Wpisy

  • sobota, 08 września 2012
    • Ruskie krokiety

       

      Pewnie niejedna z Was próbowała wykorzystać farsz do pierogów ruskich w naleśnikach.

      Ja robiłam to niejednokrotnie i szczerze mówiąc, smak średnio przypadł mi do gustu.

      Tym razem jednak postanowiłam dodatkowo obsmażyc naleśniki w jajku i bułce tartej, czyli jak klasyczne krokiety.

      To był strzał w 10! Chrupiaca skóra zrobiła swoje. Ruskie krokiety  przypominają trochę kotlety ziemniaczane, dlatego

      z pewnością można je podać np. z sosem i surówką z kiszonej kapusty.

       

       

      Składniki:

      naleśniki

      • 1 jajko
      • 2 szklanki mleka
      • 2 szklanki wody
      • szczypta soli
      • 1 łyżka oleju
      • szczypta soli
      • ok. 0,5 kg mąki

      farsz

      • 1 kg ziemniaków
      • 25 dkg sera białego
      • 1 łyżka masła
      • 1 cebula
      • sól
      • pieprz biały

      ponadto

      • olej
      • 1 jajko
      • bułka tarta

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w głębokiej misce i zmiksować. Ja najpierw mieszam mokre składniki,  a na koniec, stopniowo dosypuję mąkę. Nigdy jej nie ważę, tylko sprawdzam czy ciasto jest już właściwe. Konsystencja  powinna przypominać dosyć rzadką śmietanę.

      Smażyć naleśniki na dość dużym ogniu. Jeżeli macie teflonową patelnię nie potrzeba już żadnego tłuszczu, ze względu na olej dodany do ciasta.

       

      Ziemniaki ugotować. Przestudzić. Wymieszać razem z serem. Teraz całość przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać podsmażoną na maśle cebulkę. Posoloić i popieprzyć do smaku.

      Przygotowanym farszem nadziewać naleśniki. Następnie obtoczyć je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ruskie krokiety”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 08 września 2012 16:14
  • czwartek, 06 września 2012
    • Uśmiech teściowej :)

       

      Sezon jabłkowy w pełni,

       dlatego dziś kolejna propozycja na wykorzystanie tych owoców.

      Kruche ciasto, winne jabłka, waniliowy budyń, garść rodzynek i "umiech teściowej" gotowy.

      Skąd nazwa tego ciasta? Ani to podobne do teściowej, ani do uśmiechu. Być może zjedzenie

      kawałka tej szarlotki wywołuje uśmiech na twarzy teściowej, a to już bardzo możliwe :)

       

       

      Składniki:

      ciasto

      • 3 żółtka i jedno całe jajko
      • kostka margaryny
      • 1/2 szlanki cukru pudru
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 szklanki mąki
      • szczypta soli

      ponadto

      • 8 jabłek
      • 2 budynie waniliowe z cukrem
      • garść rodzynek
      • 3 szklanki mleka

       

       

      Wykonanie:

      Blachę o wymiarach 20 na 30 cm wysmarować tłuszczem, bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Margarynę pokroić w drobną kostkę. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić ok. 30 minut w lodówce.

      Jedną częścią ciasta wyłożyć spód blachy.

      Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i podzielic na ósemki. Poukładać na cieście i posypać je rodzynkami.

      Budyń ugotować w 3 szklankach mleka i gorący wylać na jabłka. Wyrównać powierzchnię.

      Na tarce jarzynowej zetrzeć pozostałą część ciasta.

      Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

       

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Uśmiech teściowej :)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 września 2012 14:17
  • sobota, 25 sierpnia 2012
    • Włoskie ciasto gruszkowe

      Właśnie zostałam obdarowana sporą ilością gruszek.

      Wczoraj przez cały dzień smażyłam dżem jabłkowo-gruszkowy,

      a dziś na deser mamy włoski placek z gruszkami.

      Szczerze mówiąc, to jest jego polska wersja, bo w oryginale był świeży imbir.

      Ja z niego zrezygnowałam na rzecz cynamonu i cukru waniliowego.

      Muszę przyznać, że w czasie pieczenia rozchodził się niewpowtarzalny zapach :)

       

       

      Składniki:

      • 3 gruszki pokrojone w cienkie plasterki
      • 175g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 200g masła
      • 100g cukru pudru
      • 3 roztrzepane jajka
      • 1 łyżka cukru waniliowego
      • 1/2 łyżeczki cynamonu

       

       

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.

      Makę, cukier puder, proszek i sodę przesiać do miski. 175g masła w kawałkach, jajka i sypkie składniki zmiksować na jednolite ciasto (miksować tylko do połączenia składników).

      Ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu gęsto ułożyć pokrojoną gruszkę. Posypać cynamonem, cukrem waniliowym i wiórkami z pozostałego masła.

      Piec ok. 35-40 minut na złoty kolor. Podawać z bitą śmietaną lub lodami.

       

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Włoskie ciasto gruszkowe”
      Tagi:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 25 sierpnia 2012 10:50
  • sobota, 18 sierpnia 2012
    • Szarlotka królewska (przepis II)

       

      Szarlotka z bitą śmietaną i wiórkami czekolady na lekkim biszkopcie.

      Delikatna wersja jesiennej królowej

      polskich wypieków.

       

       

       

       

       

      Składniki:

      biszkopt

      • 4 jaja
      • 1/2 szklanki drobnego cukru
      • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      bita śmietana

      • 300 ml śmietanki 30 %
      • 250 g serka mascarpone
      • 4 łyżki cukru pudru

      masa jabłkowa

      • 2 kg kwaśnych jabłek
      • cukier (do smaku)
      • 1 op. galaretki cytrynowej

       


       Wykonanie:

      Biszkopt

      Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

      Blachę o wym. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C ok. 30 minut.

      Biszkopt wystudzić.

      Jabłka

      Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać cukrem i smażyć do konsystencji gęstego musu. Zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać.

      Masę przestudzić.

      Bita śmietana

      W głębokim naczyniu umieścić dobrze schłodzony serek, śmietankę oraz cukier puder. Ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania konsystencji bitej śmietany.

      Na biszkopt wyłożyć wystudzoną masę z jabłek i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę.

      Ciasto schłodzić w lodówce.

      Przed podaniem posypać startą czekoladą

      Smacznego :)


      Inne ciasta z jabłkami

      Szarlotka na kruchym spodzie

      Jabłka w koszulkach

      Szybkie ciasto z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (35) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka królewska (przepis II)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 18 sierpnia 2012 12:39
  • piątek, 17 sierpnia 2012

Kalendarz

Luty 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa