Wpisy

  • czwartek, 12 stycznia 2017
    • Marcinek

       

      Marcinek to ciasto, które bardzo długo czekało na swoją premierę na blogu.

      Wydawało mi się ogromnie pracochłonne, a swoim wyglądem

      zobowiązywało do pojawienia się na specjalną okazję.

      W końcu doszłam do wniosku, że Święta Bożego Narodzenia to ten moment.

      Okazja była dobra i gości co niemiara, więc było kogo obdzielić.

      Wizualnie Marcinek zachwyca. Smakowo, za sprawą kremu na bazie kwaśnej śmietany,

      wpasuje się w gust lubiących serniki i nieprzesłodzone ciasta.

      No i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie ma się na czym wyłożyć.

      Półkruche ciasto i łatwa, śmietanowo-serowa masa.

      Jedyna trudność to rozwałkowanie cienkich placków,

      ale po 2-3 dochodzi się do wprawy.

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 400 g mąki pszennej
      • 130 g  masła
      • 125 ml kwaśnej śmietany
      • 100 g drobnego cukru do wypieków
      • 1 jajko
      • 1 żółtko
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • cukier waniliowy

      masa:

      • 500 g mascarpone
      • 500 g kwaśnej śmietany
      • 330 g śmietanki 30 %
      • 1 szkl. cukru pudru
      • sok z połowy cytryny

       

      Sposób wykonania:

      Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do śmietany dodać sodę, wymieszać i odstawić na chwilę.

      Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Nie przerywając ucierania dodawać jajko, żółtko, śmietanę z sodą, sól oraz mąkę. Kiedy ciasto zrobi się bardzo gęste, dokończyć zagniatanie ręcznie. Powinno powstać miękkie, jednolite, elastyczne ciasto.

      Ciasto podzielić na 14 równych kawałków.

      Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy 23 cm. Położyć na nim kawałek ciasta i rozwałkować go na wielkość narysowanego okręgu. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190 C, około 10 minut. Czas ten należy jednak kontrolować. Kiedy piekarnik będzie już naprawdę dobrze rozgrzany, placki mogą się piec nieco krócej. Ciasto powinno być dobrze zrumienione.

      W taki sam sposób postąpić ze wszystkimi kawałkami ciasta.

      Placki można upiec 1-2 dni wcześniej.

      Wszystkie składniki masy powinny być bardzo dobrze schłodzone.

      W misie miksera umieścić mascarpone, kwaśną śmietanę, śmietankę i cukier puder. Ubić do powstania dosyć gęstego kremu (trwa to trochę dłużej niż klasyczne ubijanie śmietany). Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.

      Na każdy placek nakładać 2-3 łyżki kremu. Przykryć kolejnym i ponownie smarować kremem. Czynność powtórzyć z kolejnymi plackami tortu. Ostatnią warstwę na razie pozostawić nie smarowaną.

      Po posmarowaniu wszystkich warstw powinno pozostać 3-4 łyżki kremu do posmarowania boków i wierzchu ciasta.

      Na tak przygotowany tort położyć deseczkę i pozostawić na 2-3 godziny.

      Po tym czasie posmarować boki i wierzch tortu pozostałym kremem.

      Do obłożenia boków i wierzchu tortu użyłam zblendowanych orzechów, okruchów ciasta i herbatników.

      Gotowy tort wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Marcinek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 stycznia 2017 00:20
  • piątek, 06 stycznia 2017
    • Faworki z mascarpone

      Kolejny na blogu przepis na faworki.

      Tym razem z serkiem mascarpone, który zastępuje

      masło i śmietanę używane w tradycyjnych przepisach.

      Faworki z mascarpone są delikatne, kruche, a dodatkowo

      łatwiejsze w wykonaniu,

      bo unikamy uciążliwego wybijania ciasta wałkiem.

       

       

       

      Składniki:

      • 250 g serka mascarpone
      • 330 g mąki tortowej
      • 6 żółtek (M)
      • 1 łyżka mocnego alkoholu lub octu
      • 1 łyżka cukru pudru
      • szczypta soli

      ponadto:

      • tłuszcz do smażenia (u mnie pół na pół olej i smalec)
      • cukier puder + cukier waniliowy do posypania

       

      Sposób wykonania:

      W misie miksera umieścić mascarpone, żółtka, cukier, sól i alkohol. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę. Kiedy ciasto zrobi się dość gęste, skończyć zagniatanie na stolnicy. Ciasto powinno wyjść miękkie i elastyczne.

      Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Krótszy bok ciasta złożyć do środka, a na niego położyć pozostały kawałek (patrz zdj.) Tak złożone ciasto ponownie rozwałkować na kształt prostokąta i powtórzyć składanie. Czynność ta powoduje napowietrzanie ciasta potrzebne do uzyskania lekkości i charakterystycznych bąbelków, a pomaga uniknąć uciążliwego wybijania ciasta wałkiem. Czynność składania i wałkowania ciasta dobrze jest powtórzyć kilka - kilkanaście razy. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.

      

      Ciasto podzielić na 4-5 części . Każdą cieniutko rozwałkować (im cieńsze ciasto, tym delikatniejsze i bardziej kruche faworki). Ciasto pokroić w paski i kształtować faworki.

      W głębszym naczyniu rozgrzać tłuszcz. Smażyć faworki na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Wystudzić i obficie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Faworki z mascarpone”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 06 stycznia 2017 11:14
  • środa, 04 stycznia 2017
    • Gulasz drobiowy z ciecierzycą

      Bardzo sycące, dosyć pikantne, ale co najważniejsze

      bardzo zdrowe  i niskokaloryczne danie jednogarnkowe.

      Gulasz jest bardzo uniwersalny. Można podać go z kaszą, ryżem,

      chrupiącą bagietką, albo na meksykańską nutę,

      na tortilli.

       

      Składniki:

      • 300 g piersi z kurczaka
      • 1 papryka
      • 1 cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 mała puszka białej fasoli (ok. 180 g)
      • 1 puszka ciecierzycy (ok. 300 g)
      • 1 puszka pomidorów krojonych
      • 2 jajka
      • tymianek, oregano, płatki chili, sól, szczypta cukru, słodka papryka, mielony kminek

      Sposób wykonania:

      Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypać sporą szczyptę tymianku, oregano, chili, papryki i mielonego kminku. Dodać posiekany czosnek. Całość chwilę przesmażyć. Dołożyć pokrojoną w drobną kostkę lub zmieloną pierś kurczaka. Smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dołożyć pokrojoną w większą kostkę paprykę. Smażyć razem przez 1 minutę.

      Następnie dodać pomidory z puszki, ciecierzycę i białą fasolę. Całość przykryć i dusić razem ok. 15 minut. Gulasz doprawić solą i w razie potrzeby szczyptą cukru.

      Piekarnik nagrzać do temp. 200 C.

      W gulaszu zrobić 2 zagłębienia i wbić w nie jajka. Patelnię z gulaszem wstawić do piekarnika i zapiekać, aż jajka się zetną.

       

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz drobiowy z ciecierzycą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2017 11:54
  • piątek, 30 grudnia 2016
    • Tęczowa pianka

      Ekspresowy deser z galaretek i mleka skondensowanego

      do przygotowania w 15 minut.

      Delikatny, nie za słodki i bardzo efektowny.

      Ja swoją piankę wykończyłam jeszcze bitą śmietaną,

      przez co zrobiła się lekka jak chmurka,

      ale ten dodatek nie jest tu koniecznością.

      Jeśli zależy Wam na czasie, wystarczy wierzch deseru

      posypać wiórkami kokosowymi, lub startą białą czekoladą.

       

       

      Składniki:

      • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (410 g)
      • 3 galaretki (użyłam niebieskiej wieloowocowej, malinowej i cytrynowej)

      ponadto:

      • 250 g śmietanki 30%
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 śmietan-fix

       

      Sposób wykonania:

      Mleko skondensowane dobrze schłodzić.

      Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Galaretka powinna być letnia, ale ciągle płynna.

      Dobrze schłodzone mleko ubić mikserem z końcówką do ubijania śmietany. Powinno się ładnie spienić.

      Podzielić go na 3 równe części. Do każdej porcji wlewać  jedną galaretkę i razem krótko zmiksować.

      Dno tortownicy o śr. 23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć 5 łyżek niebieskiej pianki, następnie 5 łyżek różowej i 5 łyżek żółtej pianki. Znów kolejno wykładać wszystkie kolory, aż do wyczerpania składników.  Deser wstawić do lodówki, aby dobrze stężał.

      Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i śmieatn-fixem. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Bitą smietanę wyłożyć na wierzch deseru.

      Smacznego :)



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tęczowa pianka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 30 grudnia 2016 12:40
  • czwartek, 29 grudnia 2016
    • Sałatka "Król imprezy"

      Ta sałatka to jedno z dań, do których musiałam się długo przekonywać.

      Przepis znałam dużo wcześniej,

      ale składniki i ich zestawienie jakoś nie specjalnie mnie zachwyciły.

      Nie wiem, czy przepis w ogóle znalazłby się na blogu,

      gdyby nie impreza, a której pojawił się "Król imprezy".

      Pojawił się i rzeczywiście królował :)

      Sałatka jest bardzo smaczna, wyrazista, treściwa i bardzo podzielna,

      a przygotowanie jej nie zajmuje tak wiele czasu jakby się mogło wydawać.

      Polecam. Zróbcie i przekonajcie się,

      czy zostanie królem Waszej imprezy.

       

      Składniki: (na dużą porcję, ja robiłam z połowy składników)

      • 500 g mięsa mielonego (użyłam piersi z kurczaka)
      • 500 g pieczarek
      • 4 pomidory
      • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 1/2 główki sałaty lodowej lub małej kapusty pekińskiej
      • 1 puszka kukurydzy
      • 1 puszka fasoli czerwonej
      • 2 cebule
      • 200 g sera żółtego
      • sól, pieprz, papryka ostra
      • 1 paczka pikantnych nachosów

      sos:

      • 1 jogurt naturalny (380 g)
      • 3-4 łyżki majonezu
      • 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę.
      • sól, pieprz,

      Sposób wykonania:

      Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Dodać mięso mielone i smażyć razem z cebulą. Pod koniec smażenia dodać koncentrat. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Tak przygotowane mięso odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórę.

      Z podanych wyżej składników przygotować sos.

      W szklanym naczyniu układać warstwy w następującej kolejności

      1. pokrojona sałata lodowa
      2. pokrojone w kostkę pomidory
      3. mięso mielone
      4. pieczarki
      5. odsączona z zalewy kukurydza
      6. odsączona z zalewy czerwona fasola
      7. sos
      8. starty ser

      Wokół naczynia ułożyć nachosy. Pozostałe drobno pokruszyć i obsypać wierzch sałatki.

      Smacznego :)

      Inspiracja

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka "Król imprezy"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 grudnia 2016 00:06

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa