torty

  • czwartek, 12 stycznia 2017
    • Marcinek

       

      Marcinek to ciasto, które bardzo długo czekało na swoją premierę na blogu.

      Wydawało mi się ogromnie pracochłonne, a swoim wyglądem

      zobowiązywało do pojawienia się na specjalną okazję.

      W końcu doszłam do wniosku, że Święta Bożego Narodzenia to ten moment.

      Okazja była dobra i gości co niemiara, więc było kogo obdzielić.

      Wizualnie Marcinek zachwyca. Smakowo, za sprawą kremu na bazie kwaśnej śmietany,

      wpasuje się w gust lubiących serniki i nieprzesłodzone ciasta.

      No i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie ma się na czym wyłożyć.

      Półkruche ciasto i łatwa, śmietanowo-serowa masa.

      Jedyna trudność to rozwałkowanie cienkich placków,

      ale po 2-3 dochodzi się do wprawy.

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 400 g mąki pszennej
      • 130 g  masła
      • 125 ml kwaśnej śmietany
      • 100 g drobnego cukru do wypieków
      • 1 jajko
      • 1 żółtko
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • cukier waniliowy

      masa:

      • 500 g mascarpone
      • 500 g kwaśnej śmietany
      • 330 g śmietanki 30 %
      • 1 szkl. cukru pudru
      • sok z połowy cytryny

       

      Sposób wykonania:

      Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do śmietany dodać sodę, wymieszać i odstawić na chwilę.

      Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Nie przerywając ucierania dodawać jajko, żółtko, śmietanę z sodą, sól oraz mąkę. Kiedy ciasto zrobi się bardzo gęste, dokończyć zagniatanie ręcznie. Powinno powstać miękkie, jednolite, elastyczne ciasto.

      Ciasto podzielić na 14 równych kawałków.

      Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy 23 cm. Położyć na nim kawałek ciasta i rozwałkować go na wielkość narysowanego okręgu. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190 C, około 10 minut. Czas ten należy jednak kontrolować. Kiedy piekarnik będzie już naprawdę dobrze rozgrzany, placki mogą się piec nieco krócej. Ciasto powinno być dobrze zrumienione.

      W taki sam sposób postąpić ze wszystkimi kawałkami ciasta.

      Placki można upiec 1-2 dni wcześniej.

      Wszystkie składniki masy powinny być bardzo dobrze schłodzone.

      W misie miksera umieścić mascarpone, kwaśną śmietanę, śmietankę i cukier puder. Ubić do powstania dosyć gęstego kremu (trwa to trochę dłużej niż klasyczne ubijanie śmietany). Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.

      Na każdy placek nakładać 2-3 łyżki kremu. Przykryć kolejnym i ponownie smarować kremem. Czynność powtórzyć z kolejnymi plackami tortu. Ostatnią warstwę na razie pozostawić nie smarowaną.

      Po posmarowaniu wszystkich warstw powinno pozostać 3-4 łyżki kremu do posmarowania boków i wierzchu ciasta.

      Na tak przygotowany tort położyć deseczkę i pozostawić na 2-3 godziny.

      Po tym czasie posmarować boki i wierzch tortu pozostałym kremem.

      Do obłożenia boków i wierzchu tortu użyłam zblendowanych orzechów, okruchów ciasta i herbatników.

      Gotowy tort wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Marcinek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 stycznia 2017 00:20
  • piątek, 20 lutego 2015
    • Kolorowy tort dla malucha

      Ten tort miał być prezentem dla mojej małej siostrzenicy

      i od początku wiedziałam, jak będzie wyglądał.

      Dłużej zaś myślałam nad jego wnętrzem.

      Doszłam do wniosku, że trzeba trochę zrównoważyć

      bardzo słodką dekorację, więc środek powinien być lekki i nie za słodki.

      Stanęło na czekoladowym biszkopcie, śmietanowej masie, brzoskwiniach i borówkach.

       Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu i nikomu nie powinien przysporzyć kłopotu,

      natomiast sporo zabawy zajmuje sama dekoracja -

      krojenie kruchych rurek i precyzyjne układanie kolorowych draży.

      Efekt końcowy rekompensuje jednak włożony wysiłek,

      a zachwyt i radość dzieciaków - bezcenna :)

       

       

       

      Składniki:

      biszkopt (tortownica o śr. 23- 24 cm)

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 2/3 szklanki mąki tortowej
      • 1/3 szklanki kakao
      • 50 g startej gorzkiej czekolady

      krem

      • 750 g serka mascarpone
      • 400 ml śmietanki 30%
      • 5 łyżek cukru pudru

      poncz

      • 1 szklanka słodzonej przestudzonej herbaty earl grey z dodatkiem plastra cytryny (użyłam herbaty firmy Biofix)

      ponadto

      • 4 połówki brzoskwiń z puszki
      • 250 g borówki
      • 4 łyżki konfitury jagodowej
      • 4 łyżki konfitury brzoskwiniowej

      W sezonie można użyć świeżych brzoskwiń i jagód.

      do dekoracji

      • 3 opakowania rurek waflowych (po 280g)- radzę kupić 4 opakowania, bo rurki bywają pokruszone
      • 1 duże opakowanie m&m'sów lub lentilek
      • 1 pralinka orzechowa
      • po 1/2 opakowania 4 różnych draży


      Sposób wykonania:

      Biszkopt:

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, cały czas miksując kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać, by składniki dobrze się połączyły.

      Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę do tortownicy. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C przez 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.

      Krem:

      Mascarpone i kremówkę (powinny być dobrze schłodzone) umieścić w dużym, głębokim naczyniu. Dodać cukier puder i wszystko razem ubijać mikserem do uzyskania gęstego kremu.

      Poncz:

      Zaparzyć szklankę dosyć mocnej herbaty earl gray, posłodzić i dodać plasterek cytryny ze skórką, a po 3 minutach go usunąć. Poncz wystudzić.

      Do zrobienia ponczu wykorzystałam herbatę earl gray marki Biofix. Wśród bogatej propozycji firmy znajdziecie mnóstwo kompozycji smakowych, herbat owocowych, czerwonych, ziołowych, białych, czarnych i zielonych, oraz ofertę specjalną  - herbatki ekologiczne. Większość z nich wypróbowałam i serdecznie polecam.

       

      Składanie toru:

      Przestudzony biszkopt przekroić na 3 krążki. Pierwszy blat nasączyć ponczem, posmarować konfiturą brzoskwiniową. Połówki brzoskwiń odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i umieścić na konfiturze. Krem podzielić na 4 części. Pierwszą część kremu wyłożyć na brzoskwinie i rozsmarować. Przykryć drugim blatem. Nasączyć go ponczem, posmarować konfiturą jagodową, rozłożyć umyte, osuszone borówki i przykryć drugą częścią kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go i posmarować trzecią częścią kremu. Boki tortu obłożyć reszta kremu. Wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny.

      Tort umieścić na paterze nieco większej niż jego objętość. Rurkę waflową dociąć na wysokość tortu, tak by 1 cm wystawała nad jego powierzchnię. Pozostałe rurki dociąć do tej samej wysokości. Ustawiać jedna obok drugiej wokół tortu lekko je dociskając. Tak przygotowany tort ścisnąć dookoła obrzeżem większej tortownicy, lub jeśli nie posiadacie, folią aluminiową i wstawić do lodówki. Pozostałą dekorację proponuję zrobić krótko przed podaniem, gdyż kolorowe m&m'sy łatwo puszczają kolor.

      Na środku tortu umieścić połówkę pralinki orzechowej. Rurki dociąć do odpowiedniej długości i podzielić nimi tort na 6 równych części. W każdą część wsypać swoje ulubione drażetki.

      Smacznego :)

      Jeśli tort miałby być przewożony lub przechowywany dłużej masę można usztywnić żelatyną.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (36) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowy tort dla malucha”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 20 lutego 2015 00:06
  • wtorek, 16 września 2014
    • Tort kawowo-bananowy

      Pamiętacie dżem bananowy?

      Robiłam go z myślą o tym torcie.

      Nadałam mu nazwę kawowo-bananowy,

      ale wyraźnie czuć tu także moją ulubioną masę z nutellą.

      Jak wszystkie torty wymaga sporo pracy,

        jednak poszczególne elementy są dosyć proste

      do wykonania i każdy powinien sobie z nimi poradzić.

      Ciasto na wyjątkowe okazje, bardzo kremowe, ale lekkie i niezbyt słodkie.

       

      2

       

      Składniki:

      biszkopt

      • 5 jajek
      • 1 szkl. cukru
      • 1/2 szkl. mąki pszennej
      • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżki kakao
      • 2 łyżeczki octu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      masa czekoladowa

      • 2 żółtka
      • 2 szklanki mleka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 3 łyżki cukru
      • 2 kopiaste łyżki nutelli
      • 200 g masła w temperaturze pokojowej
      • kieliszek likieru czekoladowego (opcjonalnie)

      masa kawowa

      • 375 g serka mascarpone
      • 180 ml śmietanki 30%
      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 3 łyżeczkach gorącej wody
      • 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
      • 3 łyżki cukru pudru

      ponadto:

      • 2 małe słoiczki dżemu bananowego ( można zastąpić świeżymi bananami )
      • podłużne biszkopty ( 120 g )
      • nasączenie ( szklanka mocnej kawy + 1/2 szklanki likieru Baileys )

       

       

      Sposób wykonania:

      Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Wbić po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać ponownie.

      Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować i nie wykładać. Wylać i wyrównać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temp. 160 C Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.

      Masa czekoladowa: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.

      Budyń przykryć i wystudzić.

      Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i ewentualnie likier i dobrze wymieszać.

      Masa kawowa : Wszystkie składniki dobrze schłodzone umieścić w głębokim naczyniu i ubijać jak śmietanę, do wyraźnego zgęstnienia.

      Pierwszy blat biszkoptu nasączyć mieszanką kawy i likieru. Grubo posmarować dżemem bananowym. Wyłożyć połowę masy czekoladowej. Biszkopty maczać w ponczu i układać na masie. Na nie wyłożyć drugą część masy czekoladowej.

      Drugi biszkopt położyć na masie czekoladowej, lekko docisnąć, nasączyć ponczem, grubo posmarować dżemem bananowym. Wyłożyć połowę masy kawowej. Drugą połową masy obłożyć boki toru. Dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Przechowywać w lodówce.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tort kawowo-bananowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 września 2014 00:25
  • piątek, 04 lipca 2014
    • Tort z musem czekoladowym i mango

      To ciasto idealne na wyjątkowe uroczystości.

      Pięknie i elegancko prezentuje się stole.

      Zdecydowanie czekoladowe, wilgotne, z nutą alkoholu

      i  orzeźwiającą galaretką z mango.

      Masa, w postaci musu i bita śmietana nadają mu przyjemnej lekkości.

      Polecam zwolennikom zdecydowanych smaków.

       

       

      Składniki:

      biszkopt

      • 6 jajek
      • 6 łyżek cukru
      • 2 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżki kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki oleju

      mus czekoladowy

      • 700 ml śmietanki 30%
      • 200 g czekolady gorzkiej
      • 200 g czekolady mlecznej

      galaretka z mango

      • 1 duże mango
      • 50 ml wody
      • 3 łyżeczki żelatyny
      • 3 łyżki cukru

      bita śmietana

      • 300 ml schłodzonej śmietanki 30%
      • 1 śmietan-fix
      • 1 łyżka cukru pudru

       

       

       

      Sposób wykonania:

      Białka ubić na sztywno. Stopniowo, dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier się rozpuści, dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i dodać do  masy jajecznej przesiane maki, proszek do pieczenia i kakao. Wyłączyć mikser i wlać olej. Delikatnie wymieszać.

      Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.175 C ok. 30 minut. Biszkopt wystudzić i przeciąć na pół.

      Przygotować mus:

      Śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w misce, którą ustawić na garnku z gotująca wodą. Mieszać do połączenia składników. Gdyby zostały małe grudki, można przelać przez sitko. Wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie umieścić w lodówce i chłodzić 4 godziny.

      Miksturę wyjąć z lodówki i ubić jak bitą śmietanę. Mus powinien  też mieć konsystencję jak bita śmietana.

      Pierwszy krążek biszkoptu umieścić w tortownicy i nasączyć go 5-6 łyżkami likieru czekoladowego ( ja użyłam Amaretto ).

      3 łyżki musu odłożyć, a pozostały wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym ( ten również nasączyć alkoholem).

      Schłodzoną kremówkę z cukrem i śmietan-fiksem ubić na sztywno. Ubitą śmietaną przykryć drugi biszkopt ( śmietanę rozprowadzić dokładnie przy brzegach tortownicy, by galaretka później nie spłynęła). Wstawić do lodówki.

      Mango obrać, pokroić i zmiksować blenderem na puree. Wodę zagotować z cukrem, rozpuścić w niej żelatynę. Mieszankę połączyć z puree. Wstawić na chwilę do lodówki. Gdy zacznie tężeć, wylać na wierzch tortu. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Wyjąć z lodówki. Zdjąć obręcz tortownicy. Odłożonym wcześniej musem, obłożyć boki tortu. Wierzch tortu dowolnie udekorować.

      Smacznego !

       

       

      Źródło przepisu TU

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Tort z musem czekoladowym i mango”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 04 lipca 2014 00:12
  • piątek, 20 grudnia 2013
    • Tort tiramisu

      Prosty, pyszny i efektowny.

      Właściwie tyle wystarczyłoby napisać o dzisiejszym przepisie.

      Dodam jeszcze, że gdy tylko znalazłam ten tort, wiedziałam,

      że nie będzie długo czekał, aby znaleźć się na blogu,

      bo tiramisu to deser, który uwielbiam.

      W formie tortu również bardzo nam smakował.

       

       

      Składniki:

      biszkopt

      • 6 jajek w temp. pokojowej
      • 200 g cukru
      • 140 g mąki tortowej
      • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      masa tiramisu

      • 4 żółtka
      • 4 łyżki cukru
      • 500 g mascarpone

      ponadto:

      • ok 20 podłużnych biszkoptów (u mnie czekoladowe)
      • 2/3 szklanki mocnej kawy
      • 1/3 szklanki likieru amaretto lub kawowego
      • 3 łyżki kakao

       

      Sposób wykonania:

      Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru. Miksować do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa będzie sztywna i błyszcząca. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąki i zmiksować mikserem na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia.

      Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170C. Masę wylać do tortownicy. Wyrównać i wstawić do piekarnika.

      Piec ok 40 minut. Przed wyjęciem zrobić test suchego patyczka. U mnie po tym czasie był jeszcze wilgotny. Piekłam w sumie 45 minut.

      Biszkopt wystudzić. Zimny podzielić na 3 krążki.

      Przygotować krem : W małym garnuszku zagotować 2 szklanki wody. Garnek zdjąć z ognia i umieścić na nim szklaną miskę z żółtkami ( tak by dno nie dotykało wody). Wsypać cukier. Miksować ok. 8 minut, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się puszysta i biała. Zdjąć miskę z garnka i miksować kolejne 4 minuty. Masa powinna trochę zgęstnieć.

      Mascarpone krótko zmiksować. Do serka dodać masę jajeczną i delikatnie wymieszać. Następnie króciutko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

      Przygotować nasączenie.

      Pierwszy blat nasączyć ok 10 łyżkami kawy. Posypać 1 kopiastą łyżką przesianego kakao. Odłożyć 2 łyżki masy, a pozostałą podzielić na dwie części.

      Pierwszą część masy wyłożyć na kakao i delikatnie rozsmarować. Czynność powtórzyć na drugim blacie. Trzeci blat nasączyć i rozsmarować odłożoną na początku masą. Całość obsypać kakao.

      Jeden koniec biszkoptów odcinać, od wewnątrz smarować dowolnym dżemem. Przyklejać do zewnętrznej strony tortu.

      Całość obwiązać wstążką.

      Wstawić na godzinę do lodówki.

      Smacznego :)

       

      Źródło przepisu Tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tort tiramisu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 20 grudnia 2013 08:49

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa