Wpisy

  • środa, 04 lipca 2012
    • Spaghetti z sosem brokułowym

       

      Kiedy za oknem nieziemskie upały, gotowanie nie należy do przyjemności.

      Dlatego moje obiady w takie dni są lekkie i szybkie

      do przyrządzenia.

      Niezawodny jak zwykle jest w takim przypadku makaron.

      Dziś z kremowym sosem brokułowym i świeżo startym parmezanem.

       

       

       

       

      Składniki:

      • 500g makaronu
      • 200g śmietanki 30%
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka białego pieprzu
      • 1 łyżka masła
      • 1 łyżka parmezanu
      • 1/2 brokuła
      • sól
      • szczypta gałki muszkatołowej

       

       

      Wykonanie:

      Makaron ugotować al dente. Brokuł umyć, wrzucić na wrzącą wodę i obgotować 5 minut. podzielić na niewielkie różyczki. Kilka odłożyć.

      W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić drobno pokrojony czosnek, lekko przesmażyć. Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu. Kiedy sos trochę zgęstnieje dodać brokuł. Gotować jeszcze chwilę, aż sos będzie miał konsystencję taką jaką chcecie osiągnąć. Słodka śmietanka ładnie się redukuje, więc nie trwa to długo. Na koniec doprawic solą i białym pieprzem. Gotowy sos połączyć z makaronem i wymieszać. Udekorować odłożonym brokułem i obficie posypać parmezanem. Gotowe!

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Spaghetti z sosem brokułowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 04 lipca 2012 14:02
  • czwartek, 28 czerwca 2012
    • Bułeczki z jagodami

       

      Kiedy zaczyna się sezon jagodowy, na moim stole, w pierwszej kolejności

      goszczą pierogi z jagodami. Potem koniecznie muszą być bułeczki drożdżowe.

      Niewielkie, na dwa, trzy kęsy.

      Ich obecność w mojej kuchni to niewątpliwy znak, że lato na dobre się zaczęło.

       

       

        

      Składniki:

      • 3 szklanki mąki
      • 5 dkg drożdży
      • 5 łyżek cukru
      • 2 jajka
      • 2 żółtka
      • szczypta soli
      • 1/2 szklanki mleka
      • 1/2 kostki masła

       

       

      Wykonanie:

      Mleko podgrzać. Roztopić w nim masło. Kiedy mieszanina będzie lekko ciepła dodać drożdże.

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

      Do miski wsypać przesianą mąkę. Dodać ubite jajka i mleko z masłem i drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyroścnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, przenieść na stolnicę i lekko rozwałkować ( na grubość ok. 1,5 cm). Szklanką wycinać kółka. Na środek

      wykładać łyżeczkę jagód i pół łyżeczki cukru. Skleić i formować bułeczki. Ułożyć na blaszce i poczekać, aż trochę podrosną. Posmarować po wierzchu

      pozostałym białkiem. Piec w temp. 175 st. do zrumienienia. Najlepiej smakują ciepłe, ze szklanką mleka.

       

       

       

      

       

      

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 czerwca 2012 11:39
  • piątek, 22 czerwca 2012
    • Czekoladowy 3bit

       

       

      Trochę inna wersja popularnego 3bit-a. 

      Zazwyczaj robiony jest on na herbatnikach. Ja wykorzystałam

      krakersy, ponieważ miałam spory zapas, zrobiłam czekoladowy kajmak

      i masę karpatkową z dodatkiem nutelli. 

      Wyszło ciekawie ;) Zdecydowanie mniej słodko, co niekoniecznie jest

      zaletą, ponieważ zjeść można go także o wiele więcej :)

       

       

       

      Składniki:

      • 1 1/2 opakowania krakersów po 180g
      • puszka masy kajmakowej
      • 50g gorzkiej czekolady
      • masa karpatkowa
      • 1/2 litra mleka
      • 200g masła
      • 2 łyżki nutelli
      • 500g śmietany kremówki
      • 2 usztywniacze do śmietany

       

       

      Wykonanie:

      Na spód blaszki wyłożyć pierwszą warstwę krakersów. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Dodać do masy kajmakowej i wymieszać. Gdyby masa kajmakowa była bardzo gęsta, wystarczy ją lekko podgrzać i idealnie połączy się z czekoladą. Przełozyć nią krakersy.

      Przyrządzić masę karpatkową zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na koniec dodać dwie łyżki nutelli i mieszać do połączenia. Wyłożyć na następną warstwę krakersów.

      Na ostatnią warstwę położyć ubitą smietanę z dodatkiem usztywniaczy. Udekorować. Przechowywać w lodówce.

      Oczywiście jak wszystkie przekładane ciasta, najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień :)

       

       

      

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowy 3bit”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 22 czerwca 2012 14:32
  • wtorek, 19 czerwca 2012
  • czwartek, 14 czerwca 2012
    • Zapiekanka ziemniaczana

       

      Dzisiaj coś dla wielbicieli ziemniaków, do grona których i ja się zaliczam ;)

      Ta zapiekanka może być oddzielnym daniem, ale także

      dodatkiem do mięs. Jeśli dodatkowo jesteście fanami  żółtego sera, można ją obficie posypać nim przed

      włożeniem do piekarnika. Będzie wtedy bardziej sycąca.

       Ja wybrałam wersję trochę lżejszą - po upieczeniu posypałam parmezanem.

      Użyłam młodych ziemniaków, ale równie dobrze mozna ją przygotować ze starych.

      Prosta w przygotowaniu a smakuje wybornie.

       

       

       

       

      Składniki:

      • 1 kg ziemniaków
      • 2 ząbki czosnku
      • sól
      • biały pieprz
      • 150 ml śmietanki 30%
      • 150 ml mleka
      • 1 łyżka masła

       

       

      Wykonanie:

       Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki obrać i opłukać, pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. W miseczce przygotować sos: połączyć mleko, śmietankę, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. W przygotowanym naczyniu układać warstwy ziemniaków. Kłaść plasterki tak, by lekko zachodziły na siebie. Każda warstwę polać sosem. Ostatnią wartwe lekko docisnąć. Wierzch poprószyć pokrojonym pozostałym masłem. Można posypać ulubionymi ziołami. Jeśli chcecie zapiekankę posypać serem, masło nie jest już potrzebne.

      Piec pod przykryciem ok 1 godz. w temp.175 stopni. Ostatnie 15 minut zdjąć przykrycie i zwiększyć temperaturę do 200 st., żeby zapiekanka ładnie się zarumieniła. Smacznego :)

       

       

       

      

      

       

       

      \

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka ziemniaczana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 czerwca 2012 13:34

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa