Ciasteczka

  • poniedziałek, 18 grudnia 2017
  • sobota, 16 grudnia 2017
    • Orzeszki "Michałki"

      Święta to dobry czas, by wracać do babcinych

      zeszytów i przepisów sprzed wielu lat.

      Czasem przydaje się odkurzenie strychów i najgłębszych zakamarków szaf,

      by odnaleźć urządzenia, które nie jedno już widziały.

      Tak było z moją orzechownicą - maszynką do robienia orzeszków.

      Dostałam ją w prezencie lata temu.

      Odleżała swoje i doczekała lepszych dni,

      a my dzięki niej wróciliśmy do czasów 

      dzieciństwa i zapomnianych smaków.

      Ciasteczka orzeszki lata świetności

      miały w głębokim PRL-u.

      Nadziewane masą z orzechów gotowanych

      w mleku lub z mleka w proszku, były nie lada atrakcją.

      '''

      Orzeszki zrobione są z ciasta kruchego,

      dają zatem olbrzymie pole do popisu,

      bo nadziać możemy je właściwie wszystkim.

      Kajmakiem, ganache, masą z masłem orzechowym czy budyniową.

      Wszystko tu będzie świetnie grało.

      Możemy nawet jedną połówkę smarować powidłami,

      a drugą nutellą albo kajmakiem.

      Ponieważ same orzeszki wymagają nieco zachodu

      postanowiłam przygotować dla Was dwie bardzo szybkie masy -

      Michałkową i z Nutellą.

      Obydwie z dodatkiem mielonych orzechów prażonych i mascarpone.

       

      Składniki: (na 50-60 sztuk)

      Ciasto:

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 230 g zimnego masła
      • 2 jajka
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa Michałkowa:

      • 250 g serka mascarpone
      • 50 ml śmietanki 30 %
      • 140 g cukierków "Michałki"
      • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
      • opcjonalnie 1 łyżka alkoholu

      Masa z Nutellą:

      • 250 g serka mascarpone
      • 2-3 łyżki Nutelli
      • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych

      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Na stolnicę lub blat kuchenny wysypać wszystkie składniki sypkie - mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko siekać nożem. Gdy składniki wstępnie się połączą, dodać jajka. Ponownie siekać nożem.

      Na koniec ciasto krótko zagnieść rękoma. Tak przygotowane ciasto wstawić na godzinę do lodówki.

      Ze schłodzonego ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego.

      Orzechownicę lekko natłuścić olejem. Wstawić na najmniejszy palnik. Nagrzać dobrze z obydwu stron.

      W zagłębienia w orzechownicy wkładać przygotowane kulki ciasta. Zamknąć maszynkę i smażyć ok. 1 minuty z każdej strony.

      Będziecie musieli kontrolować smażenie, zaglądając do wnętrza i sprawdzając stopień wysmażenia ciasta. Gotowe orzeszki powinny być ładnie zezłocone.

      Orzeszki wyjąć z maszynki i wystudzić. W razie potrzeby odciąć nożykiem nierówne brzegi.

      Orzeszki można przygotować dużo wcześniej niż nadzienie i przechowywać w zamkniętym pojemniku lub pudełku tekturowym.

      Po nadzianiu masą ciasteczka należy przechowywać w lodówce. Pamiętajcie jednak, by wyjąć je dużo wcześniej przed podaniem. Ciasto kruche nie lubi niskiej temperatury i twardnieje. Orzeszki będą bardziej kruche, gdy poleżakują w temperaturze pokojowej.

      Masa Michałkowa:

      Serek mascarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone.

      Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wystudzić i zmiksować w malakserze lub zmielić.

      Serek i śmietankę umieścić w misie miksera. Ubijać do otrzymania gęstego kremu. Dodać starte na tarce cukierki, zmielone orzechy i alkohol, jeśli dodajecie. Wymieszać.

      Masa z Nutellą:

      Serek mascarpone i Nutella powinny być w temperaturze pokojowej.

      Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wystudzić i zmiksować w malakserze lub zmielić.

      Mascarpone i Nutellę wymieszać. Dodać zmielone orzechy. Ponownie wymieszać.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

      Pierniczki

      Ciasteczka ze słonecznikiem

      Ciasteczka z kajmakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Orzeszki "Michałki"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 16 grudnia 2017 00:08
  • sobota, 25 listopada 2017
  • niedziela, 12 lutego 2017
    • Pączki ptysiowe

      Tym, którzy nie radzą sobie z ciastem drożdżowym

      polecam pączki z ciasta parzonego.

      Jest to niemal identyczne ciasto jakiego używa się do robienie ptysi czy karpatki,

      z tą różnicą, że ciasta nie pieczemy tylko smażymy,

      a zamiast wody używamy mleka.

      Niby ciasto takie samo, a różnica w smaku ogromna,

      bo smażone ciasto parzone jest niezwykle delikatne,

      mięciutkie, a oblane lukrem, po prostu rozpływa się w ustach.

       

       

      Składniki:

      • 1 szklanka mąki
      • 200 ml mleka
      • 100 g masła
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 4 jajka
      • szczypta soli

      lukier

      • 1 szklanka cukru pudru
      • 2-3 łyżki wody

      Cukier dokładnie rozetrzeć z wodą.

      Sposób wykonania:

      W rondelku z grubym dnem umieścić masło i mleko. Zagotować. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie zamieszać. Ponownie postawić na ogniu, zmniejszyć gaz i gotować 2-3 minuty, aż ciasto zrobi się błyszczące i będzie ładnie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto jest gęste i łatwo się przypala, więc pamiętajcie o mieszaniu w czasie gotowania.

      Ciasto odstawić na bok i wystudzić.

      Do wystudzonego ciasta kolejno dodawać po jednym jajku i miksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.

      Tak przygotowane ciasto umieścić w worku cukierniczym. Na papier do pieczenia wyciskać ciastka w kształcie gniazdek (patrz zdj). Każde ciastko wraz z papierem odciąć (będziemy je wkładać razem z papierem do gorącego tłuszczu).

      W głębszym naczyniu rozgrzać olej. Ciastko wraz z papierem przenieść i ostrożnie włożyć je do garnka papierem do góry. Po chwili smażenia papier łatwo odklei się od ciastka (oczywiście należy go wtedy wyjąć). Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor. Gorące układać na ręcznikach kuchennych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

      Jeszcze ciepłe polukrować.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pączki ptysiowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2017 00:16
  • piątek, 20 stycznia 2017
    • Ptysie tiramisu

      Ptysie o smaku słynnego włoskiego deseru tiramisu.

      Chrupiące ciasto parzone wypełnione po

      brzegi kawowym kremem z dodatkiem likieru Amaretto,

      a całość oprószona cukrem pudrem i kakao.

      Delikatny deser rozpływający się w ustach.

       

      Składniki:

      ciasto:

      • 125 g masła
      • 1 szklanka mąki
      • 1 szklanka wody
      • szczypta soli
      • 4 duże jajka

      masa:

      • 250 g serka mascarpone
      • 330 ml śmietanki kremówki 30%
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
      • 2 łyżki likieru Amaretto lub innego alkoholu (likier kawowy, tiramisu, baileys)

      Sposób wykonania:

      Ciasto: Masło i wodę umieścić w niewielkim garnuszku. Zagotować. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Energicznie zamieszać. Powstałą masę gotować ok. 4 minut na niewielkim ogniu. Przed zdjęciem z palnika masa powinna być lekko błyszcząca i ładnie odchodzić od ścianek garnka. Będzie to oznaczać, że mąka jest już dobrze zaparzona.

      Garnek z masą odstawić do wystygnięcia.

      Do wystudzonej masy (może być jeszcze lekko ciepła) kolejno wbijać jajka. Krótko zmiksować je mikserem lub dokładnie wymieszać do powstania jednolitego ciasta.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do worka cukierniczego i wyciskać niewielkie porcje ciasta na papier, zachowując odstępy.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 C ok. 20 -25 minut, do ładnego zezłocenia ciasta.

      Masa:

      Wszystkie składniki masy powinny być dobrze schłodzone.

      Kawę rozpuścić w 1 łyżce przegotowanej wody.

      W misie miksera umieścić mascarpone, śmietankę i cukier. Ubijać do powstania gęstego kremu. Na koniec dodać kawę i alkohol. Krótko zmiksować.

      Ptysie przekroić na pół. Nakładać porcję kremu. Przykryć drugą połową ciastka i obficie obsypać cukrem pudrem i kakao.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Ptysie tiramisu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 00:08

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa