warzywa

  • niedziela, 30 kwietnia 2017
    • Sałatka ziemniaczana na grilla

      Na początek sezonu grillowego

      mam dla Was przepis na świetny dodatek do pikantnych

      mięs z rusztu - sałatkę ziemniaczaną.

      Poza młodymi ziemniakami bazę tej sałatki stanowią ogórki.

      Mogą to być ogórki kiszone, świeże, albo w sezonie małosolne.

      Obowiązkowy dodatek to młoda cebulka, sok z cytryny i koperek.

      Taka sałatka czasem zamienia się u mnie w letni obiad,

      zwłaszcza w czasie upałów.

      Podaję ją z kefirem, zsiadłym mlekiem, albo z jajkiem sadzonym.

       

       

      Składniki:

      • 500 g młodych ziemniaków
      • 4 średniej wielkości ogórki kiszone
      • 1/2 czerwonej cebuli
      • 1/2 pęczka dymki lub szczypiorku
      • 1/2 pęczka koperku
      • 2 łyżki oliwy
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • sól/pieprz
      • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, zwłaszcza, gdy zdecydujecie się na świeże ogórki)

       

       

      Sposób wykonania:

      Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki, dowolnej wielkości. Ja lubię spore ziemniaków sałatce, ale mogą też by dosyć drobno pokrojone. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, dodać pokrojoną dymkę, cebulę, koperek i ewentualnie przeciśnięty czosnek. Doprawić solą, pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut, by smaki się przegryzły.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ziemniaczana na grilla”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 kwietnia 2017 00:36
  • piątek, 24 marca 2017
    • Sałatka z pora i jajek

      Szybka sałatka z prostych składników,

      którą można przygotować na kilka sposobów.

      W wersji podstawowej to połączenie ostrego pora,

       słodkiej, chrupiącej kukurydzy, jajek i szynki.

      Czasem, kiedy chcę by sałatka była bardziej treściwa

      i stanowiła odrębne danie, dodaję do niej makaron ryżowy.

      A kiedy akurat nie jestem na diecie ;) i mogę sobie na to pozwolić,

      lubię ją zaostrzyć wyrazistym żółtym serem.

       

       

       

      Składniki:

      • 1 duży por
      • 5 jajek
      • 1 puszka kukurydzy konserwowej
      • 200 g szynki lub polędwicy
      • 100 g makaronu ryżowego
      • 100 g sera żółtego (opcjonalnie)

      sos:

      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • 2 łyżki majonezu
      • sól, pieprz

      Sposób wykonania:

      Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Pora umyć, odciąć ciemną część. Pozostałą pokroić na półplasterki, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem. Wystudzić.

      Jajka i szynkę pokroić w kostkę. Dodać pora i odsączoną z zalewy kukurydzę.

      Z podanych składników przygotować sos. Dodać do sałatki i wymieszać. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Odstawić na pół godziny, aby smaki się "przegryzły".

      W wersji z makaronem i serem - Makaron ugotować al'dente, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z pora i jajek”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 24 marca 2017 00:02
  • czwartek, 29 grudnia 2016
    • Sałatka "Król imprezy"

      Ta sałatka to jedno z dań, do których musiałam się długo przekonywać.

      Przepis znałam dużo wcześniej,

      ale składniki i ich zestawienie jakoś nie specjalnie mnie zachwyciły.

      Nie wiem, czy przepis w ogóle znalazłby się na blogu,

      gdyby nie impreza, a której pojawił się "Król imprezy".

      Pojawił się i rzeczywiście królował :)

      Sałatka jest bardzo smaczna, wyrazista, treściwa i bardzo podzielna,

      a przygotowanie jej nie zajmuje tak wiele czasu jakby się mogło wydawać.

      Polecam. Zróbcie i przekonajcie się,

      czy zostanie królem Waszej imprezy.

       

      Składniki: (na dużą porcję, ja robiłam z połowy składników)

      • 500 g mięsa mielonego (użyłam piersi z kurczaka)
      • 500 g pieczarek
      • 4 pomidory
      • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 1/2 główki sałaty lodowej lub małej kapusty pekińskiej
      • 1 puszka kukurydzy
      • 1 puszka fasoli czerwonej
      • 2 cebule
      • 200 g sera żółtego
      • sól, pieprz, papryka ostra
      • 1 paczka pikantnych nachosów

      sos:

      • 1 jogurt naturalny (380 g)
      • 3-4 łyżki majonezu
      • 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę.
      • sól, pieprz,

      Sposób wykonania:

      Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Dodać mięso mielone i smażyć razem z cebulą. Pod koniec smażenia dodać koncentrat. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Tak przygotowane mięso odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórę.

      Z podanych wyżej składników przygotować sos.

      W szklanym naczyniu układać warstwy w następującej kolejności

      1. pokrojona sałata lodowa
      2. pokrojone w kostkę pomidory
      3. mięso mielone
      4. pieczarki
      5. odsączona z zalewy kukurydza
      6. odsączona z zalewy czerwona fasola
      7. sos
      8. starty ser

      Wokół naczynia ułożyć nachosy. Pozostałe drobno pokruszyć i obsypać wierzch sałatki.

      Smacznego :)

      Inspiracja

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka "Król imprezy"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 grudnia 2016 00:06
  • czwartek, 21 kwietnia 2016
    • Colesław z młodej kapusty

       Sezon na młodą kapustę uważam za otwarty.

      W tym roku jedliśmy juz kapuśniak, kapustę zasmażaną,

      a teraz przyszedł czas na surówkę Colesław.

      Surówka jest pyszna i bardzo prosta, bo składa się z zalewdwie trzech składników,

      a cała jej tajemnica twki w sosie. Ja od jakiegoś czasu robię go bazując na maślance

      i taką wersję Wam dzisiaj proponuję.

       

       

       

      Składniki:

      • 1/2 główki młodej kapusty (ok. 500 g)
      • 1 mała marchewka
      • 1/2 cebuli

      sos:

      • 1/4 szklanki maślanki
      • 1,5 łyżki majonezu
      • 1,5 łyżki białego octu winnego
      • 1,5 łyżki soku z cytryny
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki pieprzu
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżka posiekanego kopru (opcjonalnie)

      Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.

      Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Zalać nim pokrojone warzywa. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1-2 godziny do lodówki.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Colesław z młodej kapusty”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 kwietnia 2016 09:02
  • środa, 06 kwietnia 2016
    • Sałatka z makaronem ryżowym (Orzo)

      Bardzo prosta i szybka sałatka z makaronu ryżowego,

      nazywana przez nas śniadaniową.

      W pierwotnej wersji zawierała tylko trzy składniki,

      makaron, szynkę lub polędwicę i ogórek.

      Z czasem wzbogaciłam ją jeszcze o koperek i czosnek,

      które zawsze świetnie łączą się ze świeżym ogórkiem oraz kukurydzę,

      która pełni tu funkcję raczej estetyczną.

      Sałatka jest bardzo uniwersalna.

      Sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie do pracy (wówczas można pominąć czosnek),

      ale także jako dodatek do grillowanych mięs.

       

       

      Składniki:

      • 200 g makaronu ryżowego
      • 200 g polędwicy sopockiej (najlepiej w plastrach)
      • 2 świeże ogórki (400 g)
      • pęczek koperku
      • 1/2 puszki kukurydzy

      sos:

      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • 1 łyżka majonezu
      • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez wyciskarkę)
      • sól, pieprz

      Z podanych składników przygotować sos.

      Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente. Odcedzić, przelać zimna wodą i wystudzić.

      Ogórki i polędwicę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Koperek drobno posiekać.

      Wszystkie składniki sałatki umieścić w salaterce, dodać sos i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

      Smacznego :

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z makaronem ryżowym (Orzo)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 06 kwietnia 2016 00:10

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa