Ciasta przekładane

  • środa, 29 listopada 2017
    • Torcik makowy z kajmakiem

      Pyszny torcik w świątecznym odcieniu.

      Wilgotne, pachnące migdałami makowe blaty

      przełożone konfiturą wiśniową i

      słodkim, kajmakowym kremem.

      Całość delikatnie oprószona kakao i wiórkami czekolady.

      To ciasto polecam zwłaszcza na świąteczny stół.,

      bo jak wiele potraw bożonarodzeniowych łączy

      w sobie tradycję i nowoczesność.

      Ja odnalazłam w nim wilgotnego makowca,

      a moja córka delikatne tiramisu.

      Ma jeszcze jedną, ogromna zaletę.

      Będziecie zaskoczeniu, jak niewiele wymaga pracy.

       

      Składniki: (na formę 21 x 21cm lub tortownicę o śr. 23 cm, na dużą blachę 24x 32 cm wszystkie składniki należy pomnożyć przez 2)

      Ciasto makowe:

      • 4 jajka
      • 3 łyżki maki pszennej
      • 2 łyżki kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • cukier waniliowy (8g)
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 170 g mielonego maku (dostępny niemal w każdym markecie)

      Krem kajmakowy:

      • 250 g serka mascarpone
      • 200 g masy kajmakowej (użyłam masy z Gostynia)
      • 100 g śmietanki 30 % lub 36%

      ponadto:

      • ok. 200 konfitury z wiśni
      • poncz: 50 ml wody + 50 ml likieru Amaretto
      • kakao, wiórki czekolady i wiśnie z likieru lub z kompotu do dekoracji

      Sposób wykonania:

      Biszkopt makowy

      Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.

      Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

      Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Masa kajmakowa

      Wszystkie składniki masy powinny być bardzo dobrze schłodzone.

      Serek mascarpone, kajmak i śmietankę umieścić w misie miksera. Miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

      Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć połową ponczu. Na cieście rozsmarować konfiturę z wiśni, a na nią wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć drugą połową ponczu i wyłożyć pozostały krem.

      Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

      Przed podaniem oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

      Ciasto"Wiśniowa panienka"

      Makowiec na kruchym cieście

        Ciasto "Wiśnia z makiem"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik makowy z kajmakiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 29 listopada 2017 09:46
  • piątek, 20 października 2017
    • Ciasto "Kawowy Michałek"

      Ciasto Michałek cieszy się na blogu ogromną popularnością.

      Dziś propozycja, która mam nadzieję także przypadnie Wam do gustu -

      Michałek w kawowej odsłonie.

      Warstwy ciasta to orzechowa beza, którą możecie znać z ciasta Prince Polo,

      delikatny, wyraźnie kawowy krem i herbatniki

      pod aksamitną polewą czekoladową.

      Ciasto jest dość sycące, ale nie nazbyt słodkie,

      a mnie utrzymuje w przekonaniu,

      że kawa, orzechy i czekolada to połączenie idealne...

       

      Składniki:

      Ciasto orzechowe:

      • 7 białek
      • szczypta soli
      • 150 g cukru
      • 100 g mielonych orzechów włoskich
      • 100 g siekanych orzechów włoskich
      • 100 g wiórków kokosowych
      • 100 g wafelków orzechowych (mogą być w czekoladzie)

      Krem kawowy:

      • 500 g serka mascarpone
      • 350 ml śmietanki 30 % lub 36%
      • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 2 łyżki likieru Amaretto lub kawowego

      ponadto:

      • ok. 20 sztuk herbatników kakaowych
      • orzechy włoskie do dekoracji

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto orzechowe - białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodać orzechy, wiórki i posiekane wafelki. Całość delikatnie wymieszać.

      Dno formy o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę orzechową i równomiernie rozprowadzić. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 C. ok 30 minut.

      Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Krem - w wysokim naczyniu umieścić serek, śmietankę i cukier puder. Miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać kawę i likier. Ponownie zmiksować. Krótko, tylko do połączenia składników.

      Wystudzone ciasto odwrócić do góry dnem i ponownie umieścić w formie. Na ciasto wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Na kremie ściśle ułożyć herbatniki, Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić ok. 3 godziny.

      Przed podaniem polać polewą.

      Polewa:

      • 200 g czekolady mlecznej lub deserowej
      • 100 ml śmietanki 30%
      • 2 łyżki masła

      W rondelku umieścić masło i śmietankę. Dobrze podgrzać, niemal do zagotowania. Czekoladę połamać i wrzucić do garnuszka. Odczekać 2 minuty i energicznie zamieszać.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

        Kostka orzechowa

        Kora królewska

        Kostka chałwowa

      Czekoladowy Napoleon

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "Kawowy Michałek"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 20 października 2017 00:05
  • czwartek, 18 maja 2017
    • Ciasto "Śmietankowe cappuccino"

          Lubicie robić niespodzianki najbliższym? Ja bardzo. Od zawsze jestem fanem słodkości, uwielbiam piec, kosztować dotąd nieznanych smaków, komponować je ze sobą i tworzyć nowe przepisy. Ale dopiero pieczenie dla najbliższych i sprawianie im radości daje mi prawdziwą frajdę.

         Śmietankowe cappuccino piekłam z ogromną przyjemnością, bo miało być słodką niespodzianką dla mojej córki. Właśnie skończyła pisać pracę magisterską, więc chciałam to jakoś uczcić. A co jest lepsze od dużego kawałka kremowego ciasta? Jeszcze większy kawałek ciasta :) Właściwie okazje do świętowania były dwie, bo właśnie zbliża się Światowy Dzień Pieczenia z Kasią, a to zawsze dobry pretekst, by sprawić bliskim radość.

         Wybór ciasta nie był przypadkowy. Córka jest wielbicielką kawy z pianką, więc postawiłam na ten smak. "Śmietankowe cappuccino" to delikatny, jasny biszkopt nasączony likierem śmietankowym, do tego budyniowa masa cappuccino, warstwa herbatników kakaowych i lekka bita śmietanka. Ciasto wymaga przechowywania w lodówce, dlatego masę budyniową postanowiłam przygotować z kostki do pieczenia Kasia. Dzięki temu unikamy długiego oczekiwania na "ocieplenie" masy, a ciasto jest gotowe do spożycia niemal zaraz po wyjęciu z lodówki. Wierzch ciasta oprószyłam delikatnie kakao i posypałam wiórkami mlecznej czekolady, ale jeśli lubicie chrupiący dodatek w cieście, sprawdzą się także prażone płatki migdałów.

       

      Składniki: (na formę o wym. 24 x 32 cm)

      Biszkopt:

      • 4 jajka
      • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Masa cappuccino:

      • kostka do pieczenia Kasia 250 g
      • 500 ml mleka
      • 4 żółtka
      • 4 łyżki cukru
      • 1,5 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 opakowanie kawy cappuccino 110 g

      Masa śmietankowa:

      • 500 ml śmietanki 30%
      • 250 g serka mascarpone
      • 4 łyżki cukru pudru

      Ponadto:

      • herbatniki kakaowe ok. 200 g
      • starta czekolada do posypania
      • poncz: 1/2 filiżanki dowolnego likieru śmietankowego np. Baileys, Stock, + 2 łyżki wody (jeśli chcecie pominąć alkohol w cieście, biszkopt można nasączyć niezbyt mocną kawą)

      Sposób wykonania:

      Biszkopt:

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

      Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier całkowicie rozbity, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przelać do przygotowanej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160C  25- 30 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i wystudzić.

      Masa cappuccino:

      Kostka do pieczenia Kasia powinna być w temperaturze pokojowej, należy ją odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.

      Połowę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe mleko, obie mąki i zmiksować. Na koniec wsypać proszek cappuccino i krótko zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około1 minuty, rozcierając ewentualne grudki. Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia. Miękką Kasię utrzeć na puch. Kolejno dodawać dodawać po łyżce budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

      Masa śmietankowa:

      Śmietanka i serek powinny być dobrze schłodzone.

      Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Delikatnie przemieszać. Następnie ubijać do konsystencji gęstego kremu.

      Składanie ciasta:

      Wystudzony biszkopt odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier do pieczenia, ponownie umieścić go w blaszce i nasączyć przygotowanym ponczem. Wyłożyć masę cappuccino. Wierzch wyrównać. Na masie ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć ubitą śmietanę. Wierzch wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły i herbatniki zmiękły.

      Przed podaniem posypać startą czekoladą.

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "Śmietankowe cappuccino"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 maja 2017 00:02
  • wtorek, 25 kwietnia 2017
    • Kora królewska

      Kora królewska to według mnie

      lepsza i smaczniejsza wersja bardzo popularnej Kory orzechowej.

      Jest to ciasto, które i ja bardzo lubię,

      a przepis na nie był jednym z pierwszych,

      które znalazły się na blogu.

      Niestety zawsze miałam do niego pewne zastrzeżenia.

      Dotyczyły one głównie masy gotowanej na syropie z brzoskwiń

      i delicji, które bardzo dominowały w cieście.

      W wersji królewskiej na ich miejsce pojawiły się aksamitna masa budyniowa

      z kawałkami brzoskwiń, biszkopciki

      i pyszna, elastyczna polewa czekoladowa.

      Galaretka natomiast znalazła swoje miejsce po środku kremu.

      Ciasto wychodzi wysokie. Jest bogate i efektownie prezentuje się na stole.

      Można przygotować je z kilkudniowym wyprzedzeniem,

      bo świetnie znosi dłuższe przechowywanie, nie tracąc na jakości.

       

      Składniki: (na formę 24x32 cm z wysokim brzegiem)

      Ciasto orzechowe:

      • 8 białek
      • 2 żółtka
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich
      • 100 g wiórków kokosowych
      • garść rodzynek
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      masa:

      • 6 żółtek (pozostałych z ciasta)
      • 2 szklanki mleka
      • 220 ml śmietanki 30%
      • 170 g cukru
      • cukier waniliowy
      • 1 pełna łyżka mąki pszennej
      • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
      • 250 g masła w temp. pokojowej

      ponadto:

      • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
      • biszkopty okrągłe
      • puszka brzoskwiń
      • poncz - filiżanka kawy + 50 ml wódki

      

       

      Sposób przygotowania:

      Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodawać po 1 żółtku. Do masy jajecznej wsypać posiekane orzechy, wiórki, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

      Masę jajeczną podzielić na pół. Dno dwóch blach wyłożyć papierem do pieczenia. Do każdej blachy wylać połowę masy. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec równocześnie dwie blachy w temp. 160C z termoobiegiem, przez 25- 30 minut.

      Jeśli nie posiadacie dwóch jednakowych blach, ciasto należy przygotować z połowy porcji i upiec w temp 170 C z grzałką góra dół. W taki sam sposób przygotować drugi blat ciasta.

      Masa:

      Żółtka, pół szklanki mleka i obie mąki dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Dodać mieszankę jajeczną. Wszystko energicznie mieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu o. 1 minuty. Ma powstać aksamitny budyń. Zdjąć z ognia. Przykryć i wystudzić.

      Miękkie masło utrzeć mikserem do białości. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. 

      Brzoskwinie dobrze odsączyć z zalewy i pokroić na dosyć drobną kostkę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.

      Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do stężenia.

      Składanie ciasta:

      Pierwszy blat ciasta umieścić w formie. Rozsmarować na nim połowę kremu z brzoskwiniami. Biszkopciki maczać w ponczu kawowym i układać na kremie w niewielkich odstępach. W puste miejsca między biszkoptami nakładać galaretkę. Zwróćcie uwagę na stopień stężenia galaretki. Nie może być zbyt płynna. Konsystencją powinna przypominać kisiel. Na całość wyłożyć pozostały krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.

      Polewa:

      • 200 g mlecznej czekolady
      • 2 łyżki masła
      • 100 ml śmietanki 30%

      śmietankę z masłem bardzo dobrze podgrzać. Dodać połamaną czekoladę. Pozostawić na 2 minuty, po czym dokładnie zamiesza. Polewę nieco wystudzić i polać wierch ciasta.

      Smacznego :)

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kora królewska”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 kwietnia 2017 00:17
  • piątek, 10 marca 2017
    • Sezamkowiec

      Dziś zapraszam na kremowe ciasto z chrupiącymi sezamkami.

      Pyszne warstwy ciasta tworzą czekoladowy biszkopt, słodki,

      karmelowy krem z dodatkiem orzechów i sezamek, biszkopciki nasączone kawą z alkoholem

      i delikatna masa śmietankowa.

      Słodycz kremów idealnie równoważy konfitura z czarnej porzeczki.

      Ciasto nie jest specjalnie wymagające i pracochłonne,

      bo choć składa się z kilku warstw, to każda jest bardzo łatwa w przygotowaniu.

      Polecam wielbicielom słodkich, kremowych ciast z dodatkiem kawy.

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 2/3 szklanki mąki tortowej
      • 1/3 szklanki kakao
      • 50 g startej gorzkiej czekolady

      Masa z sezamkami:

      • 200 g miękkiego masła
      • 450 g masy kajmakowej (krówkowej)
      • 6 op. sezamek + 1 op. do dekoracji
      • 50 g orzechów włoskich lub ziemnych

      Masa śmietankowa:

      • 250 g mascarpone
      • 400 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki cukru pudru

      ponadto:

      • 1 mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (240 g)
      • ok. 20 szt. podłużnych biszkoptów (u mnie kakaowe)
      • poncz - 300 ml kawy + 1 łyżeczka cukru + 50 ml alkoholu (u mnie likier Baileys)

      Sposób przygotowania:

      Biszkopt

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Krótko, tylko do połączenia składników.

       

      Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.

      Masa z sezamkami

      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i w  kilku turach dodawać masę kajmakową. Sezamki dosyć drobno pokruszyć. Orzechy posiekać i wraz z sezamkami dodać do masy. Wymieszać.

      Masa śmietankowa

      Mascarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone.

      Wszystkie składniki masy umieścić w misie miksera. Ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.

      Składanie ciasta

      Wystudzony biszkopt odwrócić do góry spodem ( macie gwarancję, że wierzch będzie równy i dobrze wchłonie poncz)

      Naponczować go ok. 2/3 ilości ponczu. Na cieście rozsmarować konfiturę. Kolejno wyłożyć masę z sezamkami. Rozsmarować i wyrównać. Biszkopty krótko moczyć w pozostałym ponczu i układać na masie. Na biszkopty wyłożyć masę śmietankową. Wierzch wyrównać.

      Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

      Przed podaniem wierzch ciasta udekorować startą gorzką czekoladą i pokruszonymi sezamkami.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sezamkowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 10 marca 2017 00:03

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa