Wpisy

  • czwartek, 14 czerwca 2012
    • Zapiekanka ziemniaczana

       

      Dzisiaj coś dla wielbicieli ziemniaków, do grona których i ja się zaliczam ;)

      Ta zapiekanka może być oddzielnym daniem, ale także

      dodatkiem do mięs. Jeśli dodatkowo jesteście fanami  żółtego sera, można ją obficie posypać nim przed

      włożeniem do piekarnika. Będzie wtedy bardziej sycąca.

       Ja wybrałam wersję trochę lżejszą - po upieczeniu posypałam parmezanem.

      Użyłam młodych ziemniaków, ale równie dobrze mozna ją przygotować ze starych.

      Prosta w przygotowaniu a smakuje wybornie.

       

       

       

       

      Składniki:

      • 1 kg ziemniaków
      • 2 ząbki czosnku
      • sól
      • biały pieprz
      • 150 ml śmietanki 30%
      • 150 ml mleka
      • 1 łyżka masła

       

       

      Wykonanie:

       Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki obrać i opłukać, pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. W miseczce przygotować sos: połączyć mleko, śmietankę, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. W przygotowanym naczyniu układać warstwy ziemniaków. Kłaść plasterki tak, by lekko zachodziły na siebie. Każda warstwę polać sosem. Ostatnią wartwe lekko docisnąć. Wierzch poprószyć pokrojonym pozostałym masłem. Można posypać ulubionymi ziołami. Jeśli chcecie zapiekankę posypać serem, masło nie jest już potrzebne.

      Piec pod przykryciem ok 1 godz. w temp.175 stopni. Ostatnie 15 minut zdjąć przykrycie i zwiększyć temperaturę do 200 st., żeby zapiekanka ładnie się zarumieniła. Smacznego :)

       

       

       

      

      

       

       

      \

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka ziemniaczana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 czerwca 2012 13:34
  • niedziela, 10 czerwca 2012
    • Zdrowe grillowe

       

       

         Grillowanie stało się u nas prawie tradycją narodową,

      no może to lekkie nadużycie, ale z pewnością wszyscy chętnie

      spędzamy czas na świeżym powietrzu, podjadając coś podwędzonego od czasu do czasu.

      Jeśli, tak jak ja , nie jesteście wielbicielami grillowanej karkówki, czy żeberek i

      kiełbasek, albo najzwyczajniej  w świecie spóbowalibyście coś zupełnie innego,

      polecam moje "zdrowe grillowe", czyli warzywa z dodatkami oraz

      bruschettę z grilla :) 

       

       

       

       

      Bruschetta:

      • kilka kromek chleba
      • ząbek czosnku
      • pomidor
      • zioła (bazylia,tymianek)
      • łyżka oliwy z oliwek
      • sól

      Pomidora pokroić w plastry, posolić, posypać ziołami i zalać oliwą, lekko wymieszać. Chlebek podpiec na grillu na złoto. Zdjąć z rusztu i przetrzeć z obu stron ząbkiem czosnku. Na wierzch ułożyć plasterek wcześniej przygotowanego pomidora.

       

       

      

       

      Papryka z fetą:

      • 2 papryki
      • 2 ząbki czosnku
      • opakowanie fety
      • 10 dkg polędwicy
      • kilka kropel oliwy z oliwek

      Polędwicę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek pokroić, bądź przecisnąć przez wyciskarkę. Fetę rozdrobić i połączyć z wędliną i czosnkiem. Wymieszać.

      Papryki podzielić na ćwiartki, oczyścić, pokropić od wewnątrz oliwą i natrzeć. Włożyć do środka przygotowany farsz.

       

       

       

      Faszerowana cukinia:

      • 1 niewielka cukinia
      • 20 dkg miękkiego sera żółtego
      • dowolna wędlina
      • sól
      • mieszanka ziołowa na grilla

       Cukinie podzielic na cztery części. Środek trochę wydrążyć, posolić i odstawić na chwilę. Jeśli zbierze się woda to odlać. Posypać dowolnymi przyprawami(nie żałować przypraw, bo cukinia potrzebuje solidnego doprawienia). Faszerować pokrojoną wędliną połączoną ze startym serem. 

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe grillowe”
      Tagi:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 czerwca 2012 17:53
  • czwartek, 07 czerwca 2012
    • Lekkie ciasto z brzoskwiniami

       

       

       

      Pomysł na to ciasto powstał z potrzeby chwili, tzn. wizyta niezapowiedzianych

      gości i przeszukiwanie domowych zapasów, żeby na prędce

      upiec jakieś ciasto.

      Z kilku jajek, puszki brzoskwiń i paru dodatków, powstał lekki i mięciutki

      placek  brzoskwiniowy, który z pewnością jeszcze nie raz

      zagości na moim stole.

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 5 jajek
      • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 budyń czekoladowy bez cukru
      • 1 puszka brzoskwiń

       

      Masa:

      • 2 budynie waniliowe z cukrem
      • 1,5 szklanki wody
      • 100g masła
      • syrop pozostały po brzoskwiniach

       

      

       

       

       

       Wykonanie:

      Białka z odrobiną soli  i cukrem ubic na sztywną pianę. Teraz kolejno dodawać po jednym żółtku. Masę jajeczną połączyć z przesianą mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie lecz energicznie wymieszać. Całość wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 30 cm. na wierzch wyłożyć odsączone, pokrojone w kostkę (niezbyt małą) brzoskwinie. Dwie lub trzy zachować do dekoracji.

      Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160 st., ok 40 min. Studzić w otwartym piekarniku.

      W czasie gdy ciasto stygnie przygotować masę:

      Budynie waniliowe rozpuścić w szklance wody i dobrze wymieszać. Do garnuszka wlać pozostały po brzoskwiniach syrop i dodać pół szklanki wody. Zazwyczaj syropu jest ok 1,5 szkl. Jeżeli byłoby mniej lub więcej, trzeba dodać mniejszą lub większą ilość wody. Chodzi o to, żeby w garnku były 2 szklanki płynu. Włożyć do niego masło i całość zagotować. Dodać mieszankę budyniową. Zagotować. Lekko przestudzić. Ostygnięte ciasto przekroić na dwa placki. Na jeden wylać jeszcze ciepłą masę. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć. Udekorować według uznania. Ja "pomazałam" je rozpuszczoną czekoladą i smaki się świetnie komponują ze sobą :)

      Jeśli lubicie słodkie ciasta, do gotującego syropu na masę, możecie dodać łyżkę cukru.

       

       

       

       

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Lekkie ciasto z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 czerwca 2012 11:38
  • poniedziałek, 04 czerwca 2012
    • Bigos z młodej kapusty

       

       

      Na przełomie maja i czerwca, kiedy kapusta jest naprawdę młoda,

      to danie należy z pewnością zaliczyć do bardzo szybkich obiadów.

      Bigos z młodej kapusty trudno też nazwać bigosem, bo to właściwie

      kapusta z kiełbaską i przyprawami. Moja wersja zawiera też zazwyczaj trochę wędliny

      i jest lekko zakwaszona koncentratem pomidrowym, bądź kwaśnym jabłkiem.

      Muszę przyznać, że choć wielkim miłośnikiem tradycyjnego bigosu nie jestem, to na 

      młodą kapustkę czekam zawsze z utęskinieniem :) 

       

       

       

       

      Składniki:

      • 2 główki młodej kapusty
      • 1/2 laski dowolnej kiełbasy
      • 10dkg wędliny
      • 1 cebula
      • 1 łyżka oleju
      • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
      • sól
      • pieprz czarny
      • majeranek
      • koper (niekoniecznie)

       

       

       

       

      Wykonanie:

      Kapustę poszatkować, zalać 1 i 1/2 szkl. wody i dusić do miękkości. Jeśli kapusta jest młoda to nie powinno to zająć dłużej niż 40 minut.

      Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić i wrzucić do cebuli. Dodać pokrojoną wędlinę.

       Kiedy woda z kapusty odparuje, a ona sama będzie juz miękka, należy połączyć ją z podsmażoną kiełbasą i wędliną. Dodać majeranek, pieprz i sól. Na koniec dołożyć koncentrat pomidorowy. Ja do gotowej kapusty dodaję jeszcze obowiązkowo koperek, ale nie za dużo, żeby moje dziecko, które jest antykoperkowcem mogło trochę zjeść :) Smacznego!

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bigos z młodej kapusty”
      Tagi:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 czerwca 2012 16:06
  • środa, 30 maja 2012
    • Biszkopt, który zawsze się udaje

       

       

      Ciasta biszkoptowe nie są moją specjalnością, ale biszkopt z tego przepisu zawsze wychodzi idealnie,

      więc wykorzystuję go na wszystkie możliwe sposoby.

      Wypróbowałam też patent z www.mojewypieki.blox.pl z rzucaniem świeżo upieczonego ciasta na podłogę

      i rzeczywiście nie opada. Polecam :)

      Ponieważ pojawiły się już świeże owoce, dzisiejsza propozycja dotyczy biszkoptu z rabarbarem,

      ale oczywiście można wykorzystać te owoce, które lubicie, na pewno świetnie

      sprawdzą się truskawki. 

       

       

       

       

       

       

       

       

      Składniki:

      • 6 jaj 
      • 6 pełnych, czubatych łyżek mąki pszennej
      • 1 budyń waniliowy bez cukru
      • szklanka cukru
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • owoce: 3 łodygi rabarbaru i 1 jabłko

       

       

       

       

       

       

       

      Wykonanie:

       Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie, cały czas ubijając, pojedynczo żółtka. Mąkę przesiać przez sitko i razem z budyniem i proszkiem do pieczenia wymieszać z jajeczną masą (można mikserem na najmniejszych obrotach). Wszystko wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 30cm.  Na wierzch położyć pokrojone owoce. Piec w nagrzanym do 160 st. piekarniku około 40 minut (do suchego patyczka).

       Na koniec wyłączyć piekarnik i studzić przy otwartych drzwiczkach.

       

       

       

       

       

       

       

      Porada:

      Jeżeli lubicie kompot z rabarbaru, który łatwo się rozgotowuje, wystarczy zalać rabarbar wrzątkiem, zaypać cukrem (bez gotowania) i zostawić na noc. W Waszym kompocie nie będą pływać nieapetyczne, rozgotowane cząstki :)

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt, który zawsze się udaje ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 30 maja 2012 19:02

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa