Zupy

  • wtorek, 15 listopada 2016
    • Krem z pora

      Nie jestem wielką miłośniczką zup,

      Wiosną i latem właściwie omijam je szerokim łukiem,

      ale gdy tylko zaczyna się chłodna jesień

      stanowią podstawę mojej diety

      i wytrwanie bez zupy 2-3 dni stanowi nie lada wyzwanie.

      Dziś mam dla Was przepis na bardzo delikatny krem z pora.

      Zupa jest łagodna, a za sprawą pora lekko słodkawa,

      dlatego świetnie smakuje z wyrażnymi dodatkami.

      Ja zdecydowałam się na kruszone chipsy z prosciutto,

      i dużą ilość świeżo mielonego białego pieprzu

      oraz mielone płatki chilli.

      Jak zrobiś chipsy z prosciutto znajdziecie TU

       

      Składniki:

      • 3 pory (tylko jasna część)
      • 3 niewielkie ziemniaki
      • 1/2 średniej wielkości selera
      • 2 ząbki czosnku
      • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
      • 1 litr bulionu
      • 100 ml śmietanki 30 %
      • 2 łyżki masła

      Sposób przygotowania:

      W garnku z grubym dnem roztopić masło. Wrzucić pokrojone w krążki pory i smażyć ok. 2 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Ziemniaki i selera pokroić w kostkę. Dodać do smażonych warzyw. Wszystko zalać bulionem i przykryć. Dusić, aż warzywa zmiękną. Nie powinno to trwać dłużej niż 20 minut.

      Do zupy wlać śmietankę i wszystko dokładnie zblendować. Ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

      Przed podaniem zupę oprószyć płatkami chili i pokruszonym chipsem z prosciutto.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z pora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 listopada 2016 00:31
  • piątek, 01 kwietnia 2016
    • Zupa z zielonym groszkiem i serkiem topionym

      Delikatna zupa na korpusie z kurczaka, z zielonym groszkiem, marchewką

      i śmietankowym serkiem topionym.

      Użycie serka zastąpuje zabielanie śmietaną,

      ale nadaje też fajny posmak i lekką kremowość zupie.

       

       

      Składniki:

      • 1 korpus z kurczaka
      • włoszczyzna
      • 1 liść laurowy
      • 2 ziarenka ziela angielskiego
      • 4 ziemniaki
      • 200 g zielonego groszku (mrożonego)
      • 100 g makaronu kolanka
      • 100 g serka topionego
      • koperek, natka pietruszki
      • szczypiorek (opcjonalnie, do podania)
      • sól, pieprz

      Korpus umieścić w garnku, zalać 3 litrami zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Odszumować, dodać obraną włoszyznę, liść laurowy, ziele angielskie i posolić. Przykryć i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Mięso i warzywa wyjąć. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Wrzucić do zupy. Dodać zielony groszek. Gotować ok. 15 minut (aż ziemniaki i groszek będą miękkie).

      Pokroić w plasterki, wyjętą wcześniej z zupy marchewkę. Ponownie wrzucić do garnka.

      Dodać makaron i pokrojony w kostkę serek topiony. Gotować razem 5 minut. W tym czasie serek powinien dobrze się rozpuścić, a makaron ugotować al'dente (zmięknie jeszcze z upływem czasu).

      Do zupy dodać garść posiekanej pietruszki i koperku. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z zielonym groszkiem i serkiem topionym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 01 kwietnia 2016 10:27
  • wtorek, 19 stycznia 2016
    • Zupa gołąbkowa

      Jeśli lubicie gołąbki w sosie pomidorowym

      pokochacie tą zupę.

      Gęsta, esencjonalna, bardzo treściwa.

      Szybko rozgrzeje, gdy zmarznięci wrócicie do domu.

      Zupa, podobnie jak gołąbki,

      zdecydowanie lepiej smakuje następnego dnia.

      Wyraźnie też gęstnieje, stając się właściwie

      sycącym daniem jednogarnkowym.

      Można podać ją tylko z pieczywem.

      My natomiast, tak jak wiele zimowych zup,

      chętnie jadamy ją z oddzielnie podanymi

      ziemniakami posypanymi koperkiem.

       

       

      Składniki:

      • 500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej karkówki)
      • 1/2 główki kapusty włoskiej
      • 100 g ryżu
      • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
      • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
      • cebula
      • liść laurowy
      • 2 ziarenka ziela ang.
      • 2 ziarenka pieprzu
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki
      • 1 łyżka sosu sojowego
      • sól, pieprz
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

       

      Sposób wykonania:

      Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać mięso. Smażyć razem ok 8 minut. Pod koniec smażenia wlać łyżkę sosu sojowego i wymieszać. Kapustę pokroić w większą kostkę.

      Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać pora i selera. Warzywa umieścić w garnku, zalać 3 litrami wody i zagotować.  Dodać zielę, liść i pieprz, a następnie mięso i kapustę. Gotować ok. 15  minut. Do zupy wsypać surowy ryż i gotować kolejne 15 minut. Dodać koncentrat, paprykę, sól i pieprz. Wyjąć pora i selera, a zupę zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej. Wszystko razem zagotować.

      Po 2-3 godzinach zupa wyraźnie zgęstnieje.

      Smacznego :)

       

       Inspiracja

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa gołąbkowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 stycznia 2016 10:01
  • wtorek, 15 grudnia 2015
    • Barszcz wigilijny na zakwasie

      Nie ukrywam, że mam już swój ukochany przepis na barszcz wigilijny.

      Ale kierowana ciekawością i chęcią poznawania nowych smaków,

      w tym roku przygotowałam barszcz na zakwasie.

      Było to interesujące doświadczenie kulinarne,

      bo smak kiszonych buraków jest mi kompletnie nieznany.

      Dzięki zakwasowi, barszcz nabiera ostrości oraz wyrazistego

      i bardzo specyficznego smaku.

      Jest też dużo bardziej kwaśny, przez co nie wymaga już dodatku octu.

      Najlepiej sprawdzi się jako dodatek do dań z grzybami,

      uszek lub krokietów.

       

      Składniki:

      barszcz:

      • 4-5 sztuk suszonych grzybów
      • 1 kg buraków
      • włoszczyzna
      • 2 liście laurowe
      • 3 ziarna ziela angielskiego
      • 3 ziarna pieprzu
      • 2-3 cebule
      • 2 twarde, winne jabłka
      • 1/2 litra zakwasu
      • sól, pieprz, cukier, opcjonalnie sok z cytryny

      zakwas:

      5 dni wcześniej przygotować zakwas z tego przepisu

      Sposób przygotowania:

      Grzyby zalewamy 2 szklankami letniej wody, odstawiamy na 2-3 godziny. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Buraki i włoszczyznę obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy i mocno przypieczone cebule. Zalewamy 2 litrami gorącej wody, dodajemy grzyby z wodą z gotowania i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy 2 godziny. Po tym czasie do garnka wkładamy jabłka ze skórą i gotujemy 5 minut. Barszsz przecedzamy przez sito i dolewamy 1/2 litra zakwasu. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny. Podgrzewamy, ale już nie dopuszczamy do zagotowania.

      Ja preferuję przygotowanie barszczu dzień wcześniej. Po 24 godzinach nabiera odpowiedniego smaku.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz wigilijny na zakwasie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 grudnia 2015 10:11
  • piątek, 30 października 2015
    • Zupa z piekarnika czyli krem z dyni Hokkaido

       

      Gęsty, pachnący kokosem, rozgrzewający i mega sycący,

      a do tego niskokaloryczny i pełnowartościowy posiłek - krem z dyni,

      a co ciekawe w całości przygotowywany w piekarniku.

      Do zrobienia zupy wykorzystałam dynię Hokkaido,

      ze względu na jej piękny, pomarańczowy kolor,

      charakterystyczny słodkawy smak i fajną ziemnaczaną strukturę.

      Jako dodatek do zupy proponuję słodko-ostre szaszłyki z kurczaka,

      ale świetne sprawdzą się tu także chipsy serowe lub prażone płatki migdałów.

       

      

       

      Składniki:

      zupa

      • 80 dag miąższu dyni (użyłam Hokkaido)
      • 2 średnie marchewki
      • 1 cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 litr bulionu drobiowego
      • 1 puszka mleka kokosowego
      • sól, pieprz, cukier, 1-2 łyżeczki przyprawy curry

      szaszłyki

      • 40 dag filetów z piersi kurczaka
      • 3 łyżki słodko-ostrego sosu chilli
      • sól, pieprz

       

       

      Sposób wykonania:

      Miąższ dyni oczyścić. Marchewki, cebulę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki i ułożyć w żaroodpornej formie. Oprószyć solą, pieprzem oraz cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temp. 200 C. Dolać bulion i piec kolejne 45 minut.

      Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na wąskie pasy. Nabić po 2-3 na patyczki do szaszłyków, tworząc falbankę. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować sosem chili. 30 minut przed końcem pieczenia zupy, wstawić szaszłyki na sąsiednią półkę w piekarniku i piec je równocześnie z zupą. Jeśli wolicie, możecie je też usmażyć na patelni.

      Do upieczonych razem z bulionem warzyw dodać mleko kokosowe. Całość zblendować. Doprawić solą, pieprzem i curry. Udekorowac natką pietruszki lub kolendrą. Podawać z gorącymi szaszłykami.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z piekarnika czyli krem z dyni Hokkaido”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 30 października 2015 08:53

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa