serniki

  • piątek, 17 marca 2017
    • Sernik gotowany z malinami i galaretką

      Stali bywalcy bloga wiedzą, że od czasu do czasu

      "odkurzam" nieco zapomniane przepisy.

      Dziś czas na sernik gotowany, 

      Coś pośredniego między sernikiem na zimno, a pieczonym.

      To bardzo uniwersalny przepis, bo masę serową można zestawić niemal z każdym dodatkiem i rodzajem ciasta.

      Sprawdzi się jako przełożenie kruchych, albo miodowych placków.

      Można go przygotować na podpieczonym kruchym spodzie i polać czekoladową polewą.

      Wykorzystałam go też w wersji z bakaliami i brzoskwiniami w serniku KORA.

      A dziś prezentuję orzeźwiającą i najszybszą wersję - sernik na herbatnikach

      z malinami i galaretką.

      Składniki:

      • 1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być dobrej jakości wiaderkowy, polecam ser z Piątnicy)
      • 3 jajka
      • 170 g masła
      • 200 mleka
      • 2 szkl. cukru pudru
      • cukier waniliowy
      • 2 budynie waniliowe bez cukru

      ponadto:

      • 300 g malin mrożonych (w sezonie oczywiście świeżych)
      • 2 galaretki malinowe
      • ok. 160 g herbatników

       

      Sposób przygotowania:

      Masa serowa:

      Masło roztopić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać ser. Cały czas miksują wlewać masło.

       

      Masę przełożyć do garnka i podgrzewać doprowadzając do wrzenia. Na tym etapie masa robi się rzadsza.

       

      2 budynie rozpuścić w mleku. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować. Cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraźnie zgęstnieje i przybierze postać jakby piankowego budyniu. Odstawić na bok i nieco wystudzić. 

      Na dnie formy o wymiarach 24 x 30 cm ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć na nie połowę masy serowej. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, a na nią wyłożyć pozostałą część masy. Ciasto schłodzić w lodówce.

      Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku. Maliny (bez rozmrażania) ułożyć serniku. Zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawic do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.

      Smacznego :)

      


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik gotowany z malinami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 17 marca 2017 08:56
  • piątek, 27 stycznia 2017
    • Sernik Milky Way

      Śmietankowy sernik z batonami Milky Way.

      Słodki w punkt, kremowy, lekko mazisty,

      a za sprawą kawałków czekolady ciekawy w przekroju.

      Batoniki nie dominują w serniku, są dodatkiem do niego,

      podkreślają smak i przyjemną konsystencję.

      Ten sernik można piec na 2 sposoby, tradycyjnie lub w kąpieli wodnej.

      Jeśli nie piekliście jeszcze sernika w kąpieli wodnej,

      bardzo zachęcam i polecam. Pracy niewiele więcej,

      ale zapewniam, że jakość sernika nieporównywalna.

       

       

       

      Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm)

      spód

      • 200 g herbatników kakaowych
      • 50 g masła

      masa serowa

      • 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie (lub dobrej jakości sera wiaderkowego np. Piątnica)
      • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
      • 5 jajek
      • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
      • cukier waniliowy
      • 1 budyń śmietankowy
      • 5 batoników Milky Way

      polewa

      • 140 g czekolady mlecznej
      • 50 ml śmietanki 30%
      • 1 łyżka masła


      Sposób wykonania:

      Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki zmiksować z masłem. Mieszankę herbatnikową, przypominającą konsystencją mokry piasek, wysypać na dno tortownicy. Dobrze docisnąć, jednocześnie rozsuwając ją nieco na brzegi tortownicy.

      Piekarnik nagrzać do 180C. Podpiec spód ok. 10 minut.

      Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temp. pokojowej.

      Wszystkie składniki masy serowej, poza batonikami umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia składników i otrzymania masy o jednolitej konsystencji. Batony pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Całość wylać na podpieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C  ok. 60-70 minut. Powierzchnia upieczonego sernika powinna być ścięta i sprężysta.

      Studzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

      Jeśli zdecydujecie się na pieczenie w kąpieli wodnej, sernik przygotowujecie w identyczny sposób. Należy jedynie dodatkowo dwukrotnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową.Tak przygotowaną tortownicę wstawić do większego naczynia z wrzątkiem. Piec w temp. 160 C ok 70 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzić kilka godzin w lodówce.

      Polewa:

      Śmietankę i masło dobrze podgrzać. Dodać połamaną czekoladę. Odczekać 1 minutę i całość energicznie zamieszać. Polewą polać wierzch sernika.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Milky Way”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2017 00:03
  • wtorek, 13 grudnia 2016
    • Sernik "Kora"

      Nietrudno zgadnąć, jakie ciasto było inspiracją

      powstania tego sernika, oczywiście "Kora orzechowa".

      Zastanawiając się, czy na świąteczny stół wybrać sernik, czy ciasto z bakaliami

      i owocami, doszłam do wniosku,

      że przecież nie muszę z niczego rezygnować.

      I oto jest - sernik "Kora".

      Bakaliowy, chrupiący biszkopt, waniliowy sernik gotowany,

      delicje, no i oczywiście brzoskwinie w galaretce.

      Bogaty, lekko orzezwiający i efektowny.

      Polecam na świąteczny stół.

       

       

       

      Składniki: ( na formę 22 x 32 cm )

      biszkopt bakaliowy:

      • 4 białka
      • 2 żołtka
      • 1/2 szklanki cukru
      • 100 g posiekanych orzechów włoskich
      • 40 g wiórków kokosowych (użyłam firmy Helio)
      • garść rodzynek (użyłam firmy Helio)
      • 1 łyżka mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      masa serowa:

      • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego (Można użyć dobrej jakości, gęstego sera wiaderkowego. Ja użyłam sera z Piątnicy)
      • 3 jajka
      • 2 żółtka pozostałe z ciasta
      • 200 g masła
      • 200 ml mleka
      • 1 i 3/4 szkl. cukru pudru
      • 1 cukier wanilinowy
      • 2 budynie waniliowe bez cukru

      ponadto:

      • duże opakowanie delicji pomarańczowych (294 g)
      • brzoskwinie w syropie  (puszka 820g)
      • 2 galaretki pomarańczowe
      • 1 filiżanki kawy + 1 łyżka wódki (jeśli ciasto mają jeść dzieci można pominąć)

       

      Sposób wykonania:

      Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodać żółtka. Do masy jajecznej wsypać posiekane orzechy, wiórki, bakalie, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok. 30 minut.

      Biszkopt wyjąć i wystudzić. Odwrócić do góry nogami. Zdjąć papier do pieczenia i ponownie umieścić w blaszce ( w takiej pozycji, do góry nogami).

      Masa serowa:

      Masło roztopić. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać ser. Cały czas miksują wlewać masło.

      Masę przełożyć do garnka i podgrzewać doprowadzając do wrzenia. Na tym etapie masa robi się rzadsza.

      2 budynie rozpuścić w mleku. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować. Cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraznie zgęstnieje i przybierze postać jakby piankowego budyniu.

      Składanie ciasta:

      Na biszkopt wylać połowę ciepłej masy serowej. Delicje krótko moczyć w kawie z alkoholem i układać na powierzchni masy serowej czekoladą do góry. Na delicje wyłożyć pozostałą część masy serowej i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni.

      Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.

      Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na cienkie plastry. Ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją na brzoskwinie. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik "Kora"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 grudnia 2016 00:09
  • wtorek, 06 grudnia 2016
    • Sernik królewski z serkiem homogenizowanym

      Dziś przepis na sernik królewski bez którego wielu z nas

      nie wyobraża sobie Świąt.

      U mnie pieczony był odkąd sięgam pamięcią.

      Tradycjny, z dużą ilością jajek i masła,

      z dobrej jakości polskiego sera.

      Moja mama zawsze dodawała jeszcze do niego serki homogenizowane,

      które były dostępne nawet w czasach głębokiego PRL-u.

      Ten przepis wykorzystuję do dziś

      i taką wersję sernika Wam  prezentuję.

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 400 g mąki tortowej
      • 200 g masła
      • 1 szkl. cukru pudru
      • 1 jajko
      • 2 łyżki kakao
      • 2 łyżki gęstej śmietany
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier wanilinowy

      Masa serowa:

      • 1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
      • 6 jajek
      • 200 g masła
      • 2 serki homogenizowane waniliowe (użyłam Danio 2 x 140g)
      • 1 3/4 szkl. cukru pudru
      • cukier waniliowy
      • budyń waniliowy (proszek) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej


      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko i śmietanę. Wszystko siekać nożem, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części, spłaszczyć, zawinąc w folię i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.

      Masa serowa:

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Kolejno dodawać jajka (w całości). Cały czas miksując dodawać ser i serki homogenizowane. Na końcu wsypać proszek budyniowy i kótko zmiksować.

      Forme o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć pierwszą część ciasta. Delikatnie wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C przez 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik królewski z serkiem homogenizowanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 grudnia 2016 00:06
  • piątek, 22 kwietnia 2016
    • Sernik budyniowy na jogurtach greckich

      Dzisiejsza propozycja to rodzaj sernika bez sera.

      Bardzo delikatny, puszysty, o smaku budyniu waniliowego, z lekko kwaśną nutą

      tak charakterystyczną dla jogurtu greckiego.

      Sernik można przygotować na kruchym cieście,

      ale ponieważ u mnie miała być wersja błyskawiczna

      wybrałam pokruszone herbatniki - jeżyki kawowe.

      Zachowując konsekwencję smakową

      odrobina espresso znalazła się również wewnątrz sernika,

      ale nie jest to konieczność i jeżeli nie jesteście takimi wielbicielami kawy jak możecie ją całkowicie pominąć.

       

       

      Składniki: (na tortownicę o śr. 28 cm lub blachę 24 x 24 cm)

      spód:

      • ok. 200 g pokruszonych herbatników (użyłam 2 opakowania jeżyków)

      masa jogurtowa:

      • 3 jogurty greckie po 440 g (łącznie 1320 g)
      • 4 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g, sam proszek)
      • 6 jajek
      • 1 cukier waniliowy duży
      • 1,5 szklanki cukru
      • 0,5 szklanki oleju
      • 30 ml espresso (opcjonalnie)

      Sposób wykonania:

      Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki drobno pokruszyć i wysypać na dno tortownicy. Docisnąć dłonią. Można też część herbatników pozostawić w większych kawałkach i umieścić je na pokruszonych, wtedy spód będzie bardziej fantazyjny.

      Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej na przemian dodawać jogurt i budynie, aż do wyczerpania składników. Następnie dodać olej i całość zmiksować.

      Białka ubić na sztywno z pozostały cukrem. Dodać do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.

      Do przestudzonego espresso dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać.

      Masę jogurtową wlać do tortownicy. Róbcie to powoli i delikatnie, aby nie zruszyć dna z herbatników. Na wierzch wylać masę kawową i delikatnie przemieszać widelcem tworząc esy-floresy.

      Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 60 minut w temp. 170 C.

      Studzić w uchylonym piekarniku 30 minut. Następnie wyjąć i wystudzić całkowicie. Najlepiej schłodzić w lodówce.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (39) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik budyniowy na jogurtach greckich”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 22 kwietnia 2016 09:48

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa