Desery

  • czwartek, 16 listopada 2017
    • Mini Pavlove z bananami i solonym karmelem

      Deser dla największych łasuchów,

      ale także wielbicieli odrobiny soli w słodkościach.

      Mini Pavlove z bitą śmietaną, bananami,

      solonym sosem karmelowym i pistacjami.

      Cudowna mieszanina smaków i konsystencji.

       

      Składniki: (na 6-8 dużych porcji)

      bezy

      • 6 jaj
      • 300 g drobnego cukru do wypieków
      • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • szczypta soli

      solony sos karmelowy

      • 30 g masła
      • 50 g brązowego cukru
      • 80 ml śmietanki 30 %
      • spora szczypta soli

      ponadto:

      • 400 ml śmietanki 30%
      • 1 łyżeczka cukru pudru
      • 2 banany
      • 2 garści orzechów pistacjowych


      Sposób wykonania:

      Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodać przesianą mąkę i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać szpatułką.

      Na papierze do pieczenia narysować w odstępach 6 okręgów o średnicy ok. 10 cm. Na każdy wyłożyć porcję białek i ukształtować bezy.

      Piekarnik nagrzać do temp. 160 C. Wstawić bezy i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120 C. Piec ok. 70 minut. Piekarnik wyłączyć, ale pozostawić w w nim bezy do całkowitego wystygnięcia.

       

      Sos karmelowy:

      W garnuszku umieścić masło, cukier i śmietankę. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 2-4 minuty. Na koniec dodać szczyptę soli. Odstawić do wystygnięcia.

      Po wystygnięciu sos jeszcze zgęstnieje.

      Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem 1 łyżeczki cukru pudru.

      Na bezy wyłożyć bitą śmietanę. Następnie pokrojone w plastry banany. Deser polać sosem i posypać posiekanymi pistacjami.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

        Pavlova z frużeliną owocową

        Bezy z Nutellą

        Ciasto Cassis

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Mini Pavlove z bananami i solonym karmelem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 listopada 2017 00:10
  • środa, 18 maja 2016
    • Naleśniki Banoffee

       Lubicie połączenie kajmaku i bananów? 

      Jeśli tak, pokochacie ten deser.

      Naleśniki wypełnione pysznym twarogiem kajmakowym i plastrami bananów,

      a całość, tak jak w tradycyjnym Banoffee, zwieńczona bitą śmietaną i kakao.

       

      Składniki:

      • 6 sztuk naleśników z tego przepisu
      • 250 g twarogu na sernik (użyłam President w wiaderku)
      • 250 g masy kajmakowej z puszki
      • 3 banany
      • 200 g śmietanki 30%
      • 2 łyżeczki cukru pudru
      • kakao do oprószenia

      Usmażyć 6 naleśników.

      Twaróg wymieszać z masą kajmakową. Każdy naleśnik posmarować powstałym twarogiem kajmakowym. Na połowie ułożyć plastry banana. Przykryć drugą połową naleśnika. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Wierzch każdego naleśnika udekrować chmurką z bitej śmietany i oprószyć kakao.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki Banoffee”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 18 maja 2016 09:35
  • wtorek, 12 kwietnia 2016
    • Budyń z Nutelli

      Z okazji Dnia Czekolady błyskawiczny deser,

      który zdążycie przygotować w przysłowiowe 5 minut - budyń z Nutelli.

      Może nie do końca jest to czekolada, ale smakiem z pewnością dorównuje królowej słodyczy.

      Zresztą jestem pewna, że miłośników kremu orzechowego nie muszę przekonywać,

      by spóbowali Nutelli w formie budyniu :)

       

      Składniki:

      • 500 ml mleka
      • 3 łyżki nutelli
      • 3 łyżki mąki ziemniacznej

      Dla uzyskania ładniejszego, ciemniejszego koloru można dodać 1-2 łyżeczki kakao, ale nie jest to konieczne.

      Nutellę, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę,  doprowadzić do wrzenia i energicznie zamieszać. Budyń gotować ok. 1 minuty. Odstawić z ognia i przelać do pucharków. Wystudzić. Podawać ze świeżywmi owocami lub bitą śmietaną.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Budyń z Nutelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 kwietnia 2016 12:56
  • wtorek, 23 lutego 2016
    • Racuszki budyniowe z bananami

      Błyskawiczne, proste, pyszne i zawsze poprawiają nastrój- racuszki.

      Tym razem przepis na bazie jogurtu i budyniu.

      Delikatny budyniowy smak fajnie podkreśla banan.

      W zamyśle miał on się znaleźć wewnątrz placuszków,

      jednak zdecydowanie smakował nam bardziej jako dodatek,

       i taka wersję Wam polecam.

       

      Składniki: (na 10-12 sztuk)

      • 1 szklanka jogurtu naturalnego
      • 1 szklanka maki pszennej
      • 1  duże jajko
      • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g (proszek)
      • 1 cukier wanilinowy (10 g)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki cukru pudru

      ponadto:

      • 1 banan
      • cukier puder do posypania
      • olej do smażenia

       

      Sposób wykonania:

      Jajko, cukier, cukier wanilinowy i jogurt wymieszać trzapaczką rózgową, lub krótko mikserem. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsypać do masy jogurtowej i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo i sobodnie dać się nakładać na patelnię. Gdyby było zbyt gęste, dolejcie jogurtu, jeśli za rzadkie, dosypcie mąki.

      Na patelni rozgrzać olej. Smażyć racuszki na złoto, około 2 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni i układać na ręcznikach papierowych, by odsączyć racuszki z nadmiaru tłuszczu. Nieco wystudzić.

      Podawać z plastrami bananów, oprószone cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (41) Pokaż komentarze do wpisu „Racuszki budyniowe z bananami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lutego 2016 00:05
  • czwartek, 11 lutego 2016
    • Szyszki z krówek i irysów

      Dzisiaj znowu powrót do przeszłości - szyszki z krówek i irysów.

      Pamiętacie? Biegaliście po nie na przerwach do sklepiku?

      W takim zalewie słodyczy, jaki mamy obecie, nie są już żadną atrakcją,

      ale kiedyś... kiedyś śniłam o nich po nocach, serio :)

      Jeśli chcecie przypomnieć sobie ten smak,

      podrzucam przepis.

       

      Składniki:

      • 20 dag krówek
      • 20 dag irysów
      • 120 g masła
      • 100 g ryżu preparowanego

       

      Sposób wykonania:

      W garnuszku z grubym dnem umieścić masło. Podgrzać i roztopić, dodać krówki i irysy. Całość podgrzewać i mieszać, aż do rozpuszczenia cukierków i uzyskania jednolitej masy.

      Do głębokiej miski wsypać ryż. Wlać masę z cukierków. Wszystko wymieszać łyżką. Z powstałej masy formować szyszki lub kuleczki dowolnej wielkośći. gotowe odłożyć do przestygnięcia.

      Uwaga: Zanim zaczniecie formować szyszki sprawdźcie, czy masa nie jest zbyt gorąca.

                Gdy masa zacznie Wam gęstnieć i będzie trudna do zlepienia, wstawcie ją na krótko do mikrofalówki. Cieplejsza znacznie łatwiej się klei.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Szyszki z krówek i irysów”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 lutego 2016 00:38

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa