Wpisy

  • poniedziałek, 21 maja 2012
    • Torcik szpinakowy

       

      Szpinak w mojej kuchni gości od niedawna, ale za to bardzo intensywnie.

      A za swój wielki sukces uważam to, że przekonałam do niego moje dziecko.

      Mam nadzieję, że jako "masa tortowa" przypadnie Wam do gustu :)

       

       

       

       

       

      Składniki:

      • 10 naleśników
      • 500g szpinaku mrożonego
      • 100g sera feta
      • 1 łyżka masła
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 łyżki startego żółtego sera
      • pieprz biały
      • sól

       

       

       

       

      Wykonanie:

      Usmażyć 10 średniej wielkości naleśników. Na patelnię wyłożyć zamrożony szpinak. Dusić go na niewielkim ogniu, aż woda całkowicie wyparuje. Dodać masło i wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. Doprawić solą i białym pieprzem. Na koniec dodać fetę i dobrze wymieszać.

      Tak przygotowanym farszem przekładać naleśniki. Na wierzch posypać ulubionym żółtym serem i zapiec przez chwilę (10 min) w piekarniku. Ciepły torcik dobrze smakuje z sosem pieczarkowym, czosnkowym albo jogurtowo-ziołowym.

      

      

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik szpinakowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 maja 2012 16:46
  • sobota, 19 maja 2012
    • Kokardki z szynką czosnkową

       

      Ach, makaron! To moja ogromna słabość ;)

      Uwielbiam w każdej postaci, dlatego pewnie w tej kategorii znajdzie się kilka propozycji.

      Ten przepis od początku do końca wymyśliłam sama,

      inspirując się Festiwalem Makaronów w Pizzy Hut ;)

       

       

       

       

      

      Składniki:

      • 500 g makaronu Farfalle (kokardki)
      • 10 plasterków szynki bądź polędwicy sopockiej
      • 2 ząbki czosnku
      • 1,5 łyżki masła
      • łyżka mąki
      • 1 i 1/3 szklanki mleka
      • kilka suszonych pomidorów
      • listki świeżej bazylii
      • starty parmezan
      • biały pieprz
      • sól

       

       

      

      Wykonanie:

         Makaron ugotować al dente. Szynkę pokroić w wąskie paseczki, wrzucić na rozgrzane masło (0,5 łyżki) i smażyć aż dobrze się zrumieni. Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. W drugim rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i lekko przesmażyć, nie powinna się zrumienić.  Stopniowo, ciągle mieszając, dodawać mleko. Na koniec dodać bazylię, sól i biały pieprz do smaku. Sos powinien być trochę rzadszy niż beszamel.

        Odcedzony makaron wrzucić spowrotem do garnka, w którym się gotował. Wlać sos, czosnkową szynkę i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wszystko dobrze wymieszać. Przed podaniem posypać świeżo startym parmezanem.

       

      Jeżeli ktoś nie przepada za suszonymi pomidorami może z nich zrezygnować bądź zastąpić czarnymi oliwkami. Najważniejsza w tym przepisie jest czosnkowa szynka :)

      

        

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kokardki z szynką czosnkową ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 19 maja 2012 14:27
  • czwartek, 17 maja 2012
    • Owocowe tiramisu

       

       

      Ostatnio było coś bardzo słodkiego, więc dziś dla odmiany propozycja mało słodka, a nawet lekko winna.

      Myślę, że to doskonały deser na zbliżające się gorące dni ;)

      Wariacja na temat tiramisu, z malinami i likierem gruszkowym dla tych,

      którzy nie przepadają za smakiem kawy i boją się surowych żółtek.

       

       

       

       

       

      Składniki: 

      • 220 ml śmietanki 30%
      • 250 g serka mascarpone
      • 4 łyżki likieru gruszkowego (lub innego owocowego, w oryginalnym przepisie likier Marsala, a u mnie chorwacki Kruškovac)
      • 500 g malin (u mnie mrożone)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • cukier waniliowy
      • pół opakowania podłużnych biszkoptów
      • 4 łyżki soku pomarańczowego
      • 2 łyżki cukru

       

       

       

       

       

       

      Wykonanie:

        Maliny zasypać cukrem, wrzucić do rondelka i zagotować. Świeże podgrzewać trochę dłużej do momentu aż puszczą soki. Dolać sok pomarańczowy, zamieszać i odstawić do wystygnięcia.

       Do serka mascarpone dodać 2 łyżki likieru i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Część ubitej śmietany wymieszać z serkiem, następnie dodać resztę i połączyć.

       Przygotować naczynie na deser. Dno pokryć mieszanką malinową, wyłożyć biszkopty, znów polać malinami i przykryć przygotowaną śmietaną. Układać kilka warstw. Nie należy oszczędzać na miksturze malinowej ze względu na biszkopty, które powinny nią dobrze nasiąknąć. Wstawić do schłodzenia i gotowe! :)

       

       

       

       

      

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Owocowe tiramisu ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 maja 2012 15:38
  • środa, 16 maja 2012
    • Kostka nugatowa

       

      Nugat to propozycja dla tych, którzy przepadają za czymś naprawdę słodkim.

      Mi przypomina trochę smak dzieciństwa, gdy krówki ciągutki czy czekolada były wyjątkowym rarytasem

      i dlatego często przygotowywano je w domu.

      Przepis pochodzi z mojej ulubionej czekoladowej książki ;)

       

       

       

       

       

      Składniki:

      • 250 ml śmietanki 36%
      • 400 g miodu
      • 3 łyżki masła
      • 250 g prażonych płatków migdałowych
      • 150 g mlecznej czekolady do polewania

       

       

       

      Wykonanie:

       Formę do pieczenia o wymiarach 12 x 30 wyłoż pergaminem. Śmietankę i miód wlej do rondla i na małym ogniu powoli doprowadź do wrzenia. Mieszaj, aż mikstura stanie się sprężysta, lekko ciągnąca i klarowna (u mnie trwało to ok. 10 minut). Zdejmij z ognia i zostaw na chwilę do ostygnięcia, następnie ostrożnie mieszając dodawaj masło i płatki migdałów. Mieszankę wlej do przygotowanej formy i zostaw do ostygnięcia na co najmniej na 4 godziny, najlepiej na całą noc. Kiedy się zetnie, wyłóż masę na deskę do krojenia i pokrój na małe kawałki.

       Połam czekoladę i włóż do małego garnuszka. Następnie ustaw go na większym z wrzącą wodą. Powoli mieszając rozpuść czekoladę.  Chwytając kolejno każdą kostkę nugatu za jej górną część, zanurzaj je do połowy wysokości w czekoladzie. Odkładaj do ostygnięcia na tacę wyłożoną pergaminem.

       

       

      Oczywiście płatki migdałów można zastąpić dowolnymi orzechami ;)  

       

       
       

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kostka nugatowa ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 16 maja 2012 13:11
  • niedziela, 13 maja 2012
    • Pizza

       

       

      Pizza w mojej kuchni pojawia się bardzo często.

      Za ciastem drożdżowym nie przepadam, ale w takiej formie to i owszem! ;)

      Przepis na ciasto wykorzystuję już od kilkunastu lat

       i jeszcze nie zdarzyło się, żeby coś nie wyszło, dlatego każdemu go polecam!

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 4 szklanki mąki pszennej
      • 2,5 szklanki wody
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka cukru
      • 5 dag drożdży
      • 1,5 łyżki oleju

      

      

      

      

      Wykonanie:

      Mąkę, cukier i sól wsypać do głębokiej miski. Na wierzch pokruszyć drożdże. Dodać olej, letnią wodę i szybko wymieszać. Teraz należy trochę wyrobić ciasto, powinno być dosyć gęste, ale takie, żeby można było je wyrabiać łyżką - najlepiej dużą, drewnianą. Miskę z ciastem przykryć i wstawić do ciepłej wody aż do wyrośnięcia ciasta. Jeżeli drożdże są świeże nie powinno trwać to dłużej niż 20 - 30 minut. Jeżeli ładnie wyrosło jest gotowe do wyłożenia na wysmarowaną blachę. Ja piekę zawsze na blaszce z piekarnika, którą lekko smaruję tłuszczem. Ciasta wychodzi dosyć sporo, zazwyczaj wystarcza na całą blachę i jedną mniejszą pizzę.

          Na wierzch pizzy kładziemy to, co lubimy najbardziej ;) U mnie warstwami:

      • sos pomidorowy (opcjonalnie ketchup),
      • szynka
      • pieczarki (surowe, lekko posolone)
      • starty ser Edam
      • Mozarella w plasterkach
      • listki świeżej bazylii.

      Ważne, żeby piec pizzę w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku około 220 stopni z termoobiegiem przez 10-15 minut.

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 maja 2012 15:45

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa