napoje

  • środa, 31 grudnia 2014
    • Drink bananowo-wiśniowy

      Stary rok zakończę moim ulubionym drinkiem.

      Bardzo prosty, niezbyt mocny, słodki, raczej dla tych którzy lubią "sączyć"

      Połączenie nektaru bananowego i wiśniówki - ja uwielbiam :)

       

       

       Składniki:

      • nektar bananowy
      • wiśniówka
      • kostki lodu (opcjonalnie)

       

       

       

      Sposób wykonania:

      Do 1/3 wysokości kieliszka lub szklanki wlać schłodzonej wiśniówki. Pozostałą część uzupełnić nektarem bananowym (należy go wlewać bardzo powoli, najlepiej po łyżeczce, wtedy warstwy będą się ładnie mieszać). Można też zmienić kolejność i najpierw wlać nektar, a potem wiśniówkę - w tej opcji drink powinien podzielić się na dwie warstwy. Oczywiście sami możecie decydować o proporcjach w drinku. Ja preferuję nawet słabszy, 3 części nektaru a 1 wiśniówki i sporą ilość lodu.

      Przed wypiciem zamieszać.

       

      Szczęśliwego Nowego Roku!!!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Drink bananowo-wiśniowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 31 grudnia 2014 00:22
  • piątek, 18 lipca 2014
  • piątek, 11 lipca 2014
    • Nalewka z czarnej porzeczki - Cassis

       

      Jeśli jesteście posiadaczami czarnej porzeczki, a nie do końca wiecie co z nią zrobić,

      lub tak jak ja, jesteście jej wielbicielami - możecie przygotować nalewkę  Cassis.

      Co prawda, musicie się uzbroić w cierpliwość, bo nalewka potrzebuje "leżakowania",

      ale zapewniam, że warto.

      Piękny, głęboki kolor (będzie inny niż na zdjęciu, tak wygląda po tygodniu ),

      cudowny aromat, no i ten niepowtarzalny smak...

      Gorąco polecam.

       

       

      Składniki:

      • 1 kg czarnych porzeczek
      • 10 liści porzeczkowego krzewu
      • kilka goździków
      • kawałek laski cynamonu
      • 80 dkg cukru
      • 1/4 l spirytusu
      • 3/4 l wódki

       

      Sposób wykonania:

      Owoce umyć i osączyć. Przełożyć do misy i rozgnieść ( zrobiłam to tłuczkiem do ziemniaków ). Włożyć liście porzeczkowego krzewu, goździki i laskę cynamonu. Wlać spirytus i wódkę. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Mieszaninę przelać do gąsiorka, szczelnie zamknąć i odstawić na co najmniej miesiąc.

      Po tym czasie zawartość słoja przecedzić (owoce dobrze odcisnąć ) i przefiltrować ( np. przez filtr do kawy ). Gotowy likier przelać do butelek.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Nalewka z czarnej porzeczki - Cassis”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 11 lipca 2014 00:27

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa