obiady

  • środa, 04 października 2017
    • Lazania ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

      Bezmięsna wersja włoskiego przysmaku,

      z moim ulubionym farszem - szpinakiem,

      ricottą i suszonymi pomidorami.

      Całość tradycyjnie zapiekana pod beszamelem

      pachnącym gałką muszkatołową i zrumienioną na złoto

      ciągnącą mozzarellą.

       

       

      Składniki:

      Farsz:

      • 500 g szpinaku
      • 1 łyżka masła
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 cebula
      • 10 suszonych pomidorów
      • 250 g sera ricotta (można zastąpić twarogiem śmietankowym)
      • 2 łyżeczki ziół włoskich (mieszanki)
      • sól, pieprz

      Beszamel

      • 1,5 łyżki masła
      • 1,5 łyżki mąki
      • 1,5 szklanki mleka
      • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

      ponadto:

      • 120 g sera mozzarella
      • 9 płatów makaronu lazania

       

       

      Sposób wykonania:

      Płaty makaronu wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i obgotować 4 minuty.

      Farsz: Liście szpinaku umyć. Wrzucić na wrzątek i wylać na durszlak jak tylko zmiękną. Przelać zimną wodą. Odcisnąć nadmiar wody i pokroić na mniejsze kawałki.

      Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do lekkiego zezłocenia. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę i dodać do cebuli. Smażyć razem ok 1 minuty.

      Do szpinaku dodać ser rozdrobniony widelcem, podsmażoną cebulkę z czosnkiem oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość wymieszać. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.

      Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę, rozmieszać i chwilę smażyć (około 1 minuty). Dolać połowę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Wlać pozostałe mleko i ponownie doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

      Na dnie okrągłej formy o śr. 25 cm rozsmarować sos beszamelowy, a następnie ułożyć 3 warstwy:

      • płaty makaronu
      • beszamel
      • farsz szpinakowy
      • plastry sera mozzarella

      Wierzch lazanii polać pozostałym beszamelem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C, ok. 40 minut.

      Smacznego :)

      Inne potrawy ze szpinakiem

      Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

      Krokiety szpinakowe

      Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

      Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Lazania ze szpinakiem i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 04 października 2017 11:12
  • poniedziałek, 06 lutego 2017
    • Kotlety ziemniaczane

      Kotlety ziemniaczane zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem.

      Jako mała dziewczynka, często po zakupach, odwiedzałam z mamą

      ulubiony Bar mleczny i zamawiałyśmy kotlety ziemniaczane.

      Podawane były z sosem pieczarkowym i gotowaną marchewką.

      Teraz robię takie kotlety dla mojej córki,

      która jest ich ogromną fanką.

      Ona najchętniej jada je z surówką z kapusty pekińskiej.

       

      Składniki:

      • 800 g ziemniaków
      • 2 łyżki mąki
      • 1 jajko
      • 1 łyżka masła
      • niewielka cebula
      • ząbek czosnku
      • 1/2 pęczku natki pietruszki
      • sól, biały pieprz
      • bułka tarta do panierki

      Sposób wykonania:

      Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Na niewielkiej patelni rozgrzać masło. dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty lub drobno pokrojony ząbek czosnku.

      Do ziemniaków dodać podsmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i jajko. Doprawić solą i białym pieprzem. Krótko wymieszać na jednolitą masę.

      Z powstałej masy formować kotlety. Panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

      Usmażone kotlety ułożyć na ręcznikach papierowych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety ziemniaczane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2017 16:19
  • środa, 01 lutego 2017
    • Pierogi z soczewicą i pieczarkami

      Jeśli miałabym wybrać jedno danie bez którego nie wyobrażam sobie

      swojej kuchni, to postawiłabym na pierogi.

      Robię je często, bardzo lubię lepić,

      a jeszcze bardziej próbować w nowych wersjach smakowych.

      Dziś proponuję Wam pierogi z soczewicą i pieczarkami,

       które w smaku przypominają trochę pierogi z mięsem.

      Świeżo gotowane najczęściej podaję okraszone topioną słoninką,

      albo, jeśli obiad ma być postny, smażoną na oleju cebulką.

      Odsmażane natomiast, świetnie smakują z dodatkiem surówki, np. z kiszonej kapusty.

       

      Składniki:

      ciasto

      • 500 g mąki pszennej
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżka masła
      • ok. 300 ml gorącego mleka

      farsz

      • 500 g pieczarek
      • 1 szklanka soczewicy suchej lub konserwowej  (użyłam konserwowej)
      • 2 cebule
      • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
      • 1-2 łyżeczki majeranku
      • sól, pieprz


      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Mleko zagotować i rozpuścić w nim masło. Mąkę z solą przesiać na stolnicę. Na środku zrobić zagłębienie. Stopniowo wlewać gorące mleko i zagniatać ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, przykryć je i odstawić na 30 minut.

      Farsz:

      Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą, posolić i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić.

      Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Smażyć do momentu, gdy cebula ładnie się zeszkli. Pieczarki oczyścić, pokroić w większą kostkę i dodać do cebuli. Smażyć razem, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić. Posolić oraz dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek (jeśli używacie). Chwilę razem przesmażyć. Odstawić na bok i wystudzić.

      Soczewicę oraz usmażone pieczarki krótko zblendować lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Powstały farsz doprawić pieprzem, majerankiem oraz solą jeśli jest taka potrzeba. Gdyby farsz wydawał się Wam zbyt luźny (a to będzie zależało od stopnia odparowania wody w pieczarkach), można dodać łyżkę bułki tartej.

      Część ciasta dosyć cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zlepić tworząc falbankę.

      Pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

      Podawać okraszone słoniną lub cebulką podsmażoną na oleju. Świetnie smakują też odsmażone, podane z surówką z kiszonej kapusty.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z soczewicą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 01 lutego 2017 00:04
  • środa, 04 stycznia 2017
    • Gulasz drobiowy z ciecierzycą

      Bardzo sycące, dosyć pikantne, ale co najważniejsze

      bardzo zdrowe  i niskokaloryczne danie jednogarnkowe.

      Gulasz jest bardzo uniwersalny. Można podać go z kaszą, ryżem,

      chrupiącą bagietką, albo na meksykańską nutę,

      na tortilli.

       

      Składniki:

      • 300 g piersi z kurczaka
      • 1 papryka
      • 1 cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 mała puszka białej fasoli (ok. 180 g)
      • 1 puszka ciecierzycy (ok. 300 g)
      • 1 puszka pomidorów krojonych
      • 2 jajka
      • tymianek, oregano, płatki chili, sól, szczypta cukru, słodka papryka, mielony kminek

      Sposób wykonania:

      Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypać sporą szczyptę tymianku, oregano, chili, papryki i mielonego kminku. Dodać posiekany czosnek. Całość chwilę przesmażyć. Dołożyć pokrojoną w drobną kostkę lub zmieloną pierś kurczaka. Smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dołożyć pokrojoną w większą kostkę paprykę. Smażyć razem przez 1 minutę.

      Następnie dodać pomidory z puszki, ciecierzycę i białą fasolę. Całość przykryć i dusić razem ok. 15 minut. Gulasz doprawić solą i w razie potrzeby szczyptą cukru.

      Piekarnik nagrzać do temp. 200 C.

      W gulaszu zrobić 2 zagłębienia i wbić w nie jajka. Patelnię z gulaszem wstawić do piekarnika i zapiekać, aż jajka się zetną.

       

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz drobiowy z ciecierzycą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2017 11:54
  • sobota, 03 grudnia 2016
    • Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym

       

      Zapiekane naleśniki bolognese z sosem szpiankowym

      to jedno z moich ulubionych dań,

      taka łatwiejsza wersja lasagne.

      Nie jest to co prawda danie błyskawiczne, ale bardzo uniwersalne.

      Świetne danie obiadowe, ale także bardzo podzielne,

      więc sprawdzi sie jako ciepła kolacja na spotkanie z przyjaciółmi.

      Naleśniki można również podzielić na mniejsze porcje

      i zapiec w okrągłej formie tak jak Tu

       

      Składniki:

      • 10 naleśników

      mogą być z tego przepisu

      sos boloński:

      • 400 g mięsa mielonego
      • 700 g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
      • 100 ml czerwonego wina lub bulionu
      • 1 cebula
      • 1 marchewka
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka suszonej bazylii
      • 1 łyżka suszonego oregano
      • szczypta cukru
      • 100 g sera mozarella

      sos szpinakowy:

      • 100 g szpinaku
      • 1/2 łyżki masła
      • 1 ząbek czosnku
      • 100 ml śmietanki 30%
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • sól, pieprz

       

      Sposób wykonania:

      Uśmażyć 10 sztuk naleśników.

      Na patelni rozgrzać 2 łyżi oliwy. Wrzucić cebulę. Smażyć minutę. Dodać startąna tarce o dużych oczkach marchewkę. Razem krótko przesmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć wszystkookoło 1 minuty. Warzywa odsunąć na boki patelni, a na środek wyłożyć mięso. Dobrze je obsmażyć.

      Wlać wino, zamieszać wszystko i smażyć kolejne 2 minuty. Jeśli nie macie za dużej patelni na tym etapie można wszystko przełożyc do garnka. Wlać passatę, dodac sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Przykryc pokrwką i dusić na niewielkim ogniu ok. 30 minut, aż sos wyraznie zgęstnieje.

      Na każdym naleśniku rozsmarować ok.2 łyżek gęstego sosu i rozsypać niewielką ilość startej mozarelli. Naleśniki zwinąc w rulon.

      Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim naleśniki. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ipiec w temperaturze 200 C. ok 10 minut.

      W czasie gdy naleśniki się zapiekają przygotować sos szpinakowy. Na patelni rozpuścić masło i dodać starty na tarce lub przeciśnięty czosnek. Smażyć chwilkę, ok. pół minuty. Wrzucić umyty i osuszony szpinak. Zmniejszyćogień i chwilę przesmażyć, tak aby szpinak zmiękł. Ddodać śmietankę i przesiaćodrobinę mąki ziemniaczanej. Gotować ok. 1 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

      Naleśniki wyjąć z piekarnika. Polać sosem szpinakowym i obficie posypać tartym parmezanem.

      Smacznego :)

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 03 grudnia 2016 15:47

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa