Ciasta przekładane

  • piątek, 10 marca 2017
    • Sezamkowiec

      Dziś zapraszam na kremowe ciasto z chrupiącymi sezamkami.

      Pyszne warstwy ciasta tworzą czekoladowy biszkopt, słodki,

      karmelowy krem z dodatkiem orzechów i sezamek, biszkopciki nasączone kawą z alkoholem

      i delikatna masa śmietankowa.

      Słodycz kremów idealnie równoważy konfitura z czarnej porzeczki.

      Ciasto nie jest specjalnie wymagające i pracochłonne,

      bo choć składa się z kilku warstw, to każda jest bardzo łatwa w przygotowaniu.

      Polecam wielbicielom słodkich, kremowych ciast z dodatkiem kawy.

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 2/3 szklanki mąki tortowej
      • 1/3 szklanki kakao
      • 50 g startej gorzkiej czekolady

      Masa z sezamkami:

      • 200 g miękkiego masła
      • 450 g masy kajmakowej (krówkowej)
      • 6 op. sezamek + 1 op. do dekoracji
      • 50 g orzechów włoskich lub ziemnych

      Masa śmietankowa:

      • 250 g mascarpone
      • 400 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki cukru pudru

      ponadto:

      • 1 mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (240 g)
      • ok. 20 szt. podłużnych biszkoptów (u mnie kakaowe)
      • poncz - 300 ml kawy + 1 łyżeczka cukru + 50 ml alkoholu (u mnie likier Baileys)

      Sposób przygotowania:

      Biszkopt

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Krótko, tylko do połączenia składników.

       

      Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.

      Masa z sezamkami

      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i w  kilku turach dodawać masę kajmakową. Sezamki dosyć drobno pokruszyć. Orzechy posiekać i wraz z sezamkami dodać do masy. Wymieszać.

      Masa śmietankowa

      Mascarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone.

      Wszystkie składniki masy umieścić w misie miksera. Ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.

      Składanie ciasta

      Wystudzony biszkopt odwrócić do góry spodem ( macie gwarancję, że wierzch będzie równy i dobrze wchłonie poncz)

      Naponczować go ok. 2/3 ilości ponczu. Na cieście rozsmarować konfiturę. Kolejno wyłożyć masę z sezamkami. Rozsmarować i wyrównać. Biszkopty krótko moczyć w pozostałym ponczu i układać na masie. Na biszkopty wyłożyć masę śmietankową. Wierzch wyrównać.

      Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

      Przed podaniem wierzch ciasta udekorować startą gorzką czekoladą i pokruszonymi sezamkami.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sezamkowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 10 marca 2017 00:03
  • czwartek, 01 grudnia 2016
    • Ciasto "Wiśnia z makiem"

      To ciasto pachnie świętami - tak pomyślałam,

      gdy spóbowałam pierwszy kawałek.

      Wilgotny, makowy spód przełożony śmietankową masą z wiśniami

      oraz kremem z Nutellą na biszkoptach nasączonych kawą.

      Wszystkie smaki podkreśla dodatek migdałowego likieru Amaretto.

      Ciasto kilku warstw, ale niezbyt pracochłonne i raczej bezproblemowe.

      Jeśli lubicie kremowe ciasta,

      koniecznie dopiszcie do listy świątecznych wypieków :)

       

      Składniki: (na formę 22 x 32 cm)

      ciasto makowe:

      • 4 jajka
      • 170 g suchego mielonego maku (bez problemu można już kupić w niemal każdym markecie)
      • 3/4 szklanku drobnego cukru
      • cukier wanilinowy
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      krem śmietankowy:

      • 500g serka mascarpone
      • 250 ml śmietanki 30%
      • 4 łyżki cukru pudru

      masa czekoladowa:

      • 250 g serka mascarpone
      • 200 g kremu typu Nutella

      poncz:

      • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody

      ponadto:

      • 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu
      • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g)
      • 2/3 szklanki  kawy + 2 łyżki likieru Amaretto


      Sposób wykonania:

      Ciasto makowe:

      Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej.

      Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.

      Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

      Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Krem śmietankowy:

      Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.

      Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.

      Masa czekoladowa:

      Składniki masy powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli dodacie ciepłą Nutellę do zimnego serka masa się zwarzy).

      Mascaropne i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Najłatwiej za pomocą trzepaczki rózgowej.

      Składanie ciasta:

      Ciasto makowe odwrócić spodem do góry (macie wtedy gwarancję, że wierzch będzie idealnie równy). Skropić ponczem. Wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozprowwadzić masę z Nutellą.

      Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny.

      Przed podaniem oprószyć wiórkami czekolady.

      Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "Wiśnia z makiem"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 grudnia 2016 00:28
  • środa, 09 listopada 2016
    • Kostka chałwowa

      Nietuzinkowe ciasto na specjalne okazje.

      Intensywnie kakaowy biszkopt mocno nasączony likierem Baileys,

      pyszna masa chałwowa, kremowa polewa czekoladowa,

      a dla przełamania smaku odrobina winnych powideł śliwkowych.

      Ciasto jest wyraziste w smaku, bardzo sycące, idealne na chłodne jesienne wieczory,

      a dodatkowo dosyć proste w przygotowaniu.

      Kostki ciasta ozdobiłam domowymi pralinkami z poprzedniego przepisu,

      ale możecie je pominąć lub zastąpić gotowymi.

       

      Składniki: (forma o wym. 22x34 cm)

      biszkopt kakaowy:

      • 6 jajek
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 120 g mąki pszennej tortowej
      • 60 g kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 100 g roztopinego masła

      masa chałwowa:

      • 500 g serka mascarpone
      • 200 ml śmietanki 30%
      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce wody (przestudzone)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 25 dag chałwy
      • 2 łyżki likieru Baileys (opcjonalnie)

      ponadto:

      • powidła śliwkowe lub konfitua wiśniowa 240 g
      • poncz: 1/3 szklanki likieru Baileys + 1/3 szklanki wody

       

      Sposób wykonania:

      Biszkopt: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

      Białka ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i wymieszać szpatułką. Na koniec wlać roztopione masło i delikatnie wymieszać szpatułką.

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę do blachy, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C ok. 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Masa: (serek i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone)

      Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubijać do powstania gęstego kremu. Dodać rozpuszczona kawę i króko zmiksować. Chałwę drobno pokruszyć i dodać do masy, wymieszać. Na koniec wlać likier i całość wymieszać.

      Składanie ciasta:

      Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat nasączyć połową ponczu i posmarować powidłami. Wyłożyc masę i równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko go docisnąć. Wierzch ciasta nasączyć pozostałym ponczem.

      Ciasto schłodzić w lodówce 2-3 godziny.

      Przygotować polewę, odstawić do lekkiego ostygnięcia. Wylać na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzić.

      Polewa:

      • 200 g czekolady mlecznej lub pół na pół mlecznej/deserowej
      • 100 ml śmietanki 30%
      • 2 płaskie łyżki masła

      Śmietankę i masło dobrze podgrzać, niemal doprowadzając do wrzenia. Odstawić z palnika. Wrzucić połamaną czekoladę i odczekać 2 minuty. Całość energicznie wymieszać do powstania gładkiej polewy.

      Przepis na pralinki znajdziecie Tu. Aby dobrze komponowały się z ciastem dodałam do nich likieru Baileys.

      Smacznego :)

       

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Kostka chałwowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 09 listopada 2016 00:11
  • czwartek, 09 czerwca 2016
    • Napoleonka

      Są ciasta, które nigdy się nie nudzą.

      Niezmiennie zachwycają smakiem i prostotą.

      Jeśli chodzi o moje preferencje, to do takich ciast z pewnością zaliczę Napoleonkę.

      Uwielbiam budyń, a w połączeniu z chrupiącym ciastem tworzy niezwykły, pyszny duet,

      do którego wracam zawsze z ogromną przyjemnością.

      Napoleonka, którą Wam proponuję przygotowana jest na cieście półfrancuskim,

      ale możecie również skorzystać z gotowego ciasta francuskiego,

      albo jeszcze prościej - zrobić ja na krakersach.

      Myślę, że każda wersja przypadnie Wam do gustu.

       

      Składniki: (na formę o wym. 22x32 cm)

      ciasto:

      • 350 g mąki pszennej
      • 200 g masła
      • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka cukru pudru

      budyń:

      • 5 jajek
      • 5 łyżek mąki pszennej
      • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 1 litr mleka
      • 1 szklanka cukru
      • 2 cukry waniliowe (po 8 g)
      • 2 łyżki masła

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Mąkę przesiać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę i razem z cukrem, śmietaną i żółtkiem dodać do mąki. Szybko zagnieść jednolite ciasto.

      Ciasto podzielić na pół i umieścić na 2 godziny w lodówce. Może też pozostać tam dłużej (ja często przygotowuję ciasto wieczorem i zostawiam w lodówce na noc).

      Na papierze do pieczenia umieścić połowę ciasta i cieniutko rozwałkować je na wielkość formy do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 C przez 20-30 minut do ładnego zezłocenia ciasta.

      Dokładnie w ten sam sposób postąpić z drugim kawałkiem ciasta.

      Upieczone blaty ciasta wystudzić.

      Budyń:

      Jajka zmiksować z cukrami waniliowymi. Dodać szklankę mleka i obie mąki. Całość ponownie zmiksować, by nie było grudek. Pozozstałe mleko, cukier i masło umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i ponownie doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby energicznie zamieszać rozcierając ewentualne grudki. Tak powstały budyń gotować na małym ogniu około 1 minuty.

      Garnek zdjąć z ognia, a budyń nieco wystudzić. Nie całkowicie. Powinien pozostać jeszcze ciepły.

      Jeden blat ciasta umieścić na dnie formy. Wyłożyć na niego budyń. Równomiernie rozsmarować. Przed położeniem drugiego blatu na wierzch ciasta najlepiej pokroić go na mniejsze kawałki. Ułatwi to pózniej krojenie ciasta.

      Wierzch ciasta obficie oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Napoleonka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 czerwca 2016 08:48
  • wtorek, 01 marca 2016
    • Ciasto "Coffee-banana"

       Jeśli lubicie shake'a Coffee-banana, to z pewością pokochacie to ciasto.

      Mocno kremowe, wyraźnie kawowe, z dodatkiem słodkich bananów.

      Zarówno w kremie, jak i w górnej warstwie znajduje się śmietana,

      dlatego ciasto wymaga przechowywania w lodówce,

      za to można podawać je tuż po wyjęciu z niej,

      a takie przyjemnie chłodne smakuje zupełnie jak kawowo-bananowy shake.

       

      Składniki:

      biszkopt:

      • 5 jajek
      • 3/4  szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 2/3 szklanki mąki tortowej
      • 1/3 szklanki kakao
      • 50 g startej gorzkiej czekolady

      krem kawowy:

      • 500 g serka mascarpone
      • 250 ml śmietanki 30%
      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
      • 4 łyżki cukru pudru

      bita śmietana:

      • 500 ml śmietanki 30%
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 usztywniacze do śmietany śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)

      ponadto:

      • 5-6 bananów
      • sok z cytryny
      • 100 g czekolady mlecznej lub kawowej (użyłam kawowo-śmietankowej z Lidla)
      • poncz do nasączenia biszkoptu (1/2 szklanki likieru bananowego + 1/2 szklanki wody + cukier według uznania) można zastąpić 1 szklanką soku bananowego

       

      Sposób wykonania:

      Biszkopt:

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić. Kiedy dobrze wystygnie ściąć wierzch na gubość ok. 0,5 cm. Ciasto nie musi byc równo ścięte i tak będzie kruszone.

      Krem:

      Serek i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone.

      Wszystkie składniki kremu umieścić w misie miksera. Miksować  do uzyskania jednolitego, dość gęstego kremu ( prędkość obrotów miksera zwiększajcie stopniowo, w początkowej fazie krem mocno chlapie).

      Bita śmietana:

      Śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona.

      Śmietankę i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubijać, aż śmietanka wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec ubujania dodać usztywniacze.

      Składanie ciasta:

      Uprzednio ścięty biszkopt odwrócić do góry nogami (wtedy macie pewność, że wierzch będzie równy). Nasączyć przygotowanym ponczem. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny. Dosyć ściśle ułożyć na biszkopcie (patrz zdj.)

      Na banany wyłożyć krem, rozsmarować i wyrównać powierzchnię. Odcięty wcześniej wierzch biszkoptu dokładnie pokruszyć. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Okruchy i czekoladę połączyć ze sobą. Połowę tej mieszanki rozsypać na kremie i lekko docisnąć.

      Bitą śmietanę wyłożyć na mieszankę z kruszonego biszkoptu. Równo rozsmarować i posypać pozostałą częścią okruchów i czekolady.

      Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

      Jak każde ciasto przekładane zyskuje na smaku w miarę upływu czasu.

      Smacznego :)




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (59) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "Coffee-banana"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 marca 2016 00:15

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa