Wpisy

  • środa, 05 grudnia 2018
    • Kostka Tiramisu z malinami

      Ciasto lekkie jak chmurka.

      Puszysty biszkopt nasączony kawą,

      aksamitny krem tiramisu z dodatkiem świeżych malin

      i warstwą bitej śmietany.

      Całość oprószona kakao.

      Prawdziwa gratka dla wielbicieli lekkich,

      kremowych, niezbyt słodkich ciast.

       

      Składniki:

      Biszkopt:

      • 3 duże jaja
      • 6 łyżek cukru
      • 4 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      krem tiramisu:

      • 500 g serka mascarpone
      • 4 żółtka
      • 4 łyżki cukru
      • 150 g świeżych malin

      Bita śmietana:

      • 250 g serka mascarpone
      • 330 g śmietanki 30%
      • 3 łyżki cukru pudru

      Ponadto:

      • 18 sztuk biszkoptów "kocie języczki"
      • poncz: 2/3 szklanki kawy + 1/3 szklanki likieru Amaretto
      • kakao

       


      Sposób wykonania:

      Biszkopt:

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać przez sito. Dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Krótko, tylko do połączenia składników.

      Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C ok 30 minut.

      Ciasto wyjąc, wystudzić i odwrócić do góry dnem.

      Krem tiramisu:

      Jajka umyć i sparzyć.

      W niewielkim garnuszku zagotować  wodę. Garnek zdjąć z ognia i umieścić na nim szklaną miskę ( tak by dno nie dotykało wody). Do miski włożyć żółtka i cukier. Miksować ok. 8 minut, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się puszysta i biała. Zdjąć miskę z garnka i miksować kolejne 4 minuty. Masa powinna trochę zgęstnieć.

      Mascarpone zmiksować. Powinno się lekko napuszyć i rozluźnić. Dodać masę jajeczną w 3 turach i krótko zmiksować.

      Do kremu dodać maliny i delikatnie wymieszać.

      Składanie ciasta: Biszkopt nasączyć 1/3 ponczu. Posypać 1 łyżką kakao. Delikatnie rozsmarować krem. Na kremie układać ściśle biszkopty namoczone w pozostałym ponczu. Wierzch posypać kakao.

      Na czas przygotowywania bitej śmietany ciasto wstawić do lodówki.

      Bita śmietana: Mascarpone i kremówka powinny być dobrze schłodzone.

      Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubijać do powstania gęstego kremu.

      Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki. Chłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.

      Przed podaniem obficie oprószyć kakao.

      Ciasto przechowywać w lodówce.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

        Sezamkowiec

        Ciasto "Wiśnia z makiem"

        "Kora królewska"


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kostka Tiramisu z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 05 grudnia 2018 09:25
  • sobota, 01 grudnia 2018
    • Ciasteczka orzechowo-kawowe

      Kruche, delikatne, maślane ciasteczka z dodatkiem kawy

      i orzechów włoskich,

       zatopione w mlecznej czekoladzie.

      Doskonale smakują o każdej porze dnia.

       

       

      Składniki:

      • 200 g miękkiego masła
      • 300 g mąki pszennej
      • 1 żółtko
      • szczypta soli
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 100 g zmielonych orzechów
      • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      Sposób wykonania:

      Masło, cukier, żółtko umieścić w misie miksera i utrzeć na puch. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać orzechy, kawę i mąkę. Krótko zmiksować. Skończyć ugniatanie ręcznie.

      Ciasto spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30miniut.

      Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Wycinać ciasteczka dowolnych kształtów.

      Piekarnik nagrzać do temp. 180 C.

      Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Piec ok. 10 minut.

      Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Polewa:

      • 100 g czekolady mlecznej
      • 1 łyżka masła

      Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Maczać ciasteczka w czekoladzie. Odstawić, by polewa zastygła.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

        Pączki ptysiowe

        Pierniczki świąteczne

        Faworki z mascarpone

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 01 grudnia 2018 17:58
  • czwartek, 22 listopada 2018
    • Błyskawiczne batony musli

      Banalny sposób na przygotowanie

      słodkiej, chrupiącej, sycącej, pełnej błonnika, ale przede wszystkim pysznej przekąski.

      Wystarczy wymieszać płatki owsiane, mleko skondensowane, ulubione bakalie

      i wszystko zapiec.

      Może taki domowy batonik to nie zupełnie fit przekąska,

      bo jednak mleko skondensowane to spora dawka kaloryczna,

      ale z pewnością lepsza i zdrowsza alternatywa dla sklepowych batonów musli. 

       

      Składniki:

      • 300 g płatków owsianych
      • 100 g suszonych owoców ( np.: żurawina, rodzynki, figi, morele, śliwki lub inne, które lubicie)
      • 200 g pestek i orzechów (np.: siekane orzechy włoskie lub laskowe, pestki dyni, słonecznika, wiórki kokosowe lub inne bakalie)
      • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)

      Sposób wykonania:

      W głębokiej misce umieścić płatki owsiane. Orzechy oraz większe owoce suszone delikatnie przesiekać. Dodać do płatków. Do miski wlać mleko skondensowane i wszystko dokładnie wymieszać.

      Dno i boki formy o wymiarach 22 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać mieszankę bakaliową. Wierzch wyrównać i delikatnie uklepać.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 130 C przez ok. 45-50 minut.

      Wyjąć z piekarnika wystudzić.

      Kroić na porcje ostrym nożem, najlepiej z piłką.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

       

        Ciasteczka ze słonecznikiem

        Ciasteczka serowe z jabłkiem

        Pączki jogurtowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Błyskawiczne batony musli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 listopada 2018 15:47
  • piątek, 05 stycznia 2018
    • Tiramisu ajerkoniakowe

      Tiramisu to chyba najbardziej znany deser na świecie,

      dlatego nic dziwnego, że doczekał się wielu odmian.

      Ja mam dziś dla Was wersję bez żółtek,

      a jednocześnie smakowo i konsystencją bardzo zbliżoną do oryginału.

      Warstwy biszkoptów nasączonych mocną kawą,

      przełożone delikatnym kremem ajerkoniakowym.

      Lekki, rozpuszczający się w ustach,

      niebiański deser władców Toskanii.

       

      Składniki: (na formę14x21 cm)

      • 250g mascarpone
      • 75 ml śmietanki 30 %
      • 75 ml ajerkoniaku
      • 2,5 łyżki cukru pudru

      ponadto:

      • 16 podłużnych biszkoptów
      • 180 ml mocnej kawy
      • kakao

      Sposób wykonania:

      Masa ajerkoniakowa:

      Serek mascarpone, śmietanka i ajerkoniak powinny być dobrze schłodzone.

      Śmietankę, serek i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na największych obrotach do konsystencji gęstego kremu. Powoli, ciągle miksują, wlewać ajerkoniak. Mieszać tylko do połączenia składników.

       

      Na dnie naczynia ułożyć ściśle warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Ciastka lekko oprószyć kakao i wyłożyć połowę masy ajerkoniakowej. Delikatnie rozsmarować.

      Na masie ułożyć drugą warstwę biszkoptów moczonych w kawie, oprószyć je kakao i rozsmarować pozostałą masę.

      Deser wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao i tartą czekoladą.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

      Tiramisu z kajmakiem i brzoskwiniami

      Gofry czekoladowe

      Kostki owocowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Tiramisu ajerkoniakowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 05 stycznia 2018 11:45
  • sobota, 30 grudnia 2017

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa