Wpisy

  • piątek, 03 lutego 2017
    • Budyniowiec z brzoskwiniami

      Budyniowiec zaliczyłabym do ciast niedzielnych.

      Przyjemnie kruche, pachnące wanilią,

      wypełnione po brzegi delikatnymi warstwami budyniowymi.

      Owocowym dodatkiem do ciasta są brzoskwinie z syropu,

      a śmietankowa pianka budyniowa,

       poza niewątpliwym efektem estetycznym

      nadaje ciastu fajnej lekkości.

       

      Składniki: (na formę o wym 22 x 34 cm)

      ciasto

      • 250 g masła
      • 5 żółtek
      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1  i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      budyń z brzoskwiniami

      • 1 puszka brzoskwiń w syropie
      • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • 1 łyżka cukru

      pianka budyniowa

      • 5 białek
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 1 cukier waniliowy
      • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
      • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać masło. Drobno posiekać, aż całość będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.

      Budyń z brzoskwiniami:

      Brzoskwinie wyjąć z puszki i odsączyć z soku. Pokroić w większą kostkę i na razie odstawić na bok.

      Do syropu pozostałego z brzoskwiń dolać wody tyle, aby razem było 700 ml płynu.

      500 ml płynu wlać do garnka. Dodać łyżę cukru oraz skórkę otartą z jednej cytryny. Całość zagotować. W pozostałym płynie rozprowadzić proszek budyniowy. Kiedy płyn w garnku zacznie się gotować wlać przygotowaną mieszankę. Całość doprowadzić do wrzenia, mieszając, by nie powstały grudki. Gotować około 1 minuty. Odstawić do wystygnięcia.

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Lekko docisnąć do dna. Tak przygotowany spód wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15 minut. Wystudzić.

      Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, a na nich rozsmarować budyń brzoskwiniowy.

      Pianka budyniowa:

      Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, nie przerywając ubijania, dodać proszek budyniowy. Na końcu, cienką stróżką wlewać olej. Zmiksować.

      Tak powstałą pianę rozłożyć na budyniu. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 30-40 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.

      Uwaga! Ciasto przed krojeniem należy całkowicie wystudzić. W innym wypadku, warstwy budyniowe nie nabiorą odpowiedniej konsystencji.

      Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Budyniowiec z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2017 00:07
  • środa, 01 lutego 2017
    • Pierogi z soczewicą i pieczarkami

      Jeśli miałabym wybrać jedno danie bez którego nie wyobrażam sobie

      swojej kuchni, to postawiłabym na pierogi.

      Robię je często, bardzo lubię lepić,

      a jeszcze bardziej próbować w nowych wersjach smakowych.

      Dziś proponuję Wam pierogi z soczewicą i pieczarkami,

       które w smaku przypominają trochę pierogi z mięsem.

      Świeżo gotowane najczęściej podaję okraszone topioną słoninką,

      albo, jeśli obiad ma być postny, smażoną na oleju cebulką.

      Odsmażane natomiast, świetnie smakują z dodatkiem surówki, np. z kiszonej kapusty.

       

      Składniki:

      ciasto

      • 500 g mąki pszennej
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżka masła
      • ok. 300 ml gorącego mleka

      farsz

      • 500 g pieczarek
      • 1 szklanka soczewicy suchej lub konserwowej  (użyłam konserwowej)
      • 2 cebule
      • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
      • 1-2 łyżeczki majeranku
      • sól, pieprz


      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Mleko zagotować i rozpuścić w nim masło. Mąkę z solą przesiać na stolnicę. Na środku zrobić zagłębienie. Stopniowo wlewać gorące mleko i zagniatać ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, przykryć je i odstawić na 30 minut.

      Farsz:

      Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą, posolić i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić.

      Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Smażyć do momentu, gdy cebula ładnie się zeszkli. Pieczarki oczyścić, pokroić w większą kostkę i dodać do cebuli. Smażyć razem, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić. Posolić oraz dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek (jeśli używacie). Chwilę razem przesmażyć. Odstawić na bok i wystudzić.

      Soczewicę oraz usmażone pieczarki krótko zblendować lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Powstały farsz doprawić pieprzem, majerankiem oraz solą jeśli jest taka potrzeba. Gdyby farsz wydawał się Wam zbyt luźny (a to będzie zależało od stopnia odparowania wody w pieczarkach), można dodać łyżkę bułki tartej.

      Część ciasta dosyć cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zlepić tworząc falbankę.

      Pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

      Podawać okraszone słoniną lub cebulką podsmażoną na oleju. Świetnie smakują też odsmażone, podane z surówką z kiszonej kapusty.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z soczewicą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 01 lutego 2017 00:04
  • piątek, 27 stycznia 2017
    • Sernik Milky Way

      Śmietankowy sernik z batonami Milky Way.

      Słodki w punkt, kremowy, lekko mazisty,

      a za sprawą kawałków czekolady ciekawy w przekroju.

      Batoniki nie dominują w serniku, są dodatkiem do niego,

      podkreślają smak i przyjemną konsystencję.

      Ten sernik można piec na 2 sposoby, tradycyjnie lub w kąpieli wodnej.

      Jeśli nie piekliście jeszcze sernika w kąpieli wodnej,

      bardzo zachęcam i polecam. Pracy niewiele więcej,

      ale zapewniam, że jakość sernika nieporównywalna.

       

       

       

      Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm)

      spód

      • 200 g herbatników kakaowych
      • 50 g masła

      masa serowa

      • 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie (lub dobrej jakości sera wiaderkowego np. Piątnica)
      • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
      • 5 jajek
      • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
      • cukier waniliowy
      • 1 budyń śmietankowy
      • 5 batoników Milky Way

      polewa

      • 140 g czekolady mlecznej
      • 50 ml śmietanki 30%
      • 1 łyżka masła


      Sposób wykonania:

      Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki zmiksować z masłem. Mieszankę herbatnikową, przypominającą konsystencją mokry piasek, wysypać na dno tortownicy. Dobrze docisnąć, jednocześnie rozsuwając ją nieco na brzegi tortownicy.

      Piekarnik nagrzać do 180C. Podpiec spód ok. 10 minut.

      Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temp. pokojowej.

      Wszystkie składniki masy serowej, poza batonikami umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia składników i otrzymania masy o jednolitej konsystencji. Batony pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Całość wylać na podpieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C  ok. 60-70 minut. Powierzchnia upieczonego sernika powinna być ścięta i sprężysta.

      Studzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

      Jeśli zdecydujecie się na pieczenie w kąpieli wodnej, sernik przygotowujecie w identyczny sposób. Należy jedynie dodatkowo dwukrotnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową.Tak przygotowaną tortownicę wstawić do większego naczynia z wrzątkiem. Piec w temp. 160 C ok 70 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzić kilka godzin w lodówce.

      Polewa:

      Śmietankę i masło dobrze podgrzać. Dodać połamaną czekoladę. Odczekać 1 minutę i całość energicznie zamieszać. Polewą polać wierzch sernika.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Milky Way”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2017 00:03
  • piątek, 20 stycznia 2017
    • Ptysie tiramisu

      Ptysie o smaku słynnego włoskiego deseru tiramisu.

      Chrupiące ciasto parzone wypełnione po

      brzegi kawowym kremem z dodatkiem likieru Amaretto,

      a całość oprószona cukrem pudrem i kakao.

      Delikatny deser rozpływający się w ustach.

       

      Składniki:

      ciasto:

      • 125 g masła
      • 1 szklanka mąki
      • 1 szklanka wody
      • szczypta soli
      • 4 duże jajka

      masa:

      • 250 g serka mascarpone
      • 330 ml śmietanki kremówki 30%
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
      • 2 łyżki likieru Amaretto lub innego alkoholu (likier kawowy, tiramisu, baileys)

      Sposób wykonania:

      Ciasto: Masło i wodę umieścić w niewielkim garnuszku. Zagotować. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Energicznie zamieszać. Powstałą masę gotować ok. 4 minut na niewielkim ogniu. Przed zdjęciem z palnika masa powinna być lekko błyszcząca i ładnie odchodzić od ścianek garnka. Będzie to oznaczać, że mąka jest już dobrze zaparzona.

      Garnek z masą odstawić do wystygnięcia.

      Do wystudzonej masy (może być jeszcze lekko ciepła) kolejno wbijać jajka. Krótko zmiksować je mikserem lub dokładnie wymieszać do powstania jednolitego ciasta.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do worka cukierniczego i wyciskać niewielkie porcje ciasta na papier, zachowując odstępy.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 C ok. 20 -25 minut, do ładnego zezłocenia ciasta.

      Masa:

      Wszystkie składniki masy powinny być dobrze schłodzone.

      Kawę rozpuścić w 1 łyżce przegotowanej wody.

      W misie miksera umieścić mascarpone, śmietankę i cukier. Ubijać do powstania gęstego kremu. Na koniec dodać kawę i alkohol. Krótko zmiksować.

      Ptysie przekroić na pół. Nakładać porcję kremu. Przykryć drugą połową ciastka i obficie obsypać cukrem pudrem i kakao.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Ptysie tiramisu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 00:08
  • czwartek, 19 stycznia 2017
    • Krokiety szpinakowe

       

      Krokiety ziemniaczane z dodatkiem świeżego szpinaku, czosnku i żółtego sera.

      Pyszne, z mięciutkim wnętrzem i chrupiącą panierką.

      Jeśli macie ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu,

      przygotujecie je w 10 minut.

      Mogą być osobnym daniem, podane z jogurtem naturalnym,

      albo dodatkiem do sosu, np. pieczarkowego.

       

      Składniki: (na 12 sztuk)

      • 500 g ziemniaków
      • 100 g liści szpinaku
      • 80 g sera żółtego
      • 1 jajko
      • 1 ząbek czosnku
      • sól, biały pieprz

      panierka

      • 2 jajka
      • bułka tarta

      Sposób wykonania:

      Ziemniaki, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Można też wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia.

      Szpinak umyć, osuszyć i drobniej posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Wszystkie składniki dodać do ziemniaków. Na końcu wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę.

      Z powstałej masy formować niewielkie krokiety. Każdy obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej. I ponownie w jajku i bułce tartej.

      Na patelni rozgrzać olej. Krokiety smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Krokiety szpinakowe”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 stycznia 2017 07:53

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa