Wpisy

  • czwartek, 23 lutego 2017
    • Wiejska zapiekanka

      Zapiekanki to potrawy, które bardzo często goszczą w mojej kuchni. To bardzo uniwersalne i pożywne dania, w których staram się przemycić domownikom jak najwięcej zdrowych produktów. Wiejska zapiekanka to połączenie smaków kuchni włoskiej i angielskiej. Kremowe puree z ziemniaków okrywa gęsty sos powstały z mielonego mięsa wołowego, duszonych warzyw i Lasagne Knorr - Naturalnie Smaczne. Czasem sięgam po tego typu produkty, pod warunkiem, że zawierają tylko naturalne składniki. I choć przeznaczone są głównie do szybkich dań, dla mnie bywają fajną inspiracją do własnych przepisów.  

      Wiejska zapiekanka nie jest bardzo pracochłonna. Przygotowanie jej nie powinno zająć więcej niż 30 minut, a potem już tylko przyjemne oczekiwanie, aż całość ładnie się zapiecze. Można przygotować ją w jednej, średniej wielkości formie do zapiekania, bądź od razu podzielić na porcje używając kokilek.

      Ponieważ zapiekanka jest dosyć sycąca, dobrze jest podać ją z lekką sałatką z winegretem.

       

      Składniki:

      puree:

      • 500 g ziemniaków
      • 1 łyżka masła
      • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

      sos:

      • 300 g mielonej wołowiny (może też być mięso drobiowe)
      • 2 łyżki oleju
      • 1 marchewka
      • 1 czerwona cebula
      • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (może też być mieszanka kukurydzy i groszku)
      • 1 opakowanie Knorr Lasagne - Naturalnie Smaczne
      • sól, pieprz

      ponadto:

      • 2 łyżki tartego parmezanu


      Sposób przygotowania:

      Puree

      Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Chwilę odparować. Przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać masło i przyprawy. Dobrze wymieszać.

      Sos

      W głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Smażyć razem ok. 2 minut, aż warzywa zmiękną. Odsunąć je na brzegi patelni, a na środek włożyć mięso. Całość smażyć, mieszając od czasu do czasu około 5 minut. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Lasagne Naturalnie Smaczne Knorr rozprowadzić w 450 ml zimnej wody. Dolać do duszonych warzyw. Zamieszać. Przykryć pokrywką. Dusić razem 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

      Na dno naczynia do zapiekania o wymiarach 17 x 23 cm wyłożyć mięsny sos. Na wierzchu ułożyć puree.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 C ok. 20 minut,aż wierzch zapiekanki lekko się zrumieni. Przed podaniem posypać startym parmezanem.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Wiejska zapiekanka”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lutego 2017 00:19
  • wtorek, 21 lutego 2017
  • piątek, 17 lutego 2017
    • Ciasto Rocher - bez piecznia

      Orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach

      w smaku przypominające popularne pralinki Ferrero Rocher.

      Trzy warstwy ciasta to kremowa masa z mascarpone w dwóch odsłonach

      i czekoladowy kajmak z prażonymi orzechami laskowymi.

      Łatwe i szybkie w przygotowaniu, intensywne w smaku,

      idealne do filiżanki mocnej kawy.

       

      Składniki: (na formę o wym. 24 x 24 cm)

      • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)
      • 500 g mascarpone
      • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
      • 100 g orzechów laskowych
      • 1 wafelek o smaku orzechowym (50 g)
      • 1 łyżka cukru pudru
      • opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (likieru Amaretto, Baileys, likieru kawowego lub czekoladowego)

      ponadto:

      • herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk

      Sposób wykonania:

      Orzechy podprażyć na suchej patelni i wystudzić. Włożyć pomiędzy 2 arkusze ręczników kuchennych i energicznie pocierać, by pozbyć się skórki. Tak przygotowane orzechy drobno posiekać.

      Mascarpone i śmietankę (powinny być dobrze schłodzone) umieścić w misie miksera. Ubić na dosyć sztywny krem.

      1/3 kremu odłożyć. Dodać do niego 1 łyżkę cukru pudru i dobrze wymieszać.

      Do pozostałej części kremu dodać 2 łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol, jeśli dodajecie. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

      Pozostałą masę kajmakową wymieszać z drugą połową posiekanych orzechów.

      Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę orzechową. Przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Następnie rozsmarować kajmak z orzechami. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarować białą masę z mascarpone.

      Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej na noc, by herbatniki ładnie zmiękły.

      Jeśli zależy Wam na czasie, krótko namoczcie herbatniki w mleku. Ciasto będzie gotowe do spożycia po godzinie.

      Przed podaniem ciasto można posypać kakao i startą czekoladą.

       

       

      Do dekoracji ciasta użyłam gotowych pralinek, ale można też samodzielnie przygotować pralinki orzechowe według tego przepisu.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Rocher - bez piecznia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 17 lutego 2017 00:29
  • czwartek, 16 lutego 2017
    • Kurczak w rozmarynie, czosnku i cytrynie

       

      Dzisiaj propozycja obiadowa - pieczone nóżki kurczaka

      z dodatkami stworzonymi dla tego delikatnego mięsa -

      rozmarynem, czosnkiem i cytryną.

      Nóżki krótko marynujemy, układamy na cytrynie i pieczemy pod przykryciem.

      Odkrywamy tylko pod koniec pieczenia,

      by ładnie zarumienić zewnętrzną warstwę.

      Kurczak pieczony w ten sposób jest pyszny.

      Miękki, soczysty i bardzo aromatyczny.

      Świetnie smakuje z lekką sałatką i opiekanymi ziemniakami.

       

      Składniki:

      • 1 kg nóżek kurczaka (8 sztuk)
      • 6 ząbków czosnku
      • 5 gałązek rozmarynu
      • 2 cytryny
      • 2 łyżki oleju
      • 1-2 łyżki soli
      • pieprz

      Sposób wykonania:

      Nóżki kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę.

      Marynata

      • 1 łyżka oleju
      • 1-2 łyżki soli
      • sok z połowy cytryny
      • listki z 2 gałązek rozmarynu
      • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę

      Składniki marynaty wymieszać. Dokładnie natrzeć mięso i odstawić na godzinę.

      Dno naczynia do zapiekania wysmarować olejem. Cytrynę pokroić w plastry i ułożyć na dnie naczynia. Na wierzch położyć 3 gałązki rozmarynu. Na ziołach poukładać nóżki kurczaka. W wolne miejsca między mięsem powkładać pozostały czosnek i cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Wszystko oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

      Piekarnik nagrzać do temp. 200C. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut. Zdjąć folię, włączyć termoobieg i piec kolejne 30 minut, aż kurczak ładnie się zezłoci. Piekarnik wyłączyć, ale pozostawić w nim mięso jeszcze na 10 minut.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lutego 2017 00:04
  • niedziela, 12 lutego 2017
    • Pączki ptysiowe

      Tym, którzy nie radzą sobie z ciastem drożdżowym

      polecam pączki z ciasta parzonego.

      Jest to niemal identyczne ciasto jakiego używa się do robienie ptysi czy karpatki,

      z tą różnicą, że ciasta nie pieczemy tylko smażymy,

      a zamiast wody używamy mleka.

      Niby ciasto takie samo, a różnica w smaku ogromna,

      bo smażone ciasto parzone jest niezwykle delikatne,

      mięciutkie, a oblane lukrem, po prostu rozpływa się w ustach.

       

       

      Składniki:

      • 1 szklanka mąki
      • 200 ml mleka
      • 100 g masła
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 4 jajka
      • szczypta soli

      lukier

      • 1 szklanka cukru pudru
      • 2-3 łyżki wody

      Cukier dokładnie rozetrzeć z wodą.

      Sposób wykonania:

      W rondelku z grubym dnem umieścić masło i mleko. Zagotować. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie zamieszać. Ponownie postawić na ogniu, zmniejszyć gaz i gotować 2-3 minuty, aż ciasto zrobi się błyszczące i będzie ładnie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto jest gęste i łatwo się przypala, więc pamiętajcie o mieszaniu w czasie gotowania.

      Ciasto odstawić na bok i wystudzić.

      Do wystudzonego ciasta kolejno dodawać po jednym jajku i miksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.

      Tak przygotowane ciasto umieścić w worku cukierniczym. Na papier do pieczenia wyciskać ciastka w kształcie gniazdek (patrz zdj). Każde ciastko wraz z papierem odciąć (będziemy je wkładać razem z papierem do gorącego tłuszczu).

      W głębszym naczyniu rozgrzać olej. Ciastko wraz z papierem przenieść i ostrożnie włożyć je do garnka papierem do góry. Po chwili smażenia papier łatwo odklei się od ciastka (oczywiście należy go wtedy wyjąć). Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor. Gorące układać na ręcznikach kuchennych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

      Jeszcze ciepłe polukrować.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pączki ptysiowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2017 00:16

Kalendarz

Luty 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa