Wpisy

  • środa, 16 maja 2012
    • Kostka nugatowa

       

      Nugat to propozycja dla tych, którzy przepadają za czymś naprawdę słodkim.

      Mi przypomina trochę smak dzieciństwa, gdy krówki ciągutki czy czekolada były wyjątkowym rarytasem

      i dlatego często przygotowywano je w domu.

      Przepis pochodzi z mojej ulubionej czekoladowej książki ;)

       

       

       

       

       

      Składniki:

      • 250 ml śmietanki 36%
      • 400 g miodu
      • 3 łyżki masła
      • 250 g prażonych płatków migdałowych
      • 150 g mlecznej czekolady do polewania

       

       

       

      Wykonanie:

       Formę do pieczenia o wymiarach 12 x 30 wyłoż pergaminem. Śmietankę i miód wlej do rondla i na małym ogniu powoli doprowadź do wrzenia. Mieszaj, aż mikstura stanie się sprężysta, lekko ciągnąca i klarowna (u mnie trwało to ok. 10 minut). Zdejmij z ognia i zostaw na chwilę do ostygnięcia, następnie ostrożnie mieszając dodawaj masło i płatki migdałów. Mieszankę wlej do przygotowanej formy i zostaw do ostygnięcia na co najmniej na 4 godziny, najlepiej na całą noc. Kiedy się zetnie, wyłóż masę na deskę do krojenia i pokrój na małe kawałki.

       Połam czekoladę i włóż do małego garnuszka. Następnie ustaw go na większym z wrzącą wodą. Powoli mieszając rozpuść czekoladę.  Chwytając kolejno każdą kostkę nugatu za jej górną część, zanurzaj je do połowy wysokości w czekoladzie. Odkładaj do ostygnięcia na tacę wyłożoną pergaminem.

       

       

      Oczywiście płatki migdałów można zastąpić dowolnymi orzechami ;)  

       

       
       

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kostka nugatowa ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 16 maja 2012 13:11
  • niedziela, 13 maja 2012
    • Pizza

       

       

      Pizza w mojej kuchni pojawia się bardzo często.

      Za ciastem drożdżowym nie przepadam, ale w takiej formie to i owszem! ;)

      Przepis na ciasto wykorzystuję już od kilkunastu lat

       i jeszcze nie zdarzyło się, żeby coś nie wyszło, dlatego każdemu go polecam!

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 4 szklanki mąki pszennej
      • 2,5 szklanki wody
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka cukru
      • 5 dag drożdży
      • 1,5 łyżki oleju

      

      

      

      

      Wykonanie:

      Mąkę, cukier i sól wsypać do głębokiej miski. Na wierzch pokruszyć drożdże. Dodać olej, letnią wodę i szybko wymieszać. Teraz należy trochę wyrobić ciasto, powinno być dosyć gęste, ale takie, żeby można było je wyrabiać łyżką - najlepiej dużą, drewnianą. Miskę z ciastem przykryć i wstawić do ciepłej wody aż do wyrośnięcia ciasta. Jeżeli drożdże są świeże nie powinno trwać to dłużej niż 20 - 30 minut. Jeżeli ładnie wyrosło jest gotowe do wyłożenia na wysmarowaną blachę. Ja piekę zawsze na blaszce z piekarnika, którą lekko smaruję tłuszczem. Ciasta wychodzi dosyć sporo, zazwyczaj wystarcza na całą blachę i jedną mniejszą pizzę.

          Na wierzch pizzy kładziemy to, co lubimy najbardziej ;) U mnie warstwami:

      • sos pomidorowy (opcjonalnie ketchup),
      • szynka
      • pieczarki (surowe, lekko posolone)
      • starty ser Edam
      • Mozarella w plasterkach
      • listki świeżej bazylii.

      Ważne, żeby piec pizzę w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku około 220 stopni z termoobiegiem przez 10-15 minut.

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 maja 2012 15:45
    • Pleśniak, a u mnie kruszonka

       

      Od tego ciasta zaczeło się moje pieczenie, a było to naprawdę dawno temu.

      Idealnie kruche ciasto, winne powidła,

      słodka beza i chrupiące orzechy.

      To ciasto nigdy się nudzi.

       

       

      

      Składniki:

      Ciasto:

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 5 żółtek
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 250 g  masła
      • 2 łyżeczki kakao

      Ponadto:

      • słoik powideł śliwkowych - najlepiej domowych
      • garść posiekanych orzechów włoskich
      • 3/4 szklanki cukru

      

       

       

      Wykonanie:

      Na stolnicę wysypać mąkę, wyłożyć masło i nożem posiekać je na małe kawałki. Dodać cukier, proszek do pieczenia i jajka. Szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i dobrze wyrobić, żeby kakao połączyło się z ciastem. Wszystkie kawałki ciasta włożyć do lodówki na około 20 minut. Blachę o wymiarach 34 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzoną, jedną, jasną część ciasta lekko rozwałkować i wyłożyć nią spód blachy, następnie rozsmarować powidła i zetrzeć na tartce (duże oczka) kakaową część ciasta.

      Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając 3/4 szklanki cukru. Ważne, by cukier dobrze się rozpuścił, a piana była lśniąca. Wyłożyć ją na blachę i posyć posiekanymi orzechami. Na koniec zetrzeć ostatnią część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pleśniak, a u mnie kruszonka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 maja 2012 13:52

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa