mięsa

  • środa, 01 marca 2017
    • Zapiekanka gołąbkowa

      Co powiecie na gołąbki w formie zapiekanki? Ja zdecydowanie mówię tak. Ta wersja kapuścianego przysmaku jest łatwiejsza w przygotowaniu, bo unikamy kłopotliwego dla wielu, oddzielania liści od kapusty i zwijania gołąbków. Zaoszczędzicie też trochę czasu, bo zarówno przygotowanie zapiekanki, jak i sam czas pieczenia jest dużo krótszy niż gotowanie gołąbków.

      Do zapiekanki wybrałam kapustę włoską, ale możecie przygotować ją z innej, białej lub pekińskiej. Pamiętajcie wtedy o wydłużeniu lub skróceniu czasu obgotowania kapusty. Biała będzie potrzebowała go więcej, a pekińska mniej. A jeśli lubicie kapustę lekko chrupką, taką "al'dente", włoskiej i pekińskiej nie musicie wcale obgotowywać. Wystarczy tylko wyciąć zgrubienia na liściach, posolić po poszatkowaniu i wydłużyć czas pieczenia o 20 minut.

       

       

       

      Składniki:

      • kapusta włoska (800 g)
      • 700 g mięsa mielonego (użyłam karkówki)
      • 150 g ryżu
      • 1 cebula
      • 2 łyżki oleju
      • sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie)

      sos:

      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki mąki
      • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 500 ml bulionu (można zastąpić 500 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego)

       

       

      Sposób wykonania:

      Kapustę poszatkować. Obgotować w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzić.

      Ryż ugotować na sypko. Wystudzić.

      Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko posolić. Smażyć, aż cebula ładnie się zeszkli.

      Do mięsa dodać podsmażoną cebulę i ugotowany ryż. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.

      Przygotować sos:

      W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i energicznie zamieszać. Smażyć ok. 1 minuty. Rondelek odstawić z ognia i wlać połowę bulionu. Mieszankę energicznie zamieszać i postawić z powrotem na ogień. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Ponownie odstawić z ognia i wlać pozostały bulion. Zamieszać. Znów postawić na ogniu i cały czas mieszając zagotować. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby doprawić do smaku solą, pieprzem lub sosem sojowym.

      Duże naczynie do zapiekania wysmarować masłem lub olejem. Na dnie naczynia ułożyć 1/3 część kapusty. (patrz zdj.) Na kapuście rozsmarować połowę farszu mięsnego i zalać mniejszą częscią sosu. Ułożyć kolejną część kapusty, przykryć farszem mięsnym i zalać pozostałym sosem. Na wierzch ułożyć ostatnią część kapusty i lekko przemieszać ją z sosem.

      Naczynie z zapiekanką przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut w temp. 180 C. Zdjąć folię i piec jeszcze bez przykrycia przez 10 minut.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka gołąbkowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 01 marca 2017 00:13
  • czwartek, 16 lutego 2017
    • Kurczak w rozmarynie, czosnku i cytrynie

       

      Dzisiaj propozycja obiadowa - pieczone nóżki kurczaka

      z dodatkami stworzonymi dla tego delikatnego mięsa -

      rozmarynem, czosnkiem i cytryną.

      Nóżki krótko marynujemy, układamy na cytrynie i pieczemy pod przykryciem.

      Odkrywamy tylko pod koniec pieczenia,

      by ładnie zarumienić zewnętrzną warstwę.

      Kurczak pieczony w ten sposób jest pyszny.

      Miękki, soczysty i bardzo aromatyczny.

      Świetnie smakuje z lekką sałatką i opiekanymi ziemniakami.

       

      Składniki:

      • 1 kg nóżek kurczaka (8 sztuk)
      • 6 ząbków czosnku
      • 5 gałązek rozmarynu
      • 2 cytryny
      • 2 łyżki oleju
      • 1-2 łyżki soli
      • pieprz

      Sposób wykonania:

      Nóżki kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę.

      Marynata

      • 1 łyżka oleju
      • 1-2 łyżki soli
      • sok z połowy cytryny
      • listki z 2 gałązek rozmarynu
      • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę

      Składniki marynaty wymieszać. Dokładnie natrzeć mięso i odstawić na godzinę.

      Dno naczynia do zapiekania wysmarować olejem. Cytrynę pokroić w plastry i ułożyć na dnie naczynia. Na wierzch położyć 3 gałązki rozmarynu. Na ziołach poukładać nóżki kurczaka. W wolne miejsca między mięsem powkładać pozostały czosnek i cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Wszystko oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

      Piekarnik nagrzać do temp. 200C. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut. Zdjąć folię, włączyć termoobieg i piec kolejne 30 minut, aż kurczak ładnie się zezłoci. Piekarnik wyłączyć, ale pozostawić w nim mięso jeszcze na 10 minut.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lutego 2017 00:04
  • piątek, 09 grudnia 2016
    • Rolada z indyka ze szpinakiem

      Soczysta, krucha i delikatna rolada z indyka

      faszerowana wyrazistymi dodatkami - szpinakiem,

      serem feta i suszonym pomidorem.

      Bardzo efektowna i podzielna

      dlatego bedzie doskonałą propozycją na niedzielny lub świąteczny obiad.

       

      Składniki:

      • ok. 1 kg filetu z indyka
      • 100g sera feta
      • 8 suszonych pomidorów z zalewy
      • 100 szynki parmeńskiej
      • 2 ząbki czosnku
      • sól, pieprz

      nadzienie szpinakowe:

      • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach (220 g)
      • 1 łyżka masła
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżka śmietanki 30%
      • sól, pieprz

      Sposób wykonania:

      Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak (bez rozmrażania) i smażyć na średnim ogniu 10-12 minut. Pod koniec smażenia dodać starty czosnek i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia i wystudzić.

      Filet umyć i osuszyć. Rozłożyć na dużej desce wyłożonej folią spożywczą. Jeśli jest bardzo gruby naciąć w poprzek, ale tak by nie przeciąć do końca. W ten sposób łatwiej będzie go rozbić. Mięso przykryć drugim kawałkiem folii i roztłuc na grubość ok. 1 - 1,5 cm. (Patrz zdj.) Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez wyciskarkę i natrzeć mięso od wewnątrz. Do natarcia mięsa można dodatkowo użyć 1-2 łyżek oleju z suszonych pomidorów.

      Na jednym brzegu mięsa ułożyć pas szpinaku, obok suszone pomidory przecięte na pół oraz ser feta pokrojony w kostkę. Wzdłuż brzegu z farszem mięso zwinąć dość ściśle  tworząc roladę. Brzegi rolady spiąć wykałaczkami. Wierzch posmarować 2 łyżkami oleju z pomidorów i obłożyć plastrami szynki zawijając je pod spód mięsa. Tak przygotowaną roladę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

      Naczynie żaroodporne natłuścić. Wstawić z roladą do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia, w temp. 180 C przez 45 minut. Mięso wyjąć, odstawic na 10 minut i pokroić na porcje.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada z indyka ze szpinakiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 09 grudnia 2016 00:51
  • wtorek, 22 listopada 2016
    • Zapiekany filet z pieczarkami

       

      To jedno z moich ulubionych dań.

      Często przygotowuję je na spotkania z przyjaciółmi.

      Proste składniki, niewiele pracy a efekt przyjemnie zaskakujący

      - miękki, soczysty kawałek mięsa pod grzybowo-serowo kołderką.

       

      Składniki:

      • podwójna pierś z kurczaka
      • 500 g pieczarek
      • 180 g sera żołtego
      • mały pęczek szczypiorku
      • 1 łyżka oleju
      • 1 łyżka masła
      • sól, pieprz
      • majonez (lub wiórki masła)

      Sposób wykonania:

      Mięso umyć i osuszyć. Odciąć polędwiczki. Każdą część piersi przekroić w poprzek na pół i lekko rozbić pięścią. Każdy kawałek fileta oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Odstawić na 30 minut.

      Pieczarki dosyć drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić pieczarki. Smażyć, aż się lekko zarumienią. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia i dodać posiekany szczypiorek. Wymieszać i wystudzić.

      Blachę do pieczenia posmarować tłuszczem. Wyłożyć kawałki kurczaka (patrz zdj.) Na każdym rozsmarować 2-3 łyżeczki majonezu (ma on sowodować, że mięso w czasie pieczenia się nie wysuszy. Można też użyć w tym celu wiórków masła, ale majonez nadaje dodatkowo smak). Na majonezie ułożyć warstwę pieczarek i posypać ją startym serem.

      Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 30 minut.

      Podawać z puree lub opiekanymi ziemniakami.

       

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekany filet z pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 listopada 2016 11:53
  • wtorek, 22 marca 2016
    • Pieczona karkówka z solanki

       
      Bez domowej wędliny nie wyobrażam sobie świąt.

      Zazwyczaj z tej okazji piekę pasztet staropolski i karkówkę.

      Na pasztet mam jeden uluiony przepis i pozostaję mu wierna od lat,

      za to karkówka właściwie w każde święta ma nowe oblicze.

      Ta, która chcę Wam dzisiaj zaproponować jest oparta

      na bardzo starej i bardzo prostej recepturze - moczeniu mięsa w solance.

      I właściwie to wszystko, co musimy zrobić,

      przygotować solankę i pozostawić w niej mięso na 24 godziny.

      Oczywiście przed pieczeniem możemy dodatkowo obtoczyć mięso w ulubionych przyprawach,

      ale według mnie karkówka z solanki najsmaczniejsza jest tylko z odrobiną czosnku.

       

      Składniki:

      • 1,5 kg karkówki
      • 6 ząbków czosnku

      solanka:

      • 3 litry wody
      • 6 łyżek soli
      • 2 liście laurowe
      • 4 ziarenka pieprzu
      • 1 ziarenko ziela angielskiego

      W dużym garnku umieścić wszystkie składniki solanki i zagotować. Zamieszać, by sól się dobrze rozpuściła. Solankę całkowicie wystudzić i umieścić w niej mięso. Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Mniej więcej w połowie leżakowania mięso można obrócić i sprawdzić, czy jest całkowicie zanurzone w solance.

      Przed pieczeniem mięso wyjąć i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Karkówkę naciąć w kilku miejscach wąskim, ostrym nożem, a w zagłębienia powkładać obrane ząbki czosnku. Tak przygotowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia.

      Piekarnik nagrzac do 200 C. Wstawić pieczeń i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec jeszcze przez 2,5 godziny.

      Mięso wyjąć z piekarnika, rękaw naciąć na środku, ale karkówkę pozostawić w sosie z pieczenia, aż dobrze wystygnie.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczona karkówka z solanki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 marca 2016 00:10

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa