Ciasta przekładane

  • czwartek, 18 maja 2017
    • Ciasto "Śmietankowe cappuccino"

          Lubicie robić niespodzianki najbliższym? Ja bardzo. Od zawsze jestem fanem słodkości, uwielbiam piec, kosztować dotąd nieznanych smaków, komponować je ze sobą i tworzyć nowe przepisy. Ale dopiero pieczenie dla najbliższych i sprawianie im radości daje mi prawdziwą frajdę.

         Śmietankowe cappuccino piekłam z ogromną przyjemnością, bo miało być słodką niespodzianką dla mojej córki. Właśnie skończyła pisać pracę magisterską, więc chciałam to jakoś uczcić. A co jest lepsze od dużego kawałka kremowego ciasta? Jeszcze większy kawałek ciasta :) Właściwie okazje do świętowania były dwie, bo właśnie zbliża się Światowy Dzień Pieczenia z Kasią, a to zawsze dobry pretekst, by sprawić bliskim radość.

         Wybór ciasta nie był przypadkowy. Córka jest wielbicielką kawy z pianką, więc postawiłam na ten smak. "Śmietankowe cappuccino" to delikatny, jasny biszkopt nasączony likierem śmietankowym, do tego budyniowa masa cappuccino, warstwa herbatników kakaowych i lekka bita śmietanka. Ciasto wymaga przechowywania w lodówce, dlatego masę budyniową postanowiłam przygotować z kostki do pieczenia Kasia. Dzięki temu unikamy długiego oczekiwania na "ocieplenie" masy, a ciasto jest gotowe do spożycia niemal zaraz po wyjęciu z lodówki. Wierzch ciasta oprószyłam delikatnie kakao i posypałam wiórkami mlecznej czekolady, ale jeśli lubicie chrupiący dodatek w cieście, sprawdzą się także prażone płatki migdałów.

       

      Składniki: (na formę o wym. 24 x 32 cm)

      Biszkopt:

      • 4 jajka
      • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Masa cappuccino:

      • kostka do pieczenia Kasia 250 g
      • 500 ml mleka
      • 4 żółtka
      • 4 łyżki cukru
      • 1,5 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 opakowanie kawy cappuccino 110 g

      Masa śmietankowa:

      • 500 ml śmietanki 30%
      • 250 g serka mascarpone
      • 4 łyżki cukru pudru

      Ponadto:

      • herbatniki kakaowe ok. 200 g
      • starta czekolada do posypania
      • poncz: 1/2 filiżanki dowolnego likieru śmietankowego np. Baileys, Stock, + 2 łyżki wody (jeśli chcecie pominąć alkohol w cieście, biszkopt można nasączyć niezbyt mocną kawą)

      Sposób wykonania:

      Biszkopt:

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

      Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier całkowicie rozbity, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przelać do przygotowanej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160C  25- 30 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i wystudzić.

      Masa cappuccino:

      Kostka do pieczenia Kasia powinna być w temperaturze pokojowej, należy ją odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.

      Połowę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe mleko, obie mąki i zmiksować. Na koniec wsypać proszek cappuccino i krótko zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około1 minuty, rozcierając ewentualne grudki. Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia. Miękką Kasię utrzeć na puch. Kolejno dodawać dodawać po łyżce budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

      Masa śmietankowa:

      Śmietanka i serek powinny być dobrze schłodzone.

      Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Delikatnie przemieszać. Następnie ubijać do konsystencji gęstego kremu.

      Składanie ciasta:

      Wystudzony biszkopt odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier do pieczenia, ponownie umieścić go w blaszce i nasączyć przygotowanym ponczem. Wyłożyć masę cappuccino. Wierzch wyrównać. Na masie ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć ubitą śmietanę. Wierzch wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły i herbatniki zmiękły.

      Przed podaniem posypać startą czekoladą.

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "Śmietankowe cappuccino"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 maja 2017 00:02
  • wtorek, 25 kwietnia 2017
    • Kora królewska

      Kora królewska to według mnie

      lepsza i smaczniejsza wersja bardzo popularnej Kory orzechowej.

      Jest to ciasto, które i ja bardzo lubię,

      a przepis na nie był jednym z pierwszych,

      które znalazły się na blogu.

      Niestety zawsze miałam do niego pewne zastrzeżenia.

      Dotyczyły one głównie masy gotowanej na syropie z brzoskwiń

      i delicji, które bardzo dominowały w cieście.

      W wersji królewskiej na ich miejsce pojawiły się aksamitna masa budyniowa

      z kawałkami brzoskwiń, biszkopciki

      i pyszna, elastyczna polewa czekoladowa.

      Galaretka natomiast znalazła swoje miejsce po środku kremu.

      Ciasto wychodzi wysokie. Jest bogate i efektownie prezentuje się na stole.

      Można przygotować je z kilkudniowym wyprzedzeniem,

      bo świetnie znosi dłuższe przechowywanie, nie tracąc na jakości.

       

      Składniki: (na formę 24x32 cm z wysokim brzegiem)

      Ciasto orzechowe:

      • 8 białek
      • 2 żółtka
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich
      • 100 g wiórków kokosowych
      • garść rodzynek
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      masa:

      • 6 żółtek (pozostałych z ciasta)
      • 2 szklanki mleka
      • 220 ml śmietanki 30%
      • 170 g cukru
      • cukier waniliowy
      • 1 pełna łyżka mąki pszennej
      • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
      • 250 g masła w temp. pokojowej

      ponadto:

      • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
      • biszkopty okrągłe
      • puszka brzoskwiń
      • poncz - filiżanka kawy + 50 ml wódki

      

       

      Sposób przygotowania:

      Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodawać po 1 żółtku. Do masy jajecznej wsypać posiekane orzechy, wiórki, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

      Masę jajeczną podzielić na pół. Dno dwóch blach wyłożyć papierem do pieczenia. Do każdej blachy wylać połowę masy. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec równocześnie dwie blachy w temp. 160C z termoobiegiem, przez 25- 30 minut.

      Jeśli nie posiadacie dwóch jednakowych blach, ciasto należy przygotować z połowy porcji i upiec w temp 170 C z grzałką góra dół. W taki sam sposób przygotować drugi blat ciasta.

      Masa:

      Żółtka, pół szklanki mleka i obie mąki dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Dodać mieszankę jajeczną. Wszystko energicznie mieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu o. 1 minuty. Ma powstać aksamitny budyń. Zdjąć z ognia. Przykryć i wystudzić.

      Miękkie masło utrzeć mikserem do białości. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. 

      Brzoskwinie dobrze odsączyć z zalewy i pokroić na dosyć drobną kostkę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.

      Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do stężenia.

      Składanie ciasta:

      Pierwszy blat ciasta umieścić w formie. Rozsmarować na nim połowę kremu z brzoskwiniami. Biszkopciki maczać w ponczu kawowym i układać na kremie w niewielkich odstępach. W puste miejsca między biszkoptami nakładać galaretkę. Zwróćcie uwagę na stopień stężenia galaretki. Nie może być zbyt płynna. Konsystencją powinna przypominać kisiel. Na całość wyłożyć pozostały krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.

      Polewa:

      • 200 g mlecznej czekolady
      • 2 łyżki masła
      • 100 ml śmietanki 30%

      śmietankę z masłem bardzo dobrze podgrzać. Dodać połamaną czekoladę. Pozostawić na 2 minuty, po czym dokładnie zamiesza. Polewę nieco wystudzić i polać wierch ciasta.

      Smacznego :)

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kora królewska”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 kwietnia 2017 00:17
  • piątek, 10 marca 2017
    • Sezamkowiec

      Dziś zapraszam na kremowe ciasto z chrupiącymi sezamkami.

      Pyszne warstwy ciasta tworzą czekoladowy biszkopt, słodki,

      karmelowy krem z dodatkiem orzechów i sezamek, biszkopciki nasączone kawą z alkoholem

      i delikatna masa śmietankowa.

      Słodycz kremów idealnie równoważy konfitura z czarnej porzeczki.

      Ciasto nie jest specjalnie wymagające i pracochłonne,

      bo choć składa się z kilku warstw, to każda jest bardzo łatwa w przygotowaniu.

      Polecam wielbicielom słodkich, kremowych ciast z dodatkiem kawy.

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 2/3 szklanki mąki tortowej
      • 1/3 szklanki kakao
      • 50 g startej gorzkiej czekolady

      Masa z sezamkami:

      • 200 g miękkiego masła
      • 450 g masy kajmakowej (krówkowej)
      • 6 op. sezamek + 1 op. do dekoracji
      • 50 g orzechów włoskich lub ziemnych

      Masa śmietankowa:

      • 250 g mascarpone
      • 400 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki cukru pudru

      ponadto:

      • 1 mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (240 g)
      • ok. 20 szt. podłużnych biszkoptów (u mnie kakaowe)
      • poncz - 300 ml kawy + 1 łyżeczka cukru + 50 ml alkoholu (u mnie likier Baileys)

      Sposób przygotowania:

      Biszkopt

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Krótko, tylko do połączenia składników.

       

      Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.

      Masa z sezamkami

      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i w  kilku turach dodawać masę kajmakową. Sezamki dosyć drobno pokruszyć. Orzechy posiekać i wraz z sezamkami dodać do masy. Wymieszać.

      Masa śmietankowa

      Mascarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone.

      Wszystkie składniki masy umieścić w misie miksera. Ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.

      Składanie ciasta

      Wystudzony biszkopt odwrócić do góry spodem ( macie gwarancję, że wierzch będzie równy i dobrze wchłonie poncz)

      Naponczować go ok. 2/3 ilości ponczu. Na cieście rozsmarować konfiturę. Kolejno wyłożyć masę z sezamkami. Rozsmarować i wyrównać. Biszkopty krótko moczyć w pozostałym ponczu i układać na masie. Na biszkopty wyłożyć masę śmietankową. Wierzch wyrównać.

      Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

      Przed podaniem wierzch ciasta udekorować startą gorzką czekoladą i pokruszonymi sezamkami.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Sezamkowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 10 marca 2017 00:03
  • czwartek, 01 grudnia 2016
    • Ciasto "Wiśnia z makiem"

      To ciasto pachnie świętami - tak pomyślałam,

      gdy spóbowałam pierwszy kawałek.

      Wilgotny, makowy spód przełożony śmietankową masą z wiśniami

      oraz kremem z Nutellą na biszkoptach nasączonych kawą.

      Wszystkie smaki podkreśla dodatek migdałowego likieru Amaretto.

      Ciasto kilku warstw, ale niezbyt pracochłonne i raczej bezproblemowe.

      Jeśli lubicie kremowe ciasta,

      koniecznie dopiszcie do listy świątecznych wypieków :)

       

      Składniki: (na formę 22 x 32 cm)

      ciasto makowe:

      • 4 jajka
      • 170 g suchego mielonego maku (bez problemu można już kupić w niemal każdym markecie)
      • 3/4 szklanku drobnego cukru
      • cukier wanilinowy
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      krem śmietankowy:

      • 500g serka mascarpone
      • 250 ml śmietanki 30%
      • 4 łyżki cukru pudru

      masa czekoladowa:

      • 250 g serka mascarpone
      • 200 g kremu typu Nutella

      poncz:

      • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody

      ponadto:

      • 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu
      • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g)
      • 2/3 szklanki  kawy + 2 łyżki likieru Amaretto


      Sposób wykonania:

      Ciasto makowe:

      Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej.

      Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.

      Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

      Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Krem śmietankowy:

      Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.

      Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.

      Masa czekoladowa:

      Składniki masy powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli dodacie ciepłą Nutellę do zimnego serka masa się zwarzy).

      Mascaropne i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Najłatwiej za pomocą trzepaczki rózgowej.

      Składanie ciasta:

      Ciasto makowe odwrócić spodem do góry (macie wtedy gwarancję, że wierzch będzie idealnie równy). Skropić ponczem. Wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozprowwadzić masę z Nutellą.

      Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny.

      Przed podaniem oprószyć wiórkami czekolady.

      Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (24) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "Wiśnia z makiem"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 grudnia 2016 00:28
  • środa, 09 listopada 2016
    • Kostka chałwowa

      Nietuzinkowe ciasto na specjalne okazje.

      Intensywnie kakaowy biszkopt mocno nasączony likierem Baileys,

      pyszna masa chałwowa, kremowa polewa czekoladowa,

      a dla przełamania smaku odrobina winnych powideł śliwkowych.

      Ciasto jest wyraziste w smaku, bardzo sycące, idealne na chłodne jesienne wieczory,

      a dodatkowo dosyć proste w przygotowaniu.

      Kostki ciasta ozdobiłam domowymi pralinkami z poprzedniego przepisu,

      ale możecie je pominąć lub zastąpić gotowymi.

       

      Składniki: (forma o wym. 22x34 cm)

      biszkopt kakaowy:

      • 6 jajek
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 120 g mąki pszennej tortowej
      • 60 g kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 100 g roztopinego masła

      masa chałwowa:

      • 500 g serka mascarpone
      • 200 ml śmietanki 30%
      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce wody (przestudzone)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 25 dag chałwy
      • 2 łyżki likieru Baileys (opcjonalnie)

      ponadto:

      • powidła śliwkowe lub konfitua wiśniowa 240 g
      • poncz: 1/3 szklanki likieru Baileys + 1/3 szklanki wody

       

      Sposób wykonania:

      Biszkopt: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

      Białka ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i wymieszać szpatułką. Na koniec wlać roztopione masło i delikatnie wymieszać szpatułką.

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę do blachy, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C ok. 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Masa: (serek i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone)

      Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubijać do powstania gęstego kremu. Dodać rozpuszczona kawę i króko zmiksować. Chałwę drobno pokruszyć i dodać do masy, wymieszać. Na koniec wlać likier i całość wymieszać.

      Składanie ciasta:

      Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat nasączyć połową ponczu i posmarować powidłami. Wyłożyc masę i równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko go docisnąć. Wierzch ciasta nasączyć pozostałym ponczem.

      Ciasto schłodzić w lodówce 2-3 godziny.

      Przygotować polewę, odstawić do lekkiego ostygnięcia. Wylać na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzić.

      Polewa:

      • 200 g czekolady mlecznej lub pół na pół mlecznej/deserowej
      • 100 ml śmietanki 30%
      • 2 płaskie łyżki masła

      Śmietankę i masło dobrze podgrzać, niemal doprowadzając do wrzenia. Odstawić z palnika. Wrzucić połamaną czekoladę i odczekać 2 minuty. Całość energicznie wymieszać do powstania gładkiej polewy.

      Przepis na pralinki znajdziecie Tu. Aby dobrze komponowały się z ciastem dodałam do nich likieru Baileys.

      Smacznego :)

       

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Kostka chałwowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 09 listopada 2016 00:11

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa