obiady

  • środa, 06 grudnia 2017
    • Gołąbki bez zawijania

      Gołąbki to jedna z potraw, za którą przepadam

      i dlatego robię je bardzo często.

      Są syte, podzielne i jak wszystkie dania z kapustą

      z każdym dniem smakują jeszcze lepiej.

      Do szybszej i łatwiejszej wersji gołąbków "podchodziłam" kilka razy,

      ale dopiero wersja, która Wam prezentuję skradła moje serce

      Mięciutkie, pulchne mięsno-kpuściane kotleciki

      zapieczone w sosie pomidorowym. Pycha!

       

       

      Składniki:

      • 600 g mięsa mielonego (użyłam karkówki)
      • 600 g białej kapusty (1/2 niewielkiej główki)
      • 100 g ryżu
      • 1 cebula
      • 1 jajko
      • sól,pieprz
      • olej do smażenia

      sos:

      • 1 litr bulionu
      • 400 g pomidorów w puszki lub passaty pomidorowej
      • 1 łyżka mąki

      Sposób przygotowania:

      Mięso zmielić.

      Ryż ugotować do miękkości według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.

      Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.

      Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.

      Do mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, podsmażona cebulę i startą kapustę. Dodać pieprz i posolić. Wyrobić jednolitą masę. Formować średniej wielkości kotleciki.

      Na patelni rozgrzać olej. Kotleciki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Króciutko, mięso ma tylko zmienić kolor.

      Tak obsmażone kotleciki układać w dużym naczyniu do zapiekania (ja to robię zazwyczaj w głębszej blaszce z wyposażenia piekarnika).

      Przygotować sos: Pomidory z  puszki zmiksować (jeśli posiadacie passatę, pomijacie ten krok), dodać bulion i mąkę. Dokładnie wymieszać.

      Sosem zalać kotleciki. Powinny być przykryte do 2/3 wysokości.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Naczynia nie przykrywać. Piec w temp. 180 C przez 45 minut. W czasie pieczenia dwukrotnie wierzch kotlecików polać sosem.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

        Zupa gołąbkowa

        Zapiekanka gołąbkowa


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki bez zawijania”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 06 grudnia 2017 08:45
  • środa, 04 października 2017
    • Lazania ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

      Bezmięsna wersja włoskiego przysmaku,

      z moim ulubionym farszem - szpinakiem,

      ricottą i suszonymi pomidorami.

      Całość tradycyjnie zapiekana pod beszamelem

      pachnącym gałką muszkatołową i zrumienioną na złoto

      ciągnącą mozzarellą.

       

       

      Składniki:

      Farsz:

      • 500 g szpinaku
      • 1 łyżka masła
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 cebula
      • 10 suszonych pomidorów
      • 250 g sera ricotta (można zastąpić twarogiem śmietankowym)
      • 2 łyżeczki ziół włoskich (mieszanki)
      • sól, pieprz

      Beszamel

      • 1,5 łyżki masła
      • 1,5 łyżki mąki
      • 1,5 szklanki mleka
      • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

      ponadto:

      • 120 g sera mozzarella
      • 9 płatów makaronu lazania

       

       

      Sposób wykonania:

      Płaty makaronu wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i obgotować 4 minuty.

      Farsz: Liście szpinaku umyć. Wrzucić na wrzątek i wylać na durszlak jak tylko zmiękną. Przelać zimną wodą. Odcisnąć nadmiar wody i pokroić na mniejsze kawałki.

      Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do lekkiego zezłocenia. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę i dodać do cebuli. Smażyć razem ok 1 minuty.

      Do szpinaku dodać ser rozdrobniony widelcem, podsmażoną cebulkę z czosnkiem oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość wymieszać. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.

      Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę, rozmieszać i chwilę smażyć (około 1 minuty). Dolać połowę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Wlać pozostałe mleko i ponownie doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

      Na dnie okrągłej formy o śr. 25 cm rozsmarować sos beszamelowy, a następnie ułożyć 3 warstwy:

      • płaty makaronu
      • beszamel
      • farsz szpinakowy
      • plastry sera mozzarella

      Wierzch lazanii polać pozostałym beszamelem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C, ok. 40 minut.

      Smacznego :)

      Inne potrawy ze szpinakiem

      Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

      Krokiety szpinakowe

      Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

      Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Lazania ze szpinakiem i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 04 października 2017 11:12
  • poniedziałek, 06 lutego 2017
    • Kotlety ziemniaczane

      Kotlety ziemniaczane zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem.

      Jako mała dziewczynka, często po zakupach, odwiedzałam z mamą

      ulubiony Bar mleczny i zamawiałyśmy kotlety ziemniaczane.

      Podawane były z sosem pieczarkowym i gotowaną marchewką.

      Teraz robię takie kotlety dla mojej córki,

      która jest ich ogromną fanką.

      Ona najchętniej jada je z surówką z kapusty pekińskiej.

       

      Składniki:

      • 800 g ziemniaków
      • 2 łyżki mąki
      • 1 jajko
      • 1 łyżka masła
      • niewielka cebula
      • ząbek czosnku
      • 1/2 pęczku natki pietruszki
      • sól, biały pieprz
      • bułka tarta do panierki

      Sposób wykonania:

      Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Na niewielkiej patelni rozgrzać masło. dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty lub drobno pokrojony ząbek czosnku.

      Do ziemniaków dodać podsmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i jajko. Doprawić solą i białym pieprzem. Krótko wymieszać na jednolitą masę.

      Z powstałej masy formować kotlety. Panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

      Usmażone kotlety ułożyć na ręcznikach papierowych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety ziemniaczane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2017 16:19
  • środa, 01 lutego 2017
    • Pierogi z soczewicą i pieczarkami

      Jeśli miałabym wybrać jedno danie bez którego nie wyobrażam sobie

      swojej kuchni, to postawiłabym na pierogi.

      Robię je często, bardzo lubię lepić,

      a jeszcze bardziej próbować w nowych wersjach smakowych.

      Dziś proponuję Wam pierogi z soczewicą i pieczarkami,

       które w smaku przypominają trochę pierogi z mięsem.

      Świeżo gotowane najczęściej podaję okraszone topioną słoninką,

      albo, jeśli obiad ma być postny, smażoną na oleju cebulką.

      Odsmażane natomiast, świetnie smakują z dodatkiem surówki, np. z kiszonej kapusty.

       

      Składniki:

      ciasto

      • 500 g mąki pszennej
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżka masła
      • ok. 300 ml gorącego mleka

      farsz

      • 500 g pieczarek
      • 1 szklanka soczewicy suchej lub konserwowej  (użyłam konserwowej)
      • 2 cebule
      • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
      • 1-2 łyżeczki majeranku
      • sól, pieprz


      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Mleko zagotować i rozpuścić w nim masło. Mąkę z solą przesiać na stolnicę. Na środku zrobić zagłębienie. Stopniowo wlewać gorące mleko i zagniatać ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, przykryć je i odstawić na 30 minut.

      Farsz:

      Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą, posolić i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić.

      Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Smażyć do momentu, gdy cebula ładnie się zeszkli. Pieczarki oczyścić, pokroić w większą kostkę i dodać do cebuli. Smażyć razem, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić. Posolić oraz dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek (jeśli używacie). Chwilę razem przesmażyć. Odstawić na bok i wystudzić.

      Soczewicę oraz usmażone pieczarki krótko zblendować lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Powstały farsz doprawić pieprzem, majerankiem oraz solą jeśli jest taka potrzeba. Gdyby farsz wydawał się Wam zbyt luźny (a to będzie zależało od stopnia odparowania wody w pieczarkach), można dodać łyżkę bułki tartej.

      Część ciasta dosyć cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zlepić tworząc falbankę.

      Pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

      Podawać okraszone słoniną lub cebulką podsmażoną na oleju. Świetnie smakują też odsmażone, podane z surówką z kiszonej kapusty.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z soczewicą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 01 lutego 2017 00:04
  • środa, 04 stycznia 2017
    • Gulasz drobiowy z ciecierzycą

      Bardzo sycące, dosyć pikantne, ale co najważniejsze

      bardzo zdrowe  i niskokaloryczne danie jednogarnkowe.

      Gulasz jest bardzo uniwersalny. Można podać go z kaszą, ryżem,

      chrupiącą bagietką, albo na meksykańską nutę,

      na tortilli.

       

      Składniki:

      • 300 g piersi z kurczaka
      • 1 papryka
      • 1 cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 mała puszka białej fasoli (ok. 180 g)
      • 1 puszka ciecierzycy (ok. 300 g)
      • 1 puszka pomidorów krojonych
      • 2 jajka
      • tymianek, oregano, płatki chili, sól, szczypta cukru, słodka papryka, mielony kminek

      Sposób wykonania:

      Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypać sporą szczyptę tymianku, oregano, chili, papryki i mielonego kminku. Dodać posiekany czosnek. Całość chwilę przesmażyć. Dołożyć pokrojoną w drobną kostkę lub zmieloną pierś kurczaka. Smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dołożyć pokrojoną w większą kostkę paprykę. Smażyć razem przez 1 minutę.

      Następnie dodać pomidory z puszki, ciecierzycę i białą fasolę. Całość przykryć i dusić razem ok. 15 minut. Gulasz doprawić solą i w razie potrzeby szczyptą cukru.

      Piekarnik nagrzać do temp. 200 C.

      W gulaszu zrobić 2 zagłębienia i wbić w nie jajka. Patelnię z gulaszem wstawić do piekarnika i zapiekać, aż jajka się zetną.

       

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz drobiowy z ciecierzycą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2017 11:54

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa