Wpisy

  • sobota, 26 maja 2012
    • Czekoladowo-kawowe trio

        

       Dzisiejszy wpis dedykowany jest oczywiscie mojej Mamie, dla której powstało czekoladowe trio.

      Myślę, że to głównie dzięki Niej i wychowaniu w domu, w którym jedzenie było zawsze ogromnie ważne,

      gotowanie jest dziś dla mnie nie tylko obowiązkiem, ale także prawdziwą przyjemnością.

       

      Przepis na trio powstał w mojej głowie.

       Oczywiście jadłam już podobne ciasta, ale w takim połączeniu pojawiło się pierwszy raz.

      Z pewnością jest to propozycja dla miłośników "mokrych" ciast oraz smaku kawy i czekolady.

       Może pojawić się na stole, nawet na najbardziej wyjatkowe okazje,

      bo prezentuje się znakomicie.

       Mocno nasączony biszkopt i puszyste kremy sprawiają, że naprawdę rozpuszcza się w ustach.

      Zdecydowanie polecam :)

       

       

       

       Składniki:

      Biszkopt:

      • 5 jaj
      • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
      • 1 łyżka mąki ziemniacznej
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki kakao

      Masa czekoladowa:

      • masa do karpatki
      • 2 szklanki mleka
      • 200g masła
      • 2 łyżki nutelli

      Masa kawowa:

      • 250g śmietany kremówki
      • 250g serka mascarpone
      • 1 łyżka żelatyny
      • 2 łyżki wody
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 100g cappucino

      Ponadto 1,5 szklanki kawy i 3 łyżki amaretto do nasączenia i kilka podłużnych biszkoptów.

       

       

       

      Wykonanie:

      

        Piekarnik nagrzać do 160°C. Blachę o wymiarach 20x34cm wyłożyc papierem do pieczenia. Białka z odrobina soli ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać i łyżką delikatnie połączyć z masą jajeczną. Całość wlać do blachy. Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.

       

        Z masy karpatkowej ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem, stopniowo dodawać zimny budyń. Na konieć dołożyć nuttellę. Wymieszać.

       

        Bitą śmietanę ubić z cukrem i proszkiem cappucino. Do serka mascarpone wlać łyżkę amaretto, zamieszać. Ubitą śmietanę połączyć z serkiem mascarpone. Zazwyczaj dodanie mascarpone do śmietany powoduje, że nie trzeba już żadnych usztywniaczy, ale ponieważ śmietana z cappucino wydawała mi się niezbyt sztywna, dodałam jeszcze żelatynę. Przecież na taka okazję wszystko musiało być perfect ;) (łyżkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać i dodać do ubitej śmietany).

       

        Zaparzyć 1,5 szklanki kawy. Dodać do niej pozostałe amaretto. Wystudzić. Szklanką naparu nasączyć biszkopt. Wyłożyć masę czekoladową. Na niej ułożyć biszkopty. Lekko docisnąć. Każdy biszkopt lekko nasączyć pozostałą kawą. Wyłożyć masę kawową. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

       

       

       

      Porada:

       Jeśli nie macie masy karpatkowej zastąpić ją mogą 2 budynie waniliowe z cukrem ugotowane w 2,5 szklankach mleka, z dodatkiem cukru waniliowego.

      Aby w czasie dodawania żelatyny do śmietany nie powstały tzw. "kluchy", najpierw dolewam 2 łyżki śmietany do żelatyny i energicznie mieszam. Potem całość wlewam do śmietany.

       

       

      http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/kawa-i-co-dalej

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowo-kawowe trio”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 26 maja 2012 00:35
  • środa, 23 maja 2012
    • Ciasteczka z Musli i czekoladą

       

       

       Takie ciasteczka to świetny pomysł na przemycenie naprawdę zdrowych

      i pożywnych składników do diety naszych pociech. Co prawda

      przepis podaje, że głównym składnikiem jest musli, ale ja piekę zazwyczaj

      pół na pół z płatkami owsianymi.

      Ciasteczka są pachnące, kruche, a za sprawą płatków owsianych bardzo sycące.

      Świetne na podjadanie między posiłkami, koniecznie ze szklanką mleka ;)

       

       

       

       

       

      Składniki:

      • 330g Musli lub 160 g Musli i 170g płatków owsianych
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka miodu
      • 1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
      • 1/2 opakowania cukru waniliowego
      • szczypta soli
      • 2 czubate łyżki maki pszennej
      • 220g bardzo miękkiego masła
      • 1 duże jajko, lekko ubite
      • 50g wiórków z gorzkiej czekolady

       

       

       
       
       
      Wykonanie:
       
      Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i posmaruj masłem dwie blachy, albo wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj płatki i Musli, cukry, sól, sodę i makę. Zrób wgłębienie pośrodku i umieść w nim masło, jajko i miód. Całość wyrabiaj na jednolitą masę, dodaj wiórki czekoladowe i znów dobrze wymieszaj.
      Bezpośrednio na blachy nakładaj porcje ciasta w odległości ok. 5cm od siebie. Piecz na jasnobrązowy kolor przez 8-10 minut. Odstaw blachy na 5 minut do przestudzenia i przenieś ciasteczka na kratkę, aby ochłodzić je całkowicie.
       
       
       
       
       
       
      

       

       

       Porada:
       
      Piękne wiórki czekoladowe wychodzą na tarce jarzynowej, na stronie do plasterków, bądź strugane obieraczką do warzyw :)
       
       
       
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka z Musli i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 23 maja 2012 14:13
  • poniedziałek, 21 maja 2012
    • Torcik szpinakowy

       

      Szpinak w mojej kuchni gości od niedawna, ale za to bardzo intensywnie.

      A za swój wielki sukces uważam to, że przekonałam do niego moje dziecko.

      Mam nadzieję, że jako "masa tortowa" przypadnie Wam do gustu :)

       

       

       

       

       

      Składniki:

      • 10 naleśników
      • 500g szpinaku mrożonego
      • 100g sera feta
      • 1 łyżka masła
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 łyżki startego żółtego sera
      • pieprz biały
      • sól

       

       

       

       

      Wykonanie:

      Usmażyć 10 średniej wielkości naleśników. Na patelnię wyłożyć zamrożony szpinak. Dusić go na niewielkim ogniu, aż woda całkowicie wyparuje. Dodać masło i wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. Doprawić solą i białym pieprzem. Na koniec dodać fetę i dobrze wymieszać.

      Tak przygotowanym farszem przekładać naleśniki. Na wierzch posypać ulubionym żółtym serem i zapiec przez chwilę (10 min) w piekarniku. Ciepły torcik dobrze smakuje z sosem pieczarkowym, czosnkowym albo jogurtowo-ziołowym.

      

      

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik szpinakowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 maja 2012 16:46
  • sobota, 19 maja 2012
    • Kokardki z szynką czosnkową

       

      Ach, makaron! To moja ogromna słabość ;)

      Uwielbiam w każdej postaci, dlatego pewnie w tej kategorii znajdzie się kilka propozycji.

      Ten przepis od początku do końca wymyśliłam sama,

      inspirując się Festiwalem Makaronów w Pizzy Hut ;)

       

       

       

       

      

      Składniki:

      • 500 g makaronu Farfalle (kokardki)
      • 10 plasterków szynki bądź polędwicy sopockiej
      • 2 ząbki czosnku
      • 1,5 łyżki masła
      • łyżka mąki
      • 1 i 1/3 szklanki mleka
      • kilka suszonych pomidorów
      • listki świeżej bazylii
      • starty parmezan
      • biały pieprz
      • sól

       

       

      

      Wykonanie:

         Makaron ugotować al dente. Szynkę pokroić w wąskie paseczki, wrzucić na rozgrzane masło (0,5 łyżki) i smażyć aż dobrze się zrumieni. Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. W drugim rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i lekko przesmażyć, nie powinna się zrumienić.  Stopniowo, ciągle mieszając, dodawać mleko. Na koniec dodać bazylię, sól i biały pieprz do smaku. Sos powinien być trochę rzadszy niż beszamel.

        Odcedzony makaron wrzucić spowrotem do garnka, w którym się gotował. Wlać sos, czosnkową szynkę i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wszystko dobrze wymieszać. Przed podaniem posypać świeżo startym parmezanem.

       

      Jeżeli ktoś nie przepada za suszonymi pomidorami może z nich zrezygnować bądź zastąpić czarnymi oliwkami. Najważniejsza w tym przepisie jest czosnkowa szynka :)

      

        

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kokardki z szynką czosnkową ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 19 maja 2012 14:27
  • czwartek, 17 maja 2012
    • Owocowe tiramisu

       

       

      Ostatnio było coś bardzo słodkiego, więc dziś dla odmiany propozycja mało słodka, a nawet lekko winna.

      Myślę, że to doskonały deser na zbliżające się gorące dni ;)

      Wariacja na temat tiramisu, z malinami i likierem gruszkowym dla tych,

      którzy nie przepadają za smakiem kawy i boją się surowych żółtek.

       

       

       

       

       

      Składniki: 

      • 220 ml śmietanki 30%
      • 250 g serka mascarpone
      • 4 łyżki likieru gruszkowego (lub innego owocowego, w oryginalnym przepisie likier Marsala, a u mnie chorwacki Kruškovac)
      • 500 g malin (u mnie mrożone)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • cukier waniliowy
      • pół opakowania podłużnych biszkoptów
      • 4 łyżki soku pomarańczowego
      • 2 łyżki cukru

       

       

       

       

       

       

      Wykonanie:

        Maliny zasypać cukrem, wrzucić do rondelka i zagotować. Świeże podgrzewać trochę dłużej do momentu aż puszczą soki. Dolać sok pomarańczowy, zamieszać i odstawić do wystygnięcia.

       Do serka mascarpone dodać 2 łyżki likieru i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Część ubitej śmietany wymieszać z serkiem, następnie dodać resztę i połączyć.

       Przygotować naczynie na deser. Dno pokryć mieszanką malinową, wyłożyć biszkopty, znów polać malinami i przykryć przygotowaną śmietaną. Układać kilka warstw. Nie należy oszczędzać na miksturze malinowej ze względu na biszkopty, które powinny nią dobrze nasiąknąć. Wstawić do schłodzenia i gotowe! :)

       

       

       

       

      

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Owocowe tiramisu ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 maja 2012 15:38

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa