Wpisy

  • wtorek, 20 grudnia 2016
    • Śledzie po kaszubsku

       

      Jeśli chodzi o potrawy wigilijne jestem tradycjonalistką.

      Czasem zdarzy się jakaś nowość,

      ale zwykle są to jednak dania sprawdzone, ulubione,

      na które czekamy cały rok.

      Śledzie po kaszubsku to punkt obowiązkowy w tym menu.

      Zawsze przygotowane samodzielnie, według tego samego przepisu.

      Takie śledzie wystarczy przygotować dzień przed Wigilią,

      ale smaczniejsze są po dwóch, trzech dniach.

       

      Składniki:

      • 75 dag płatów śledziowych
      • 200 ml oleju
      • 4 duże cebule
      • 2 liście laurowe
      • 2 ziarenka ziela angielskiego
      • 1 łyżeczka soli
      • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego (ok.150g)
      • 3 łyżki cukru
      • 3 łyżki octu
      • 3 łyżki rodzynek

      Sposób przygotowania:

      Płaty śledziowe zalać zimną wodą. Po 10 minutach wodę odlać i wlać świeżą, także zimną. Może też być zmieszana pół na pół z zimnym mlekiem. Tak zalane śledzie dstawić na 2 godziny. Po tym czasie płaty śledziowe powinny być gotowe do dalszej obróbki, ale najlepiej jest je spróbować. Czasem zdarzają się bardzo słone śledzie i wymagają dłuższego moczenia.

      Na patelni rozgrzać połowę oleju. Cebule pokroić w niezbyt cienkie półkrążki. Wrzucić na patelnię, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól. Smażyć razem do ładnego zeszklenia cebuli, ale nie do całkowitej miękkości. Następnie dodać pozostały olej, koncentrat i cukier.  Smażyć razem ok. 2 minut. Na koniec wlać ocet. Całość wymieszać i krótko przesmażyć. Patelnię zdjąć z ognia. Dodać rodzynki i wymieszać. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Odstawić na bok do całkowitego wystygnięcia.

      Płaty śledziowe osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. W szklanym słoju układać na przemian warstwy cebuli i śledzi. Słój przykryć i odstawic w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie po kaszubsku”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 grudnia 2016 00:12
  • poniedziałek, 19 grudnia 2016
    • Świąteczna surówka z selera

      Surówka z selera w wersji świątecznej.

      Z rodzynkami, orzechami i lekkim dipem

      jogurtowo-cytrynowym.

      Będzie bardzo dobrym dodatkiem do domowej pieczeni

      na świątecznym obiedzie.

      Składniki: (na 2-3 porcje)

      • 1 średniej wielkości seler
      • 1 gruszka
      • 2 garści rodzynek
      • 2 garści posiekanych orzechów włoskich
      • 4 łyżki soku z cytryny
      • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
      • 1 łyżka cukru
      • sól, pieprz

      Selera i gruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, jogurt i cukier. Wsypać rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 grudnia 2016 09:49
  • wtorek, 13 grudnia 2016
    • Sernik "Kora"

      Nietrudno zgadnąć, jakie ciasto było inspiracją

      powstania tego sernika, oczywiście "Kora orzechowa".

      Zastanawiając się, czy na świąteczny stół wybrać sernik, czy ciasto z bakaliami

      i owocami, doszłam do wniosku,

      że przecież nie muszę z niczego rezygnować.

      I oto jest - sernik "Kora".

      Bakaliowy, chrupiący biszkopt, waniliowy sernik gotowany,

      delicje, no i oczywiście brzoskwinie w galaretce.

      Bogaty, lekko orzezwiający i efektowny.

      Polecam na świąteczny stół.

       

       

       

      Składniki: ( na formę 22 x 32 cm )

      biszkopt bakaliowy:

      • 4 białka
      • 2 żołtka
      • 1/2 szklanki cukru
      • 100 g posiekanych orzechów włoskich
      • 40 g wiórków kokosowych (użyłam firmy Helio)
      • garść rodzynek (użyłam firmy Helio)
      • 1 łyżka mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      masa serowa:

      • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego (Można użyć dobrej jakości, gęstego sera wiaderkowego. Ja użyłam sera z Piątnicy)
      • 3 jajka
      • 2 żółtka pozostałe z ciasta
      • 200 g masła
      • 200 ml mleka
      • 1 i 3/4 szkl. cukru pudru
      • 1 cukier wanilinowy
      • 2 budynie waniliowe bez cukru

      ponadto:

      • duże opakowanie delicji pomarańczowych (294 g)
      • brzoskwinie w syropie  (puszka 820g)
      • 2 galaretki pomarańczowe
      • 1 filiżanki kawy + 1 łyżka wódki (jeśli ciasto mają jeść dzieci można pominąć)

       

      Sposób wykonania:

      Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodać żółtka. Do masy jajecznej wsypać posiekane orzechy, wiórki, bakalie, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok. 30 minut.

      Biszkopt wyjąć i wystudzić. Odwrócić do góry nogami. Zdjąć papier do pieczenia i ponownie umieścić w blaszce ( w takiej pozycji, do góry nogami).

      Masa serowa:

      Masło roztopić. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać ser. Cały czas miksują wlewać masło.

      Masę przełożyć do garnka i podgrzewać doprowadzając do wrzenia. Na tym etapie masa robi się rzadsza.

      2 budynie rozpuścić w mleku. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować. Cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraznie zgęstnieje i przybierze postać jakby piankowego budyniu.

      Składanie ciasta:

      Na biszkopt wylać połowę ciepłej masy serowej. Delicje krótko moczyć w kawie z alkoholem i układać na powierzchni masy serowej czekoladą do góry. Na delicje wyłożyć pozostałą część masy serowej i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni.

      Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.

      Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na cienkie plastry. Ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją na brzoskwinie. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik "Kora"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 grudnia 2016 00:09
  • niedziela, 11 grudnia 2016
    • Makowiec na kruchym cieście

      Makowiec na kruchym cieście to postać tego świątecznego wypieku,

      którą lubię najbardziej.

      Dziś w w wersji dla zapracowanych lub lubiących drogę na skróty,

      czyli z gotowej masy makowej.

      Ale nie musicie się obawiać, że ciasto ustępuje temu przygotowanemu z domowej masy

      i z pewnością z dumą postawicie je na świątecznym stole.

      Makowiec jest pyszny, wilgotny, pachnący migdałami,

      makiem i orzechami.

       

      Składniki:

      ciasto:

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 250 g masła
      • 5 zółtek
      • 3  łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      nadzienie makowe:

      • masa makowa z puszki (użyłam masy Bakalland)
      • 70 g masła
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 3 jajka
      • 3 łyżki mielonych migdałów (dostęne są gotowe, zmielone)
      • 50 g posiekanych orzechów włoskich
      • kilka kropli ekstraktu z migdałów lub 1 łyżka likieru Amaretto

      Sposób przygotowania:

      Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostke masło i żółtka. Wszystko siekać nożem i szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielic je na pół, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

      W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowac masę.

      Masa: Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać masę makową, posiekane orzechy, mielone migdały i likier. Całość wymieszać. Wlać roztopione masło. Ponownie zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową.

      Formę do pieczenia o wym. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód blachy. Na ciasto wyłożyć masę makową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej.

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut.do ładnego zezłocenia ciasta.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec na kruchym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 grudnia 2016 08:55
  • sobota, 10 grudnia 2016
    • Pierniczki świąteczne

      Każdy kto ceni tradycję polskiej kuchni

      nie wyobraża sobie Świąt bez pachnących korzennymi

      przyprawami pierniczków.

      Pieczone odpowiednio wcześniej, by zdążyć zmięknąć

      zanimt rafią na świąteczny stół

      rozpoczynają okres kuchennych przygotowań

      do Bożego Narodzenia, które ja osobiście uwielbiam.

      Przepis na pierniczki jest bardzo prosty, ciasto plastyczne,

      a pierniczki po upieczeniu takie jak powinny być, czyli twarde.

      Ale poniżej zdradzę Wam kilka sekretów jak sprawić,

      by Wasze pierniczki zmiękły w zaledwie 3-4 dni.

       

      Składniki: (na ok. 40 sztuk)

      • 400 g mąki
      • 125 g miodu
      • 100 g cukru
      • 75 g masła
      • 1 duże jajko
      • 1 łyżeczka kakao
      • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 1 łyżka przyprawy do piernika lub samodzielnie przygotowana mieszanka przypraw np. 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki mielonych godzików, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

      Sposób wykonania:

      W garnuszku rozpuścić masło, cukier i miód. Odstawić do wystygnięcia. Do masy dodać jajko, przesiać mąkę, sodę i kakao. Dodać przyprawę do piernika. Wymieszać, a następnie zagnieść rękoma jednolite ciasto. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkowac na grubość 4-5 mm. Wycinać pierniczki dowolnymi formami. Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C przez ok. 10 minut.

      Pierniczki wyjąć z piekarnika i wystudzić. Umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dekorować, gdy zmiękną.

      Smacznego :)

      Pierniczki potrzebują zazwyczaj około dwóch tygodni aby dobrze zmięknać. Jeśli chcecie nieco przyspieszyć ten proces i cieszyć się miękkimi piernikami po 3-4 dniach, włóżcie do pojemnika, w którym przechowujecie ciastka ćwiartki obranych jabłek. Pierniczki będą chłonęły z nich wilgoć. Otwierajcie również pojemnik w czasie, gdy w pomieszczeniu panuje większa wilgotność np. w kuchni, w czasie gotowania. Wynieście otwarty pojemnik do łazienki po kąpieli. Otwórzcie okno, kiedy pada deszcz. Postawcie ciasteczka w pomieśczeniu, gdzie wisi świeże pranie.

      Do dekorowania pierniczków użyłam lukru królewskiego.

      Lukier:

      • 1 białko
      • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
      • 1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)

      Białko, 1 szklankę cukru pudru i sok z cytryny umieścić w miseczce. Miksować na najniższych obrotach miksera. Dodć pozostały cukier i ponownie zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki świąteczne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 10 grudnia 2016 17:59

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa