Wpisy

  • piątek, 07 kwietnia 2017
    • Mazurek chałwowy

      Mazurek dla wielbicieli chałwy.

      Delikatny, maślany, kruchy spód.

      Konfitura z wiśni i pyszna, podkreślona odrobiną kawy

      masa chałwowa na bazie mascarpone.

      Choć całość jest dosyć słodka,

      naprawdę trudno skończyć na jednym kawałku.

      Gorąco polecam.

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 180 g mąki
      • 120 g zimnego masła
      • 1 żółtko
      • 2 łyżki cukru pudru

      Krem chałwowy:

      • 250 g mascarpone
      • 100 g chałwy
      • 100 g białej czekolady
      • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      ponadto:

      • 200 g konfitury z wiśni

       

       

      Sposób wykonania:

      Masło i mąkę dokładnie posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i znów dobrze posiekać. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, krótko zagnieść ręcznie. Zlepić w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60 minut.

      Ciasto można też przygotować w malakserze:

      Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze. Miksować do momentu, aż ciasto zacznie lepić się w kulę. Wyjąć z malaksera i krótko zagnieść ręcznie. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60minut.

      Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować. Wyłożyć nim dno i boki formy na tartę o średnicy 25 cm. ponownie wstawić do lodówki na 60 minut. Miejscami nakłuć widelcem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C ok. 20 minut. Ciasto powinno lekko się zezłocić. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

      Masa chałwowa: W garnuszku umieścić serek mascarpone, kawę i pokruszoną chałwę. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając równocześnie, by mieszanina uzyskała jednolitą konsystencję, a chałwa i kawa ładnie rozpuściły. Do gorącej masy dodać połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawić tak na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem wystudzić.

      Na kruchym cieście rozsmarować konfiturę. Wyłożyć krem chałwowy i delikatnie rozsmarować. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Dowolnie udekorować.

      Smacznego :)

       


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek chałwowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 07 kwietnia 2017 00:09

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa