Biszkopty

  • piątek, 10 listopada 2017
    • Kremówka na biszkopcie

      Kremówka w delikatniejszej odsłonie, czyli na biszkopcie.

      Bez zbędnych dodatków, jedynie aksamitny, waniliowy krem

      i biszkopt jak puch z lekkim nasączeniem.

      Dla tych, co lubią wyraziste smaki może okazać się mdłą,

      ale Ci, którzy preferują budyniowe masy w połączeniu z lekkim ciastem powinni być zachwyceni.

      Dla mnie budyniu nigdy za wiele, dlatego trudno mi było skończyć na jednym kawałku.

       

      Składniki: (na formę o wielkości 24 x 32 cm)

      Biszkopt:

      • 6 jaj
      • szczypta soli
      • 150 g drobnego cukru do wypieków
      • 150 g mąki pszennej
      • 70 g mąki ziemniaczanej

      Krem:

      • 6 żółtek
      • 3 szklanki mleka
      • 1 szklanka śmietanki 30 %
      • 1 szklanka cukru
      • cukier waniliowy
      • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 pełne łyżki mąki pszennej
      • 200 g miękkiego masła

      Poncz:

      • 1/2 szklanki wody
      • 1 łyżeczka cukru
      • sok z 1/4 cytryny


      Sposób wykonania:

      Biszkopt: Białka wraz ze szczyptą soli bić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, cały czas miksując dodawać żółtka. Obie mąki przesiać i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką.

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C, ok. 30 minut, do tzw, suchego patyczka.

      Biszkopt wystudzić i przekroić na pół (dolny blat może być nieco grubszy. Na pewno "siądzie" pod wpływem ciężaru masy i ponczu)

      Masa: Żółtka i 1/3 szklanki cukru zmiksować. Dodać 1 szklankę mleka i obie mąki. Ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej mieszaniny.

      Pozostałe mleko i cukier, cukier waniliowy oraz śmietankę umieścić w większym garnuszku. Wymieszać i podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Do gotującego mleka wlać przygotowaną mieszankę jajeczną. Mieszając energicznie doprowadzić do wrzenia, rozcierając ewentualne grudki. Powstały w ten sposób budyń gotować ok. 1 minuty,

      Budyń przykryć i wystudzić.

      Miękkie masło umieścić w głębokiej misie. Utrzeć mikserem na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń.

      Dolny blat ciasta nasączyć połową ponczu. Na biszkopt wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Drugi biszkopt nasączyć pozostałym ponczem. Położyć go na kremie tak, by nasączona strona ciasta dotykała kremu (jeśli nasączona strona biszkoptu znajadzie się na wierzchu ciasta, cukier puder którym należy posypać ciasto będzie się topił).

      Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1-2 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Zobacz także;

      Kremówka

        Napoleonka

        Ciasto Bajka


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 10 listopada 2017 00:19
  • wtorek, 03 marca 2015
    • Ekspresowa rolada

      Dziś bajecznie prosty przepis na pyszny deser - rolada z jabłkami.

      Rolada jest ekspresowa, bo wystarczy pokrojone jabłka

      zalać ciastem biszkoptowym, upiec i zwinąć.

      Czas oczekiwania tez skrócony jest do minimum -

      kilka chwil studzenia i piękny kawałek rolady może wylądować na talerzu.

      Bardzo polecam, zwłaszcza w dni, kiedy nie macie chęci na dłuższe

      przebywanie w kuchni, albo, gdy niespodziewani goście już w drodze :)

       

       

      Składniki:

      • 4 jajka
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 4-5 jabłek

       

      Sposób wykonania:

      Blachę dołączoną do piekarnika (moja ma wymiary 29x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry i ściśle ułożyć na blaszce (patrz zdj.) Wierzch posypać brązowym cukrem i cynamonem.

      Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana jest już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wsypać do masy jajecznej. Krótko zmiksować na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszać całość szpatułką.

      Masę wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 40 minut.

      Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę i posypać ją cukrem pudrem. Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami. Delikatnie zdjąć z jabłek papier do pieczenia. Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak by jabłka znalazły się wewnątrz. Roladę zawinąć w ścierkę i odstawić by nieco przestygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

      Smacznego :)

       

      Źródło inspiracji


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (34) Pokaż komentarze do wpisu „Ekspresowa rolada”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 01:19
  • wtorek, 13 stycznia 2015
    • Ciasto malinowe z budyniem

      To ciasto powstało z tęsknoty za słońcem, latem i smakiem świeżych owoców.

      Bardzo lekkie i bardzo proste - biszkopt, budyń i orzeźwiająca galaretka z malinami.

      Na pewno lepiej będzie smakować w upalne dni,

      ale kto powiedział, że nie można sobie zrobić lata w środku paskudnej zimy...

       

       

      Składniki: (na formę o wym. 24x24 cm lub na dużą tortownicę)

      Biszkopt

      • 3 jajka
      • 75 g cukru
      • 75 g mąki pszennej
      • 45 g mąki ziemniaczanej
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier wanilinowy
      • 1 łyżka soku z cytryny

      budyń

      • 3 budynie waniliowe bez cukru (mogą być też malinowe)
      • 900 ml mleka
      • 75 g cukru
      • 75 g masła w temperaturze pokojowej

      galaretka

      • 2 galaretki malinowe (mogą być inne czerwone)
      • 450 g mrożonych malin
      • 2 łyżki cukru

      ponadto 3-4 łyżki konfitury malinowej

       


      Sposób wykonania:

      Biszkopt: Białka ubić z cytryną na pianę. Stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Nie wyjmujcie biszkoptu z formy, ani nie odcinajcie brzegów, w ten sposób ciasto będzie dokładnie przylegać do brzegów i wylana później galaretka nie spłynie na dno.

      Budyń: Budynie i cukier rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń odstawić z palnika. Dodać pokrojone na kawałki masło i energicznie wymieszać, by masło połączyło się z budyniem tworząc jednolitą masę. Odstawić do lekkiego przestygnięcia na ok 15 minut.

      Wystygnięty biszkopt cienko posmarować konfiturą. Wylać jeszcze ciepły budyń i rozsmarować po powierzchni. Wstawić do lodówki, by budyń dobrze stężał.

      Galaretka: Owoce rozmrozić, umieścić na sitku i lekko docisnąć, by pozbyć się nadmiaru soku (ale sok pozostawić). Sok z malin uzupełnić wrzątkiem, tak by w sumie było 3 szklanki płynu (u mnie była to 1 szklanka soku i 2 szklanki wrzątku) Do gorącego płynu wsypać galaretki i 2-3 łyżki cukru. Całość wymieszać, by galaretki dobrze się rozpuściły. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy galaretki zaczną tężeć, dodać maliny i delikatnie wymieszać. Całość wylać na budyń i ponownie wstawić do lodówki, by galaretka dobrze zastygła.

      Jeżeli użyjecie świeżych owoców, galaretki należy rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.

      Smacznego :)

      Uwaga: Biszkopt piekłam z 2 jajek, ale uznałam, że mogłoby być go nieco więcej. Przepis podaję w już skorygowanej wersji.

       

      Źródło inspiracji Tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto malinowe z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 stycznia 2015 00:08
  • piątek, 09 maja 2014
    • Szybkie ciasto z rabarbarem

      Dzisiaj bardzo proste ciasto z owocami.

      Przygotowuje się je błyskawicznie,

      a wszystkie składniki posiadamy zazwyczaj w domu.

      Wersja z rabarbarem, ale użyć można dowolnych owoców sezonowych,

      wtedy należy pominąć etap słodzenia owoców i odstawiania na bok,

      tylko dodać je bezpośrednio na wierzch ciasta.

      Cudowne na leniwe, majowe popołudnie...

       

       

       

      Składniki: ( foremka 19x19 cm)

      • 2 duże jajka
      • 90 g cukru
      • 100 g mąki pszennej
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      ponadto:

      • 300 g rabarbaru
      • 2 łyżki cukru
      • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
      • cukier brązowy do posypania
      • 50 g zimnego masła

       

      Sposób wykonania:

      Rabarbar opłukać. Odciąć końce i pokroić na małe kawałki. Zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na 20 minut.

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. To najistotniejszy etap w tym cieście, dlatego zwróćcie uwagę, by jajka były porządnie ubite. Nie powinno to trwać krócej niż 7 minut. Do jajecznej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

      Małą formę o wymiarach 19 x 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.

      Z miski z rabarbarem odlać nadmiar plynu. Dodać 2 łyżki proszku bydyniowego i wymieszać. Tak przygotowany rabarbar ułożyć na cieście.

      Na wierzch zetrzeć zimne masło ( na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a najlepiej obieraczką do warzyw). Całość posypać brązowym cukrem (ok. 2 łyżek).

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

      Dodatkowo można posypać cukrem pudrem. Przechowywać pod przykryciem.

      Smacznego :)

       

      Rabarbalove

      Piknik majowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (65) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie ciasto z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 09 maja 2014 00:06
  • wtorek, 04 lutego 2014
    • Walentynkowa rolada

       

       

      Dzisiaj walentynkowa wersja czekoladowej rolady,

      z bitą śmietaną i malinami w galaretce.

      Wypatrzyłam takie serduszka w cieście na Kobiecych Inspiracjach

      i od razu pomyślałam o zbliżających się walentynkach.

      Rolada jest bardzo prosta w wykonaniu, potrzeba jedynie odrobinę cierpliwości i precyzji,

      przy tworzeniu serduszek.

       

       

      Składniki :

      rolada

      • 5 małych jajek
      • 7 dkg mąki pszennej
      • 4 dkg mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 8 dkg cukru pudru + cukier wanilinowy
      • 2 łyżki kakao

      krem

      • 330 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 3 łyżki serka mascarpone

      ponadto

      • garść mrożonych malin
      • 1 galaretka malinowa

       

       

       

      Sposób wykonania:

      Maliny rozmrozić (sok z rozmrożonych owoców odlać, będzie później potrzebny). Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Dobrze wymieszać i zalać maliny. Wstawić do lodówki, do stężenia.

      Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Miksować, aż masa będzie błyszcząca, a cukier się rozpuści. Ciągle miksując dodać po 1 żółtku.

      Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Do miseczki odłożyć 3 łyżki masy i odstawić.

      Do reszty dodać 2 łyżki kakao i wymieszać.

      Odłożoną masę połączyć z 2 łyżeczkami mąki. Połowę masy odłożyć i dodać do niej sok z malin (ok 1 łyżeczki). Masę jajeczną można też zabarwić ekstraktem buraczanym, bądź po prostu barwnikiem spożywczym. Powinniśmy mieć teraz 3 kolory ciasta.

      Na połowie papieru do pieczenia ( papier ma mieć wielkość blaszki do rolady) narysować wzór serduszek i kropek. Wypełniać go różową, a potem białą masą, szprycą z cienką końcówką. Papier umieścić na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika (160C) na 1 minutę. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika i wylać kakaowe ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok. 25 minut.

      Roladę wyjąć z piekarnika. Położyć ją na lnianej ściereczce tak, by papier do pieczenia był na górze. Delikatnie zdjąć papier, a roladę, razem ze ściereczką zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu.

      Schłodzoną kremówkę, wraz z cukrem ubić na sztywno. Dodać mascarpone i dobrze wymieszać.

      Roladę delikatnie rozwinąć. Posmarować bitą śmietaną. Galaretkę pokroić w małe kwadraty i poukładać na śmietanie. Wszystko razem ładnie zwinąć.

      Schłodzić godzinę w lodówce. Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Walentynkowa rolada”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lutego 2014 09:35

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa