Wpisy

  • wtorek, 16 maja 2017
    • Sernik z serków homogenizowanych

      To z pewnością mój ulubiony sernik na zimno.

      Bardzo lekki, delikatny, mało słodki, wręcz orzeźwiający.

      A dodatkowo błyskawiczny do przygotowania,

      co jest bardzo ważne szczególnie w lecie, w czasie upałów.

      Robiłam go już w wielu wersjach:

      z dodatkiem świeżych owoców, z galaretką, ze startą czekoladą,

      kajmakiem czy odrobiną kawy.

      Łatwo więc można go dopasować własnych upodobań.

      W przepisie znajdziecie także mój sposób na hartowanie żelatyny,

      tak by ładnie połączyła się z masą serową.

       

       

      Składniki:

      spód

      • biszkopty okrągłe lub podłużne

      masa serowa

      • 800 g serka waniliowego homogenizowanego
      • 250 ml śmietanki 30 %
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 30 g żelatyny

      ponadto

      • 250 g świeżych owoców

       

       

      Sposób wykonania:

      Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze dosyć ściśle ułożyć biszkopty. Można je dodatkowo nasączyć mlekiem lub wodą z dodatkiem soku z cytryny.

      Żelatynę zalać zimną woda i odstawić na 10 minut (woda ma tylko zakryć żelatynę).

      Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier. Mniej więcej 3/4 serka homogenizowanego dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.

      Żelatynę podgrzać (uważając, by nie zagotować) i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałą część serka homogenizowanego umieścić w garnuszku i podgrzać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę i wszystko dobrze wymieszać. Zdjąć z palnika i odstawić, by nieco przestygła. Im różnica temperatury między żelatyną, a masą serową będzie mniejsza, tym mniejsze będzie prawdopodobieństwo "zgrudkowania" masy serowej. Żelatyna po wystudzeniu powinna być wciąż płynna. Gdyby stężała za bardzo, wystarczy ją ponownie podgrzać i dokładnie wymieszać.

      Do przestudzonej żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej. Wymieszać. Ponownie dodać 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać. Zahartowaną w ten sposób żelatynę dodać do całej masy serowej i dokładnie zmiksować.

      Część owoców dodać do masy. Wymieszać i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki. Po godzinie masa powinna być już wystarczająco stężona.

      Przed podaniem sernik udekorować świeżymi owocami.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z serków homogenizowanych”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 maja 2017 00:27

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa