Desery

  • środa, 18 maja 2016
    • Naleśniki Banoffee

       Lubicie połączenie kajmaku i bananów? 

      Jeśli tak, pokochacie ten deser.

      Naleśniki wypełnione pysznym twarogiem kajmakowym i plastrami bananów,

      a całość, tak jak w tradycyjnym Banoffee, zwieńczona bitą śmietaną i kakao.

       

      Składniki:

      • 6 sztuk naleśników z tego przepisu
      • 250 g twarogu na sernik (użyłam President w wiaderku)
      • 250 g masy kajmakowej z puszki
      • 3 banany
      • 200 g śmietanki 30%
      • 2 łyżeczki cukru pudru
      • kakao do oprószenia

      Usmażyć 6 naleśników.

      Twaróg wymieszać z masą kajmakową. Każdy naleśnik posmarować powstałym twarogiem kajmakowym. Na połowie ułożyć plastry banana. Przykryć drugą połową naleśnika. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Wierzch każdego naleśnika udekrować chmurką z bitej śmietany i oprószyć kakao.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki Banoffee”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 18 maja 2016 09:35
  • wtorek, 12 kwietnia 2016
    • Budyń z Nutelli

      Z okazji Dnia Czekolady błyskawiczny deser,

      który zdążycie przygotować w przysłowiowe 5 minut - budyń z Nutelli.

      Może nie do końca jest to czekolada, ale smakiem z pewnością dorównuje królowej słodyczy.

      Zresztą jestem pewna, że miłośników kremu orzechowego nie muszę przekonywać,

      by spóbowali Nutelli w formie budyniu :)

       

      Składniki:

      • 500 ml mleka
      • 3 łyżki nutelli
      • 3 łyżki mąki ziemniacznej

      Dla uzyskania ładniejszego, ciemniejszego koloru można dodać 1-2 łyżeczki kakao, ale nie jest to konieczne.

      Nutellę, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę,  doprowadzić do wrzenia i energicznie zamieszać. Budyń gotować ok. 1 minuty. Odstawić z ognia i przelać do pucharków. Wystudzić. Podawać ze świeżywmi owocami lub bitą śmietaną.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Budyń z Nutelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 kwietnia 2016 12:56
  • wtorek, 23 lutego 2016
    • Racuszki budyniowe z bananami

      Błyskawiczne, proste, pyszne i zawsze poprawiają nastrój- racuszki.

      Tym razem przepis na bazie jogurtu i budyniu.

      Delikatny budyniowy smak fajnie podkreśla banan.

      W zamyśle miał on się znaleźć wewnątrz placuszków,

      jednak zdecydowanie smakował nam bardziej jako dodatek,

       i taka wersję Wam polecam.

       

      Składniki: (na 10-12 sztuk)

      • 1 szklanka jogurtu naturalnego
      • 1 szklanka maki pszennej
      • 1  duże jajko
      • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g (proszek)
      • 1 cukier wanilinowy (10 g)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki cukru pudru

      ponadto:

      • 1 banan
      • cukier puder do posypania
      • olej do smażenia

       

      Sposób wykonania:

      Jajko, cukier, cukier wanilinowy i jogurt wymieszać trzapaczką rózgową, lub krótko mikserem. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsypać do masy jogurtowej i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo i sobodnie dać się nakładać na patelnię. Gdyby było zbyt gęste, dolejcie jogurtu, jeśli za rzadkie, dosypcie mąki.

      Na patelni rozgrzać olej. Smażyć racuszki na złoto, około 2 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni i układać na ręcznikach papierowych, by odsączyć racuszki z nadmiaru tłuszczu. Nieco wystudzić.

      Podawać z plastrami bananów, oprószone cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (38) Pokaż komentarze do wpisu „Racuszki budyniowe z bananami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lutego 2016 00:05
  • czwartek, 11 lutego 2016
    • Szyszki z krówek i irysów

      Dzisiaj znowu powrót do przeszłości - szyszki z krówek i irysów.

      Pamiętacie? Biegaliście po nie na przerwach do sklepiku?

      W takim zalewie słodyczy, jaki mamy obecie, nie są już żadną atrakcją,

      ale kiedyś... kiedyś śniłam o nich po nocach, serio :)

      Jeśli chcecie przypomnieć sobie ten smak,

      podrzucam przepis.

       

      Składniki:

      • 20 dag krówek
      • 20 dag irysów
      • 120 g masła
      • 100 g ryżu preparowanego

       

      Sposób wykonania:

      W garnuszku z grubym dnem umieścić masło. Podgrzać i roztopić, dodać krówki i irysy. Całość podgrzewać i mieszać, aż do rozpuszczenia cukierków i uzyskania jednolitej masy.

      Do głębokiej miski wsypać ryż. Wlać masę z cukierków. Wszystko wymieszać łyżką. Z powstałej masy formować szyszki lub kuleczki dowolnej wielkośći. gotowe odłożyć do przestygnięcia.

      Uwaga: Zanim zaczniecie formować szyszki sprawdźcie, czy masa nie jest zbyt gorąca.

                Gdy masa zacznie Wam gęstnieć i będzie trudna do zlepienia, wstawcie ją na krótko do mikrofalówki. Cieplejsza znacznie łatwiej się klei.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Szyszki z krówek i irysów”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 lutego 2016 00:38
  • niedziela, 31 stycznia 2016
    • Pączki jogurtowe

      Fritule, malutkie pączki jogurtowe rodem z Chorwacji.

      Zwykle dodaje się do nich rum lub brandy i skórkę z cytryny,

      ale można je spotkać również z dodatkiem startych jabłek czy rodzynek

      namoczonych uprzednio w rumie.

      Fritule przygotowuje się z ciasta drożdżowego lub z proszkiem do pieczenia.

      Ja zdecydowałam się na drugą wersję, błyskawiczną.

      Przygotowanie ciasta zajęło dosłownie chwilę,

      a pączki są naprawdę smaczne.

      Lekkie, delikatne z wyczuwalną nutą cytrynową.

       

       

      Składniki: (na ok. 40 malutkich pączków)

      • 2 jaja średniej wielkości
      • 180 g jogurtu naturalnego
      • 200 g mąki pszennej
      • 2 łyżki drobnego cukru
      • cukier waniliowy
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • 1 łyżka rumu
      • olej do smażenia

      opcjonalnie:

      • rodzynki namoczone w rumie
      • starte jabłko
      • cynamon

       

      Sposób wykonania:

      Jajka, cukier, cukier waniliowy, rum i jogurt wymieszać trzepaczką rózgową lub zmiksować mikserem do połączenia składników. Mąkę wymieszać z solą, skórka cytrynową, proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać. Powinno powstać dosyć gęste ciasto.

      W płaskim rondlu rozgrzać olej. Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.

      Łyżeczki można zanurzyć co jakiś czas w zimnym oleju, aby ciasto do nich nie przywierało.

      Pączki wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawić do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

      Najlepiej smakują świeże, jeszcze ciepłe.

      Smacznego :)

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Pączki jogurtowe ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 31 stycznia 2016 00:17

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa