Biszkopty

  • wtorek, 03 marca 2015
    • Ekspresowa rolada

      Dziś bajecznie prosty przepis na pyszny deser - rolada z jabłkami.

      Rolada jest ekspresowa, bo wystarczy pokrojone jabłka

      zalać ciastem biszkoptowym, upiec i zwinąć.

      Czas oczekiwania tez skrócony jest do minimum -

      kilka chwil studzenia i piękny kawałek rolady może wylądować na talerzu.

      Bardzo polecam, zwłaszcza w dni, kiedy nie macie chęci na dłuższe

      przebywanie w kuchni, albo, gdy niespodziewani goście już w drodze :)

       

       

      Składniki:

      • 4 jajka
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 4-5 jabłek

       

      Sposób wykonania:

      Blachę dołączoną do piekarnika (moja ma wymiary 29x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry i ściśle ułożyć na blaszce (patrz zdj.) Wierzch posypać brązowym cukrem i cynamonem.

      Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana jest już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wsypać do masy jajecznej. Krótko zmiksować na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszać całość szpatułką.

      Masę wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 40 minut.

      Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę i posypać ją cukrem pudrem. Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami. Delikatnie zdjąć z jabłek papier do pieczenia. Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak by jabłka znalazły się wewnątrz. Roladę zawinąć w ścierkę i odstawić by nieco przestygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

      Smacznego :)

       

      Źródło inspiracji


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (23) Pokaż komentarze do wpisu „Ekspresowa rolada”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 01:19
  • wtorek, 13 stycznia 2015
    • Ciasto malinowe z budyniem

      To ciasto powstało z tęsknoty za słońcem, latem i smakiem świeżych owoców.

      Bardzo lekkie i bardzo proste - biszkopt, budyń i orzeźwiająca galaretka z malinami.

      Na pewno lepiej będzie smakować w upalne dni,

      ale kto powiedział, że nie można sobie zrobić lata w środku paskudnej zimy...

       

       

      Składniki: (na formę o wym. 24x24 cm lub na dużą tortownicę)

      Biszkopt

      • 3 jajka
      • 75 g cukru
      • 75 g mąki pszennej
      • 45 g mąki ziemniaczanej
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier wanilinowy
      • 1 łyżka soku z cytryny

      budyń

      • 3 budynie waniliowe bez cukru (mogą być też malinowe)
      • 900 ml mleka
      • 75 g cukru
      • 75 g masła w temperaturze pokojowej

      galaretka

      • 2 galaretki malinowe (mogą być inne czerwone)
      • 450 g mrożonych malin
      • 2 łyżki cukru

      ponadto 3-4 łyżki konfitury malinowej

       


      Sposób wykonania:

      Biszkopt: Białka ubić z cytryną na pianę. Stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Nie wyjmujcie biszkoptu z formy, ani nie odcinajcie brzegów, w ten sposób ciasto będzie dokładnie przylegać do brzegów i wylana później galaretka nie spłynie na dno.

      Budyń: Budynie i cukier rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń odstawić z palnika. Dodać pokrojone na kawałki masło i energicznie wymieszać, by masło połączyło się z budyniem tworząc jednolitą masę. Odstawić do lekkiego przestygnięcia na ok 15 minut.

      Wystygnięty biszkopt cienko posmarować konfiturą. Wylać jeszcze ciepły budyń i rozsmarować po powierzchni. Wstawić do lodówki, by budyń dobrze stężał.

      Galaretka: Owoce rozmrozić, umieścić na sitku i lekko docisnąć, by pozbyć się nadmiaru soku (ale sok pozostawić). Sok z malin uzupełnić wrzątkiem, tak by w sumie było 3 szklanki płynu (u mnie była to 1 szklanka soku i 2 szklanki wrzątku) Do gorącego płynu wsypać galaretki i 2-3 łyżki cukru. Całość wymieszać, by galaretki dobrze się rozpuściły. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy galaretki zaczną tężeć, dodać maliny i delikatnie wymieszać. Całość wylać na budyń i ponownie wstawić do lodówki, by galaretka dobrze zastygła.

      Jeżeli użyjecie świeżych owoców, galaretki należy rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.

      Smacznego :)

      Uwaga: Biszkopt piekłam z 2 jajek, ale uznałam, że mogłoby być go nieco więcej. Przepis podaję w już skorygowanej wersji.

       

      Źródło inspiracji Tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto malinowe z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 stycznia 2015 00:08
  • piątek, 09 maja 2014
    • Szybkie ciasto z rabarbarem

      Dzisiaj bardzo proste ciasto z owocami.

      Przygotowuje się je błyskawicznie,

      a wszystkie składniki posiadamy zazwyczaj w domu.

      Wersja z rabarbarem, ale użyć można dowolnych owoców sezonowych,

      wtedy należy pominąć etap słodzenia owoców i odstawiania na bok,

      tylko dodać je bezpośrednio na wierzch ciasta.

      Cudowne na leniwe, majowe popołudnie...

       

       

       

      Składniki: ( foremka 19x19 cm)

      • 2 duże jajka
      • 90 g cukru
      • 100 g mąki pszennej
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      ponadto:

      • 300 g rabarbaru
      • 2 łyżki cukru
      • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
      • cukier brązowy do posypania
      • 50 g zimnego masła

       

      Sposób wykonania:

      Rabarbar opłukać. Odciąć końce i pokroić na małe kawałki. Zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na 20 minut.

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. To najistotniejszy etap w tym cieście, dlatego zwróćcie uwagę, by jajka były porządnie ubite. Nie powinno to trwać krócej niż 7 minut. Do jajecznej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

      Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.

      Do miski z rabarbarem dodać 2 łyżki budyniu waniliowego, wymieszać. Nadmiar płynu odlać a rabarbar ułożyć na cieście.

      Na wierzch zetrzeć zimne masło ( na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a najlepiej obieraczką do warzyw). Całość posypać brązowym cukrem (ok. 2 łyżek).

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

      Dodatkowo można posypać cukrem pudrem. Przechowywać pod przykryciem.

      Smacznego :)

       

      Rabarbalove

      Piknik majowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (34) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie ciasto z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 09 maja 2014 00:06
  • wtorek, 04 lutego 2014
    • Walentynkowa rolada

       

       

      Dzisiaj walentynkowa wersja czekoladowej rolady,

      z bitą śmietaną i malinami w galaretce.

      Wypatrzyłam takie serduszka w cieście na Kobiecych Inspiracjach

      i od razu pomyślałam o zbliżających się walentynkach.

      Rolada jest bardzo prosta w wykonaniu, potrzeba jedynie odrobinę cierpliwości i precyzji,

      przy tworzeniu serduszek.

       

       

      Składniki :

      rolada

      • 5 małych jajek
      • 7 dkg mąki pszennej
      • 4 dkg mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 8 dkg cukru pudru + cukier wanilinowy
      • 2 łyżki kakao

      krem

      • 330 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 3 łyżki serka mascarpone

      ponadto

      • garść mrożonych malin
      • 1 galaretka malinowa

       

       

       

      Sposób wykonania:

      Maliny rozmrozić (sok z rozmrożonych owoców odlać, będzie później potrzebny). Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Dobrze wymieszać i zalać maliny. Wstawić do lodówki, do stężenia.

      Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Miksować, aż masa będzie błyszcząca, a cukier się rozpuści. Ciągle miksując dodać po 1 żółtku.

      Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Do miseczki odłożyć 3 łyżki masy i odstawić.

      Do reszty dodać 2 łyżki kakao i wymieszać.

      Odłożoną masę połączyć z 2 łyżeczkami mąki. Połowę masy odłożyć i dodać do niej sok z malin (ok 1 łyżeczki). Masę jajeczną można też zabarwić ekstraktem buraczanym, bądź po prostu barwnikiem spożywczym. Powinniśmy mieć teraz 3 kolory ciasta.

      Na połowie papieru do pieczenia ( papier ma mieć wielkość blaszki do rolady) narysować wzór serduszek i kropek. Wypełniać go różową, a potem białą masą, szprycą z cienką końcówką. Papier umieścić na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika (160C) na 1 minutę. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika i wylać kakaowe ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok. 25 minut.

      Roladę wyjąć z piekarnika. Położyć ją na lnianej ściereczce tak, by papier do pieczenia był na górze. Delikatnie zdjąć papier, a roladę, razem ze ściereczką zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu.

      Schłodzoną kremówkę, wraz z cukrem ubić na sztywno. Dodać mascarpone i dobrze wymieszać.

      Roladę delikatnie rozwinąć. Posmarować bitą śmietaną. Galaretkę pokroić w małe kwadraty i poukładać na śmietanie. Wszystko razem ładnie zwinąć.

      Schłodzić godzinę w lodówce. Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Walentynkowa rolada”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lutego 2014 09:35
  • sobota, 29 grudnia 2012
    • Czekoladowa fantazja

      Kakaowy biszkopt i nutellowa masa z bitą śmietaną - to w skrócie dzisiejsze ciasto.

      Można powiedzieć, że to moja czekoladowa wersja wuzetki.

      Gorąco polecam ;)

       

       

      Składniki:

      biszkopt ( porcja na blachę o wymiarach 32x24cm)

      • 7 jajek
      • 7 łyżek mąki
      • 2 pełne łyżki kakao
      • 1 szkl. + 2 łyżki cukru
      • 1 + 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli

      masa

      • 600g śmietanki 30%
      • 500g serka mascarpone
      • 4 łyżki amaretto
      • 4 łyżki nutelli
      • 4 łyżki cukru pudru

      ponadto ewentualnie 1/2 szkl. naparu z kawy do nasączenia, ale biszkopt wychodzi wilgotny, więc nie ma takiej konieczności.

       

      

      Wykonanie:

       

      Białka z odrobiną soli  i cukrem ubić na sztywną pianę. Teraz kolejno dodawać po jednym żółtku. Masę jajeczną połączyć z przesianą mąką, kakaem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie, lecz energicznie wymieszać. Całość wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

       

      Piec w nagrzanym piekarniku (do suchego patyczka) w temp. 160 st., ok 45 min. Studzić w otwartym piekarniku.

      W czasie gdy biszkopt stygnie przygotować masę.

      Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.

      Do serka mascarpone dodawać po łyżce amaretto, dobrze wymieszać. Następnie po łyżce nutelli i energicznie mieszać. Używam do tego dużej trzepaczki rózgowej a nie miksera.

      Do masy serowo nutellowej dodać łyżkę ubitej śmietany i delikatnie zamieszać. Chodzi o to, by ta masa zrobiła się lżejsza i ładnie połączyła ze śmietaną. Teraz całość można dodać do ubitej śmietany.

      Biszkopt przekroić na pół. Lekko nasączyć oba blaty. 3/4 masy umieścić między plackami, resztą posmarować wierzch.

      Udekorować według uznania. U mnie pokrojone Crispello Milki.

      Ciasto przechowywać w lodówce. Podawać najlepiej następnego dnia.

      Jeżeli lubicie sztywniejszą bitą śmietanę, dodajcie w czasie ubijania 2 śmietanfixy albo 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody.

       

      

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowa fantazja”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 29 grudnia 2012 11:17

Kalendarz

Marzec 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny







zobacz moją galerię na mniamspinka.pl



Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Opcje Bloxa