warzywa

  • czwartek, 31 sierpnia 2017
  • niedziela, 30 kwietnia 2017
    • Sałatka ziemniaczana na grilla

      Na początek sezonu grillowego

      mam dla Was przepis na świetny dodatek do pikantnych

      mięs z rusztu - sałatkę ziemniaczaną.

      Poza młodymi ziemniakami bazę tej sałatki stanowią ogórki.

      Mogą to być ogórki kiszone, świeże, albo w sezonie małosolne.

      Obowiązkowy dodatek to młoda cebulka, sok z cytryny i koperek.

      Taka sałatka czasem zamienia się u mnie w letni obiad,

      zwłaszcza w czasie upałów.

      Podaję ją z kefirem, zsiadłym mlekiem, albo z jajkiem sadzonym.

       

       

      Składniki:

      • 500 g młodych ziemniaków
      • 4 średniej wielkości ogórki kiszone
      • 1/2 czerwonej cebuli
      • 1/2 pęczka dymki lub szczypiorku
      • 1/2 pęczka koperku
      • 2 łyżki oliwy
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • sól/pieprz
      • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, zwłaszcza, gdy zdecydujecie się na świeże ogórki)

       

       

      Sposób wykonania:

      Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki, dowolnej wielkości. Ja lubię spore ziemniaków sałatce, ale mogą też by dosyć drobno pokrojone. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, dodać pokrojoną dymkę, cebulę, koperek i ewentualnie przeciśnięty czosnek. Doprawić solą, pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut, by smaki się przegryzły.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ziemniaczana na grilla”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 kwietnia 2017 00:36
  • piątek, 24 marca 2017
    • Sałatka z pora i jajek

      Szybka sałatka z prostych składników,

      którą można przygotować na kilka sposobów.

      W wersji podstawowej to połączenie ostrego pora,

       słodkiej, chrupiącej kukurydzy, jajek i szynki.

      Czasem, kiedy chcę by sałatka była bardziej treściwa

      i stanowiła odrębne danie, dodaję do niej makaron ryżowy.

      A kiedy akurat nie jestem na diecie ;) i mogę sobie na to pozwolić,

      lubię ją zaostrzyć wyrazistym żółtym serem.

       

       

       

      Składniki:

      • 1 duży por
      • 5 jajek
      • 1 puszka kukurydzy konserwowej
      • 200 g szynki lub polędwicy
      • 100 g makaronu ryżowego
      • 100 g sera żółtego (opcjonalnie)

      sos:

      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • 2 łyżki majonezu
      • sól, pieprz

      Sposób wykonania:

      Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Pora umyć, odciąć ciemną część. Pozostałą pokroić na półplasterki, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem. Wystudzić.

      Jajka i szynkę pokroić w kostkę. Dodać pora i odsączoną z zalewy kukurydzę.

      Z podanych składników przygotować sos. Dodać do sałatki i wymieszać. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Odstawić na pół godziny, aby smaki się "przegryzły".

      W wersji z makaronem i serem - Makaron ugotować al'dente, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z pora i jajek”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 24 marca 2017 00:02
  • czwartek, 29 grudnia 2016
    • Sałatka "Król imprezy"

      Ta sałatka to jedno z dań, do których musiałam się długo przekonywać.

      Przepis znałam dużo wcześniej,

      ale składniki i ich zestawienie jakoś nie specjalnie mnie zachwyciły.

      Nie wiem, czy przepis w ogóle znalazłby się na blogu,

      gdyby nie impreza, a której pojawił się "Król imprezy".

      Pojawił się i rzeczywiście królował :)

      Sałatka jest bardzo smaczna, wyrazista, treściwa i bardzo podzielna,

      a przygotowanie jej nie zajmuje tak wiele czasu jakby się mogło wydawać.

      Polecam. Zróbcie i przekonajcie się,

      czy zostanie królem Waszej imprezy.

       

      Składniki: (na dużą porcję, ja robiłam z połowy składników)

      • 500 g mięsa mielonego (użyłam piersi z kurczaka)
      • 500 g pieczarek
      • 4 pomidory
      • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 1/2 główki sałaty lodowej lub małej kapusty pekińskiej
      • 1 puszka kukurydzy
      • 1 puszka fasoli czerwonej
      • 2 cebule
      • 200 g sera żółtego
      • sól, pieprz, papryka ostra
      • 1 paczka pikantnych nachosów

      sos:

      • 1 jogurt naturalny (380 g)
      • 3-4 łyżki majonezu
      • 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę.
      • sól, pieprz,

      Sposób wykonania:

      Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Dodać mięso mielone i smażyć razem z cebulą. Pod koniec smażenia dodać koncentrat. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Tak przygotowane mięso odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórę.

      Z podanych wyżej składników przygotować sos.

      W szklanym naczyniu układać warstwy w następującej kolejności

      1. pokrojona sałata lodowa
      2. pokrojone w kostkę pomidory
      3. mięso mielone
      4. pieczarki
      5. odsączona z zalewy kukurydza
      6. odsączona z zalewy czerwona fasola
      7. sos
      8. starty ser

      Wokół naczynia ułożyć nachosy. Pozostałe drobno pokruszyć i obsypać wierzch sałatki.

      Smacznego :)

      Inspiracja

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka "Król imprezy"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 grudnia 2016 00:06
  • czwartek, 21 kwietnia 2016
    • Colesław z młodej kapusty

       Sezon na młodą kapustę uważam za otwarty.

      W tym roku jedliśmy juz kapuśniak, kapustę zasmażaną,

      a teraz przyszedł czas na surówkę Colesław.

      Surówka jest pyszna i bardzo prosta, bo składa się z zalewdwie trzech składników,

      a cała jej tajemnica twki w sosie. Ja od jakiegoś czasu robię go bazując na maślance

      i taką wersję Wam dzisiaj proponuję.

       

       

       

      Składniki:

      • 1/2 główki młodej kapusty (ok. 500 g)
      • 1 mała marchewka
      • 1/2 cebuli

      sos:

      • 1/4 szklanki maślanki
      • 1,5 łyżki majonezu
      • 1,5 łyżki białego octu winnego
      • 1,5 łyżki soku z cytryny
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki pieprzu
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżka posiekanego kopru (opcjonalnie)

      Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.

      Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Zalać nim pokrojone warzywa. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1-2 godziny do lodówki.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Colesław z młodej kapusty”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 kwietnia 2016 09:02

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa