Bez pieczenia

  • środa, 06 września 2017
    • Krówka z bananami - bez pieczenia

      Błyskawiczne i bardzo proste ciasto,

      które przygotujecie w kilka chwil.

      Warstwy herbatników przełożone

      pysznym kremem kajmakowym i plastrami bananów.

      Całość wykończona słodkim kajmakiem

      i podprażonymi płatkami migdałów.

      Ciasto potrzebuje kilku chwil na chłodzenie

      w lodówce, a potem już tylko rozpływa się w ustach... :)

       

       

      Składniki:

      krem:

      • 500 g serka mascarpone
      • 200 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki masy kajmakowej (pozostałą część masy z puszki 500g zachować)

      ponadto:

      • ok. 300 g herbatników, herbatników kakaowych  lub krakersów
      • 3 banany
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • płatki migdałów do dekoracji

       

      Sposób wykonania:

      Krem :

      Śmietanka i  serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone.

      W misie miksera umieścić śmietankę i mascarpone. Ubijać do powstania gęstego kremu. Dodać 3 łyżki masy kajmakowej i zmiksować na niskich obrotach. Krótko, tylko do połączenia składników.

      Banany pokroić na grubsze plastry i skropić sokiem z cytryny. 

      Na dnie formy o wym. 25 x 25 cm ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozprowadzić. Na masie ułożyć plastry bananów i wcisnąć je w masę. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, kremu i bananów. Przykryć ostatnią warstwą ciastek. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę kajmakową.

      Ciasto wstawić na 2-3godziny do lodówki.

      Przed podaniem posypać płatkami migdałów.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Krówka z bananami - bez pieczenia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 06 września 2017 08:42
  • piątek, 17 lutego 2017
    • Ciasto Rocher - bez piecznia

      Orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach

      w smaku przypominające popularne pralinki Ferrero Rocher.

      Trzy warstwy ciasta to kremowa masa z mascarpone w dwóch odsłonach

      i czekoladowy kajmak z prażonymi orzechami laskowymi.

      Łatwe i szybkie w przygotowaniu, intensywne w smaku,

      idealne do filiżanki mocnej kawy.

       

      Składniki: (na formę o wym. 24 x 24 cm)

      • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)
      • 500 g mascarpone
      • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
      • 100 g orzechów laskowych
      • 1 wafelek o smaku orzechowym (50 g)
      • 1 łyżka cukru pudru
      • opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (likieru Amaretto, Baileys, likieru kawowego lub czekoladowego)

      ponadto:

      • herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk

      Sposób wykonania:

      Orzechy podprażyć na suchej patelni i wystudzić. Włożyć pomiędzy 2 arkusze ręczników kuchennych i energicznie pocierać, by pozbyć się skórki. Tak przygotowane orzechy drobno posiekać.

      Mascarpone i śmietankę (powinny być dobrze schłodzone) umieścić w misie miksera. Ubić na dosyć sztywny krem.

      1/3 kremu odłożyć. Dodać do niego 1 łyżkę cukru pudru i dobrze wymieszać.

      Do pozostałej części kremu dodać 2 łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol, jeśli dodajecie. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

      Pozostałą masę kajmakową wymieszać z drugą połową posiekanych orzechów.

      Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę orzechową. Przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Następnie rozsmarować kajmak z orzechami. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarować białą masę z mascarpone.

      Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej na noc, by herbatniki ładnie zmiękły.

      Jeśli zależy Wam na czasie, krótko namoczcie herbatniki w mleku. Ciasto będzie gotowe do spożycia po godzinie.

      Przed podaniem ciasto można posypać kakao i startą czekoladą.

       

       

      Do dekoracji ciasta użyłam gotowych pralinek, ale można też samodzielnie przygotować pralinki orzechowe według tego przepisu.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Rocher - bez piecznia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 17 lutego 2017 00:29
  • piątek, 30 grudnia 2016
    • Tęczowa pianka

      Ekspresowy deser z galaretek i mleka skondensowanego

      do przygotowania w 15 minut.

      Delikatny, nie za słodki i bardzo efektowny.

      Ja swoją piankę wykończyłam jeszcze bitą śmietaną,

      przez co zrobiła się lekka jak chmurka,

      ale ten dodatek nie jest tu koniecznością.

      Jeśli zależy Wam na czasie, wystarczy wierzch deseru

      posypać wiórkami kokosowymi, lub startą białą czekoladą.

       

       

      Składniki:

      • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (410 g)
      • 3 galaretki (użyłam niebieskiej wieloowocowej, malinowej i cytrynowej)

      ponadto:

      • 250 g śmietanki 30%
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 śmietan-fix

       

      Sposób wykonania:

      Mleko skondensowane dobrze schłodzić.

      Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Galaretka powinna być letnia, ale ciągle płynna.

      Dobrze schłodzone mleko ubić mikserem z końcówką do ubijania śmietany. Powinno się ładnie spienić.

      Podzielić go na 3 równe części. Do każdej porcji wlewać  jedną galaretkę i razem krótko zmiksować.

      Dno tortownicy o śr. 23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć 5 łyżek niebieskiej pianki, następnie 5 łyżek różowej i 5 łyżek żółtej pianki. Znów kolejno wykładać wszystkie kolory, aż do wyczerpania składników.  Deser wstawić do lodówki, aby dobrze stężał.

      Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i śmieatn-fixem. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Bitą smietanę wyłożyć na wierzch deseru.

      Smacznego :)



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tęczowa pianka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 30 grudnia 2016 12:40
  • środa, 27 kwietnia 2016
    • Ciasto Princessa Zebra - bez pieczenia

      Szybkie ciasto z kategorii bez pieczenia

      inspirowane popularnym kokosowym wafelkiem.

       Kakaowe herbatniki przełożone budyniową masą kokosową z białą czekoladą,

      a dla przełamania smaku i słodyczy odrobiną dżemu malinowego.

      Pyszny i prosty deser nie tylko dla zapracowanych.

       
       

      Składniki: (na formę 21 x 21 cm)

      masa kokosowa:

      • 250 g miękkiego masła
      • 150 g wiórków kokosowych
      • 500 ml mleka
      • 2 żółtka
      • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)
      • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
      • 2/3 szklanki cukru
      • 1 cukier waniliowy
      • 50 g białej czekolady

      ponadto:

      • duże opakowanie herbatników kakaowych (ok. 200 g)
      • 1/2 słoiczka dżemu malinowego ( 120 g)
      • wórki kokosowe do posypania

      Sposób wykonania:

      Zółtka utrzeć z połową cukru. Dodać obie mąki, 1/2 szklanki mleka i dokładnie zmiksować.

      Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia.

      Na gotujące mleko wlać miksturę jajeczną. Całość zagotować mieszając, by nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotować ok. 1 minuty.

      Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia.

      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Kolejno dodawać po łyżce budyniu i razem miksować, nie za długo, tylko do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem. 

      Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość wymieszać łyżką.

      Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie ułożyć ściśle warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/3 część kremu i równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

      Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły.

      Przed podaniem wyjąć  nieco wcześniej z lodówki.

      Smacznego :)

      * Do dekoracji ciasta użyłam pralinek kokosowych, ale świetnie też się sprawdzą np.: świeże maliny.

      * Jeśli lubicie naprawdę słodkie desery możecie pozostałą czekoladę również zetrzeć i posypać razem z wiórkami wierzch ciasta.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (41) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Princessa Zebra - bez pieczenia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 27 kwietnia 2016 00:10
  • piątek, 13 marca 2015
    • Chałwowiec - bez pieczenia

       

      To ciasto łączy smaki kawy, chałwy, wiśni i alkoholu.

      Pyszne, dosyć słodkie i przyjemnie kremowe.

      Łatwe w przygotowaniu, bo nie wymaga pieczenia,

      ale potrzebuje odrobiny czasu

      by smaki zdążyły się przegryźć, a herbatniki odpowiednio zmięknąć.

      Nam osłodziło ciepłe, słoneczne, 8-marcowe popołudnie.

       

      Składniki:

      masa chałwowa

      • 300 g miękkiego masła
      • 250 g chałwy
      • 5 żółtek
      • 1,5 szklanki mleka
      • 100 g cukru
      • 40 g mąki ziemniaczanej
      • cukier wanilinowy
      • 2 łyżki likieru Amaretto (może też być likier kawowy albo Whisky)

      ponadto

      • 1,5 szklanki mocnej słodzonej kawy
      • 2 łyżki Amaretto
      • herbatniki kakaowe (średnie opakowanie ok. 250g)
      • 16 biszkoptów typu "kocie języczki"
      • 1/2 słoiczka konfitury wiśniowej

       

      Sposób wykonania:

      Masa

      Szklankę mleka i cukier zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, dodać mąkę i pozostałe mleko. Zmiksować.

      Na gotujące się mleko wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować ok 1 minuty.

      Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

      Miękkie masło zmiksować na puch. Stopniowo dodawać pokruszoną (można rozgnieść widelcem) chałwę. Cały czas miksować. Kolejno dodawać po 1 łyżce budyniu.

      Na koniec wlać alkohol i krótko zmiksować. Masa powinna być gładka i puszysta.

      Składanie ciasta

      Formę do pieczenia, lub inne naczynie o wymiarach 21 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do wystygniętej kawy dodać alkohol i wymieszać. Herbatniki krótko moczyć w ponczu kawowym i ściśle ułożyć na dnie foremki. 3-4 łyżki masy odłożyć. Pozostałą podzielić na połowę. Pierwszą część masy rozsmarować na herbatnikach. W ponczu kawowym zanurzać biszkopty i układać jeden obok drugiego na masie, lekko wcisnąć w krem. Wolne miejsca między biszkoptami posmarować konfiturą wiśniową. Wszystko przykryć drugą połową masy. Na masie ułożyć warstwę z zamoczonych w kawie herbatników. Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą.

      Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

      Po wyjęciu z lodówki ciasto powinno postać w temperaturze pokojowej ok. 30 minut. Przed podaniem wierzch posypać kakao i startą gorzką czekoladą.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (38) Pokaż komentarze do wpisu „Chałwowiec - bez pieczenia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 13 marca 2015 00:09

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa