Biszkopty

  • wtorek, 13 stycznia 2015
    • Ciasto malinowe z budyniem

      To ciasto powstało z tęsknoty za słońcem, latem i smakiem świeżych owoców.

      Bardzo lekkie i bardzo proste - biszkopt, budyń i orzeźwiająca galaretka z malinami.

      Na pewno lepiej będzie smakować w upalne dni,

      ale kto powiedział, że nie można sobie zrobić lata w środku paskudnej zimy...

       

       

      Składniki: (na formę o wym. 24x24 cm lub na dużą tortownicę)

      Biszkopt

      • 3 jajka
      • 75 g cukru
      • 75 g mąki pszennej
      • 45 g mąki ziemniaczanej
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier wanilinowy
      • 1 łyżka soku z cytryny

      budyń

      • 3 budynie waniliowe bez cukru (mogą być też malinowe)
      • 900 ml mleka
      • 75 g cukru
      • 75 g masła w temperaturze pokojowej

      galaretka

      • 2 galaretki malinowe (mogą być inne czerwone)
      • 450 g mrożonych malin
      • 2 łyżki cukru

      ponadto 3-4 łyżki konfitury malinowej

       


      Sposób wykonania:

      Biszkopt: Białka ubić z cytryną na pianę. Stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Nie wyjmujcie biszkoptu z formy, ani nie odcinajcie brzegów, w ten sposób ciasto będzie dokładnie przylegać do brzegów i wylana później galaretka nie spłynie na dno.

      Budyń: Budynie i cukier rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń odstawić z palnika. Dodać pokrojone na kawałki masło i energicznie wymieszać, by masło połączyło się z budyniem tworząc jednolitą masę. Odstawić do lekkiego przestygnięcia na ok 15 minut.

      Wystygnięty biszkopt cienko posmarować konfiturą. Wylać jeszcze ciepły budyń i rozsmarować po powierzchni. Wstawić do lodówki, by budyń dobrze stężał.

      Galaretka: Owoce rozmrozić, umieścić na sitku i lekko docisnąć, by pozbyć się nadmiaru soku (ale sok pozostawić). Sok z malin uzupełnić wrzątkiem, tak by w sumie było 3 szklanki płynu (u mnie była to 1 szklanka soku i 2 szklanki wrzątku) Do gorącego płynu wsypać galaretki i 2-3 łyżki cukru. Całość wymieszać, by galaretki dobrze się rozpuściły. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy galaretki zaczną tężeć, dodać maliny i delikatnie wymieszać. Całość wylać na budyń i ponownie wstawić do lodówki, by galaretka dobrze zastygła.

      Jeżeli użyjecie świeżych owoców, galaretki należy rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.

      Smacznego :)

      Uwaga: Biszkopt piekłam z 2 jajek, ale uznałam, że mogłoby być go nieco więcej. Przepis podaję w już skorygowanej wersji.

       

      Źródło inspiracji Tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto malinowe z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 stycznia 2015 00:08
  • piątek, 09 maja 2014
    • Szybkie ciasto z rabarbarem

      Dzisiaj bardzo proste ciasto z owocami.

      Przygotowuje się je błyskawicznie,

      a wszystkie składniki posiadamy zazwyczaj w domu.

      Wersja z rabarbarem, ale użyć można dowolnych owoców sezonowych,

      wtedy należy pominąć etap słodzenia owoców i odstawiania na bok,

      tylko dodać je bezpośrednio na wierzch ciasta.

      Cudowne na leniwe, majowe popołudnie...

       

       

       

      Składniki: ( foremka 19x19 cm)

      • 2 duże jajka
      • 90 g cukru
      • 100 g mąki pszennej
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      ponadto:

      • 300 g rabarbaru
      • 2 łyżki cukru
      • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
      • cukier brązowy do posypania
      • 50 g zimnego masła

       

      Sposób wykonania:

      Rabarbar opłukać. Odciąć końce i pokroić na małe kawałki. Zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na 20 minut.

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. To najistotniejszy etap w tym cieście, dlatego zwróćcie uwagę, by jajka były porządnie ubite. Nie powinno to trwać krócej niż 7 minut. Do jajecznej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

      Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.

      Do miski z rabarbarem dodać 2 łyżki budyniu waniliowego, wymieszać. Nadmiar płynu odlać a rabarbar ułożyć na cieście.

      Na wierzch zetrzeć zimne masło ( na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a najlepiej obieraczką do warzyw). Całość posypać brązowym cukrem (ok. 2 łyżek).

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

      Dodatkowo można posypać cukrem pudrem. Przechowywać pod przykryciem.

      Smacznego :)

       

      Rabarbalove

      Piknik majowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (34) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie ciasto z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 09 maja 2014 00:06
  • wtorek, 04 lutego 2014
    • Walentynkowa rolada

       

       

      Dzisiaj walentynkowa wersja czekoladowej rolady,

      z bitą śmietaną i malinami w galaretce.

      Wypatrzyłam takie serduszka w cieście na Kobiecych Inspiracjach

      i od razu pomyślałam o zbliżających się walentynkach.

      Rolada jest bardzo prosta w wykonaniu, potrzeba jedynie odrobinę cierpliwości i precyzji,

      przy tworzeniu serduszek.

       

       

      Składniki :

      rolada

      • 5 małych jajek
      • 7 dkg mąki pszennej
      • 4 dkg mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 8 dkg cukru pudru + cukier wanilinowy
      • 2 łyżki kakao

      krem

      • 330 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 3 łyżki serka mascarpone

      ponadto

      • garść mrożonych malin
      • 1 galaretka malinowa

       

       

       

      Sposób wykonania:

      Maliny rozmrozić (sok z rozmrożonych owoców odlać, będzie później potrzebny). Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Dobrze wymieszać i zalać maliny. Wstawić do lodówki, do stężenia.

      Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Miksować, aż masa będzie błyszcząca, a cukier się rozpuści. Ciągle miksując dodać po 1 żółtku.

      Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Do miseczki odłożyć 3 łyżki masy i odstawić.

      Do reszty dodać 2 łyżki kakao i wymieszać.

      Odłożoną masę połączyć z 2 łyżeczkami mąki. Połowę masy odłożyć i dodać do niej sok z malin (ok 1 łyżeczki). Masę jajeczną można też zabarwić ekstraktem buraczanym, bądź po prostu barwnikiem spożywczym. Powinniśmy mieć teraz 3 kolory ciasta.

      Na połowie papieru do pieczenia ( papier ma mieć wielkość blaszki do rolady) narysować wzór serduszek i kropek. Wypełniać go różową, a potem białą masą, szprycą z cienką końcówką. Papier umieścić na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika (160C) na 1 minutę. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika i wylać kakaowe ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok. 25 minut.

      Roladę wyjąć z piekarnika. Położyć ją na lnianej ściereczce tak, by papier do pieczenia był na górze. Delikatnie zdjąć papier, a roladę, razem ze ściereczką zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu.

      Schłodzoną kremówkę, wraz z cukrem ubić na sztywno. Dodać mascarpone i dobrze wymieszać.

      Roladę delikatnie rozwinąć. Posmarować bitą śmietaną. Galaretkę pokroić w małe kwadraty i poukładać na śmietanie. Wszystko razem ładnie zwinąć.

      Schłodzić godzinę w lodówce. Smacznego :)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Walentynkowa rolada”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lutego 2014 09:35
  • sobota, 29 grudnia 2012
    • Czekoladowa fantazja

      Kakaowy biszkopt i nutellowa masa z bitą śmietaną - to w skrócie dzisiejsze ciasto.

      Można powiedzieć, że to moja czekoladowa wersja wuzetki.

      Gorąco polecam ;)

       

       

      Składniki:

      biszkopt ( porcja na blachę o wymiarach 32x24cm)

      • 7 jajek
      • 7 łyżek mąki
      • 2 pełne łyżki kakao
      • 1 szkl. + 2 łyżki cukru
      • 1 + 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli

      masa

      • 600g śmietanki 30%
      • 500g serka mascarpone
      • 4 łyżki amaretto
      • 4 łyżki nutelli
      • 4 łyżki cukru pudru

      ponadto ewentualnie 1/2 szkl. naparu z kawy do nasączenia, ale biszkopt wychodzi wilgotny, więc nie ma takiej konieczności.

       

      

      Wykonanie:

       

      Białka z odrobiną soli  i cukrem ubić na sztywną pianę. Teraz kolejno dodawać po jednym żółtku. Masę jajeczną połączyć z przesianą mąką, kakaem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie, lecz energicznie wymieszać. Całość wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

       

      Piec w nagrzanym piekarniku (do suchego patyczka) w temp. 160 st., ok 45 min. Studzić w otwartym piekarniku.

      W czasie gdy biszkopt stygnie przygotować masę.

      Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.

      Do serka mascarpone dodawać po łyżce amaretto, dobrze wymieszać. Następnie po łyżce nutelli i energicznie mieszać. Używam do tego dużej trzepaczki rózgowej a nie miksera.

      Do masy serowo nutellowej dodać łyżkę ubitej śmietany i delikatnie zamieszać. Chodzi o to, by ta masa zrobiła się lżejsza i ładnie połączyła ze śmietaną. Teraz całość można dodać do ubitej śmietany.

      Biszkopt przekroić na pół. Lekko nasączyć oba blaty. 3/4 masy umieścić między plackami, resztą posmarować wierzch.

      Udekorować według uznania. U mnie pokrojone Crispello Milki.

      Ciasto przechowywać w lodówce. Podawać najlepiej następnego dnia.

      Jeżeli lubicie sztywniejszą bitą śmietanę, dodajcie w czasie ubijania 2 śmietanfixy albo 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody.

       

      

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowa fantazja”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 29 grudnia 2012 11:17
  • czwartek, 07 czerwca 2012
    • Lekkie ciasto z brzoskwiniami

       

       

       

      Pomysł na to ciasto powstał z potrzeby chwili, tzn. wizyta niezapowiedzianych

      gości i przeszukiwanie domowych zapasów, żeby na prędce

      upiec jakieś ciasto.

      Z kilku jajek, puszki brzoskwiń i paru dodatków, powstał lekki i mięciutki

      placek  brzoskwiniowy, który z pewnością jeszcze nie raz

      zagości na moim stole.

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 5 jajek
      • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 budyń czekoladowy bez cukru
      • 1 puszka brzoskwiń

       

      Masa:

      • 2 budynie waniliowe z cukrem
      • 1,5 szklanki wody
      • 100g masła
      • syrop pozostały po brzoskwiniach

       

      

       

       

       

       Wykonanie:

      Białka z odrobiną soli  i cukrem ubic na sztywną pianę. Teraz kolejno dodawać po jednym żółtku. Masę jajeczną połączyć z przesianą mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie lecz energicznie wymieszać. Całość wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 30 cm. na wierzch wyłożyć odsączone, pokrojone w kostkę (niezbyt małą) brzoskwinie. Dwie lub trzy zachować do dekoracji.

      Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160 st., ok 40 min. Studzić w otwartym piekarniku.

      W czasie gdy ciasto stygnie przygotować masę:

      Budynie waniliowe rozpuścić w szklance wody i dobrze wymieszać. Do garnuszka wlać pozostały po brzoskwiniach syrop i dodać pół szklanki wody. Zazwyczaj syropu jest ok 1,5 szkl. Jeżeli byłoby mniej lub więcej, trzeba dodać mniejszą lub większą ilość wody. Chodzi o to, żeby w garnku były 2 szklanki płynu. Włożyć do niego masło i całość zagotować. Dodać mieszankę budyniową. Zagotować. Lekko przestudzić. Ostygnięte ciasto przekroić na dwa placki. Na jeden wylać jeszcze ciepłą masę. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć. Udekorować według uznania. Ja "pomazałam" je rozpuszczoną czekoladą i smaki się świetnie komponują ze sobą :)

      Jeśli lubicie słodkie ciasta, do gotującego syropu na masę, możecie dodać łyżkę cukru.

       

       

       

       

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Lekkie ciasto z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 czerwca 2012 11:38

Kalendarz

Marzec 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny







zobacz moją galerię na mniamspinka.pl



Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Opcje Bloxa