Wpisy

  • środa, 04 października 2017
    • Lazania ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

      Bezmięsna wersja włoskiego przysmaku,

      z moim ulubionym farszem - szpinakiem,

      ricottą i suszonymi pomidorami.

      Całość tradycyjnie zapiekana pod beszamelem

      pachnącym gałką muszkatołową i zrumienioną na złoto

      ciągnącą mozzarellą.

       

       

      Składniki:

      Farsz:

      • 500 g szpinaku
      • 1 łyżka masła
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 cebula
      • 10 suszonych pomidorów
      • 250 g sera ricotta (można zastąpić twarogiem śmietankowym)
      • 2 łyżeczki ziół włoskich (mieszanki)
      • sól, pieprz

      Beszamel

      • 1,5 łyżki masła
      • 1,5 łyżki mąki
      • 1,5 szklanki mleka
      • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

      ponadto:

      • 120 g sera mozzarella
      • 9 płatów makaronu lazania

       

       

      Sposób wykonania:

      Płaty makaronu wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i obgotować 4 minuty.

      Farsz: Liście szpinaku umyć. Wrzucić na wrzątek i wylać na durszlak jak tylko zmiękną. Przelać zimną wodą. Odcisnąć nadmiar wody i pokroić na mniejsze kawałki.

      Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do lekkiego zezłocenia. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę i dodać do cebuli. Smażyć razem ok 1 minuty.

      Do szpinaku dodać ser rozdrobniony widelcem, podsmażoną cebulkę z czosnkiem oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość wymieszać. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.

      Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę, rozmieszać i chwilę smażyć (około 1 minuty). Dolać połowę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Wlać pozostałe mleko i ponownie doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

      Na dnie okrągłej formy o śr. 25 cm rozsmarować sos beszamelowy, a następnie ułożyć 3 warstwy:

      • płaty makaronu
      • beszamel
      • farsz szpinakowy
      • plastry sera mozzarella

      Wierzch lazanii polać pozostałym beszamelem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C, ok. 40 minut.

      Smacznego :)

      Inne potrawy ze szpinakiem

      Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

      Krokiety szpinakowe

      Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

      Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Lazania ze szpinakiem i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 04 października 2017 11:12

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa