Makarony

  • środa, 11 maja 2016
    • Makaron z pesto i szparagami

      Szybkie, lekkie, wiosenne danie -

      makaron z domowym pesto, idelanymi o tej porze roku pieczonymi szparagami,

      pomidorkami koktajlowymi, chrupiącym słonecznikiem i parmezanerm.

      Taki makaron można podać jako odrębne danie lub jako dodatek

      do grillowanego kurczaka. Pycha!

       

      Składniki:

      • 200 g makaronu
      • 2-3 łyżki pesto, najlepiej domowego z tego przepisu
      • kilka pomidorków koktajlowych
      • garść ziaren słonecznika
      • tarty parmezan
      • 6 zielonych szparagów
      • sól, pieprz, odrobina oliwy

      Przygotować pesto według przepisu.

      Makaron ugotować al'dente.

      Piekarnik rozgrzać do 200 C. Twardsze końcówki w szaragach (ok. 2-3 cm) odciąć i wyrzucić. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut.

      Makaron odcedzić. Dodać pesto, szparagi i wymieszać. Pokroić pomidorki, a ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Dodać do makaronu i ponownie wymieszać. Makaron nałożyć na talerze i obficie oprószyć tartym parmezanem.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z pesto i szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 11 maja 2016 00:06
  • czwartek, 10 marca 2016
    • Naleśniki z duszonym porem i szynką parmeńską

      Por to jedno z moich ulubionych warzyw.

      Bardzo lubię jego ostry, wyrazisty smak w surówkach,

      który dodatkowo świetnie podbija kwaśne jabłko.

      Równie dobrze smakuje też duszony, który z odrobiną masła

       zamienia się niemal w delikatny krem.

      Tą drugą postać wykorzystałam dziś jako bazę nadzienia do naleśników,

      a całość dopełniłam szynką parmeńską i wiórkami parmezanu.

       Naleśniki krótko zapiekłam i podałam ze szklanką zimnego piwa.

       

       Składniki:

      ciasto naleśnikowe:

      • 1 szklanka mleka
      • 1 szklanka wody
      • 1 jajko
      • 1 łyżka oleju
      • szczypta soli
      • ok. 1 i 3/4 szklanki mąki

      farsz:

      • 300 g pora
      • 2 łyżki masła
      • 1 łyżka oleju
      • sól, świeżo mielony czarny pieprz

      ponadto:

      • opakowanie szynki parmeńskiej (80 g)
      • świeżo starty pamezan

      Sposób wykonania:

      Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut.

      Na patelni teflonowej smażyć naleśniki (przed wylaniem pierwszej porcji patelnię posmarować ręcznikiem papierowym namoczonym w oleju).

      Ciemną częśc pora odciąć. Pozostałą część pokroić w dosyć cienkie krążki. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wrzucić pora. Smażyć chwilę na sporym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić ok. 8 minut. Por powinien ładnie się zeszklić ale nie zbrązowieć. Pod koniec smażenia posolić i doprawić pieprzem ( soli dodawajcie bardzo ostrożnie, będą jeszcze słone dodatki).

      Na każdym naleśniku rozsmarować 1-2 łyżki duszonych porów. Dodać porwany na kawałki plaster szynki i kilka sporych wiórków parmezanu. obficie oprószyc świeżo mielonym pieprzem. Naleśniki zwinąć.

      Przed podaniem krótko zapiec w piekarniku.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z duszonym porem i szynką parmeńską”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 marca 2016 11:48
  • piątek, 04 marca 2016
    • Pierogi orkiszowe ze szpinakiem i ricottą

      Takie pierogi jadam ostatnio bardzo często.

      Zazwyczaj z tradycyjnym ciastem z mąki pszennej,

      ale dziś zaproponuję Wam lżejszą i zdrowszą wersję -

      - szpinakowo-serowe wnętrze w pełnoziarnistym orkiszowym cieście.

       

       

      Składniki:

      ciasto

      • 2 szklanki mąki orkiszowej
      • ok. 2/3 szklanki gorącej wody
      • 1 łyżeczka oleju
      • szczypta soli

      farsz:

      • 450 g mrożonego szpinaku (liści)
      • 250 g sera ricotta
      • 1 łyżka masła
      • 1 cebula
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 łyżki tartego parmezanu (w odchudzonej wersji można pominąć)
      • sól, biały pieprz

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto: Mąkę wymieszać z solą. Dodać gorącą wodę, olej i zagnieść ciasto. Powinno być dosyć miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć, aby nie wyschło i odstawić na 30 minut.

      Farsz: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać masło. Dodac pokrojona w kostkę cebulkę i podsmażyć na szklisto. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Chwilę razem przesmażyć, ale nie za długo, by czosnek nie zdążył zbrązowieć.

      Do szpinaku dodać ricottę, masło z cebulką i czosnkiem oraz stary parmezan. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem.

      Częśc ciasta cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta wycinać krążki. Na środku krązka ukłądać farsz. Brzegi zlepić. Pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę.Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch.

      Podawać z jogurtem naturalnym lub polane masłem i posypane tartym parmezanem.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi orkiszowe ze szpinakiem i ricottą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2016 09:54
  • środa, 17 lutego 2016
    • Zapiekanka z tortellini

      Pomysł na szybki obiad - zapiekanka z tortellini i sosu marinara.

      Jeśli posiadacie umiejetność robienia kilku rzeczy jednocześnie,

      to przygotowanie jej nie zajmie dłużej jak 30 minut.

      Potem krótka chwila w piekarniku i pyszny, sycący obiad na stole.

       

       

      Składniki: (porcja na 2-3 osoby)

      • 250 g tortellini ze szpinakiem
      • 20 dag polędwicy sopockiej lub szynki gotowanej (najlepiej w plastrach)
      • 20 dag sera żółtego
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka masła

      sos:

      • 2 łyżki oliwy
      • 1 cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • sól, pieprz, cukier do smaku
      • 1 łyżka suszonej bazylii
      • 1 łyżka suszonego oregano
      • 500 g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki

       

       

      Sposób przygotowania:

      Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      W niewielkim garnuszku rozgrzać oliwę. Dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek. Smażyć razem ok. 1 minuty. Wlać passatę, dodać przyprawy, przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Doprawić do smaku.

      Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Podsmażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Razem krótko przesmażyć.

      Niewielkie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć połowę tortellini. Przykryć połową sosu. Wyłożyć połowę smażonej szynki i posypać połową startego sera (patrz zdj.) W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę wszystkich składników.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C przez 20 minut.

      Przed podaniem posypać świeżą bazylią.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z tortellini”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 17 lutego 2016 11:13
  • piątek, 22 stycznia 2016
    • Makaronowa zapiekanka z łososiem

       

      Makaron z pesto, suszone pomidory i łosoś

      pod kremowym beszamelem i żółtym serem.

      Pyszne, proste danie, które dodatkowo może okazać się też bardzo szybkim,

      jeśli skorzystacie z gotowego pesto (choć zdecydowanie polecam domowe).

      Dla nas jest najczęściej piątkowym obiadem,

      ale może też być świetną, ciepła kolacją.

       

       

       

      Składniki:

      • 500 g makaronu
      • 1/2 słoiczka (ok. 100 g) pesto, lub podwójna porcja z TEGO przepisu
      • słoiczek suszonych pomidorów (200g)
      • 300 g filetu z łososia

      sos beszamelowy:

      • 1 łyżka masła
      • 1 łyżka mąki
      • 1 szklanka mleka
      • 120 g żółtego sera
      • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

      Sposób przygotowania:

      Z łososia zdjąć skórę i w razie potrzeby, za pomocą pensety wyjąć ości. Mięso pokroić na 2 cm. kawałki, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na czas przygotowywania pozostałych składników.

      Makaron ugotować  al'dente w osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodać pesto i pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość delikatnie wymieszać.

      Przygotować sos: W garnuszku rozgrzać masło. Wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu 1 minutę. Garnek zdjąć z palnika, wlać połowę mleka, zamieszać i ponownie postawić na ogniu. Cały czas mieszając doprowadzic do wrzenia, rozcierając ewentualne grudki. Garnek ponownie zdjąć z palnika, wlać pozostałe mleko i zamieszać. Znów postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, rozcierając ewentualne grudki. Sos doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Ser zetrzec na tarce, dodać do sosu i wymieszać.

      Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę makaronu. Na nim ułożyć kawałki łososia, a następnie resztę makaronu. Całość zalać sosem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez 30 minut.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Makaronowa zapiekanka z łososiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 22 stycznia 2016 00:07

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa