Wpisy

  • sobota, 10 grudnia 2016
    • Pierniczki świąteczne

      Każdy kto ceni tradycję polskiej kuchni

      nie wyobraża sobie Świąt bez pachnących korzennymi

      przyprawami pierniczków.

      Pieczone odpowiednio wcześniej, by zdążyć zmięknąć

      zanimt rafią na świąteczny stół

      rozpoczynają okres kuchennych przygotowań

      do Bożego Narodzenia, które ja osobiście uwielbiam.

      Przepis na pierniczki jest bardzo prosty, ciasto plastyczne,

      a pierniczki po upieczeniu takie jak powinny być, czyli twarde.

      Ale poniżej zdradzę Wam kilka sekretów jak sprawić,

      by Wasze pierniczki zmiękły w zaledwie 3-4 dni.

       

      Składniki: (na ok. 40 sztuk)

      • 400 g mąki
      • 125 g miodu
      • 100 g cukru
      • 75 g masła
      • 1 duże jajko
      • 1 łyżeczka kakao
      • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 1 łyżka przyprawy do piernika lub samodzielnie przygotowana mieszanka przypraw np. 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki mielonych godzików, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

      Sposób wykonania:

      W garnuszku rozpuścić masło, cukier i miód. Odstawić do wystygnięcia. Do masy dodać jajko, przesiać mąkę, sodę i kakao. Dodać przyprawę do piernika. Wymieszać, a następnie zagnieść rękoma jednolite ciasto. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkowac na grubość 4-5 mm. Wycinać pierniczki dowolnymi formami. Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C przez ok. 10 minut.

      Pierniczki wyjąć z piekarnika i wystudzić. Umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dekorować, gdy zmiękną.

      Smacznego :)

      Pierniczki potrzebują zazwyczaj około dwóch tygodni aby dobrze zmięknać. Jeśli chcecie nieco przyspieszyć ten proces i cieszyć się miękkimi piernikami po 3-4 dniach, włóżcie do pojemnika, w którym przechowujecie ciastka ćwiartki obranych jabłek. Pierniczki będą chłonęły z nich wilgoć. Otwierajcie również pojemnik w czasie, gdy w pomieszczeniu panuje większa wilgotność np. w kuchni, w czasie gotowania. Wynieście otwarty pojemnik do łazienki po kąpieli. Otwórzcie okno, kiedy pada deszcz. Postawcie ciasteczka w pomieśczeniu, gdzie wisi świeże pranie.

      Do dekorowania pierniczków użyłam lukru królewskiego.

      Lukier:

      • 1 białko
      • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
      • 1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)

      Białko, 1 szklankę cukru pudru i sok z cytryny umieścić w miseczce. Miksować na najniższych obrotach miksera. Dodć pozostały cukier i ponownie zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki świąteczne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 10 grudnia 2016 17:59
  • piątek, 09 grudnia 2016
    • Rolada z indyka ze szpinakiem

      Soczysta, krucha i delikatna rolada z indyka

      faszerowana wyrazistymi dodatkami - szpinakiem,

      serem feta i suszonym pomidorem.

      Bardzo efektowna i podzielna

      dlatego bedzie doskonałą propozycją na niedzielny lub świąteczny obiad.

       

      Składniki:

      • ok. 1 kg filetu z indyka
      • 100g sera feta
      • 8 suszonych pomidorów z zalewy
      • 100 szynki parmeńskiej
      • 2 ząbki czosnku
      • sól, pieprz

      nadzienie szpinakowe:

      • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach (220 g)
      • 1 łyżka masła
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżka śmietanki 30%
      • sól, pieprz

      Sposób wykonania:

      Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak (bez rozmrażania) i smażyć na średnim ogniu 10-12 minut. Pod koniec smażenia dodać starty czosnek i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia i wystudzić.

      Filet umyć i osuszyć. Rozłożyć na dużej desce wyłożonej folią spożywczą. Jeśli jest bardzo gruby naciąć w poprzek, ale tak by nie przeciąć do końca. W ten sposób łatwiej będzie go rozbić. Mięso przykryć drugim kawałkiem folii i roztłuc na grubość ok. 1 - 1,5 cm. (Patrz zdj.) Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez wyciskarkę i natrzeć mięso od wewnątrz. Do natarcia mięsa można dodatkowo użyć 1-2 łyżek oleju z suszonych pomidorów.

      Na jednym brzegu mięsa ułożyć pas szpinaku, obok suszone pomidory przecięte na pół oraz ser feta pokrojony w kostkę. Wzdłuż brzegu z farszem mięso zwinąć dość ściśle  tworząc roladę. Brzegi rolady spiąć wykałaczkami. Wierzch posmarować 2 łyżkami oleju z pomidorów i obłożyć plastrami szynki zawijając je pod spód mięsa. Tak przygotowaną roladę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

      Naczynie żaroodporne natłuścić. Wstawić z roladą do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia, w temp. 180 C przez 45 minut. Mięso wyjąć, odstawic na 10 minut i pokroić na porcje.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada z indyka ze szpinakiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 09 grudnia 2016 00:51
  • wtorek, 06 grudnia 2016
    • Sernik królewski z serkiem homogenizowanym

      Dziś przepis na sernik królewski bez którego wielu z nas

      nie wyobraża sobie Świąt.

      U mnie pieczony był odkąd sięgam pamięcią.

      Tradycjny, z dużą ilością jajek i masła,

      z dobrej jakości polskiego sera.

      Moja mama zawsze dodawała jeszcze do niego serki homogenizowane,

      które były dostępne nawet w czasach głębokiego PRL-u.

      Ten przepis wykorzystuję do dziś

      i taką wersję sernika Wam  prezentuję.

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 400 g mąki tortowej
      • 200 g masła
      • 1 szkl. cukru pudru
      • 1 jajko
      • 2 łyżki kakao
      • 2 łyżki gęstej śmietany
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier wanilinowy

      Masa serowa:

      • 1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
      • 6 jajek
      • 200 g masła
      • 2 serki homogenizowane waniliowe (użyłam Danio 2 x 140g)
      • 1 3/4 szkl. cukru pudru
      • cukier waniliowy
      • budyń waniliowy (proszek) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej


      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko i śmietanę. Wszystko siekać nożem, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części, spłaszczyć, zawinąc w folię i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.

      Masa serowa:

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Kolejno dodawać jajka (w całości). Cały czas miksując dodawać ser i serki homogenizowane. Na końcu wsypać proszek budyniowy i kótko zmiksować.

      Forme o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć pierwszą część ciasta. Delikatnie wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C przez 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik królewski z serkiem homogenizowanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 grudnia 2016 00:06
  • sobota, 03 grudnia 2016
    • Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym

       

      Zapiekane naleśniki bolognese z sosem szpiankowym

      to jedno z moich ulubionych dań,

      taka łatwiejsza wersja lasagne.

      Nie jest to co prawda danie błyskawiczne, ale bardzo uniwersalne.

      Świetne danie obiadowe, ale także bardzo podzielne,

      więc sprawdzi sie jako ciepła kolacja na spotkanie z przyjaciółmi.

      Naleśniki można również podzielić na mniejsze porcje

      i zapiec w okrągłej formie tak jak Tu

       

      Składniki:

      • 10 naleśników

      mogą być z tego przepisu

      sos boloński:

      • 400 g mięsa mielonego
      • 700 g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
      • 100 ml czerwonego wina lub bulionu
      • 1 cebula
      • 1 marchewka
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka suszonej bazylii
      • 1 łyżka suszonego oregano
      • szczypta cukru
      • 100 g sera mozarella

      sos szpinakowy:

      • 100 g szpinaku
      • 1/2 łyżki masła
      • 1 ząbek czosnku
      • 100 ml śmietanki 30%
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • sól, pieprz

       

      Sposób wykonania:

      Uśmażyć 10 sztuk naleśników.

      Na patelni rozgrzać 2 łyżi oliwy. Wrzucić cebulę. Smażyć minutę. Dodać startąna tarce o dużych oczkach marchewkę. Razem krótko przesmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć wszystkookoło 1 minuty. Warzywa odsunąć na boki patelni, a na środek wyłożyć mięso. Dobrze je obsmażyć.

      Wlać wino, zamieszać wszystko i smażyć kolejne 2 minuty. Jeśli nie macie za dużej patelni na tym etapie można wszystko przełożyc do garnka. Wlać passatę, dodac sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Przykryc pokrwką i dusić na niewielkim ogniu ok. 30 minut, aż sos wyraznie zgęstnieje.

      Na każdym naleśniku rozsmarować ok.2 łyżek gęstego sosu i rozsypać niewielką ilość startej mozarelli. Naleśniki zwinąc w rulon.

      Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim naleśniki. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ipiec w temperaturze 200 C. ok 10 minut.

      W czasie gdy naleśniki się zapiekają przygotować sos szpinakowy. Na patelni rozpuścić masło i dodać starty na tarce lub przeciśnięty czosnek. Smażyć chwilkę, ok. pół minuty. Wrzucić umyty i osuszony szpinak. Zmniejszyćogień i chwilę przesmażyć, tak aby szpinak zmiękł. Ddodać śmietankę i przesiaćodrobinę mąki ziemniaczanej. Gotować ok. 1 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

      Naleśniki wyjąć z piekarnika. Polać sosem szpinakowym i obficie posypać tartym parmezanem.

      Smacznego :)

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 03 grudnia 2016 15:47
  • czwartek, 01 grudnia 2016
    • Ciasto "Wiśnia z makiem"

      To ciasto pachnie świętami - tak pomyślałam,

      gdy spóbowałam pierwszy kawałek.

      Wilgotny, makowy spód przełożony śmietankową masą z wiśniami

      oraz kremem z Nutellą na biszkoptach nasączonych kawą.

      Wszystkie smaki podkreśla dodatek migdałowego likieru Amaretto.

      Ciasto kilku warstw, ale niezbyt pracochłonne i raczej bezproblemowe.

      Jeśli lubicie kremowe ciasta,

      koniecznie dopiszcie do listy świątecznych wypieków :)

       

      Składniki: (na formę 22 x 32 cm)

      ciasto makowe:

      • 4 jajka
      • 170 g suchego mielonego maku (bez problemu można już kupić w niemal każdym markecie)
      • 3/4 szklanku drobnego cukru
      • cukier wanilinowy
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      krem śmietankowy:

      • 500g serka mascarpone
      • 250 ml śmietanki 30%
      • 4 łyżki cukru pudru

      masa czekoladowa:

      • 250 g serka mascarpone
      • 200 g kremu typu Nutella

      poncz:

      • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody

      ponadto:

      • 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu
      • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g)
      • 2/3 szklanki  kawy + 2 łyżki likieru Amaretto


      Sposób wykonania:

      Ciasto makowe:

      Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej.

      Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.

      Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

      Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Krem śmietankowy:

      Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.

      Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.

      Masa czekoladowa:

      Składniki masy powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli dodacie ciepłą Nutellę do zimnego serka masa się zwarzy).

      Mascaropne i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Najłatwiej za pomocą trzepaczki rózgowej.

      Składanie ciasta:

      Ciasto makowe odwrócić spodem do góry (macie wtedy gwarancję, że wierzch będzie idealnie równy). Skropić ponczem. Wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozprowwadzić masę z Nutellą.

      Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny.

      Przed podaniem oprószyć wiórkami czekolady.

      Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "Wiśnia z makiem"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 grudnia 2016 00:28

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa