Ciasta kruche

  • piątek, 03 lutego 2017
    • Budyniowiec z brzoskwiniami

      Budyniowiec zaliczyłabym do ciast niedzielnych.

      Przyjemnie kruche, pachnące wanilią,

      wypełnione po brzegi delikatnymi warstwami budyniowymi.

      Owocowym dodatkiem do ciasta są brzoskwinie z syropu,

      a śmietankowa pianka budyniowa,

       poza niewątpliwym efektem estetycznym

      nadaje ciastu fajnej lekkości.

       

      Składniki: (na formę o wym 22 x 34 cm)

      ciasto

      • 250 g masła
      • 5 żółtek
      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1  i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      budyń z brzoskwiniami

      • 1 puszka brzoskwiń w syropie
      • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • 1 łyżka cukru

      pianka budyniowa

      • 5 białek
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 1 cukier waniliowy
      • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
      • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać masło. Drobno posiekać, aż całość będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.

      Budyń z brzoskwiniami:

      Brzoskwinie wyjąć z puszki i odsączyć z soku. Pokroić w większą kostkę i na razie odstawić na bok.

      Do syropu pozostałego z brzoskwiń dolać wody tyle, aby razem było 700 ml płynu.

      500 ml płynu wlać do garnka. Dodać łyżę cukru oraz skórkę otartą z jednej cytryny. Całość zagotować. W pozostałym płynie rozprowadzić proszek budyniowy. Kiedy płyn w garnku zacznie się gotować wlać przygotowaną mieszankę. Całość doprowadzić do wrzenia, mieszając, by nie powstały grudki. Gotować około 1 minuty. Odstawić do wystygnięcia.

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Lekko docisnąć do dna. Tak przygotowany spód wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15 minut. Wystudzić.

      Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, a na nich rozsmarować budyń brzoskwiniowy.

      Pianka budyniowa:

      Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, nie przerywając ubijania, dodać proszek budyniowy. Na końcu, cienką stróżką wlewać olej. Zmiksować.

      Tak powstałą pianę rozłożyć na budyniu. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 30-40 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.

      Uwaga! Ciasto przed krojeniem należy całkowicie wystudzić. W innym wypadku, warstwy budyniowe nie nabiorą odpowiedniej konsystencji.

      Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Budyniowiec z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2017 00:07
  • niedziela, 11 grudnia 2016
    • Makowiec na kruchym cieście

      Makowiec na kruchym cieście to postać tego świątecznego wypieku,

      którą lubię najbardziej.

      Dziś w w wersji dla zapracowanych lub lubiących drogę na skróty,

      czyli z gotowej masy makowej.

      Ale nie musicie się obawiać, że ciasto ustępuje temu przygotowanemu z domowej masy

      i z pewnością z dumą postawicie je na świątecznym stole.

      Makowiec jest pyszny, wilgotny, pachnący migdałami,

      makiem i orzechami.

       

      Składniki:

      ciasto:

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 250 g masła
      • 5 zółtek
      • 3  łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      nadzienie makowe:

      • masa makowa z puszki (użyłam masy Bakalland)
      • 70 g masła
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 3 jajka
      • 3 łyżki mielonych migdałów (dostęne są gotowe, zmielone)
      • 50 g posiekanych orzechów włoskich
      • kilka kropli ekstraktu z migdałów lub 1 łyżka likieru Amaretto

      Sposób przygotowania:

      Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostke masło i żółtka. Wszystko siekać nożem i szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielic je na pół, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

      W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowac masę.

      Masa: Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać masę makową, posiekane orzechy, mielone migdały i likier. Całość wymieszać. Wlać roztopione masło. Ponownie zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową.

      Formę do pieczenia o wym. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód blachy. Na ciasto wyłożyć masę makową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej.

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut.do ładnego zezłocenia ciasta.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec na kruchym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 grudnia 2016 08:55
  • piątek, 25 listopada 2016
    • Ciasto "Użądlenie pszczoły"

      Ciasto o uroczej nazwie "Użądlenie pszczoły" to coś

      dla miłośników połączenia kruchego ciasta i masy budyniowej.

      Tu dodatkowo jeszcze karmelizowanych płatków migdałów.

      Nie jest to zupełne odwzorowanie oryginalnego

      niemieckiego "Knuspriger Bienenstich",

      bo zamieniłam ciasto drożdżowe na kruche,

      ale zostało to co najistotniejsze dla tego ciasta i jego nazwy

      - słodziutki jak miód, chrupiący wierzch ciasta połączony z waniliowym kremem.

       

       

      Składniki: ( na formę o wym. 22 x 32cm )

      kruche ciasto:

      • 400 g mąki tortowej
      • 250 g zimnego masła
      • 2/3 szklanki cukru pudru
      • 2 żółtka
      • 1 łyżka kwaśnej śmietany
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      krem budyniowy: (można zastąpić ulubioną masą karpatkową)

      • 6 żółtek
      • 2 szklanki mleka
      • 220 ml śmietanki 30%
      • 150 g cukru
      • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić cukrem wanilinowym)
      • 1 pełna łyżka mąki pszennej
      • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
      • 220 g masła w temp. pokojowej

      karmelizowane migdały:

      • 70 g cukru pudru
      • 70 g miodu
      • 70 g śmietanki 30%
      • 100 g masła
      • 200 g płatków migdałów

       

      Sposób wykonania:

      Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, żółtka i śmietanę. Wszystko siekać nożem, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

      W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotować masę migdałową.

      W garnuszku z grubym dnem umieścić miód, śmietankę, cukier i masło. Podgrzewać do połączenia składników. Dodać płatki migdałów. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować razem ok. 1 minuty. Odstawić z palnika.

      Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Cienko rozwałkować pierwszy kawałek ciasta. Wyłożyć nim spód formy. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 15 minut, aż ciasto ładnie się zezłoci.

      Drugi placek rozwałkować, wyłożyć nim dno formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiec 8 minut. Ciasto wyjąć, wyłożyć masę migdałową i piec kolejne 10-15 minut. Gdyby wierzch migdałowy za bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.

      Przygotować krem:

      Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować około minuty. Powinien powstać aksamitny budyń. Garnuszek z budyniem przykryć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

      Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać budyń.

      Masę budyniową wyłożyć na pierwszy placek ciasta. Równomiernie rozprowadzić. Przykryć plackiem z migdłami. Docisnąć. Wstawić do lodówki, by masa stężała.

      Ciasto wyjąć z lodówki. Pokroić (łatwiej się kroi, gdy jest schłodzone) i odczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Masa ma wtedy odpowiednią konsystencję i smak.

      Smacznego :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "Użądlenie pszczoły"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 25 listopada 2016 01:07
  • środa, 23 marca 2016
    • Mazurek "Słonecznikowiec"

      Kruchy, bardzo delikatny spód,

       masa kajmakowa, karmelizowany, chrupiący słonecznik

      i żurawina z nutą alkoholu, a dla przełamania słodyczy kwaśny dżem wiśniowy

      - to moja propozycja na tegorocznego wielkanocnego mazurka.

       

      Składniki:

      ciasto:

      • 170 g mąki pszennej
      • 100 g zimnego masła
      • 2 żółtka
      • 2 łyżki cukru pudru
      • szczypta soli

      masa:

      • 100 g masła
      • 200 g masy kajmakowej z puszki (zwróćcie uwagę, by w składnikach masy nie było wody, często powoduje ona rozrzedzanie masy. Polecam masę z Gostynia)

      słonecznik:

      • 50 g słonecznika
      • 1 płaska łyżka  masła
      • 1,5 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżka mleka

      ponadto:

      • 2 łyżki żurawiny (namoczonej w Wiśniówce lub sparzonej wrzątkiem)
      • 1/2 słoiczka dzemu wiśniowego

       

      Sposób wykonania:

      Żurawinę zalać Wiśniówką i pozostawić w niej na czas przygotowywania ciasta. Następnie przelać na sitko.

      Ciasto:

      Wszystkie składniki ciasta umieścić na stolnicy i dokładnie posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Krótko zagnieść, uformować w kulę i schłodzić godzinę w lodówce.

      Schłodzone ciasto umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na wielkość blaszki (ok. 20 x 30 cm lub mniejszej). Jeśli chcecie uzyskać ozdobny pasek brzegowy pozostawcie kawałek ciasta.

      Jeden arkusz papieru odkleić, a drugi wraz z ciastem umieścić w blaszce. Uformować ozdobne pasy na brzegach ciasta. Widelcem ponakłuwać spód. Tak przygotowane ciasto ponownie wstawić do lodówki i pozostawić tam na 30 minut.

      Piekarnik nagrzać do temp. 200 C. Piec ok. 15- 20 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjąć ciasto i wystudzić.

      Masa: Miękkie masło utrzeć na puch. W dwóch, trzech turach dodać kajmak i zmiksować do połączenia składników. Masę można wstawić do lodówki, by nieco stężała.

      Karmelizowany słonecznik: masło, mleko cukier i słonecznik umieścić w garnuszku. Podgrzać, by cukier się rozpuścił i wszystkie składniki połączyły.

      Zawartość garnka wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180C ok. 10 minut. Masa powinna ładnie się zezłocić.

      Wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić, a następnie pokruszyć.

      Wystudzony spód mazurka posmarować dżemem, a następnie wyłożyc masę. Równomiernie rozprowadzić. Wierzch posypać pokruszonym słonecznikiem i żurawiną.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek "Słonecznikowiec"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 23 marca 2016 00:06
  • sobota, 18 października 2014
    • Jabłka w koszulkach

       U mnie za oknem pogodna taka, że nawet jabłka ubrały się w koszulki ;)

      A tak całkiem serio, rzeczywiście nic tylko wskoczyć pod koc

      z ciekawą książką, gorącą herbatą i pysznym deserem.

      Żeby nie spędzić za dużo czasu w kuchni,

      mam dziś prosty i szybki przepis.

      Jabłka, nadziane powidłami w półkruchym cieście z serkiem homogenizowanym.

      Zamiast powideł można też użyć marmolady, nutelli, rodzynek albo orzechów z miodem...

      Wypróbowałam powidła i nutellę, polecam to pierwsze :)

       

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 3 szklanki mąki
      • 200 g masła
      • 200 g serka homogenizowanego  o smaku waniliowym
      • 3 łyżki cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Ponadto:

      • 6-8 jabłek
      • 3 łyżki powideł śliwkowych ( lub marmolady, nutelli, orzechów z miodem )
      • sok z cytryny

       

       

      Sposób wykonania:

      Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na czas przygotowywania jabłek wstawić do lodówki.

      Piekarnik rozgrzać do 180 C.

      Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Wydrążenia napełnić powidłami.

      Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jedną część ciasta, połówki jabłek i przykryć cienko rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta.

      Piec około 30 minut w temp. 180 C.

      Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Jabłka w koszulkach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 18 października 2014 00:18

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa