ciasta ucierane

  • wtorek, 04 kwietnia 2017
    • Babka z mascarpone

      Babka z dodatkiem kremowego serka mascarpone,

      o orzeźwiającym, delikatnie cytrynowym smaku.

      Troszkę przypomina babkę piaskową,

      choć nie jest tak delikatna.

      Za to smaku nabiera wraz z upływem czasu

      i o wiele dłużej zachowuje świeżość.

       

      Składniki:

      • 5 jajek
      • 2,5 szklanki mąki
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 2/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
      • 250 g mascarpone
      • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • skórka otarta z 1 cytryny

      Szklanka o pojemności 250 ml

       

      Sposób wykonania:

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Jajka bardzo dokładnie ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i w kilku turach dodawać mascarpone. Kolejno, cienkim strumieniem wlewać olej lub roztopione masło. Dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać do masy jajecznej i wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 160 C.

      Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

      Ciasto wlać do formy. Wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika. Piec 50-60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

      Uwaga: Czas pieczenia będzie również uzależniony od rodzaju formy do pieczenia. Jeśli użyjecie formy węższej, a głębszej czas pieczenia może się wydłużyć. W płaskich, a szerokich formach na babę, babka może być gotowa już po 40 minutach.

      Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

      Smacznego :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Babka z mascarpone”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 kwietnia 2017 00:35
  • sobota, 19 listopada 2016
    • Murzynek bananowy z orzechami

      Murzynek bananowy, to rodzaj chlebka bananowego 

      z dużą ilością orzechów i kakao.

      Bardzo proste i szybkie ciasto do gorącej herbaty,

      a także sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów,

      które w takiej postaci nie są już zbyt smaczne, a do murzynka

      bananowego będą idealne.

      Wersję podstawową chlebka bananowego znajdziecie TU

       

      Składniki:

      • 3 duże bardzo dojrzałe banany
      • 1 1/2 szklanki mąki
      • 1 szklanka cukru
      • 100 g posiekanych orzechów włoskich
      • 80 g roztopionego masła
      • 2 duże jajka
      • 2 łyżki kakao
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

      Sposób wykonania:

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia.

      Jajka i banany zmiksować blenderem na jednolitą papkę. Dodać przestudzone masło oraz cukier i wymieszać.

      Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać. Dodać do pozostałych składnikówi wymieszać. Jeżeli będziecie mieli problem z dokładnym wymieszaniem, ponownie można użyć blendera. Na koniec dodać posiekane orzechy. Wymieszać.

      Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć maką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 C ok 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.

      Ciasto wyjąc i wystudzić. Można dodatkowo polać je polewą czekoladową.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Murzynek bananowy z orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 19 listopada 2016 06:41
  • piątek, 06 maja 2016
    • Leniwiec - ciasto z rabarbarem i bananami

      Jeśli napiszę, że Leniwiec to ciasto dla leniwych

      nie zabrzmi to dobrze.

      Może więc lepiej ustalmy, że Leniwiec to idealne ciasto na leniwe popołudnie.

      Bardzo łatwe do zrobienia, bo nie musimy używać nawet miksera.

      Składniki ciasta jedynie mieszamy, wylewamy do formy i pieczemy.

      Doskonałym dodatkiem do ciasta są owoce. Właściwie można użyć dowolnych,

      ale w sezonie rabarbarowym grzechem byłoby by go pominąć.

      Dla wyrównania jego kwaśnego smaku dodałam też banany.

       

      Składniki: (na formę 20 x 30 cm lub tortownicę o śr. 25 cm)

      • 4 jajka
      • 2 szklanki mąki
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki oleju
      • 1 łyżka kakao
      • 2 opakowania cukru waniliowego (po 8 g)
      • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

      ponadto:

      • 2 gałązki rabarbaru
      • 2 banany

       

      Sposób wykonania:

      Banany pokroić w półplasterki a rabarbar w ok. 1 cm kostkę. Zasypać cukrem i cukrami waniliowymi, wymieszać i odstawić na 30 minut.

      W osobnym naczyniu wymieszać jajka i olej. Wlać do owoców z cukrem i wymieszać. Następnie dodać przesiane składniki sypkie, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać . Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 40 minut, do tzw suchego patyczka. Jeśli zdeydujecie się na pieczenie w tortownicy ciasto będzie wyższe i czas pieczenia trzeba będzie nieco wydłużyć.

      Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Leniwiec - ciasto z rabarbarem i bananami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 06 maja 2016 09:27
  • piątek, 15 kwietnia 2016
    • Ciasto czekoladowe z wiśniami

      Czekacie już na rabarbar? Ja bardzo,

      ale póki co wykorzystuję jeszcze różne mrożone owoce z poprzedniego sezonu.

      Na weekend proponuję Wam obłędnie czekoladowe, mięsiste ciasto z wiśniami.

      Takie ciasto robię zazwyczaj, gdy mam chandrę, bo świetnie poprawia nastrój,

      albo nie za wiele czasu, a w drodze niespodziewanych gości.

      Nie trzeba go całkowicie studzić, wyśmienicie smakuje jeszcze ciepłe.

       

       

      Składniki:

      • 3 jajka
      • 120 g masła
      • 150 g czekolady deserowej
      • 1 i 1/2  szklanki mąki tortowej
      • 3/4 szklanki mleka
      • 1 szklanka  drobnego cukru do wypieków
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      ponadto:

      • 200 g mrożonych wiśni

      Sposób wykonania:

      Wiśnie rozmrozić.

      Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

      Masło rozpuścić w niewielkim garnuszku. Do gorącego dodać połamaną czekoladę i pozostawić ją tak na 1 minutę. Po tym czasie zawartość garnuszka dokładnie wymieszać. Wlać mleko i znów dokładnie wymieszać.

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Powoli wlewać masę czekoladową i również krótko zmiksować.

      Ciasto wylać do tortownicy. Na wierzch wykładać rozmrożone owoce (bez soku z rozmrażania). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 C przez 50-60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika zrobić test suchego patyczka, drewniany patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy.

      Gdy ciasto nieco przestygnie przygotować polewę.

      Polewa:

      • 100 g czekolady
      • 50 ml śmietanki 30%
      • 1 łyżka masła

      przygotowałam polewę z połowy porcji

      Śmietankę i masło dobrze podgrzać w garnuszku. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią ciasto.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z wiśniami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 15 kwietnia 2016 00:11
  • wtorek, 08 marca 2016
    • Murzynek tiramisu

      Efektowne połączenie klasycznego murzynka,

      biszkoptów zatopionych w kawie

      i styropianu, czyli śmietanowej pianki.

      Ciasto dla tych, którzy unikają kremu w wypiekach

      i lubią łączyć smak czekolady z kawą.

       

       

      Składniki:

      ciasto ciemne:

      • 125 g masła
      • 1 szklanka mleka
      • 2 łyżki kakao
      • 3/4 szklanki cukru
      • 50 g gorzkiej czekolady
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 3 jajka (białka i żółtka osobno)

      warstwa śmietanowa:

      • 3 białka
      • 600 g śmietany 12 %
      • 2/3 szklanki cukru pudru
      • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
      • 1 łyżka wiórek kokosowych
      • cukier wanilinowy

      ponadto:

      • biszkopty podłużne (ok. 10 sztuk)
      • 2/3 szklanki mocnej słodzone kawy (najlepiej z dodatkiem alkoholu)
      • kakao do posypania


      

       

      Sposób przygotowania:

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zaparzyć kawę i wystudzić.

      Ciasto ciemne: Mleko, masło, połamaną czekoladę, kawę, kakao i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia.

      Do masy czekoladowej dodać żołtka oraz przesiana mąkę wraz z sodą. Wymieszać mikserem, krótko, tylko do połączenia składników. Odstawić na czas przygotowywania masy śmietanowej.

      Warstwa śmietanowa: Wszystkie białka (6 szt.) ubić na sztywno i podzielić na pół. Jedną połowę dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Do drugiej połowy piany, cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy. Następnie wsypać proszek budyniowy i krótko zmiksować. Kolejno dodawać śmietanę i wiórki. Delikatnie mieszać, by piana z białek nie opadła.

      Na dno blachy wylać ciasto czekoladowe, ale 3-4 łyżki  ciasta pozostawić.

      Biszkopty moczyć w kawie (tak jak do tiramisu) i układać na wierzchu ciasta. Następnie, delikatnie wlać piankę śmietanową i równomiernie rozprowadzić. Z pozostawionego wcześniej ciasta czekoladowego zrobić kilka kleksów na wierzchu pianki śmietanowej i delikatnie zamieszać np. widelcem lub patyczkiem do szaszłyków (aby powstały esy floresy)

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

      Przed podaniem oprószyć kakao.

      Smacznego :)

      


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Murzynek tiramisu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 marca 2016 00:12

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa