Ciasta kruche

  • czwartek, 11 maja 2017
    • Rustykalna tarta z rabarbarem

      Obowiązkowa pozycja w sezonie - kruche ciasto z rabarbarem.

      U mnie dzisiaj w formie rustykalnej tarty.

      Do nadzienia oprócz rabarbaru dodałam odrobinę malin,

      aby urozmaicić konsystencję, ale nie musicie tego

      robić, rabarbar broni się sam.

      Jako dodatek do tarty proponuję odrobinę bitej śmietany

      albo gałkę lodów waniliowych i koniecznie listki świeżej mięty, melisy lub bazylii.

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 230 g mąki tortowej
      • 150 g zimnego masła
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 1 żółtko

      Nadzienie:

      • 500 g rabarbaru
      • 100 g malin świeżych lub mrożonych (opcjonalnie)
      • 4 łyżki cukru
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki cukru z wanilią
      • skórka otarta z 1/2 cytryny

      ponadto:

      • 1 rozmącone białko + 1 łyżka zimnej wody do posmarowania ciasta
      • 2 łyżki brązowego cukru

       

      

      Sposób wykonania:

      Zimne masło i mąkę dokładnie posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i znów dobrze posiekać. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, krótko zagnieść ręcznie. Zlepić w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60 minut.

      Rabarbar pokroić w około 2 centymetrową kostkę. Dodać cukier, skórkę z cytryny, cukier z wanilią i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Jeśli decydujecie się na dodatek malin, na końcu dodajcie maliny.

      Piekarnik nagrzać do 190 C

      Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i rozwałkować. Na środku ciasta odcisnąć np. tortownicą okrąg o śr. 25 cm. Po bokach pozostawić ok.5 cm wolnego ciasta na założenie (patrz zdj.). Na ciasto wyłożyć nadzienie z rabarbaru, tak by zmieściło się w zaznaczonym kole. Brzegi ciasta pozakładać do środka. Tak przygotowaną tartę umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto na brzegach tarty posmarować rozmąconym z wodą białkiem i posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut, do ładnego zezłocenia ciasta.

      Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rustykalna tarta z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 maja 2017 00:12
  • piątek, 07 kwietnia 2017
    • Mazurek chałwowy

      Mazurek dla wielbicieli chałwy.

      Delikatny, maślany, kruchy spód.

      Konfitura z wiśni i pyszna, podkreślona odrobiną kawy

      masa chałwowa na bazie mascarpone.

      Choć całość jest dosyć słodka,

      naprawdę trudno skończyć na jednym kawałku.

      Gorąco polecam.

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 180 g mąki
      • 120 g zimnego masła
      • 1 żółtko
      • 2 łyżki cukru pudru

      Krem chałwowy:

      • 250 g mascarpone
      • 100 g chałwy
      • 100 g białej czekolady
      • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      ponadto:

      • 200 g konfitury z wiśni

       

       

      Sposób wykonania:

      Masło i mąkę dokładnie posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i znów dobrze posiekać. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, krótko zagnieść ręcznie. Zlepić w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60 minut.

      Ciasto można też przygotować w malakserze:

      Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze. Miksować do momentu, aż ciasto zacznie lepić się w kulę. Wyjąć z malaksera i krótko zagnieść ręcznie. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60minut.

      Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować. Wyłożyć nim dno i boki formy na tartę o średnicy 25 cm. ponownie wstawić do lodówki na 60 minut. Miejscami nakłuć widelcem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C ok. 20 minut. Ciasto powinno lekko się zezłocić. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

      Masa chałwowa: W garnuszku umieścić serek mascarpone, kawę i pokruszoną chałwę. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając równocześnie, by mieszanina uzyskała jednolitą konsystencję, a chałwa i kawa ładnie rozpuściły. Do gorącej masy dodać połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawić tak na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem wystudzić.

      Na kruchym cieście rozsmarować konfiturę. Wyłożyć krem chałwowy i delikatnie rozsmarować. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Dowolnie udekorować.

      Smacznego :)

       


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek chałwowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 07 kwietnia 2017 00:09
  • piątek, 03 lutego 2017
    • Budyniowiec z brzoskwiniami

      Budyniowiec zaliczyłabym do ciast niedzielnych.

      Przyjemnie kruche, pachnące wanilią,

      wypełnione po brzegi delikatnymi warstwami budyniowymi.

      Owocowym dodatkiem do ciasta są brzoskwinie z syropu,

      a śmietankowa pianka budyniowa,

       poza niewątpliwym efektem estetycznym

      nadaje ciastu fajnej lekkości.

       

      Składniki: (na formę o wym 22 x 34 cm)

      ciasto

      • 250 g masła
      • 5 żółtek
      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1  i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      budyń z brzoskwiniami

      • 1 puszka brzoskwiń w syropie
      • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • 1 łyżka cukru

      pianka budyniowa

      • 5 białek
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 1 cukier waniliowy
      • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
      • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać masło. Drobno posiekać, aż całość będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.

      Budyń z brzoskwiniami:

      Brzoskwinie wyjąć z puszki i odsączyć z soku. Pokroić w większą kostkę i na razie odstawić na bok.

      Do syropu pozostałego z brzoskwiń dolać wody tyle, aby razem było 700 ml płynu.

      500 ml płynu wlać do garnka. Dodać łyżę cukru oraz skórkę otartą z jednej cytryny. Całość zagotować. W pozostałym płynie rozprowadzić proszek budyniowy. Kiedy płyn w garnku zacznie się gotować wlać przygotowaną mieszankę. Całość doprowadzić do wrzenia, mieszając, by nie powstały grudki. Gotować około 1 minuty. Odstawić do wystygnięcia.

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Lekko docisnąć do dna. Tak przygotowany spód wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15 minut. Wystudzić.

      Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, a na nich rozsmarować budyń brzoskwiniowy.

      Pianka budyniowa:

      Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, nie przerywając ubijania, dodać proszek budyniowy. Na końcu, cienką stróżką wlewać olej. Zmiksować.

      Tak powstałą pianę rozłożyć na budyniu. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 30-40 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.

      Uwaga! Ciasto przed krojeniem należy całkowicie wystudzić. W innym wypadku, warstwy budyniowe nie nabiorą odpowiedniej konsystencji.

      Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Budyniowiec z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2017 00:07
  • niedziela, 11 grudnia 2016
    • Makowiec na kruchym cieście

      Makowiec na kruchym cieście to postać tego świątecznego wypieku,

      którą lubię najbardziej.

      Dziś w w wersji dla zapracowanych lub lubiących drogę na skróty,

      czyli z gotowej masy makowej.

      Ale nie musicie się obawiać, że ciasto ustępuje temu przygotowanemu z domowej masy

      i z pewnością z dumą postawicie je na świątecznym stole.

      Makowiec jest pyszny, wilgotny, pachnący migdałami,

      makiem i orzechami.

       

      Składniki:

      ciasto:

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 250 g masła
      • 5 zółtek
      • 3  łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      nadzienie makowe:

      • masa makowa z puszki (użyłam masy Bakalland)
      • 70 g masła
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 3 jajka
      • 3 łyżki mielonych migdałów (dostęne są gotowe, zmielone)
      • 50 g posiekanych orzechów włoskich
      • kilka kropli ekstraktu z migdałów lub 1 łyżka likieru Amaretto

      Sposób przygotowania:

      Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostke masło i żółtka. Wszystko siekać nożem i szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielic je na pół, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

      W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowac masę.

      Masa: Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać masę makową, posiekane orzechy, mielone migdały i likier. Całość wymieszać. Wlać roztopione masło. Ponownie zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową.

      Formę do pieczenia o wym. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód blachy. Na ciasto wyłożyć masę makową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej.

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut.do ładnego zezłocenia ciasta.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec na kruchym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 grudnia 2016 08:55
  • piątek, 25 listopada 2016
    • Ciasto "Użądlenie pszczoły"

      Ciasto o uroczej nazwie "Użądlenie pszczoły" to coś

      dla miłośników połączenia kruchego ciasta i masy budyniowej.

      Tu dodatkowo jeszcze karmelizowanych płatków migdałów.

      Nie jest to zupełne odwzorowanie oryginalnego

      niemieckiego "Knuspriger Bienenstich",

      bo zamieniłam ciasto drożdżowe na kruche,

      ale zostało to co najistotniejsze dla tego ciasta i jego nazwy

      - słodziutki jak miód, chrupiący wierzch ciasta połączony z waniliowym kremem.

       

       

      Składniki: ( na formę o wym. 22 x 32cm )

      kruche ciasto:

      • 400 g mąki tortowej
      • 250 g zimnego masła
      • 2/3 szklanki cukru pudru
      • 2 żółtka
      • 1 łyżka kwaśnej śmietany
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      krem budyniowy: (można zastąpić ulubioną masą karpatkową)

      • 6 żółtek
      • 2 szklanki mleka
      • 220 ml śmietanki 30%
      • 150 g cukru
      • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić cukrem wanilinowym)
      • 1 pełna łyżka mąki pszennej
      • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
      • 220 g masła w temp. pokojowej

      karmelizowane migdały:

      • 70 g cukru pudru
      • 70 g miodu
      • 70 g śmietanki 30%
      • 100 g masła
      • 200 g płatków migdałów

       

      Sposób wykonania:

      Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, żółtka i śmietanę. Wszystko siekać nożem, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

      W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotować masę migdałową.

      W garnuszku z grubym dnem umieścić miód, śmietankę, cukier i masło. Podgrzewać do połączenia składników. Dodać płatki migdałów. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować razem ok. 1 minuty. Odstawić z palnika.

      Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Cienko rozwałkować pierwszy kawałek ciasta. Wyłożyć nim spód formy. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 15 minut, aż ciasto ładnie się zezłoci.

      Drugi placek rozwałkować, wyłożyć nim dno formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiec 8 minut. Ciasto wyjąć, wyłożyć masę migdałową i piec kolejne 10-15 minut. Gdyby wierzch migdałowy za bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.

      Przygotować krem:

      Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować około minuty. Powinien powstać aksamitny budyń. Garnuszek z budyniem przykryć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

      Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać budyń.

      Masę budyniową wyłożyć na pierwszy placek ciasta. Równomiernie rozprowadzić. Przykryć plackiem z migdłami. Docisnąć. Wstawić do lodówki, by masa stężała.

      Ciasto wyjąć z lodówki. Pokroić (łatwiej się kroi, gdy jest schłodzone) i odczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Masa ma wtedy odpowiednią konsystencję i smak.

      Smacznego :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "Użądlenie pszczoły"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 25 listopada 2016 01:07

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa