Wpisy

  • piątek, 10 listopada 2017
    • Kremówka na biszkopcie

      Kremówka w delikatniejszej odsłonie, czyli na biszkopcie.

      Bez zbędnych dodatków, jedynie aksamitny, waniliowy krem

      i biszkopt jak puch z lekkim nasączeniem.

      Dla tych, co lubią wyraziste smaki może okazać się mdłą,

      ale Ci, którzy preferują budyniowe masy w połączeniu z lekkim ciastem powinni być zachwyceni.

      Dla mnie budyniu nigdy za wiele, dlatego trudno mi było skończyć na jednym kawałku.

       

      Składniki: (na formę o wielkości 24 x 32 cm)

      Biszkopt:

      • 6 jaj
      • szczypta soli
      • 150 g drobnego cukru do wypieków
      • 150 g mąki pszennej
      • 70 g mąki ziemniaczanej

      Krem:

      • 6 żółtek
      • 3 szklanki mleka
      • 1 szklanka śmietanki 30 %
      • 1 szklanka cukru
      • cukier waniliowy
      • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 pełne łyżki mąki pszennej
      • 200 g miękkiego masła

      Poncz:

      • 1/2 szklanki wody
      • 1 łyżeczka cukru
      • sok z 1/4 cytryny


      Sposób wykonania:

      Biszkopt: Białka wraz ze szczyptą soli bić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, cały czas miksując dodawać żółtka. Obie mąki przesiać i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką.

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C, ok. 30 minut, do tzw, suchego patyczka.

      Biszkopt wystudzić i przekroić na pół (dolny blat może być nieco grubszy. Na pewno "siądzie" pod wpływem ciężaru masy i ponczu)

      Masa: Żółtka i 1/3 szklanki cukru zmiksować. Dodać 1 szklankę mleka i obie mąki. Ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej mieszaniny.

      Pozostałe mleko i cukier, cukier waniliowy oraz śmietankę umieścić w większym garnuszku. Wymieszać i podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Do gotującego mleka wlać przygotowaną mieszankę jajeczną. Mieszając energicznie doprowadzić do wrzenia, rozcierając ewentualne grudki. Powstały w ten sposób budyń gotować ok. 1 minuty,

      Budyń przykryć i wystudzić.

      Miękkie masło umieścić w głębokiej misie. Utrzeć mikserem na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń.

      Dolny blat ciasta nasączyć połową ponczu. Na biszkopt wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Drugi biszkopt nasączyć pozostałym ponczem. Położyć go na kremie tak, by nasączona strona ciasta dotykała kremu (jeśli nasączona strona biszkoptu znajadzie się na wierzchu ciasta, cukier puder którym należy posypać ciasto będzie się topił).

      Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1-2 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Zobacz także;

      Kremówka

        Napoleonka

        Ciasto Bajka


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 10 listopada 2017 00:19

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa