnie naczynia ułożyć 1/3 część kapusty. (patrz zdj.) Na kapuście rozsmarować połowę farszu mięsnego i zalać mniejszą częscią sosu. Ułożyć kolejną część kapusty, przykryć farszem mięsnym i zalać pozostałym sosem. Na wierzch ułożyć ostatnią część kapusty i lekko przemieszać ją z sosem.

      Naczynie z zapiekanką przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut w temp. 180 C. Zdjąć folię i piec jeszcze bez przykrycia przez 10 minut.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka gołąbkowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 01 marca 2017 00:13

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa