Wpisy

  • środa, 29 listopada 2017
    • Torcik makowy z kajmakiem

      Pyszny torcik w świątecznym odcieniu.

      Wilgotne, pachnące migdałami makowe blaty

      przełożone konfiturą wiśniową i

      słodkim, kajmakowym kremem.

      Całość delikatnie oprószona kakao i wiórkami czekolady.

      To ciasto polecam zwłaszcza na świąteczny stół.,

      bo jak wiele potraw bożonarodzeniowych łączy

      w sobie tradycję i nowoczesność.

      Ja odnalazłam w nim wilgotnego makowca,

      a moja córka delikatne tiramisu.

      Ma jeszcze jedną, ogromna zaletę.

      Będziecie zaskoczeniu, jak niewiele wymaga pracy.

       

      Składniki: (na formę 21 x 21cm lub tortownicę o śr. 23 cm, na dużą blachę 24x 32 cm wszystkie składniki należy pomnożyć przez 2)

      Ciasto makowe:

      • 4 jajka
      • 3 łyżki maki pszennej
      • 2 łyżki kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • cukier waniliowy (8g)
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 170 g mielonego maku (dostępny niemal w każdym markecie)

      Krem kajmakowy:

      • 250 g serka mascarpone
      • 200 g masy kajmakowej (użyłam masy z Gostynia)
      • 100 g śmietanki 30 % lub 36%

      ponadto:

      • ok. 200 konfitury z wiśni
      • poncz: 50 ml wody + 50 ml likieru Amaretto
      • kakao, wiórki czekolady i wiśnie z likieru lub z kompotu do dekoracji

      Sposób wykonania:

      Biszkopt makowy

      Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.

      Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

      Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Masa kajmakowa

      Wszystkie składniki masy powinny być bardzo dobrze schłodzone.

      Serek mascarpone, kajmak i śmietankę umieścić w misie miksera. Miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

      Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć połową ponczu. Na cieście rozsmarować konfiturę z wiśni, a na nią wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć drugą połową ponczu i wyłożyć pozostały krem.

      Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

      Przed podaniem oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

      Ciasto"Wiśniowa panienka"

      Makowiec na kruchym cieście

        Ciasto "Wiśnia z makiem"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik makowy z kajmakiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 29 listopada 2017 09:46
  • sobota, 25 listopada 2017
  • czwartek, 16 listopada 2017
    • Mini Pavlove z bananami i solonym karmelem

      Deser dla największych łasuchów,

      ale także wielbicieli odrobiny soli w słodkościach.

      Mini Pavlove z bitą śmietaną, bananami,

      solonym sosem karmelowym i pistacjami.

      Cudowna mieszanina smaków i konsystencji.

       

      Składniki: (na 6-8 dużych porcji)

      bezy

      • 6 jaj
      • 300 g drobnego cukru do wypieków
      • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • szczypta soli

      solony sos karmelowy

      • 30 g masła
      • 50 g brązowego cukru
      • 80 ml śmietanki 30 %
      • spora szczypta soli

      ponadto:

      • 400 ml śmietanki 30%
      • 1 łyżeczka cukru pudru
      • 2 banany
      • 2 garści orzechów pistacjowych


      Sposób wykonania:

      Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodać przesianą mąkę i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać szpatułką.

      Na papierze do pieczenia narysować w odstępach 6 okręgów o średnicy ok. 10 cm. Na każdy wyłożyć porcję białek i ukształtować bezy.

      Piekarnik nagrzać do temp. 160 C. Wstawić bezy i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120 C. Piec ok. 70 minut. Piekarnik wyłączyć, ale pozostawić w w nim bezy do całkowitego wystygnięcia.

       

      Sos karmelowy:

      W garnuszku umieścić masło, cukier i śmietankę. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 2-4 minuty. Na koniec dodać szczyptę soli. Odstawić do wystygnięcia.

      Po wystygnięciu sos jeszcze zgęstnieje.

      Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem 1 łyżeczki cukru pudru.

      Na bezy wyłożyć bitą śmietanę. Następnie pokrojone w plastry banany. Deser polać sosem i posypać posiekanymi pistacjami.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

        Pavlova z frużeliną owocową

        Bezy z Nutellą

        Ciasto Cassis

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Mini Pavlove z bananami i solonym karmelem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 listopada 2017 00:10
  • piątek, 10 listopada 2017
    • Kremówka na biszkopcie

      Kremówka w delikatniejszej odsłonie, czyli na biszkopcie.

      Bez zbędnych dodatków, jedynie aksamitny, waniliowy krem

      i biszkopt jak puch z lekkim nasączeniem.

      Dla tych, co lubią wyraziste smaki może okazać się mdłą,

      ale Ci, którzy preferują budyniowe masy w połączeniu z lekkim ciastem powinni być zachwyceni.

      Dla mnie budyniu nigdy za wiele, dlatego trudno mi było skończyć na jednym kawałku.

       

      Składniki: (na formę o wielkości 24 x 32 cm)

      Biszkopt:

      • 6 jaj
      • szczypta soli
      • 150 g drobnego cukru do wypieków
      • 150 g mąki pszennej
      • 70 g mąki ziemniaczanej

      Krem:

      • 6 żółtek
      • 3 szklanki mleka
      • 1 szklanka śmietanki 30 %
      • 1 szklanka cukru
      • cukier waniliowy
      • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 pełne łyżki mąki pszennej
      • 200 g miękkiego masła

      Poncz:

      • 1/2 szklanki wody
      • 1 łyżeczka cukru
      • sok z 1/4 cytryny


      Sposób wykonania:

      Biszkopt: Białka wraz ze szczyptą soli bić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, cały czas miksując dodawać żółtka. Obie mąki przesiać i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką.

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C, ok. 30 minut, do tzw, suchego patyczka.

      Biszkopt wystudzić i przekroić na pół (dolny blat może być nieco grubszy. Na pewno "siądzie" pod wpływem ciężaru masy i ponczu)

      Masa: Żółtka i 1/3 szklanki cukru zmiksować. Dodać 1 szklankę mleka i obie mąki. Ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej mieszaniny.

      Pozostałe mleko i cukier, cukier waniliowy oraz śmietankę umieścić w większym garnuszku. Wymieszać i podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Do gotującego mleka wlać przygotowaną mieszankę jajeczną. Mieszając energicznie doprowadzić do wrzenia, rozcierając ewentualne grudki. Powstały w ten sposób budyń gotować ok. 1 minuty,

      Budyń przykryć i wystudzić.

      Miękkie masło umieścić w głębokiej misie. Utrzeć mikserem na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń.

      Dolny blat ciasta nasączyć połową ponczu. Na biszkopt wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Drugi biszkopt nasączyć pozostałym ponczem. Położyć go na kremie tak, by nasączona strona ciasta dotykała kremu (jeśli nasączona strona biszkoptu znajadzie się na wierzchu ciasta, cukier puder którym należy posypać ciasto będzie się topił).

      Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1-2 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       

      Zobacz także;

      Kremówka

        Napoleonka

        Ciasto Bajka


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 10 listopada 2017 00:19

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa